Obrączki kostne (ringbone) - od strony weta wszystko już wiem,ale jestem ciekawa Waszych doświadczeń. Jakie suplementy, zioła sprawdzały się w tym przypadku? Maści, żele? Podkowy? Czy ktoś z Was zdecydował się na artrodezę?
ja mam dziadygę z obrączką. Pokażesz jak to u Was wygląda?
Odkopię temat i zapytam tutaj. Jeżeli jest taki temat bardzo proszę o przeniesienie. Jeśli będzie potrzeba wstawię fotkę.
A więc dwa miesiące temu kupiłam konia, wszystko wyglądało ok. Zaraz po zakupie był kowal bo źrebak miał przerośnięte kopyta okropnie i utrudniało mu to chodzenie. Na wszystkich kopytach wyszły mu obrączki dość duże. I nie wiem czym to jest spowodowane. Dodam, że właściciel klaczy powiedział, że klacz jest po ochwacie.
Obrączki na kopytach sugerują przebyte problemy metaboliczne - niewłaściwe żywienie, choroby (ochwat właśnie), podawanie leków sterydowych itp. To miejsce, gdzie na skutek powyższego róg kopytowy jest słabszy i gorzej połączony z resztą kopyta. Przy właściwie prowadzonych przez kowala kopytach i odpowiednim trybie utrzymania i żywienia konia taka obrączka zrasta w dół i znika.
Właściwie jest to temat o kopytach, więc tam bym się udała.
Nokia
To raczej nie o te obraczki w tym watku chodzi. Pedz do watku kopytowego :kwiatek: