Jak dojechać..... czyli przewodnik po polskich drogach.

W czwartek ok godz 20 ruszam z Warszawy do Wrocławia.

Jak jechać ?
Autostradą przez Łódź ?? czy trasą katowicką a potem Bełchatów i Walichnowy ?
Ktoś jeździ ? Wie jaka trasa będzie optymalna ?
Facella   Dawna re-volto wróć!
17 czerwca 2015 18:42
Jechałam z Wrocławia zarówno do Łodzi, jak i Katowic i o wiele przyjemniej jechało się do Łodzi. Najpierw A8, a potem S8 do prawie samej Łodzi, z tym że pomyliłyśmy zjazd i pojechałyśmy za daleko, przez co zabłądziłyśmy  😁
W tamtym roku na A4 utknęłyśmy w ogromnym korku, straciłyśmy jakieś 3 godziny i kupę nerwów... Nie wiem jak jest teraz, wtedy były remonty i w ogóle po stronie na Wrocław były zamknięte wszystkie pasy, cały ruch szedł po tej stronie, która powinna jechać na Katowice, ograniczenie chyba do 80 było...
coś mi się obiło o uszy o remoncie A4 w okolicach Opola, więc chyba przez Łódź faktycznie lepiej
Facella   Dawna re-volto wróć!
17 czerwca 2015 19:04
To chyba ten sam remont, co w zeszłym roku  😂
powiem tak, nie ma dnia, żebym nie słyszała (albo widziała :hihi🙂 o korkach na A4 lub Gierkówce właśnie 😎
Na A4 w okolicach Opola (jakoś tak... na pewno przed Wrocławiem) remontują (nawierzchnię kładą....? frezuja?) Zwężenie, ograniczenie prędkości, ale jakoś mega-katastrofalnie się nie stoi. Chyba, że ktos się spieszy. Tzn - w piątek wieczorem postałam się jakieś.... 30 minut? W niedzielę wieczorem w ogóle nie staliśmy, nic, a nic. No, ale remont jest.
Jadę z Warszawy przez Łódź.
Zdam relację z przebiegu po powrocie.
Trasę przez Bełchatów znam więc czas na odkrycie nowej trasy.
Post pod postem ale trudno

Już po podróży.
Z Warszawy do Wrocławia i z Wrocławia do Warszawy.

Jechałam autostradą na Poznań. Świetny wyjazd z Centrum Warszawy na autostradę. 
Do Łodzi tylko dwupasmówka jest.
Dozwolone 140 km/h to moim zdaniem ciut za dużo.
Bardzo dużo samochodów.
Bardzo wielu kierowców jedzie z rozsądną prędkością ok 110 - 120 km/h.

Potem zjazd na Łódź drogą nr 14.
Traci się trochę czasu na przejazd przez to miasto. Łatwo zabłądzić więc przyda się GPS.
W Łodzi przejazd przez tory tramwajowe to koszmar dla autkowego zawieszenia.

Za Łodzią już jest dobrze 🙂
A po 20 km wjazd na S8.
I tu zaczyna się bajka 🙂
Piękna równiutka, dwupasmowa trasa szybkiego ruchu. Mało samochodów, gładko jak na stole.
Świetna, bez robót drogowych i innych niespodzianek. Sama przyjemność jazdy.
Jechałam tyle, ile wolno czyli ok 120 km/h - mało kto mnie wyprzedzał.
Kierowcy jacyś ogarnięci, pojedyńcze przypadki mknących z szaleńczą szybkością.
4 godziny jazdy i byłam we Wrocławiu.

Trasa warta polecenia.
Do tej pory jeździłam trasą katowicką a potem przez Bełchatów, Walichnowy.

Nowa trasa lepsza. Szybciej, bezpieczniej i mniej męcząco.
Jak połączą trasę S8 z autostradą Warszawa-Poznań, to będzie bezbłędnie.
szemrana, dzięki 🙂
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
26 czerwca 2017 09:09
Wiem, że odkopuję relikt i wiem, że nie o drogach, ale o mieście, ale zastanawiam się dlaczego zachodniopomorskie nie ma swojego wątku?  😁

Halo Szczecin!
Będę tam u was, ale dopiero za jakiś czas, pod koniec sierpnia, ale już dziś muszę wszystko wiedzieć!  😁
Jak u was z komunikacją miejską? Ile kosztuje bilet i jak/gdzie można je nabywać? Co warto zjeść i czy z dworca daleko na Śląską?  😁
Mamy, gdzieś w czeluściach forum. 😉
http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,63065.0.html

Tutaj cała tabelka z biletami:
http://www.zditm.szczecin.pl/pasazer/bilety-i-oplaty,bilety-jednorazowe
Można nabywać w kioskach, w biletomatach, ale w sumie nigdy nie wiadomo, czy będzie działał i czy będzie na drobne i czy na kartę. Na twoim miejscu kupiłabym sobie już na dworcu w kiosku jakąś ilość, żeby potem już się nie stresować taką głupotą. 😉

A co ty będziesz robić na Śląskiej? 👀 Daleko nie jest, a komunikacja miejska jest dość dobrze rozwinięta, wszędzie da się dojechać.

Jeść warto w Nowym Browarze na przykład, podobno w Starej Komendzie - ja tam tylko piwo piłam, pyszne 😜, w Hospudce jest fajnie, po czesku. I kurde w tym momencie nie pamiętam już żadnych knajp, jak mi się coś przypomni, to dam znać. 🤣
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
26 czerwca 2017 09:26
Dobra, to przenoszę się tam!  :kwiatek:
JARA, w Szczecinie są bardzo tanie taksówki. Polecam
Warto zjeść w Aramia, Bombay, Radecki, Columbus, Greek Ouzeri. Pytanie co lubisz.
Starej Komendy nie polecam, ale to kwesia gustu zapewne
Jak masz więcej pytań zapraszam na pw

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się