UWAGA KRADZIEŻ KONIA WALOR oo
Parę lat temu miała miejsce bardzo podobna sytuacja-w Zabrzu skradziono z przydomowej stajni 3 konie-bardzo dobre i słuch po nich zaginął. Ukradliby 4 gdyby jeden z nich się nie zerwał i nie uciekł. Rano obstawione były wszystkie rzeźnie, przejścia graniczne, lecznice... itp... Słuch po nich zaginął.
Jak dla mnie to jedynie kradzież na zamówienie-w dzisiejszych czasach wyrobić papier to żaden problem. Masz "trochę" kasy i masz papier...
ale tutaj można tylko gdybać... współczuję właścicielom! cholernie przykra sprawa! 🙁
A mi 4 lata temu ukradli samochód z towarem i też ślad po nim zaginął, a miałam do niego taki sentyment...🙂
armara
może zacznij się wczytywać lepiej w tekst ...
Walor nie jest hodowli Janowa tylko prywatnej.
Koń z Janowa? I co z tego? Pełno jest takich 'odpadów hodowlanych' ze znanych stadnin i stad.
Zycze wlascicielom zeby sie znalazl...
Czytam ten wątek i mam duży niesmak. Komuś skradziono konia. Po co spekulacje, domysły, roztrząsanie ile koń był wart i czy był "wartością narodową".
Ktoś ma nerwy i stratę, nagłaśnia, robi wszystko by znaleźć swojego konia. Czy Wy mająć możliwości nie zrobilibyście tego samego? Media rozdmuchują, wyolbrzymiają, bo kto by się zainteresował "zwykłym, szarym wałachem o przeciętnej wartości"?
Oby działania zakończyły się sukcesem, przynajmniej będzie wiadomo jak działać skutecznie, bo niestety większość prób odnalezienia koni kończy się fiaskiem.
Ja trzymam kciuki za odnalezienie konia.
[quote author=meganhorse(()) link=topic=55712.msg1013211#msg1013211 date=1305659025]
armara
może zacznij się wczytywać lepiej w tekst ...
[/quote]
Byłoby łatwiej gdybyś używała znaki interpunkcyjne. Koniec OT
bera7
Popieram w 100%. Tak btw, szukanie drugiego dna i podstępu to nasza narodowa cecha chyba. 😵
>Oby działania zakończyły się sukcesem, przynajmniej będzie wiadomo jak działać skutecznie, bo niestety większość prób odnalezienia koni kończy się fiaskiem.
Ja trzymam kciuki za odnalezienie konia.
a ja tych kciuków zupełnie nie trzymam i wierząc w magiczna symetrię, sadzę że Walor się nie odnajdzie...bo trudno by złe drzewo dobry owoc dało, a kłamstwo to zupełnie nie jest dobre drzewo.
armara, bo ludziska za dużo kryminałów czytają 🙂
armara, bo są okłamywani na każdym kroku. ja na przykład nie lubię być okłamywana. Dla Ciebie to jest ok, dla innych nie.
Strzyga
Nie lubię być okłamywana, ale nie lubię też wysnuwać sądów nic na dany temat nie wiedząc 😉
A umówmy się, że mało osób wypowiadających się w tym watku miało kiedykolwiek styczność z koniem bądź jego właścicielami.
Chyba, że po prostu zbytnio wierzę w ludzi.
armara, widzisz, a tu już volta nie raz udowodnił, że takie sądy są całkiem prawdziwe. Bo ślepo nie wierzą. I wkurza ich to, że koń kosztował najpierw 40, potem 100 tysięcy, że coś może być nie tak...
A umówmy się, że mało osób wypowiadających się w tym watku miało kiedykolwiek styczność z koniem bądź jego właścicielami.
no właśnie, a w telewizji mówią że to jakaś gwiazda! 🤔
ok, niech będzie, ze to telewizja kłamie, ale ja jakoś nie widzę nigdzie sprostowań tych gwiazdorskich konfabulacji.
Niedługo się okaże, że wcale nie miał na imię Walor 😀
ja znam tego konia z zawodow, widuje, a raczej widywalam go regularnie, spokojnie rywalizowal w konkursach do 120 wlacznie z konmi hol, kwpn, sp, takze szacun.
niesmaczy mnie dyskusja na temat wartosci tego konia, wlascicieli i zarzutow prokuratorskich. polowa wypowiadajacych sie to voltowi Sherlocy, do mozgownic ktorych nie dociera, ze wlascicielka jest uzytkowniczka tegoz forum i moze czytac te dyrdymaly.
ten temat przypomina mi forum na onecie 😵
120 to nawet nie jest pułap MP Juniorów...żadna gwiazda, a że arab no to co z tego, Nagrody Europy nie wygrał, na janowskiej aukcji też się nim Karolek Watts nie zainteresował.
zdobyl w zeszlym roku tytul Mistrza Europy w skokach w Mistrzostwach Europy Koni Arabskich, dwa lata temu braz.
...tak tak, mistrzostwa koszykówki dla karłów-finał na poziomie 115
pozwólcie że się wypowiem na temat oszustw papierowych koń jest bardzo pospolitej maści od pierwszego lepszego handlarza za 100-300 zł zależy od papieru większość osob jest w stanie załatwić coś na podobe na zawodach każdego wicherka koniom sprawdzać nie będą wizualnie o ile raczą to zarkną czy to na pewno ta maść ten koń. Co to za wielka filozofia. Wstawią do stajni na zadupiu papier już pewnie załatwiony dawno mieli przeczekają afere i albo wywiozą albo i nie to jest polska kto pozna takiego konia przy 20 podobnych a jak nawet jak to udowodnisz papier masz kupiłaś u handlarza i kto udowodni że jest inaczej. U nas takie przekręty to na porządku dziennym
mało mamy w Pl skaczacych arabow- rangi ME
szacun ze sie wlascicielom chcialo inwestowac w araba a nie w wypasne han/old/holst badz pokrewne...bo takich to na peczki w kazdej stajni
oj wrotki- ciesz sie ze nie trafilo na ciebie i karłem nie jestes... niesmaczne porownanie
Wrotki, przypominasz mi teraz Halo, ktora uwaza, ze sport wyczynowy to zaczyna sie od 150 😂
zwyczajnie koń który chodzi 120, to żadna gwiazda
...a ja gdybym był karłem, zabrałbym się za podnoszenie ciężarów gdzie miałbym szanse na zdobywanie szczytów, a nie szukał sobie ligi koszykówki z dopuszczeniem zawodników do metra czterdziestu wzrostu.
ale co złego w tym, że wyciągnęli osiągnięcia konia i podkoloryzowali je (bo określenia typu najdroższy arab to już inwencja własna dziennikarzy, jak sądzę)
przecież chodzi o maksymalny rozgłos.
a co, mieli powiedzieć do radia i tv, że zginął im zupełnie przeciętny, taki siwy konik, ujeżdżony i daje nogi ❓
poza tym trąbienie na lewo i prawo że on taki skoczek nad skoczki daje też jakąś szansę, że jeśli złodziej miał go dać wszystko-jedno-gdzie, to dzięki samym odgłosom z mediów zastanowi się chwilę i może dzięki temu koń trafi chociaż w lepsze ręce ❓
trąbiłabym tak samo w ich sytuacji i wyciągała wszystkie niesamowite cechy konia, aby tylko media się zainteresowały
zgadzam się z klaudusia1015 - pewnie mieli papier gotowy już zanim zrobili akcję... niestety.
Przykre, że koń został skradziony, mnie w ogłoszeniu o kradzieży, choćby na ŚK brakuje wzmianki o znakach szczególny, w tv podawali bliznę na nosie/ chrapach, zdjęć konia w samym ogłoszeniu jest mało. Zgadzam się koń miał nietypową maść, ale typową dla araba, w dodatku są to konie charakterystyczne i wielce do siebie podobne. Nie ma co szukać drugiego dna, ważne, by koń się znalazł bez względu na to w jakich okolicznościach został skradziony, bo przecież to Przyjaciel, każdy na miejscu właścicieli robiłby to samo, tak sądzę. A co do forum, istnieje tu wolność słowa i każdy ma prawo wypowiadać się tak, jak ma na to ochotę, wyrażać swoje zdanie i przekonanie i nie musi być za to krytykowany i linczowany.
120 to nawet nie jest pułap MP Juniorów...żadna gwiazda, a że arab no to co z tego, Nagrody Europy nie wygrał, na janowskiej aukcji też się nim Karolek Watts nie zainteresował.
Aleś się uczepił tej Nagrody Europy 🙂 Kiedyś to może i ścigały się w niej naprawdę dobre konie i zwycięstwo to było coś, ale ostatnio nie bardzo (może z wyjątkiem 2010 roku i oby coś się ruszyło w temacie).
Mam taki pogląd po tym, jak przeczytałam w gazecie, że studiuję weterynarię. Podczas wywiadu powiedziałam "zootechnika", ale widać pan dziennikarz wiedział lepiej. Dlatego to co czytam i widzę w mediach biorę z dystansem.
Z mediami i ich nowinkami trochę jak z mercedesami z placu czerwonego.
dempsey, kłamstwo jest złe.
ale co złego w tym, że wyciągnęli osiągnięcia konia i podkoloryzowali je (bo określenia typu najdroższy arab to już inwencja własna dziennikarzy, jak sądzę)
przecież chodzi o maksymalny rozgłos.
dla mnie cel nie uświęca środków, a kłamstwo to kłamstwo!
...może jestem niedzisiejszy, ale nie znam konia, który by był wart kłamania.Aleś się uczepił tej Nagrody Europy 🙂 Kiedyś to może i ścigały się w niej naprawdę dobre konie i zwycięstwo to było coś, ale ostatnio nie bardzo (może z wyjątkiem 2010 roku i oby coś się ruszyło w temacie).
no bo ja od dawna już w turfie nie siedzę...no ale sama widzisz, ze nawet w takiej marnej gonitwie się nie pokazał 😉
aha czyli powinni powiedzieć "był wybitnym skoczkiem w wewnętrznej konkurencji swojej rasy, nie liczącej się do krajowych wyników sportowych"
wtedy by nie było kłamstwa
ale co to obchodzi Kowalskiego, że araby mają swoje wewnętrzne rozgrywki skoków i że to jest coś inszego niż PP
Kowalski zwróci uwagę i o to chodzi
niedzisiejsza to jestem zdaje się ja, bo nijak nie umiem zacząć od przypisania ludziom złych intencji
dempsey, tak, choćby tak, nazwanie go najdroższym arabem w Polsce jest KŁAMSTWEM, ciągłe zawyżanie jego wartości, jest KŁAMSTWEM, nie ma podkoloryzowania są KŁAMSTWA. Jak ktoś się zwraca o pomoc, to jego psim obowiązkiem jest przedstawienie PRAWDY.
Rozumiem już, że Tobie kłamstwa nie przeszkadzają, kłamiesz, żeby osiągnąć lepszy efekt, lubisz być okłamywana.
A ja nie i mam do tego prawo.