Ingress - czyli Re-volta wychodzi z domu

A jak jestem niebieska i spotykam zielony portal to mogę go ukraść? Jak?
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
09 kwietnia 2015 09:54
Skoro macie w swojej okolicy same zielone portale to jaki jest sens byc w zielonej ekipie?
Czyje bedziecie portale rozwalac skoro niebieskich nie ma? Bedziecie sie bujac 20km rowerem w poszukiwaniu wroga? 😂
slojma   I was born with a silver spoon!
09 kwietnia 2015 10:01
Ja tez sie zalogowalam. Jak to jest z wprowadzaniem nowych portali. Dziekuje za odpowiedz.
09 kwietnia 2015 10:04
Idziesz w miejsce gdzie chcesz by byl portal. Przytrzymujesz palcem ma mapie swoja lokalizacje i pojawia sie "new portal".
Czyli jak mam zielone portale to będąc niebieska mogę je rozwalac, a jak bym była zielona to nic nie mogę z nimi robić?
Jeszcze średnio to ogarniam  😡
09 kwietnia 2015 10:10
Musze wyprobowac I co robie zdjecie?  A portalem moze byc kosciol,  graffiti etc.
09 kwietnia 2015 10:15
Portalem może byc wszystko oprócz: krajobrazow, ludzi, mostow, tuneli, wiaduktow i gor, jezior itp.

No gra polega na tym zeby przejmowac portale od wroga, niszczyc rezonatory przeciwnej drużyny i wkladac tam swoje. W swoich portalach mozna co najwyżej doladowac rezonatory i hakowac.
Ja zostaje niebieska, nie chcę ratować ludzi 🤣 Choć zaraz ruszam do miasta to zobaczę jak to tam wygląda, jeśli same niebieskie, to się przemianuję na zieleń, żeby kraść 😎
09 kwietnia 2015 10:18
Pamiętajcie, że tylko raz można zmienić frakcję. Podczas zmiany zeruje wam doświadczenie oraz ekwipunek!
09 kwietnia 2015 10:32
Dobra tłumaczę!

Najwyższy niebieski pasek (taki podzielony) to jest nasze doświadczenie.
Drugi niebieski pasek (tuż nad nickiem) to nasze punkty życia czyli XM. Punkty życia tracimy podczas ładowania rezonatorów (w naszych portalach), kiedy hakowany wrogi portal nas atakuje, kiedy zakładamy zbroję na nasz portal lub go linkujemy. XM odzyskujemy podczas zbierania tych białych punkcików rozsianych po mapie.
L3 obok nicka to poziom gry, ja obecnie jestem na 3 poziomie. Poziomy sa od 1 do 16.
Kwadracik z napisem OPS to nasz plecak, możemy tam zajrzeć co w nim mamy.
Jeśli macie pełny plecak albo kiedy przechodzicie na poziomy wyżej możecie pozbyć się zbędnego sprzęty (np tego z niższym levelów). Możecie je "oddać na recykling" (spalić)  i dostać za to punkty życia albo porzucić i ktoś inny sobie może je wziąć.
Te świecące punkty to oczywiście portale, mamy ich trzy rodzaje: zdobyte przez Ruch Oporu (kolor niebieski), zdobyte przez Oświeconych (kolor zielony) oraz portale niczyje (kolor biały).
Dookoła portali można zobaczyć takie większe kropki (czasami różowe, czasami fioletowe) - to są rezonatory czyli 'akumulatory'.
Prawy dolny róg z napisem COMM to czat, klikając na to możemy go rozwinąć, ustawić sobie dystans 5km i przejść do zakładki FACTION i wtedy będziem mieli kontakt z osobami z naszej frakcji, które znajdują się niedaleko nas.
Zakładka ALL - widzimy tam wszystko, kto atakuje jaki portal, w jakim miejscu, możemy również napisać wiadomość do 'wroga'.
09 kwietnia 2015 10:47
Kiedy hakujemy portale (swoje i wrogie) wypadają z nich różne przedmioty np rezonatory, tarcze czy różnego rodzaju bronie. Każdy taki przedmiot jest opatrzony symbolem od L1 do L8.

Jeśli posiadacie poziom L1 to możecie używać broni/rezonatorów tylko z symbolem L1. Nie możecie używać ich z wyższych poziomów. Mając poziom L3 można używać broni/rezonatorów z poziomów L1, L2, L3 itd.

Kiedy znajdziemy się ok 30m od portalu i na niego klikniemy pojawi się nam coś takiego (to akurat wrogi dla mnie portal)

Na samej górze mamy nazwę portalu, zdjęcie oraz nicka osoby, która go przejęła (jeszcze wczoraj to był mój portal! 😉 i przejął go mój kolega 😉  )
Hack portal - oczywiście hakowanie, wypadają przedmioty
Deploy status - to podgląd rezonatorów u wroga, jeśli klikniemy to w naszym portalu możemy instalować w nich swoje rezonatory
Recharge - doładowanie rezonatorów (działa tylko na portalach naszej frakcji)
Mod Status - zakładanie tarcz czy innych modów na portal (działa tylko na portalach naszej frakcji)
Navigate - naprowadzenia na portal
Mission - misja (można sobie robić misje np odwiedzenie wskazanych portali)

I teraz najważniesze: lewy, dolny "róg" nad tym kluczykiem. To są rezonatory. Każdy portal ma miejsce na 8 rezonatorów, które podtrzymują je przy zyciu. Jak widać w tym portalu są umieszczone rezonatory różnej mocy i niektóre są w pewnym stopniu wyczerpane. Każdy rezonator traci codziennie 10% mocy. Również strzalając do portali tracą one swoją moc. Oczywiście jesli jesteśmy na poziomie L1 to mamy marne szanse na zniszczenie L8, w tym przypadku warto szukać portali z jednym rezonatorem i to na wyczerpaniu.
Jeśli znajdziecie portal swojej frakcji i zobaczycie, że umieszczone sa w nim tylko 3 rezonatory to za pomocą DEPLOY możecie umieści swoje rezonatory. Jesli znajdziecie protal swojej frakcji i zobaczycie, że rezonatory nie maja pełnej mocy to możecie je doładowaźć (XM czyli swoim zyciem, które można zregenerować zbierając te białe kropki) za pomocą RECHARGE.
i ja dołączyłam do RO
09 kwietnia 2015 11:23
Kolejna sprawa to linkowanie.

Te zielone sznurki to linki, a "trawniki" to fieldy. Jeśli zlinkujemy ze sobą dwa portale to powstanie między nimi taki sznurek (w kolorze odpowiednim dla naszej frakcji, linkować możemy tylko swoje portale). Jeśli zlinkujemy trzy portale, które zamkną się w trójkącie to powstaje taki "trawnik" czyli CONTROL FIELD (obszar kontrolowany). Zlinkowane portale są trudniejsze do zdobycia przez wroga oraz pokazują zasięg terytorialny naszej grupy.
Linkować portale możemy jeśli podczas hakowania wypadnie nam PORTAL KEY.
Jak linkować portale? Podchodzimy do naszego portalu, klikamy na niego. W lewym dolnym rogu, tam gdzie widać rozmieszczenie rezonatorów (jak będe mieć w pobliżu swój portal to zrobię screena żeby było jasne) jest napis LINK. Po kliknięciu na niego (o ile posiadamy portal key) możemy go połaczyć z innym portalem.

Jak używac broni?
Jesli znajdziecie się blisko wrogiego portalu obczajacie jak taki portal stoi z rezonatorami. Jeśli mają je na niskim levelu i o małej ilości mocy to możecie próbować je zniszczyć. Stajecie blisko portalu (w zasięgu pomaranczowego kółeczka). Klikacie w OPS czyli w nasz plecak, wybieracie broń, następnie klikacie USE i FIRE. Nalezy uważać, ponieważ niektore portale, które mają założone tarczę mogą również nam dawać obrażenia. Po zniszczeniu portalu przez nas robi się on przez chwilę czerwony, a następnie biały. I wtedy możemy wkładać w niego swoje rezonatory, zakłać tarcze i linkować. Często na czacie ludzie umawiają się o danej godzinie pod wybranym portalem i grupowo je niszczą i przejmują 🙂

Powiem wam tak. Ja gram... hmm dzisiaj będzie trzeci dzień. I gra wydaje się trudna, ale jak pójdziecie w miasto na godzinę to zaraz wszystko same obczaicie i zobaczycie, że to jest bardzo proste.
Powiem wam coś lepszego.. pójdziecie na godzinę, a wrócicie po trzech. 😁 To wygląda na zasadzie... a to jeszcze tu podejdę, a tu portal po drodze jest ...i zanim się obejrzycie to mija 3h. 😉

Kiedy przejdziecie do drugiego poziomy będziecie musiały zweryfikować konto np sms. Dostaniecie na komórkę smsa z kodem, którego trzeba będzie wklepać w grę i tyle.
09 kwietnia 2015 11:34
Tworzenie portali.

Portalem mogą być:
- budynki bezpieczne i dostępne publicznie (czyli wszystko gdzie możemy się dostać i które można fotografować, czyli nie mogą to być obiekty wojskowe czy miejsca na prywatnych posiadłościach)
- nie dublujemy portali, nie robimy zdjęć z drugiej strony oraz nie tworzymy portali bardzo blisko siebie
- pominiki, graffiti, murale, fontanny, wyrózniająca się architektura, znane miejsca, dworce, muzea, przystanki, biblioteki, kościoły..

No, może łatwiej będzie napisać co NIE MOŻE BYĆ PORTALEM:
- człowiek
- budynki straży pożarnej, policji, pogotowia
- mosty, tunele, tamy
- tymczasowe wystawy
- krajobrazy np jeziora, góry itp.

Podchodzimy do miejsca, w którym chcemy stworzyć nowy portal. Przytrzymujemy na mapie nasza lokalizację do pojawienia się na ekranie NEW PORTAL. Nastepnie robimy zdjęcie, opisujemy i wysyłamy. Na akcpetację portalu czeka się od 2 do 4 tygodni.
Dołączam do zielonych 😀 Któraś pytała jak sprawdzić rozmieszczenie portali w mieście - www.ingress.com/intel
O, przeczytam dokladnie instrukcje Jary i moze zaczne to lepiej ogarniac. Na razie shakowałam jeden portal wroga (jestem niebieska 😀) i troche nie wiedzialam co dalej
Jestem ciezko kapujaca.  😵
Jak zmienic frakcje?
Nowy telefon mi smiga az milo. Stary byl chyba zanadto zmeczony zyciem na takie nwosci
09 kwietnia 2015 15:33
Kto zmienia frakcję na zieloną albo wybiera zieloną ten kapuje i je czarne żelki! 😂
Się instaluje, bywam regularnie w tylu różnych miejscowościach że będzie fajne hackowanie 🙂

edit, niestety za każdym razem aplikacja się wywala  👿
kujka   new better life mode: on
09 kwietnia 2015 18:17
Kto niebieski ten smierdzi!
Zieloni GO GO GO!!!

Kto z Warszawy gra? 😀
A ja bede plakac bo nie umiem zmienic frakcji  🙁
Jako że ja cierpię z powodu posiadania Windows Phone'a ( dlaczego go wybrałam, dlaczego?? ), wkręciłam w grę chłopaka. Poszedł biegać, żeby zaliczać portale. God bless Ingress  🤣
Jestem niebieska, nie ma mi tu manipulowania myślami! Oj nie!
Do tego nie widziałam sensu dołączania do zielonych, ponieważ większość portali które widzę jest zielona  😁 Najbliższy portal jest 1km ode mnie.
U mnie małe miasto i prawie całe niebieskie, ale jakiś gościu na czacie frakcji mi podpowiedział co robić, więc sobie oblecę co się da niedługo. Akurat pogoda zachęcająca 😀 Zielonych jest tylko kilka portali i same L6, więc nieprędko się za nie zabiorę.
Może dzięki temu będę chętniej patrzeć na podróżowanie 😁
kujka, ja będę grywać w Warszawie, dzisiaj obczaiłam, że na Wydziale Zarządzania są dwa portale, a to po drugiej stronie ulicy, muszę się przejść jak będę miała okienko 😀

Tylko ja niebieska jestem 😀
09 kwietnia 2015 20:52
U mnie wszystkie portale poziomy L7 L8 jak to ogarnac?
09 kwietnia 2015 23:12
Przyjdzie ktos kto ma wysoki level i rozwali. Ten portal co screenowalam rano, co pisalam, ze kolega mi przeja juz jest niebieski i zrobilam control field 😉
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
10 kwietnia 2015 09:43
I ja dołączyłam. Jestem w Ruchu Oporu 🙂

Mój nick: Notari89
Latam po całym SGGW, wczoraj na godzinę przejęłam pocztę 😵 teraz idę pod aulę i na ławkę przed wydziałem hackować jakieś zieleniny😀
10 kwietnia 2015 11:41
Nie zniechęcajcie się, na tych najniższych levelach możemy tylko hakować portale (swoje i wrogie) oraz doładowywać, zbroić i linkować nasze portale. Ewentualnie próbować atakować wrogie portale, które mają jeden rezonator na wyczerpaniu lub przejmować białe portale. Mimo, że tych dużych nie możemy ruszyć to nasze doładowania rezonatorów są bardzo pomocne 😉

Ja wczoraj wysiadłam z taksówki i obleciałam jeszcze o północy swoje osiedle, bo taka okazja  😁
A póżniej dostałam na czacie wiadomość:
- "co tam? wycieczki po nocy?"
- "no pyknęłam rundkę po osiedlu"
- "rundka po osiedlu, a później nowe portale tworzone sa na cmentarza 😉 " 😁
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się