ciąża, wyźrebienie, źrebak

kiara, moja miała to samo i urodziła 355dnia ciąży. Ale takie jej akcje spowodowały  bezsennośc u stajennego, który ma pokój nad jej boksem 🙂
Także lada dzień masz dziecko 😀
a tu moje z wczoraj:
kiara   Wczoraj to historia, jutro to tajemnica...
16 maja 2011 20:25
kucyna dzięki, może te kasztanki mają to do siebie, że muszą powkurzać innych zanim same się zmotywują 😉
orjentnica klacz ma 13 lat, jak ją kupiłam miała 6lat i podobno miała 2 źrebaki. Dwa lata temu w 332dniu ciąży urodziła martwego ogierka, nikt tego nie dopilnował 😕 było widać po niej i po zakrwiawionym całym boksie ogromną walkę by go urodzić.
Teraz jest pilnowana (kamera)  od 20kwietnia i owszem cierpię już na bezsenność.
Klacz od półtorej tygodnia kładzie się szybko oddycha, stęka i prze więc już 10 razy powinnam weta wzywać na marne!!
Muszę czekać nie na same skurcze, lecz na wody płodowe, wtedy zadzwonię po weta (powinien wyrobić się w 15min) jeśli wszystko będzie ok to super, ale jeśli nie to przynajmniej będzie komu pomagać.
kiara
Więcej wiary. 13 lat to dla wieloródki nie jest poważny wiek.Trzymam kciuki  😅
kiara, 13 lat to normalny wiek na rodzenie. Moja Delida urodziła mając 20 i wszytko bez zarzutu 😀
kucyna - super fotki!  Gratulacje!!!

ps. mialam kiedys strasznie podobna klacz do Twojej... normalnie klonik
kucyna super fotki ,prezentujecie się super  😜 
monia, a Ty czekasz jeszcze na źrebaka, czy już wszystko Ci sie wyźrebiło?
Ja to już zgłupiałam ,czekam jeszcze  😤  moja chodzi już jak czołg ,zapadła się okropnie na zadzie ,może w końcu się oźrebi . Wet twierdzi że mam nie panikować
o rany he he he... ale kula 😀
Kula to ona jest jak wraca z pastwiska ,zdjęcie zrobione jak szła dopiero na łąkę  😵  normalnie wykończy mnie ona ,od 1,5 miesiąca pilnujemy ją .
17 maja 2011 16:44
DZIŚ O 5 RANO URODZIŁ SIĘ ORIENT EXPRES 😍 Konik jest taaak żywotny, wyszedł dopiero głową i ledwo przednimi nóżkami a już chciał z klaczy wygalopować- tak się rzucał, że trafił głową w ścianę i lekko sobie wargę rozwalił, ale nie zrobiło to na nim większego wrażenia.
Zaklinował się trochę na wysokości bioder, ale rozmasowaliśmy klacz i poszło.
Konik po 15min już wstał i choć klacz jeszcze nie miała siary już miał odruch ssania. Trzeba było klaczy pobudzić wymiona, zdoić troszeczkę bo nie trafiał w sutek, za to jak dostał 40ml siary ze strzykawki (bo ze smoczka też mu nie szło) to normalnie szatan się w nim włączył 😅 wydalił smółkę i bez problemu już trafiał do wymienia. 💘
Armara dzięki za wiarę, naprawdę mi pomogła w wyciąganiu malucha.

Kawusia Chyba mam koleszkę dla Twojej Kafe Laleczki :kwiatek:
Ale cudo  ,GRATULACJE
Kawusia   słodka kawa z mlekiem i już bez vanilii :(
17 maja 2011 17:34
kiara, śliczności  😍, GRATULACJE! Napisz coś o rodzicach tego małego szatana 🙂. A imię czadowe 😉.
kiara
Wielkie gratulacje, piękny maluch. Niech rośnie zdrowo  💃
Re-voltowe kciuki działają cuda 😉
17 maja 2011 18:03
mamusia to moja ukochana ODYSEJA : http://www.bazakoni.pl/horse_12851.html  ma w papierach z takich bardziej znanych geniusa i canadian winter xx
a tatuś to  😍 BRANDON wlkp poch trak: http://www.bazakoni.pl/horse_20607.html
Maluch jest gigantem - mutantem jak na mamusię 157cm i tatka 165,5cm  a już bryka w boksie i chce mamusię pokopać 😅

DZIĘKUJĘ ZA WSPARCIE i dobre słowa, konik był naprawdę wyczekany i teraz jest bardzo kochany, może być największym diabłem a i tak jesteśmy w niego wpatrzeni.
🏇
kiara gratulacje maść ma podobną do mojego.Jestem ciekawa czy to będą izabele czy też kasztany 🙂
kiara, gratuluję, śliczny dzieciak! 😀

Złota, to jakieś niemożliwe, moja jest jedyna w swoim rodzaju matka Niemka 🙂 a Twoja to arabka była?
17 maja 2011 18:13
Jak przyjechał wet stwierdził, że kasztan. Na moje oko to izabelek jednak jest 😅
Tak czy inaczej - kochany jest na max 😍
Szczerze to ja też sądzę że to kasztany 😀
Kiara,gratulacje.Super że wszystko w porządku.Uroczy maluszek.
montana   małopolskie
18 maja 2011 08:30
cudne

jak dla mnie Orient to izabelek

Moja jasna malowana kasztanka urodziła sie taka

[img width=300 height=400][/img]

[img width=400 height=300][/img]

teraz wygląda tak :

a niech Wam Kawusia pokaze jaka sie urodziła Kaffe Vanilia, właśnie takiego kolorku jasnego była
18 maja 2011 08:41
Dla porówniania:

Kaffe Vanilia

Kaffe Sirocco

Trochę mniejszy kontrast bo matka jasna 😉.
anetakajper   Dolata i spółka
18 maja 2011 08:43
montanaBędzie kasztan. Gratulacje
montana   małopolskie
18 maja 2011 08:55
montanaBędzie kasztan. Gratulacje

znaczy, że który będzie kasztan ?
dla mnie i Orient i Sahab wyglądają narazie na izabelki, choć oczywiście się nie spieram, sama miałam tylko małe rude, Kawusia, a Ty jak obstawiasz ?

Moje pozostałe kasztanki, od urodzenia zdecydowanie ciemniejsze
( swoją drogą nigdy do kojarzenia nie użyliśmy kasztana, a już 4 rude źrebaki, to dopiero silna maść ... 😉 )

anetakajper   Dolata i spółka
18 maja 2011 09:01
montanaStawiam że orient będzie jasnym kasztankiem. Ale teraz wygląda przecudnie  🙂 i mógłby tak zostać
18 maja 2011 09:05
Wydawało mi się, że Sahab będzie kasztankiem, ale teraz to już nie jestem pewna. Zarówno Sahab jak Orient są o ton ciemniejsze od moich izabelowatych źrebaków ale to jeszcze o niczym nie przesądza. Cholercia, może rzeczywiście izabelki będą...tego życzę 🙂.
kiara, gratuluję, śliczny dzieciak! 😀

Złota, to jakieś niemożliwe, moja jest jedyna w swoim rodzaju matka Niemka 🙂 a Twoja to arabka była?

moja klacz byla wielkopolska. Mowie byla bo sprzedalam ja wieki temu... ale strasznie podobna. Nic niemieckiego w sobie nie miala.
kiara,-Dorotka! Gratuluje Ci kochana!! Strasznie się cieszę, że się udało! Bardzo ładny ogierek!
Nie wiem czy  to zdjęcie tu już było, ale Sahab wygląda maściowo o tak:

Ja bym się skłaniała raczej to kasztana, tak po prostu 🙂
Nasza ruda była taka:
Tuż po urodzeniu była wręcz różowa  😁
Nasze maluchy po zgubeiniu futra źrebiecego zazwyczaj ciemniały.

A teraz jest taka
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się