ABC formalności OZJ/PZJ i startów na zawodach

anetakajper   Dolata i spółka
22 maja 2013 08:50
Jak mam licencję regionalną (ja i koń), a chcę wyrobić PZJ to wystarczy jak dokonam opłaty czy muszę jeszcze coś PZJ przesłać? Kiedyś byłam zarejestrowana w PZJ, koń nie. 
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
22 maja 2013 11:56
jezeli byłaś juz zarejestrowana,to opłasasz tylko licencję, przesyłam potwierdzenie opłaty razem z wnioskiem o wydanie licencji PZJ, ubezpieczeniem i kopią badań lekarskich.
natomiast koń, musi byc zarejestrowany w PZJ (wypełniasz kartę rejestracyjną konia), wniosek o licencję dla konia i musisz wyrobic mu paszport PZJ - lub autoryzować go w PZJcie.
Czy z niemieckimi papierami normalnie mogę w PL startować ?
Tu nie trzeba mieć czegoś takiego jak badania, czy muszę zrobić w Polsce ?
To będzie zależało, czy planujesz starty w jakimś rejonie przygranicznym - gdzieniegdzie są "wewnętrzne" porozumienia transgraniczne  i nic więcej nie potrzeba🙂, czy na forum ogólnym - tu potrzebujesz licencji PZJ na starty (lub na 1 start) dla "cudzoziemca". Wymogi znajdziesz najprościej startując od PZJ cennika opłat 🙂.
Nie wiem czy w odpowiednim wątku.
Jeśli nie to przepraszam.
Wie ktoś jak jest ze startami małego konia na MPMK?
Klacz nie jest kucem, a małym koniem w paszporcie jest SP . Pozwolą jej startować?
free day jeśli przez MPMP rozumiesz Mistrzostwa Polski Małych Koni (może być też młodych np;d :lol🙂 to jak najbardziej koń nie musi być kucem, musi być małym koniem czyli gr. E, nieważna jest rasa a potwierdzone świadecstwo wzrostu, mały koń jest do 156 cm jesli dobrze pamiętam.
Chodzi właśnie o Mistrzostwa Polski MŁODYCH Koni. Przepraszam za nieprecyzyjne pytanie 😉
Dlatego też zaciekawiła mnie sprawa. W przepisach nic nie znalazłam
a no to przepraszam pisałać coś o kucu/małym koniu i od razu mi się skojarzyło, na młodych koniach to się nie znam ale wyydaje mi się, że wzrost nie ma znaczenia.. jeśli wiekowo się łapie itd to moim zdaniem będzie ok, ale poczekajmy na mądrzejszych w tym temacie🙂
free day, jeżeli klacz jest wpisana do księgi głównej SP (lub spełnia warunki wpisu) to może startować. Jeśli jednak tylko spełnia warunki wpisu do rejestru kuców/małych koni - to nie może, bo regulamin MPMK nie obejmuje tego rejestru.
Regulamin tutaj:
http://pzhk.pl/selekcja/mpmk/mpmk-2013/regulamin-ogolny/
halo a jak mogę sprawdzić czy jest wpisana/ spełnia warunki wpisu do księgi?
Wybaczcie ale jestem zielona w tym temacie  😡
free day, nie znam się na hodowli, postudiuj warunki dla SP na stronie PZHK, przestudiuj paszport...
31 maja 2013 06:09
Czy na C w ujeżdżeniu potrzebuje II klase sportową?
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
31 maja 2013 08:03
Na C wystarczy III licencja. II jest potrzebna na CC i wyżej.
31 maja 2013 08:07
O super mam III, ale chyba zostane przy N bo C-3 za ciężkie dla młodego konia
ja zielona, więc proszę nie bić- pierwsza rejestracja  😀
w paszporcie konia nie ma wpisanego obecnego właściciela. muszę to zrobić przed rejestracją?
Co jeśli zgubi się kartę ze zdaniem odznaki? Wyrobią mi nową? Będę za to płacić?
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
03 czerwca 2013 07:12
baffinka, teoretycznie tak 😉 praktycznie po prostu w karcie rejestracyjnej będzie nazwisko własciciela,który figuruje w paszporcie,jak dla Ciebie to nieistotne,to możesz to zignorować  😎

MelancolieDemon, jeżeli mówisz o protokole ze zdania,to możesz poprosić organizatora o ksero, a jezeli mówisz o legitymacji bądź samej odznace,to duplikat kosztuje 15 zł za każdą z tych rzeczy.
Ktoś tylko trzeba tam podać adres, numer tel i się podpisać. Także ... czeka mnie chyba wycieczka do wzhk jeszcze :P nie będę raczej wpisywać gościa z paszportu, którego nawet na oczy nie widziałam  🤣

Przeraża mnie ta papierologia...  🤔
Z góry przepraszam, że zawracam głowę, ale się kompletnie pogubiłam...

Zdałam właśnie srebro i nie wiem czy musze jeszcze zdawać konkurs licencyjny(L1), jeśli chce kupić teraz licencje w WZJ-cie i startować P, N ?
Suav możesz isę zarejestrować i opłacić licencję w WZJ w każdej chwili
III [s]klasę sportową [/s] licencję uzyskasz dopiero po zdaniu egzaminu w konkursie licencyjnym

Edit skreślenie j.w.
Ok, czyli moge opłacić licencje i jeździć P, N bez jechania konkursu licencyjnego?

III klasa, to nie target na ten rok, ale dzięki 😉
Suav nie możesz

Gaga miała na myśli raczej III licencję  - jest ona niezbędna aby jechać P - musisz mieć srebrną odznakę + zdać egzamin licencyjny, bez niego ani rusz.

III klasa jeśli nic się nie zmieniło to 5 (?) razy P na czysto ale to nie ma nic wspólnego z możliwoscią startu w wyższych konkursach itd.

Ok, czyli moge opłacić licencje i jeździć P, N bez jechania konkursu licencyjnego?

Możesz opłacić i z aktualnymi uprawnieniami startować do L1 włącznie
Lub opłacić , zdać konkurs licencyjny i zaktualizować uprawnienia do wyższych konkursów

Gaga miała na myśli raczej III licencję 

Miała miała  :kwiatek:
[quote author=Ktoś link=topic=9999.msg1792744#msg1792744 date=1370239972]
baffinka, teoretycznie tak 😉 praktycznie po prostu w karcie rejestracyjnej będzie nazwisko własciciela,który figuruje w paszporcie,jak dla Ciebie to nieistotne,to możesz to zignorować  😎

MelancolieDemon, jeżeli mówisz o protokole ze zdania,to możesz poprosić organizatora o ksero, a jezeli mówisz o legitymacji bądź samej odznace,to duplikat kosztuje 15 zł za każdą z tych rzeczy.
[/quote]

Miałam na myśli legitymację. Do kogo mam się zwrócić, aby wyrobić odznakę?
Ja jeszcze z dwoma głupimi pytankami:
przy pierwszej strzałce- wpisuje się SKOKI czy B ?
przy drugiej- podpis szkoleniowca to tylko przy lic. ogólnopolskiej czy przy regionalnej też?
baffinka wpisujesz B, ale z doświadczenia Ci powiem, że jak już sę rejestrujesz to nic nie zaszkodzi wpisać wszystkich dyscyplin bo nic za to nie dopłacasz a jaaakby Ci się kiedyś odmieniło i chciałabyś np. czworobok pojechać to nie będzie problemów, tak więc u nas wszyscy mają A,B,C 🙂

a co do podpisu to do regionalnej też, tzn potem coś zmienili, że jednak od tego roku chyba nie musi być ale pewna nie jestem, lepiej wpisać🙂
Magdzior  :kwiatek: wpisałam, chociaż w tym roku raczej się nie zanosi na inne konkurencje  😁

z tym podpisem to mam problem, bo nie mam w okolicy nikogo, żeby szybko to załatwić. wysyłam póki co bez. zobaczymy czy zażądają. najwyżej w przyszłym tygodniu dośle jak kogoś znajdę kto mi to podpisze.
zresztą nie wiem czy tam ktoś pracuje w tym wzj  🙄 od prawie godziny dzwonie i cisza... a czynne w czwartki od 13 do 17
dziewczyny poszukuje zasad rozgrywania tzw. konkursu BINGO ktoś coś z was może widział na ten temat
Ruffian, to jest problem. Gdybyś odszukała regulaminy skoków sprzed kilku lat (2009?) - to w którymś bingo było opisane.
Jako ciekawostkę, dowiadywałam się co ze startem małego konia na MP młodych koni. I teoretycznie może, z tym że od kiedy się odbywają MPMK nie było jeszcze takiego przypadku 😉

Mam jeszcze jedno głupie pytanie.
Czy na ogólnopolskich skokach nie będzie problemu jak koń wystartuje w pełnych neoprenowych ochraniaczach? 😡
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się