Kalkulator zużycia
Częstotliwość posiłków:
Wielkość posiłków: g Aby uzyskać dokładne wyniki, użyj wagi i zważ ile paszy podajesz koniowi, podaj wartość w gramach, np 450g
Wynik
Jeden worek paszy wystarczy na: ##dni
Sugerowana częstotliwość dostaw: ##dni
Termin
Adres
Płatność
Otręby ryżowe z dodatkiem suszu z jabłek mogą być stosowane jako pasza uzupełniająca dla wszystkich grup koni i kuców. Polecane są dla koni zbyt chudych, koni hodowlanych i tych w treningu. Świetnie sprawdzają się u koni w rekonwalescencji, a podawane w odpowiedniej ilości, także u koni wrzodowych. Dodatek jabłka nadaje im ładny zapach i poprawia walory smakowe otrębów, dzięki czemu smakują bardziej wybrednym koniom.
Czym się wyróżniają nasze Nuba Rice&Apple?
- zawierają niższą zawartość białka i tłuszczu niż czyste otręby ryżowe
- niższy jest także poziom cukrów prostych i skrobi; ESC 8,4%, skrobia 12,9%
- mają zbilansowany stosunek wapnia do fosforu. Otręby ryżowe w naturalnej postaci zawierają bardzo dużo fosforu i konieczne jest zbilansowanie go wapniem, by były bezpieczne dla zdrowia konia. Nasz produkt uzupełniony został w wapń
- Nuba Rice zostały wzbogacone o niewielką ilość pierwiastków najczęściej niedoborowych w diecie koni; magnezu, miedzi, cynku, selenu, a także w witaminę E.
Dodatek ten nie stanowi suplementacji podstawowej, a jedynie naddatek sprzyjający odbudowie masy mięśniowej.
Składniki podstawowe tego produktu to:
Czyste otręby ryżowe świetnie sprawdzają się u koni potrzebujących nabudować masę między innymi dzięki dużej zawartości białka. Zawierają gamma oryzanol, który dobrze wpływa na budowę i regenerację masy mięśniowej. Ponadto są bogate w dobrze przyswajalny tłuszcz z oleju ryżowego stanowiący doskonałe źródło wolno uwalnianej energii przy stosunkowo niskiej zawartości skrobi.
Susz z wytłoków jabłkowych to źródło dobrej jakości włókna strawnego, tak ważnego w diecie koni. Jego cechą charakterystyczną jest niska zawartość białka i skrobi. Wytłoki jabłkowe mają opinię produktu wysokocukrowego, jednak ilość cukrów prostych w wytłokach jest obniżona w stosunku do świeżych jabłek. Zależy ona od gatunku jabłka, stopnia dojrzałości, a także sposobu tłoczenia, jednak zwykle podobna jest do ilości cukrów prostych w wysłodkach buraczanych uważanych za niskocukrowe.
Wytłoki jabłkowe charakteryzują się dużą zawartością polifenoli o działaniu antyoksydacyjnym, dlatego uważane są za cenne źródło składników odżywczych i zapewniają korzyści zdrowotne.
Mają także potencjalnie pozytywne działanie na żołądek. Zawarte w nich pektyny tworzą żel, w kwaśnym środowisku jakie panuje w żołądku.Ponadto zawierają kwas jabłkowy (malic acid) wspierające metabolizm, działający przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i stymulująco na naturalną produkcję śliny, która ma właściwości buforujące kwasy żołądkowe.
Nuba Rice&Apple są granulowane i przeznaczone do podawania na sucho. W określonych sytuacjach można podawać je także na mokro na przykład koniom starszych mających problem z uzębieniem.