W sumie to naciągana teoria, ale gdybyśmy my swego czasu pokryli jakąś sukę, która też byłaby np. ostatnia w miocie, Bosmanem to szczeniaki byłyby bez rodowodu, ale rasowe 😉
Może i się z choinki urwałam (nie czytałam całej dyskusji), ale pies, którego rodzice mają rodowód ale albo ojciec nie ma reproduktora (czyli zaliczonych 3 wystaw międzynarodowych z oceną końcową bardzo dobrą) lub matka nie ma zaliczonych 3 wystaw z oceną co najmniej dobrą/bardzo dobrą (niech mnie ktoś oświeci). Wtedy szczenięta nie dostają rodowodu (metryczki) a są po rodowodowych rodzicach. Czyli pies w 100% rasowy, ale nie rodowodowy. NIC W TYM DZIWNEGO NIE MA.
[quote author=Ala_WR link=topic=190.msg1009799#msg1009799 date=1305373480] JARA nic w tym dziwnego, pies rasowy - pies po rodzicach z rodowodem, nie jest to równoznaczne że pies (szczeniak) też ma rodowód, aby pies miał rodowód rodzice muszą mieć papiery hodowlane. Pies bez rodowodu (w przypadku szczeniaków mówimy o metryczce) ale po rodowodowych rodzicach jest często o połowę tańszy niż pies z papierami. [/quote]
Pies rasowy to pies z rodowodem. Nie ma psa rasowego bez rodowodu!
Każdy pies bez rodowdu jest.... tadatada kundlem. Nie ma potwierdzonego pochodzenia.
🤔wirek: czy spotkaliście się z czymś takim ? ewidentnie komuś się nudzi i wymyśla takie dziwactwa.. [/quote] O, widzę, że El Alia też widnieje... Dziecko ma wyobraźnię najwyraźniej aż nadto bujną.
A co jak pies ma metrykę-tam są rodzice wypisnai?? Rodowód to nie jest, ale prawo do księgi wstępnej owszem.
Jeśli pies ma metrykę to jest psem rasowym, a kwestia rodowodu to kwestia 150zł do zapłacenia w związku kynologicznym. Metryka=rodowód.
edit: Link powyżej to wirtualna stajenka, dziewczynki wymyślają sobie konia, kradną zdjęcia i kto da więcej komentarzy ten staje się właścicielem konia 😁
Chestnutstalion metryka jest to... pierwotna wersja rodowodu. Tak bym to nazwała. Oddajesz do związku, płacisz i oni ci przysyłają rodowód.
JARA JEST! Można sobie gadać co się chce, bo taka definicja ble ble ble... ALE! Przecież jak rodzice rodowodowi, ale bez reproduktora/wystaw itd. to przecież kundel z podwórka to to nie jest 🤔wirek:
Maddie, otóż nazewnictwo jest ważne. nie można się umówić, że żółte, to zielone i nie można, że pies bez rodowodu, to pies rasowy. Choćby rodzice mieli rodowód, ale nie mieli- na końskie "licencji" to szczeniak będzie kundlem.
jak ja go pisałam, twojego nie było- na sto procent 🙂 zawsze otwieram voltopiry- nieprzeczytane wątki, włączam wszystkie i czytam po kolei dlatego, czasami zanim doczytam są nowe wiadomości 🙂 ale trudno, zielony ładny kolor
[quote author=żużka link=topic=190.msg1012065#msg1012065 date=1305575680] dla rozluźnienia http://www.okser.pl/hh-maska-dla-konia-p-4818.html 🏇 [/quote] Leżę i kwiczę 😂. Takie maski to chyba tylko do cyrku 😂!