Łykawość u konia?

Witajcie! 🙂
5 dni temu kupiłam mojego wymarzonego konia. Przed zakupem widziałam go 3 razy, miałam okazję na nim jeździć, lekarz oglądał go (kopyta, zginacze, ogólny stan zdrowia) wszystko było okej. Właścicielka tylko poinformowała mnie lakonicznie, że koń ma czasem dziwny odruch takiego klapania, ale to nie jest to w żadnym przypadku łykawość. Postanowiłam, że go kupię, bo koń zdrowy, fajny pod siodłem, oglądał go lekarz, podpisałyśmy umowę w której nie było mowy, że koń jest łykawy. Wet nic nie mówił gdyż była właścicielka prezentowała mi go poza boksem, a koń robi tak tylko w boksie.
Jestem teraz u niego codziennie i przez połowę naszych spotkań, w boksie zaczyna właśnie tak klapać i wydawać dziwne odgłosy przy tym. Kiedy daje mu np. marchewkę, podczas zjadania robi dziwne ruchy głową w przód (trochę jak ruch ślimaka) i przy tym również wydaje bardzo dziwny odgłos, marszczy chrapy rytmicznie. Robi to czesto, długo i po chwili spokoju znów do tego powraca. Ciężko to opisać, jutro postaram się zrobić filmik.

Czy myślicie, że to może być faktycznie łykawość? Od razu dzwonić do byłej właścicielki, czy lepiej najpierw zawołać weterynarza? Czy w takim przypadku działa ta zasada o wadach głównych o których nie poinformował sprzedawca?
Proszę o odpowiedzi, bo bardzo martwię się o niego i nie wiem co mam teraz zrobić.

Pozdrawiam
Karolina
wątek zamknięty
wątek zamknięty
Ale czy opisane objawy mogą sugerować łykawość?
wątek zamknięty
w boksie zaczyna właśnie tak klapać i wydawać dziwne odgłosy przy tym. Kiedy daje mu np. marchewkę, podczas zjadania robi dziwne ruchy głową w przód (trochę jak ruch ślimaka) i przy tym również wydaje bardzo dziwny odgłos, marszczy chrapy rytmicznie.

Tak, chyba najlepszym rozwiązaniem będzie pokazanie tego na filmie 😁
Oczywiście w odpowiednim wątku.
wątek zamknięty
Czyli jeśli powołałabym się na prawo zwrotu konia z łykawością, możliwy byłby jego zwrot? Czy muszę mieć jakieś zaświadczenie od weta? :/
wątek zamknięty

Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.