iberyjskie klimaty - konie PRE, andaluzy

Nie wiem, tak było napisane w ogłoszeniu, "przygotowywany do GP" był filmik jak jakiś koleś na nim jeździł na hali.  Nie mogę go znaleźć. Znam jego poprzednią właścicielkę P. Grażynę i z tego co widziałam fajnie na nim jeździła.
Co do charakteru, tak był specyficzny zatrzymywał się i nie chciał iść. Jeżeli chodzi o lonżę wiem z opowieści, że 1x w tyg. chodził na pessoa w dolnym wpięciu.

To był najlepszy koń na jakim w życiu siedziałam /widocznie w jego lepszych czasach/ na nim był mój pierwszy piaff, pasaż, ciąg i lotne zmiany nóg chociaż na prawdę ujeżdżeniowiec ze mnie żaden.
Pisałam - koń na guziki.

Jestem w ogromnym szoku po obejrzeniu filmików z Bolęcina, nie do wiary po prostu  😵 😵 😵
W ogłoszeniu które załączam są elementy CC i GP więc już nie dodawajmy mu tej dawnej świetności 😉

KarolinaHeliowa a co u Tone?? Masz jakieś zdjęcia? Jest tam dalej u Ciebie?

edit:

film z ogłoszenia: http://koniesportowe.org/video/k85.html

nie no nie ma mowy o robieniu pasażu- ew. 4 kroczki czy piaffu.
filmik jest w czasie zawodów i to naszych pierwszych gdzie jednak koń zwłaszcza on sie zachowuje dużo gorzej niż w czasie normalnej jazdy ale to nie zmienia faktu że na czas zawodów nagle nie pozbył się mięśni itp 😉 
najbardziej mu służy samotna jazda na hali no ale wiadomo że nie często są takie warunki pozatym wypadałoby żeby tak samo zachowywał się wśród 'ludzi'.

zobaczymy jak to będzie. ja staram się przede wszystkim trzymać swoje nerwy na wodzy żeby zminimalizować zbędne działania bo  wkurzony jeździec i koń, zwłaszcza specyficzny nie równa się nic sensownego. mam nadzieje że troche przypakuje i zostanie na długo a nie znów pojdzie w świat. 
Czyli jednak dobrze pamiętałam, nie mniej jednak szkoda mi tego konia.

Foto z 2008 roku

Całkiem inaczej wyglądał jak obecnie.
A masz jakieś od boku? Tu wygląda że nawet pleców nie ma takich zapadnietych jak teraz. Nie mówiąc o karczychu.
Nie mam, w domu zobaczę wieczorem.
Z boku nie mam ale znalazłam takie z 2009 roku.
KarolaLiderowa   Lider moj dobry smok
17 maja 2011 16:33
Tone jest wystawiony na sprzedaz i stoi juz w innym miejscu, ale paru znajomych bylo go ogladac i opinie nie byly najlepsze.
Ja sie nie bede wypowiadac bo go od grudnia nie widzialam.
cieciorka   kocioł bałkański
17 maja 2011 16:52
tajnaa, tu się Te Guiero "zaczął"
http://www.voltopiry.pl/forum/index.php/topic,809.msg748153.html#msg748153
Jak zobaczyłam te zdjęcia

http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,809.msg961787.html#msg961787

No szok po prostu, jak go widziałam 2 lata temu to wyglądał super, nie miał na pewno grzbietu zapadniętego, kark miał taki, że przy kłębie mu się załamywał. Był zadbany lśniący, zrelaksowany i dobrze ujeżdżony.

Niech mi ktoś wyjaśni jak w tak krótki okres czasu można konia doprowadzić do takiego stanu?  😵

Jak Strucelka napisała, że koń taki zniszczony, myślałam że chodzi o to że wtedy tak kiepsko wyglądał i tragicznie chodził.

Koń nie do poznania.
17 maja 2011 17:21
A co to za stajnia w ktorej jezdzilas na Tequero?
Stajnia jest mało ważna, ponieważ jego właścicielka przyjeżdżała z nim na wakacje, przy stajni był pensjonat dla ludzi. Jego właścicielka na co dzień trzymała go w Warszawie.
maleństwo   I'll love you till the end of time...
18 maja 2011 09:07
Tequiero przez jakiś czas stał w Falentach, w "Milordzie". Nie pamiętam, w jakich latach, pamiętam właścicielkę.
Wtedy jeszcze pewnie dobrze wyglądał 🙁
Bandos   Pan Migotek
18 maja 2011 09:29
A ja pamiętam Te Queiro jak przyjeżdżałam z koleżanka do "Postera" on tam stał, a potem chyba właśnie w Milordzie. Mogło to być w czasie 3 do 6 lat temu.
Z tego co wiem 'kryzys' nastapil po tej sprzedaży w 2009 (co jest to ogłoszenie i filmik) gdzie spedził też krótką nieszczęśliwą chwile za naszą wschodnią granicą. Czy coś kręce?
Ciekawa jestem czy jego była właścicielka wie jak koń wygląda obecnie, za czasów kiedy miała jeszcze tego konia to traktowała go jak własne dziecko, jak nie lepiej  🤔
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
18 maja 2011 14:02
tajnaa z tego co mi wiadomo to wie, widziała go na zdjęciach po tym, jak przyjechał do Bolęcina z rąk 'trenera' i była totalnie załamana. Z resztą, nie dziwię jej się 🤔
18 maja 2011 21:11
TeQuero bardzo dobrze wygladal do wakacji 2010 , a potem wlascicielka wyjechala na wakacje z dwoma innymi konmi a jego zostawila pod opieka Pana z filmiku. Po wakacjach to juz na maxa sie znudzil wiec zostal wywieziony do stajni gdzie stalo sie to co sie stalo , a troskliwa wlascicielka ani razu go nawet nie odwiedzila zeby sprawdzic w jakim jest stanie. Ciesze sie ze teraz ma dobrze , ale obawiam ze on ma juz swoje lata i ciezko bedzie mu zapomniec o traumie.
Aż mi się wierzyć nie chce bo ona na prawdę kochała tego konia. Tak mi się przynajmniej zdawało 🙁
Grunt, że teraz koń jest w dobrych rękach i krzywda mu się nie dzieje.
Jak chodzi o psychikę to jest o nieeeeboooooo lepiej niż było a psycholog koński ze mnie żaden  😁

Teraz nikt nie będzie od niego wymagał przygotowania do GP etc, co broń boże nie znaczy że ktoś planuje go wepchnąć w rekreacje nigdy nigdy fu. Powolutku będziemy sobie jeździć jakieś konkursy regionalkowe, jak pisałam troszeczke skaczemy jakieś tereny, co by jakąś zabawe wprowadzić. Mam nawet wrażenie że on całkiem lubi skakać i chociaż nie ma pojęcia co ze sobą zrobić przed skokiem to robi to chętnie. Licze że będzie mi dane w przyszłych sezonach dalej z nim obcować i że będzie tylko lepiej.

Zakładając że jakiś idiota go nie kupi znów, chociaż najlepiej byłoby jakby nie kupił go nikt [w domyśle: nawet mądry człowiek] 😉
Nikt nie kupi tego konia za 45 tyś na 1000% 😉
Na to licze :P ale szczerze mówiąc nie wiem ile teraz za niego by chcieli.
Jeszcze żeby to była klacz albo ogier, a to wałach wyglądający obecnie jak tuptuś wzięty ze szkółki. Bez obaw 🙂
Incantowa   Ask often, be content with little, and caress...
20 maja 2011 11:10
KarolaHeliowa czy dobrze widzę? nowe wcielenie Helio?
http://www.voltahorse.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=4359🤔zkolenie-doma-vaquera&catid=69:kursy-i-szkolenia&Itemid=72
Medziiik   Nocna Furia - strikte Bezzębny
20 maja 2011 15:25
Ja pamiętam Te Quero jeszcze z postera nawet miałam okazję się nim zajmować. Nigdy na nim nie jeździłam ale pamiętam go jako bardzo zadbanego konia (z dziwną właścicielką - jakoś trudno był się z nią dogadać 😉). A z tego co wiem zabierała go na wakacje do Bobolina "Ranczo Mustafa".
21 maja 2011 09:55
Tak to Helio i nasz Pan Trener , cudowny czlowiek z wiedza jak encyklopedia 🙂
31 maja 2011 00:33
Doma Vaquera
http://www.youtube.com/user/Martincaballos#p/u/5/37lPZM9ieeM
http://www.youtube.com/user/Martincaballos#p/u/2/_8lqQMdeOFU

garotcha (najlepsze pod koniec)

garotcha i kobieta(!)

jak zrobić ogon (ciekawe ile włosów wyrwie)
Jako że ostatnio taka posucha to wrzucam pare zdjęć Farolka i Polaco z WKKW z krossu chyba to było 21 maja 🙂  Michał Farolkiem jechał L klase a Polaco P 🙂  Zdjęcia autorstwa Eli Drozdowicz

I jedno nasze z AMPów, Te Quiero był suuuper dzielny mimo 4 miejsca od konca jestem bardzo zadowolona 🙂

Zorilla gratulacje (bo to  w końcu wasze pierwsze wspólne starty poza domem) i ślicznie wyglądacie na tym zdjęciu 😍 szkoda, że narazie tylko jedno...
01 czerwca 2011 07:50
Zorilla ekstra, ale daj więcej zdjęć, nie skąp nam  😀
Chętnie, ale musiałabym sama mięć więcej a tu nic nie moge znalesc  😤
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się