Przedszkolaki i uczniaki - czyli voltowe dzieci też nam rosną

System wymagan, grupowania i oceny jest u nas nieco skomplikowany. USA Gymnastics rozpoznaje dwa programy rywalizacji: JO (Junior Olimpic, poziomy 1-10 do Elite) i Xcel (Bronze, Silver, Gold, Platinum, Diamond). Oba programy sie pokrywaja (np. Silver = JO level 3), z tym ze w JO do poziomu 6 wymagana jest scisle ustalona rutyna, a w Xcel uklad dowolny. Generalnie, zawodniczki grupuje sie u nas pod wzgledem umiejetnosci, aczkolwiek w kwalifikacjach do Xcel wymagany jest wiek minimalny.
Dla przykladu wstawiam zdjecie grupowe zawodniczek z druzyny mojej corki. Wszystkie prezentuja ten sam poziom umiejetnosci, ale jak widac rozbieznosc wiekowa jest dosyc spora (moje dziecko to ten maluch 3-ci od prawej). Wiek ma natomiast znaczenie podczas zawodow, bo zawodniczeki sa oceniane sa w dywizjach wiekowych. Uff, strasznie to zawile.

Ktoś   Dum pugnas, victor es...
21 lutego 2016 15:46
Majorowa, no dość zawiłe... my z Marysią oglądając kanał Whitney obserwujemy ją chyba na tych poziomach JO (kanał Whitney na youtube

u nas jest dużo mniej tych poziomów w dziecięcym i juniorskim sporcie...
Ktoś, dzięki!

Tak, tu inaczej się podchodzi do temperatur 😁
Dzieciaki latają w krótkim rękawku przy 12 stopniach i nikt za nimi z kurtkami nie lata. Mało chorują.

U nas w klubie jest podgrzewane boisko do nożnej więc na trawie nie ma lodu i cały rok w kółko dzieci trenują na zewnątrz, wchodzą na halę przy temperaturach ok -14.

Pytanie z innej beczki zupełnie...jaki materac do łóżka dla 5/6 latka? Opinie w necie tak różneże głupieje...
Sprężyny? Lateks? Pianka?
Muffinka, może sprężyny z warstwą lateksu?
No właśnie. Czytałam że lateks super a spreżyny dla dziecka bee. I nadal nic nie wiem 🙂

A jak w ogóle z jakością materacy z Ikei na przykład?
Mój ma z Ikei, sprężynowy. Całkiem fajny, ale... właśnie przydałaby się nakładka lateksowa.
Sam lateks też jest super, ale nie cieniutki, więc to nie jest wersja econo.
Jest jeszcze taka sprawa, że w sytuacji przeziębienia, wymęczenia itp. mogą zdarzać się "wpadki". Co prawda są fajne podkłady a la pampers, ale taką cienką (3 cm powiedzmy) nakładkę lateksową można uprać, a "reszty" nie.
Scottie   Cicha obserwatorka
23 lutego 2016 06:48
Muffinka, co do materaca dla 5-latka się nie wypowiem, natomiast mam materac z Ikei (kieszonkowo- sprężynowy). Użytkuję intensywnie od września 2014 roku i nie odkształcił się w żaden sposób, jest super wygodny. Problem jest tylko taki, że określony jest mianem "twardego" a... jest bardzo miękki, w sensie siadając na nim człowiek się zapada 😉
Ostatnio oglądałam materace w Ikei (ja akurat sprężynowe) i faktycznie - twardy jest dość miękki. Jak położyłam się na średniotwardym, to mi się tyłek zapadał - taka miękka buła :P
No tak, dziecko jest lżejsze. A już mój Filip ze swoimi 16 kg to się nie zapada nawet na miękkim.
Nadal myślę a popołudniu muszę zdecydować. Czy jednak nie wziąć piankowego z ikea.
Pomocy! Czym się teraz interesują chłopcy lat 7,5?
To zależy. Trzeba się dowiedzieć u źródła. Jeden może lubić bajkę Scooby Doo, inny pingwiny z Madagaskaru, Króla Juliana, Gwiezdne Wojny, dinozaury...
Lego, tylko jakie musisz się dopytać.
Dziękuję  :kwiatek: Wychodzi na to, że trzeba się jakoś dyskretnie podpytać, a jak się nie uda, to chyba wezmę:
4M Green Science Robot Pudełkowy 6500
24 lutego 2016 21:08
yegua, jeszcze maincraft
Wyszliśmy w sobotę ze szpitala, jednak byliśmy 5 dni a nie 3.
Generalnie wszystko poszło ok, ale Kazik jest nieszczęśliwy, złości się na "głupią nogę", nie chce jej zginać i ćwiczyć 🙁
Ma wstawione 4 płytki 8-plates także ingerencja spora, ale tak naprawdę nie ma żadnych przeciwwskazań do pełnego ruchu, to jego psychika i strach bo boli. 

Yegua - star wars na 90% 😉
ale robot też fajny, mój by się cieszył i zaraz robił 😉
szafirowa   inaczej- może być równie dobrze
29 lutego 2016 18:11
Mam pytanie o rekruracje do przedszkoli. W okolicy same panstwowe, dzieci duzo, wiec wiadomo, ze punkty sie licza mocno. I teraz moje pytania. Czy przebywajac na zwolnieniu ciazowym deklaruje normalnie, ze jestem osoba pracujaca? I druga sprawa- na dzien skladania dokumentow dziecko na stanie mam jedno, ale w momencie kiedy faktycznie ma do tego.przedszkola isc bedzie juz trojka. Jaka ilosc.dzieci.mam zatem deklarowac?
szafirowa, wpisujesz  pracująca. Co do ciąży  miałam  podobnie,  byłam w ciąży  pisząc  wniosek  i wpisałam dwójkę  (gdzieś dopisałam,  że  jestem w ciąży i termin planowanego porodu). [Zresztą  zgodnie z panującą  doktryną  dzieci w brzuszku  to przecież  pełnowartościowe DZIECI, więc  nikt  nie może  się  przyczepić  😉]

gwash dużo sił i zdrówka  dla młodego!
szafirowa   inaczej- może być równie dobrze
29 lutego 2016 21:14
anai, dziekuje Ci bardzo :kwiatek:
szafirowa, W takim razie trójką z pewnością znacząco zapunktujesz. 😉

A ja się za szybko pochwaliłam, że mam zdrowego przedszkolaka. Prawie cały luty był bez przerwy, aż tu nagle w zeszły czwartek jebut! Obudził się rano nie mówiąc, a szczekając. Zapalenie krtani. 😵
I tak się bujamy z Acodinem, inhalacjami z Nebbud (steryd) , oraz z piątku do niedzieli rano wysoką gorączką. Wczoraj miałam wrażenie, że jest co raz gorzej, zamiast lepiej, bo kaszlał 3 godziny bez przerwy. Pojechałam na pomoc doraźną (oczywiście w drodze i w poczekalni cudownie ozdrowiał i przestał kaszleć, czyli szczekać. :hihi🙂.
Doktor podtrzymał dotychczasowe leczenie, tylko zwiększył dawkę wziewną.
Dziś lepiej, ale do stanu pełnej używalności daleko.
Bonus jest taki, że syn nasz ma fazę "Zosia samosia", więc 3 10-cio minutowe inhalacje robi sobie SAM i że nawet jak ma 40 stopni gorączki, to nie dość że nie marudzi i nie płacze, to jest wesoły jak skowronek i ogólnie robi sobie jaja z tego wszystkiego. 😁 😍
witam, spróbuje jeszcze tutaj😉
Pytanie fotelikowe, od mca myślę i myślę i głupieje.Odwiedzę sklep aby przymierzyc fotel, ale spokoju mi to nie daje.Proszę o rady! Olek wyrósł z britaxa max way,wymontowalismy go z mojego auta wczoraj i będzie czekał na siostrę. U męża ma axkid duofix.Do jesienny i da rade,ale juz w kurtce bd mu ciasno tylem.Nie wiem czy go przeforsować przodem ( opcja duofix)  czy kupic juz ten od 15 kg( jednak tam już są " dorosłe" pasy. Obawiam się obrocenia,niby można,ale Pan z osmiugwazdek - tam oba fotele kupione- mówił,że axkid to czolg i ciężki do tego wiec dziecko plus fotel...duża waga,on nie poleca,lepiej kuoic następny.). Nie kupie fotela cholerka znowu za tysiaka tylko do stycznia, ale boję się już tego następnego.Do swojego auta zamówiłam KIDDY ( ten >15 jako,że ja mam areszt domowy i najwcześniej ze mną wsadzie..hm..jesienią.Przedszkole mam blisko,na zakupy bd jeździć z mala, ewentualnie wieczorem sama.Do męża auta,bo nim głównie jeździmy, pojadę przymierzyc do sklepu do Astry we Wro ( do Pana z 8 gwiazdek).
Przeprasza, że tak marudze, ale dla mnie to istotne...dziękuję
Powiem wam jakim tekstem mnie dziecko zgasiło w poniedziałek.

Szukaliśmy czynnego sklepu, Gabryś się zmartwił, że Biedronka nieczynna. Zaczęłam go pocieszać słowem przewodnim z ulubionej bajki "Psi Patrol":
-Nie martw się synku, nie ma takiego problemu, którego byśmy nie rozwiązali! Znajdziemy czynny sklep. Przecież jesteśmy dzielni i odważni, jak psi patrol, prawda?
-Nie!
-Jak to nie? Nie jestem dzielna i odważna?
-Nie!!! Tylko w domu jesteś odważna.

😀
Julie - czadowy tekst Odważna w domu Mamo:P
wczoraj Jurek mówi: Chciałbym posłuchać piosenki....hmmmm...może być "Jabol punk" KSU:P mam nadzieję, że nie będzie dzisiaj śpiewał o tym w żłobku:P
Mój syn, ku mojej ogromnej uciesze, również ma już zdecydowane preferencje muzyczne. Mroczne. Nasza krew. 😀iabeł:
Oto skomponowany przez niego utwór pod tytułem "Duch, albo goblin, albo potwór":
😍
Jakby ktoś nie rozumiał co mówi/śpiewa: Najpierw tłumaczy, że taki dźwięk to jest "duch", a taki "potwór".
A tekst utworu leci tak:
Duch, albo potwór, duch albo potwór, duch albo potwór... Taka to jest piosenka duchowa.
Duch, albo goblin, albo potwór, duch, albo goblin, albo potwór...albo goblin, albo duch.
😁
Julie - jest moc 😁
31 marca 2016 21:21
gwash, jak Kazik? odblokował się już trochę?

Julie, będzie gwiazdą 😁

Tak, jest dobrze 🙂
Jeszcze trochę powłóczy nogą, nie ćwiczy na WF i basenie i capo, ale biega już i szaleje 🙂
Jesteśmy u Babci, mieszka w bloku. Milan siedzi przy stole i wali pięściami w blat (wygrywa sobie jakąś melodię). Mama: "no nie wal w ten stół... Tam pod spodem ludzie mieszkają!". Milan oczy jak pięciozłotówki 😲:
- "Pod tym stołem...?!!"
Heh dobre 🙂 ;D

Wasze dzieciaki też uprawiają słowotwórstwo?
Moja Nelka jeździ długopisem po jakimś labiryncie w gazetce o Barbie, oczywiście niezgodnie z przeznaczeniem, za to z wielkim zapałem, a ja słucham co ona tam sobie gada: "Taaak i teraz tajna agentka dotrzeła proosto i zabrała jej klijnot!" 😀
Moje teraz uprawiają słowotwórstwo do kwadratu ze względu na dwa języki. Jak nie znają słowa to je wymyślają.

Córka pyta: czy ten chłopak mówi po svensku?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się