Co zrobić, żeby koń przytył/ schudł ?
Pacia mi się wydaję, że trochę za dużo owsa dajesz. Szczególnie, że chyba codziennie nie jeździsz, więc Katani będzie miał tyyyle energii.. Ja bym mu dawała z 2 miarki owsa i reszte tej paszy. (W sensie żeby się mieściło do tego dużego wiaderka) 😉 Pozatym koń bardziej tyje od siana, owies bardziej na energię 😉
Co to jest - zmielony owies? Chodzi o gnieciony? To po huk płatki owsiane?
Tak, jęczmień w jakiejś formie z pewnością warto dorzucić.
Falbe, to młody, niedożywiony koń w okresie silnego rozwoju. Potrzebuje dużo energii. jeśli nie dostanie jej w paszy - będzie spalał tkanki własnego organizmu.
Niedawno polecano na forum Reform Musli. Barley Rings mają dobrą opinię. Najważniejszy jest dodatni bilans energetyczny i właściwe proporcje paszy objętościowej do treściwej + przemyślana suplementacja.
halo, energii tak, ale nie takiej z owsa - a wolno uwalnianej, więc raczej jęczmień albo berley rings właśnie, pasze oparte o sporą ilość oleju albo dodatek olejów.
Pacia po co sypiesz do owsa płatki owsiane ? 😉 Co do oleju jaki dajesz ? Koński czy ludzki ? Mają różną zawartość go
Wiem, że to młody koń i że potrzebuuję energii ale jak stoi cały dzień w boksie, a je naprawdę dużo owsa, to bedzie miał duużo energii i poprostu zacznie wariować, szczególnie, że to ogier 😉
A tego oleju ryzowego ile maks? 😉
Ja podaję mu oleju ok. 100 ml - ma taką zawartość jak większość ryżowych . Nie stoi w boksie bo jest na lonży albo przegoniony / Na " pastwisku " chodzi .
Pacia no tylko, że on stoi w boksie 23 h 🙄
Słuchajcie, potrzebuje Waszej rady 🙄
Mam ogiera kuca walijskiego, 2 lata 9 miesięcy. W czasie zimy wyglądał fajnie, jednak teraz trochę mi poszedł w górę i się "wydłużył" w związku z czym trochę spadł. Oprócz tego zaczęliśmy lekką pracę, bo młodziakowi się zaczyna nudzić i bawimy się na lonży bądź puszczam go luzem na ujeżdżalnię, gdzie może się wyszaleć.
Młody jest karmiony:
rano: 1/3 miarki owsa, 1/3 siana
obiad: 250 g siemienia lnianego, pół miarki muesli St Hippolit, olej ryżowy (oleju nie daję codziennie) + ew dodatki typu jabłko, marchewka
kolacja: 1/3 miarki owsa, 1/3 siana
Prócz tego kucyk jest cały dzień na dworze.
Dzisiaj usłyszałam, żeby mu zwiększyć owies ... Nie chcę zwiększać póki co owsa, bo go będzie roznosić, a on i tak teraz ma dużo energii ... Dawkę do pół miarki chcę zwiększyć dopiero lipiec- sierpień jak będzie zajeżdżany. Teraz nie widzę takiej potrzeby, bo nie ma Bóg wie jakiej pracy, a siana więcej nie przejada ...
Zastanawiam się nad jakąś paszą żeby go podtuczyć trochę, bo potem nie będzie z czego mięśni robić 🙁 i brzuchol zaczął mu się trochu zapadać ...
Macie może jakieś pomysły co mogłabym mu kupić godnego polecenia ?
Byłabym mega wdzięczna ...
EDIT
http://www.atos.sklep.pl/?p=productsMore&iProduct=333&sName=a-spillers-conditioning-mix czy ta pasza będzie ok dla takowego konia ?
u mnie wlasnie dla mlodziaka sales prep dodsona poszedl w ruch. Tzw build up dla mlodziakow, zeby nie roznosili, a masy przybylo. Znam kilka koni co na tym rewelacyjnie wygladaja.
Może cool mix? Mój jak nie pracował to bardzo dobrze wyglądała na cool mixie.
A jak pracuje to je właśnie conditioning mix i faktycznie energii mu od tego nie przybywa.
Może cool mix? Mój jak nie pracował to bardzo dobrze wyglądała na cool mixie.
A jak pracuje to je właśnie conditioning mix i faktycznie energii mu od tego nie przybywa.
Tylko czy na cool mixie on pójdzie w masę ?
subaru conditioning przynosi raczej efekty u koni w treningu, tak samo jak build up dodsona itp. Dla kucyka spróbuj reform G musli St.H,powinno być ok 😉
albo dodsonowy build&glow, bardzo fajna pasza 🙂
A dlaczego powiedzieli Tobie żebys zwiększyła dawke owsa? I jaką miarke uzywasz?
Większość koni spala wiosna nagromadzony zimą tłuszczyk i trochę spada.
Zwłaszcza, że to ogierek, wiosna czas amorów.
No właśnie moja mina wyglądała tak jeśli chodziło o owies: 😲 Że niby od owsa pójdzie mu masa ... ehe ...
Dostaje 1/3 litrowej miarki (Equifirst`a miarka)
I do tego - mowa o kucu walijskim przecież. Ok, nie znam się na żywieniu kuców, ale... po co kucowi więcej owsa i pasza dla koni w treningu?
Właśnie, to mnie zawsze ciekawiło. Jak w ogóle karmienie musli ma się do kuców, które chyba są hmm... ekonomiczniejsze i nie wymagające żywieniowo? 👀 ok, kuc = prymityw to wiadomo, ale walijski albo felin?
Jak w ogóle karmienie musli ma się do kuców, które chyba są hmm... ekonomiczniejsze i nie wymagające żywieniowo?
mój per pani kucyk wcale taka ekonomiczna nie wychodzi , 300 stówy mi na miesiąc wyżera 😉
No ja tez nie bardzo znam się na żywieniu kucy, ale wydaje mi sie że jak nie pracuje, nie trenuje jeszcze to chyba kuca łatwiej mozna zapaść.
A kuce to chyba lubia tłuszczykiem obrastać, a to nie jest zdrowe dla ich cienkich nóżek. Może poczekaj z tym dozywianiem konia jak zacznie pracować?
Z tymi kucykami to dziwna sprawa bo znam takie co tylko na sianie i trawie żyją a wygladają jak pączusie w masełku.
Szuwar to co ta kucka je?
Też znam takie tylko na sianie i trawie [a nawet w lecie na samej trawie] które wyglądają jak pączucie [wszelkie, prymitywnie wyglądające kucyki NN] albo są zapasione wręcz [szetlandy robiące za maskotki]. Z walijskimi zetknęłam się tylko w rekreacji i były zazwyczaj na sianie, wyglądały normalnie, ale jak w sezonie chodziły w rekreacji przynajmniej codziennie godzinę [czasem i dwie godziny + lonżę], to dostawały treściwe. Na pewno owies, ale nie pamiętam czy nie przypadkiem z jakimiś witaminami.
szuwar, Czekaj - Twoja pani kucyk jest rasy...? :>
moja kucka ma 2 pasze i schodzi nam łącznie 4 worki + cały wór 20 kg sieczki wpierdziela na miesiąc . Na owsie i sporym sianie żeberka widoczne murowane 🤔 przerąbane 🙂
właściwie to quartery są bardzo mało wymagające żywieniowo , a wyglądają jak parówki , z tym że są wyjątki 😉
No mój zaczął pracę, bo musiałam go zająć, więc praktycznie codziennie lonża (bez patentów) lub bieganie luzem dla wyzwolenia energii i skoki luzem.
Jak faktycznie nic nie robił, to było wszystko ok, ale teraz spada i to widać, pod ręką to ja mu żebera czuję, boki zapadnięte ... a jeszcze jakiś czas temu tego nie było. U nas są jeszcze 2 szetlandy. Jeden na samym sianie i trawie, nic nie robi, wygląda jak pączek ... drugi na sianie, trawie i owsie (na początku miał 1/2 miarki, teraz nie wiem) i chodzi pod siodłem. Też wygląda jak pączek.
A mój no niestety, a o wygląd trzeba dbać 😉
To może ta pasze która dajesz na obiad zacznij podawać tez na wieczór np. w kombinacji pasza+ owies
A czy w przypadku koni jest podobnie jak u ludzi? Tzn czy pasze tuczące najlepiej podawać wieczorem.
Bo człowiek jak się naje na wieczór to tez mu łatwiej przytyć.
Szuwar a owies tez dostaje do tej paszy czy karmisz tylko paszami gotowymi?
szuwar, No ale Twoja to AGH, w końcu? :> Toż to nie kuc 🙂
I własnie - dostaje owies jeszcze?🙂
subaru2009, Jak dla mnie, to on ciągle nie pracuje na tyle srogo, żeby mu ładować musli dla sportowców.
Twój mógł schudnąć, bo:
a) wiosna
b) jest ogierem + wiosna
c) rośnie. Jeszcze schudnie pewnie kilka razy zanim zacznie wyglądać jak koń.
ja bym się upierała przy trawie i większej ilości siana.... względnie oleju. Właśnie - którego Hippolyta dajesz i co to znaczy "pół miarki"?
subaru2009 przede wszystkim ograniczyłabym siemię lniane do podawania dwa razy w tygodniu - śluz powlekający ścianę jelita może ograniczyć wchłanianie składników pokarmowych - i większość ląduje w kupie 😁 Siemię zastąpiłabym sieczką lub niskobiałkowym musli z dużą zawartością włókna.
Subaru a próbowałaś otręby ryżowe, lucernę, wysłodki buraczane, otręby pszenne?
Potwierdzam że trawa plus lucerna działają cuda, mój młody zaczyna w końcu się zaokrąglać 😀 a to dopiero początek sezonu pastwiskowego.
Wcześniej dostawał owies z wysłodkami + siano, a teraz już tylko padok 24/7. Tylko mam problem teraz z podawaniem witamin bo nie wiem jak mu dawać, nawet jeżeli przygotuję trochę wysłodków to ogony są tak nażarte trawą że mają w ... głębokim poważaniu wysłodki.
[/quote]
subaru2009, Jak dla mnie, to on ciągle nie pracuje na tyle srogo, żeby mu ładować musli dla sportowców.
Musli dla sportowców właśnie nie chcę 🙁 i poszukuje czegoś innego , chyba że za mało daję tego co mam ?
[ja bym się upierała przy trawie i większej ilości siana.... względnie oleju. Właśnie - którego Hippolyta dajesz i co to znaczy "pół miarki"?
dostaje 0,5 kg, Hippolita ,nazwy dokładnie nie znam, ale jest to pasza nieenergetyczna dla koni nie pracujących, może za mało daję ? I dawać miarkę dziennie ?
A tego oleju to ile najlepiej dawać i jak często w takim razie ? Mam ryżowy.
subaru2009 przede wszystkim ograniczyłabym siemię lniane do podawania dwa razy w tygodniu - śluz powlekający ścianę jelita może ograniczyć wchłanianie składników pokarmowych - i większość ląduje w kupie 😁 Siemię zastąpiłabym sieczką lub niskobiałkowym musli z dużą zawartością włókna.
Ok 🙂 Ograniczę w takim razie siemię lniane do 2ch razy w tygodniu 🙂 A jakie niskobiałkowe musli z włóknikiem polecasz ?
Subaru a próbowałaś otręby ryżowe, lucernę, wysłodki buraczane, otręby pszenne?
Hm, wysłodki czasem dostawały w zimie. Co do otrębów wybieram się w najbliższym czasie jak się pokaże kasa na horyzoncie po otręby na plac.
Ok, biorąc pod uwagę Wasze rady, poproszę o zwiększenie ilości siana do kostki dziennie, siemię lniane ograniczę do 2ch razy w tygodniu.
Kupię paszę z włóknikiem tylko jaką polecacie w takim razie ?
Ile tego oleju i otrąb dawać i jak często ?
I tego Hippolita mu zwiększę do 3/4 miarki na razie.
🙂 Na razie zrobię ten sposób tak jak mi doradziłyście 😉 Ewentualnie dokupię lucerkę.
subaru2009 a badałaś go pod względem robaków? Może w tym jest problem? Jakby nie było to jest kuc i przy tej ilości jedzenia to powinien być raczej okrągły.
Sankaritarina 👍 No AGH to nie kuc hmm ...rzeczywiście ba nawet nie koń , hmm chyba że taki z kopalni 😀
AQH 🙂
Ale nie no jak to nie kucyk 145 cm ma więc chyba się zalicza nie ? 😉
3 x dziennie po pół miarki gniecionego jeszcze dostaje do paszy .
A otręby są dobre na poprawę wyglądu , siemię tak samo ale trzeba uważać z tymi białkami . Pół miarki raz dziennie ?
Ew . sianokoszonka , sieczka niskoenergetyczna , niektórzy dają kukurydzę , jęczmień