Siodło skokowe

dziekluję za pomoc :kwiatek:
galopada_   małoPolskie ;)
19 maja 2011 07:33
miał ktos z was stycznosc z tymi siodłami? Szukam z tej najniższej półki cenowej bo przez oszusta stracilam 2tysiaki i zostałam z tysiącem  😵

to wydaje sie fajne ale to 16tka i boje sie ze z moimi 55kg/165cm bedzie za małe  🤔

http://allegro.pl/siodlo-skokowe-daw-mag-vicki-16-exclusive-i1614145693.html

a to juz mniej mi sie podoba ale jedno z lepszych w tej cenie jakie znalazłam  😕

http://allegro.pl/siodlo-wszechstronne-17-cal-i1601518188.html
galopada_, Hm. Dziwnie to drugie siodło na zdjęciu wygląda. A tego pierwszego nie dałabyś rady sprawdzić? Co daw mag to daw mag 🙂 Choć przy Twoim wzroście może faktycznie będzie nieco ciasne. :/
Jeszcze tam na allegro widzę passiera comet w tej cenie, potem jakieś tańsze theo sommer i jeszcze jednego passiera... ale widać, że mocno używane.
19 maja 2011 08:23
no składniam sie ku temu daw magowi... pilnie potrzebuje siodła bo zaczynam dzisiaj o 17 wakacje i mam 6 koni do jazdy i zle mi tak ciągle pozyczać  😵
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
19 maja 2011 08:25
Sankaritarina, podlinkujesz cometa? :kwiatek: to II czy I?
19 maja 2011 08:26
Ktoś a moge ciebie prosić o opinie?  :kwiatek:
galopada_, ta diana to jest siodlo z indii. oni rzna z prestige wszystko, ale mowiac szczerze, calkiem im to rzniecie wychodzi 😉 mialam w rekach pusliska robione dokladnie jak orginaly jakoscia nie roznily sie zbytnio. moze to siodlo nie bedzie takie zle?
19 maja 2011 08:28
galopada_, jezeli to comet II i w przyzwoitym stanie,to bym brała i póbowała dopasować.chociaż jedno do 6 koni może być cieżko,przy 2-3 można łatwiej manewrować z jednym siodłem,najczęściej wtedy lepiej szersze i kompensować podkładkami.
19 maja 2011 08:30
uzywam podkładek jesli trzeba. A jak wybitnie nie pasuje to jezdze w innym - pozyczonym siodle. Na stałe mam dwa konie plus 4(a moze i wiecej to sie okaze) w tym roku.  :kwiatek:

a co myslisz o tym vicky?
19 maja 2011 08:34
nie będę obiektywna,bo mi się fantastycznie w comecie II jeździło,a vicky nigdy nie miałam pod tyłkiem.
ten comet co jest na allegro,jak za te cenę nie wyglada źle, w sprawie Vicky obiektywnie ci Bogdan da opinie,bo miał w DM więcej do czynienia niż ja.
17" nie będzie za duże dla ciebie?bo to VIcky też po zdjęciach sprawia miłe wrażenie,ale na pewno jest mniej płaskie niż comet.
19 maja 2011 08:36
ja sie martwie ze 16 bedzie za małe... najchętniej bym brala 16,5 ale 17 w zaleznosci od firmy nie byloby chyba złe. nie wiem jak z rozmiarowkami tego siodła wiec nie mam bladego pojęcia czy moj tylek i wzrost beda odpowiednie  😡

mozesz tego cometa podlinkować?  :kwiatek:
19 maja 2011 08:40
COMET II

edit,tak wyglądał nasz comet II,tylko był po renowacji w Passierze i kosztował 2xtyle 😉
19 maja 2011 08:49
dziękuje  :kwiatek:
ten comet z allegro wygląda niezbyt obiecująco - ma na maxa uklepane panele i wyglądają na szyte kliny z 1 kawałka skóry, z tego co rozmawiałam z Bogdanem nie da sie ich raczej dobrze dopchać, bo nie ma w nich wystarczajacego zapasu skóry, pewnie trzebaby robić cały nowy spód, tylko czy to się kalkuluje...?
16 Vicky na tyłek powinna być ok, ale może mieć za krótką tybinkę i będzie kolano wyłazić
Ktoś bardzo fajnie wygląda ten Passier Comet. A kto sprzedaje u nas wPL nowe te siodełka?
19 maja 2011 10:20
mam zdjecia tej dziewczyny w siodle vicky. jet mojego wzrostu. (duzo chudsza ode mnie?  👀 )

no i żeby kolanem wcelować siedzi kompletnie na tylnym łęku, nie ma tam juz ani centymetra...
19 maja 2011 10:28
Perlica, ten Comet II,to jest na prawdę siodło cc...takie bardzo close.na moim zdjęciu wisi na drąg,stąd złudzeniem być może,że nie jest płaskie.ale w rzeczywistości,to deseczka z doczepionymi puśliskami i strzemionami,z malutkim klockiem z tyłu.takiego cc szukasz?to nie złośliwe pytanie absolutnie.

mam informację poznański Pegaz,Hidalgo i ew. Sebastian z x-horsa handluje passierem jako takim.
tu chyba lepiej widać to siodło na koniu:

galopada_, nie otwiera mi się w pracy zdjęcie...ale nie o grubość chodzi,a o długość i wielkośc uda,tym bardziej w skokówce,na ta bardziej patrz.
http://www.masterjang.pl/?pl_passier-sohn,82,2
A co powiecie o tańszych modelach PAssiera ok. 5 tysi?
19 maja 2011 10:30
Perlica, nigdy nie siedziałam w innym passierze,więc się nie wypowiem.swego czasu PZJ wyposazył kadrę własnie w comety II.
no właśnie ta osoba na fotce nie ma szans dobrze usiąść w tym siodle
Ktoś dzięki za fotki.
Szukam jak pisałam coś podobnego do Stubben Siegfried 2.
To czy siodło jest płaskie czy nie- nie robi dużej róznicy(byle miało kwadratowy łęk i nie pchało mnie w tyłek). Jeździłam wyścigi w siodłach 1kg więc to dopiero jest  płaskie siedzisko 😉
Dodatkowo dużo jeźdżę w półsiadzie ze względu na zryty kręgosłup 😎
Dla mnie ważne jest żeby zniwelować dosiad tzw.kiblowy i żeby układało łydkę, jednocześnie żeby nie siedzieć ponad koniem a "w koniu" i żeby klocki torchę pomogły jak  konio mi się wybija za wcześnie lub jak by szła 160cm 😂 chciałabym takie siodło żeby mi pasowało na dłużej, a nie że za rok dojdę do wniosku że chcę inne i takie w którym będzie można serwisować łęk ( koń ma 4 lata dopiero i od lutego w treningu).
W przyszłym tygodniu testtuję Arezzo i Elastica, ale chcę przejździć jak najwięcej siodeł...
19 maja 2011 10:34
Perlica, to comet II będzie bardzo dobrym wyborem,miałam tam dużo swobody,nie blokowało,a uzywałam go wtedy na kobyłę,co to dopiero zaczynała przygodę ze skokami i różne ewolucje robiła przed,nad i po przeszkodzie 😉
dla mnie,przy 17" było idealnie z miejscem na kolano,a jeżdżę w dość krótkich,jak na standardy puśliskach.
19 maja 2011 10:34
kurcze to nie wiem co robić  🙁 moze je kupie i najwyzej sprzedam jak bedzie zle?  😵
Perlica, Ty co chwila gubisz się w zeznaniach, raz szukasz elastica, żeby trzymało, bo siedzisz fotelowo, teraz naleśnika, raz prestige na wymianę, raz co innego...

Galopada  - jaki masz budżet?
może poszukaj na ebay, jest dużo fajnych niedrogich siodeł, które nie upośledzą Ci dosiadu
19 maja 2011 10:39
budzet mam mikroskopijny bo jestem 2 tysiące w plecy po ,,kupnie" siodła u oszusta  😵 wiec na sprowadzanie siodła nie mam za bardzo kasy  🙁
nie przesadzajmy, kosztuje to 25euro, trzeba stówkę dorzucić
Endurka napisałam czego szukam.
to że siodło jest cc to nie znaczy że nie może prowokować do prawidłowego dosiadu...
Elastic to także CC, tak samo jak Siegfried 2, ale róźnią się od siebie.Może być CC ale z dużymi klockami, a może być siodło cc z małymi.
To chyba oczywiste że chcę przetestować  jak najwięcej modeli ,żeby znaleźć takie które będzie mi odpowiadało jak i koniowi w 100%-przeszkadza ci to?
Jak byś uważnie śledziła temat to byś widziała moją wypowiedź po tym jak usiadłam w stubben siegfried 2 które jest płaskim nalesnikiem ale super mnie trzymało- takie miałam odczucie.
19 maja 2011 10:59
Endurka nie czuje sie na siłach zeby zamowic coz zagranicą  😡
http://www.ihaha.pl/index.php?cPath=24_177_74

Galopada w ihaha masz kilka używanych w niskiej cenie.Zerknij.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się