Kiedy hakujemy portale (swoje i wrogie) wypadają z nich różne przedmioty np rezonatory, tarcze czy różnego rodzaju bronie. Każdy taki przedmiot jest opatrzony symbolem od L1 do L8.

Jeśli posiadacie poziom L1 to możecie używać broni/rezonatorów tylko z symbolem L1. Nie możecie używać ich z wyższych poziomów. Mając poziom L3 można używać broni/rezonatorów z poziomów L1, L2, L3 itd.
Kiedy znajdziemy się ok 30m od portalu i na niego klikniemy pojawi się nam coś takiego (to akurat wrogi dla mnie portal)

Na samej górze mamy nazwę portalu, zdjęcie oraz nicka osoby, która go przejęła (jeszcze wczoraj to był mój portal! 😉 i przejął go mój kolega 😉 )
Hack portal - oczywiście hakowanie, wypadają przedmioty
Deploy status - to podgląd rezonatorów u wroga, jeśli klikniemy to w naszym portalu możemy instalować w nich swoje rezonatory
Recharge - doładowanie rezonatorów (działa tylko na portalach naszej frakcji)
Mod Status - zakładanie tarcz czy innych modów na portal (działa tylko na portalach naszej frakcji)
Navigate - naprowadzenia na portal
Mission - misja (można sobie robić misje np odwiedzenie wskazanych portali)
I teraz najważniesze: lewy, dolny "róg" nad tym kluczykiem. To są rezonatory. Każdy portal ma miejsce na 8 rezonatorów, które podtrzymują je przy zyciu. Jak widać w tym portalu są umieszczone rezonatory różnej mocy i niektóre są w pewnym stopniu wyczerpane. Każdy rezonator traci codziennie 10% mocy. Również strzalając do portali tracą one swoją moc. Oczywiście jesli jesteśmy na poziomie L1 to mamy marne szanse na zniszczenie L8, w tym przypadku warto szukać portali z jednym rezonatorem i to na wyczerpaniu.
Jeśli znajdziecie portal swojej frakcji i zobaczycie, że umieszczone sa w nim tylko 3 rezonatory to za pomocą DEPLOY możecie umieści swoje rezonatory. Jesli znajdziecie protal swojej frakcji i zobaczycie, że rezonatory nie maja pełnej mocy to możecie je doładowaźć (XM czyli swoim zyciem, które można zregenerować zbierając te białe kropki) za pomocą RECHARGE.