Czy polecacie stajnie Victorie w Łagiewnikach?

Witam, od niedawna jeżdżę w stajni Victorii w Łagiewnikach za Płockiem. Tylko że jakoś dziwnie tam są prowadzone jazdy, tzn. Konik drepcze sobie w kółko i tyle, czy zawsze tam tak było? Czy może to się zmieni po kilku jazdach?
Z góry dziękuję za odpowiedź
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] Zakładanie wątku-dubla
wątek zamknięty
Ja myślę, że... nie wiem.  😂
wątek zamknięty
Tania, jak to nie wiesz? Przecież stajnia w Łagiewnikach to bardzo znane miejsce i ich metody treningowe też są ogólnie znane. Więc jak możesz mówić, że nie wiesz?  🤬
wątek zamknięty
... Naprawde nie zaczęliście od 160km rajdu długodystansowego....? 🤔 jak w tej Polsce uczą jezdzic?!  👀
wątek zamknięty
Drepcze w kółko? DZIEWCZYNO zmywaj się stamtąd! KAŻDY z chociażby minimalnym doświadczeniem wie, że koń ma GALOPOWAĆ po trójkącie równobocznym, a nie w kółko  🤬
wątek zamknięty
Lama, Zapytaj w odpowiednim wątku regionalnym. Ja szczerze mówiąc nawet nie wiem gdzie są Łagiewniki.
wątek zamknięty
To jest tam, gdzie konie drepczą w kółko.
Będą znani na całą Polskę za chwilę.
wątek zamknięty
To tu drepczą w kółko.

http://www.victoria.blizej24.pl/

Jest zakładka "kontakt", można by napisać maila, albo nawet zadzwonić i spytać kiedy Lama jeżdżąca od niedawna będzie mogła przejść na etap wyżej niż dreptanie w kółko.  🙂

ps- faktycznie drepczą w kółko  😍

http://www.victoria.blizej24.pl/index.php/galerie/orodek/osrodek-1-29
wątek zamknięty
tunrida, Dobrze, że zapodałaś link.

Lama, Na zdjęciach z galerii wygląda to tragicznie. Koniecznie zmień stajnię, nauka jazdy konnej zdecydowanie nie tak powinna wyglądać.
wątek zamknięty
Ja się zastanawiałam, gdzie w Łagiewnikach (dzielnica Krakowa) znajduje się stajnia...  😂
wątek zamknięty
Dobra, poprzedni post był żartobliwy... Ale zdjęcie tego "maneżu"  🤔 Co to ma być?
wątek zamknięty
Dobra, poprzedni post był żartobliwy... Ale zdjęcie tego "maneżu"  🤔 Co to ma być?

Ja myślałam, że to w środku to placyk do jazdy a ludzie zza barierki wracają z terenu czy coś. Ale to takie pierścienie są?
Hihihi! Levele??
wątek zamknięty
Czepiacie się. Jak się nie umie siedzieć na koniu, a chce się już "samemu", to się tak jeździ w kółko w szkółkach.
Wiadomo, że najfajniej by było 1 na 1, na lonży, szlifować dosiad, równowagę, niezależność pomocy i w ogóle, ale ja nie widzę tu nic takiego dziwnego.
Jest kółkownia nawet na 2 tory, więc jakby nie było nieco bezpieczniej dla początkujących, którzy chcą "samemu", jeśli konie obeznane i spokojne. A chyba tak, skoro początkujący tak jeżdżą.
Znam gorsze stajnie i gorsze obrazki nauki jazdy dla początkujących. Nie każdy początkujący zostanie jeźdźcem. Fajnie by było, żeby wszyscy tak uczyli, jak wiemy jak powinno się uczyć, ale ja bym się nie czepiała. Ot..szkółka jakich wiele.
wątek zamknięty
Ja się mocno nie czepiam. Poprostu widzę po raz pierwszy taki system. I wyobraziłam sobie, że kręgi to "levele" i na zewnętrznym galopują i skaczą.
wątek zamknięty
A bo jak się poprzegląda fotki, to faktycznie tak jest. Widać osoby bez równowagi, które galopują tym środkowym, zamkniętym z obu stron torem. Hm...  W sumie im więcej się ogląda fotek, tym wyraźniej widać, że tam nie chciałabym się uczyć jeździć ja. Ale wiele osób chadza sobie do takich ośrodków i jest szczęśliwych. Mam mieszane uczucia.  😉
wątek zamknięty
To się zwie korytarz, na sopockim hipodromie za komuny był taki, ino dużo większy, jajowaty, znam z autopsji.
Nie no pewnie, szkółka jakich wiele, ale pewnie są lepsze, tej bym nie polecała patrząc na zdjęcia.
Korytarz sam w sobie nie jest tragiczny na tych zdjęciach, tylko dopasowanie sprzętu, długości puślisk, sposoby trzymania wodzy... no widać, że nie jest to dobrze prowadzona nauka.
wątek zamknięty
a ja się uczyłam właśnie na takim korytarzu jeździć, w Borkowie. (ponad) 20 lat temu, jak stały tam konie od Holzów; teraz to się nazywa KJ Amazonka (moze wtedy tez, ale na wakacje wynajmowali to Holzowie). może mistrza świata ze mnie nie zrobili, ale zaliczyłam tam pierwszy galop, pierwszą glebę, i potem jakoś wyszłam na ludzi.... jako tako  😎 tylko w borkowie ten korytarz był większy.

sama stajnia (budynek) wygląda spoko, szeroki korytarz, bezpieczne boksy, konie nie wyglądają jak 3 ćwierci do śmierci 😉 oczywiście po tym nie da się ocenić jaką wiedzę jeździecką przekażą, ale to zawsze lepiej niż stodoła u pana Józia 😉

ps. na aktualnych zdjęciach widać, że już to "rozebrali", ale to było na placu po prawej, z tylu za przeszkodami. klik! jesli kiedys dotre jeszcze w zyciu do domu to wyjme moje zdjecia z Borkowa, tam to doskonale widać... szkoda tylko ze nikt nie zrobił zdjęcia jak dałam na głowę z Grymasa  😁

edit: znalazłam zdjęcie gdzie dobrze widać te "kręgi" 😉
wątek zamknięty
W Amazonce w Ciechocinku również początkujący jeździli w takim ringu. Robiliśmy tam dużo ćwiczeń, jazda bez strzemion, bez wodzy, z zamkniętymi oczami - można się było skupić na sobie bo koń szedł zawsze prosto. Poza tym nieogarnięci ludzie nie rozjeżdżali się po placu. Konie na dużym maneżu zazwyczaj obierały kierunek do bramy 😉 w środku ringu było miejsce na dwie lonże więc nikt nikomu nie przeszkadzał. W tym czasie na placu inni skakali czy się ujeżdżali, ludzi i koni było mnóstwo jednocześnie ale każdy miał swoje miejsce 🙂
wątek zamknięty
Tylko konie musza byc albo bardzo spokojne albo przyzwyczajone... Któregoś roku nie było tam juz koni holzow tylko jakies inne i taka duża klacz poniosła mnie w tym okręgu (byłam czołowa), zaczęła walić z grzbietu itp. Na manezu bym ja po prostu wprowadziła na koło i zatrzymała, a tam za ni chu chu 😉
wątek zamknięty
I można se wtedy tylko glebnąć na te piękne miękkie metalowe rury, które otaczają konia ze wszystkich stron.
wątek zamknięty
Is postawiłam na szybkie mocne polparady - zadziałało 😉 no i nie to, zeby przy upadku cos to zmieniało, ale tam bylo z drewna 😉
wątek zamknięty
Biczowa   tajny agent Bycz, bezczelny Bycz
19 października 2015 18:00
a ja się uczyłam właśnie na takim korytarzu jeździć, w Borkowie.

Ja też w Borkowie w czymś takim jeździłam 😀, w Lublinie w LKJ (też jakieś 20 lat temu) był taki lonżownik, nie wiem czy dalej jest.
wątek zamknięty

Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.