Kącik Ujeżdżenia
Czyli nie dojechać do X tylko zrobić 20m od A tak?
Tak, inaczej koła z tego nie będzie. 😉
Ok.To mam jeszcze jeden problem:
13.CX Pół koła o średnicy 20 m w prawo
X Zmiana nogi przez kłus
XA Pół koła o średnicy 20 m w lewo
Jak to pojechać?
a masz pewność, ze nie pomniejszą czworoboku na ten jeden konkurs?
Dobrze zapytać sędziego głównego co o tym mysli 😉
D+A robisz jakby pół ósemki na całej długosci czworoboku.
Wybiera się ktoś do Golden Horse w ten weekend 🙂?
Ja się wybieram, mam nadzieję że pogoda dopisze 🏇
reinko: no teraz już wiem kim jesteście jak zmieniłaś avatarek. 😉 Co jedziecie w Korytach?
rtk, w propozycjach jest wyraźnie zaznaczona wielkość czworoboku.
Zorilla, ja wiem jak zrobić ten ruch, ale na czworoboku 20x40 a nie 20x60. Po pierwsze nie wyjdzie to 20m, a po drugie nie będzie to pół koła tylko pół jaja;p
reinko: no teraz już wiem kim jesteście jak zmieniłaś avatarek. 😉 Co jedziecie w Korytach?
Zmieniłam, mam nadzieję, że nie będę tego żałować 😉
Jedziemy Ctkę. A czemu Was nie widać na czworobokach?
Szukałam, ale nie znalazłam o tym tematu.
Generalnie stajnie ujeżdżeniowe - ile ich jest, gdzie są, jakie są? Interesuje mnie to, bo w sumie od 4 lat jeżdżę tylko w jednym ośrodku, a na pewno trochę ich jest, niestety - niespecjalnie o nich słyszałam. Jakieś nazwy obijały się o uszy, ale cóż - w głowie nic nie zostało. Ktoś pomoże, może zrobimy spis? :kwiatek:
Typową stajnią ujeżdżeniową jest na pewno LKJ Lewada Zakrzów.
D+A a sorry tak zerknelam tylko. nie wiem dziwne ze na 60m. moze ma byc jajo skoro tak bo nie widze innej mozliwosci...
Chyba napiszę do organizatorów i się dowiem czy na pewno będzie 20x60.
Szukałam, ale nie znalazłam o tym tematu.
Generalnie stajnie ujeżdżeniowe - ile ich jest, gdzie są, jakie są? Interesuje mnie to, bo w sumie od 4 lat jeżdżę tylko w jednym ośrodku, a na pewno trochę ich jest, niestety - niespecjalnie o nich słyszałam. Jakieś nazwy obijały się o uszy, ale cóż - w głowie nic nie zostało. Ktoś pomoże, może zrobimy spis? :kwiatek:
Typową stajnią ujeżdżeniową jest na pewno LKJ Lewada Zakrzów.
ale chodzi Ci o "ujeżdżenie rekreacyjne" czy sport?
Generalnie o stajnie gdzie zwykły śmiertelnik może się podszkolić ujeżdżeniowo - czy to kursy, czy to treningi indywidualne, a nie o kluby sportowe. No, takie ujeżdżenie rekreacyjne, nastawione na naukę, a nie na konieczność startowania.
SK Arabka w Mysłowicach, zapewne Bolęcin, Zbrosławice ?
W Bolęcinie tak ale lepiej z trenerem, aczkolwiek na jazdach z p. Rey też mozna sporo porobić jak się trafi na sensownego konia i powie o co chodzi.
Santos w Zabierzowie - ale tam też raczej trener chyba.
W Krakowie też Mustang jak mowimy o samym podszkoleniu, albo indywidualna jazda z instruktorką albo p. Iwona też prowadzi trening dla zwyklych smiertelników (ale z tego co pamietam cena była dośc spora)
To chyba tyle od strony Krakowa. Wiadomo że zależy na jakim poziomie to podszkolenia mialoby być.
Jedziemy Ctkę. A czemu Was nie widać na czworobokach?
No to połamania ostróg w tej C-tce (takie sie ponoć życzenia składa ujeżdżeniowcom żeby nie zapeszyć)
a nas widać - całe 2 x do roku 😉
No to połamania ostróg w tej C-tce (takie sie ponoć życzenia składa ujeżdżeniowcom żeby nie zapeszyć)
a nas widać - całe 2 x do roku 😉
Dziękujemy :kwiatek:
2x do roku to zdecydowanie za mało 🙂
Nojec, polecam ci Czarne Błoto, tam znajdziejsz to o co ci chodzi, jestem przekonana że będziesz zadowolona.
Nawet Metro zainteresowało się Totilasem 😀 :
Mogę znów poprosić o pomoc z programem P10R? :kwiatek: Dostałam odpowiedź, że to musi być błąd w propozycjach, bo ten program nie może odbyć się na innym czworoboku niż 20x40, więc moje wątpliwości zostały rozwiane. Mam teraz 2 pytania:
1)AC
Serpentyna o trzech łukach, zakończona w lewo, przy przecięciu linii środkowej przejście do stępa pośredniego po 3 - 5 krokach stępa ruszyć kłusem roboczym
Mógłby ktoś zrobić zarys ten serpentyny i zaznaczyć miejsce przejścia, bo nie jestem pewna czy dobrze to zrozumiałam 🤔
2)CXPół koła o średnicy 20 m w prawo
X Zmiana nogi przez kłus
XA Pół koła o średnicy 20 m w lewo
Czy przy zmianie nogi przez kłus jest tak samo jak przy zmianie przez stęp,ze powinny być 3 kroki i dopiero zagalopowanie czy im szybciej się zagalopuje tym lepiej?
1)

2) Powinnaś pokazać kawałek kłusa, żadnego im szybciej tym lepiej. Ma być wyraźnie przejście do kłusa, przestawienie konia, zagalopowanie. Pośpiech na czworoboku nigdy nie jest wskazany 😉
ok czyli przejście trochę przed linią, zakłusowanie trochę po.
Dzięki :kwiatek:
Dokładnie tak, najlepiej, żeby przed linią stępa było mniej więcej tyle samo co po linii 😉
a z tą serpentyną, to narysuj sobie prostą linie od A do C i jak ją przetniesz to tam masz przejść do stępa, niestety Ci nie narysuję, bo nie mam żadnnego programu 🙇
horka przecież już rozrysowana jest serpentyna, a po 2gie nie masz painta :P ?
W zmianie nogi przez kłus też musisz zaznaczyć 3 kroki kłusa i dopiero zagalopowanie, robiac jak napisalas 'jak najszybciej', szybciej niz te 3 kroki wygladalo by to jak jakas nieudana lotna albo bardzo dziwne coś (mam racje?)
Masz rację. To przecież nie ma być jakaś chaotyczna szarpanka, tylko porządnie wykonane ćwiczenie: jakość przejścia w dół i zagalopowania jest istotnym elementem jego oceny.
Zorilla wiem, ale zauważyłam później 😎 a na tym laptopie nie mam nic 😵
btw był ktoś na ujeżdżeniówkach w Bolęcinie?
horka, ja byłam wczoraj i dziś 😉