Konie wielkopolskie/trakeńskie

Ja  mam takie może głupie pytanie, ciekawi mnie  jaki jest wzorzec rasy wlkp?bo wiadomo tekińce czy folbluty to konie lekkiego typu," cienkie " bym rzekła. A wielkopolaki? lepiej jak jest mocniejszej kości czy właśnie bardziej delikatny?który jest bardziej wartościowy?Czy można to w takiej kategorii rozpatrywać w ogóle?
Moja mała wielkopolanka
Czy na prawde nikt nie zna odpowiedzi na moje pytanie?
Wracając do tematu w/w klaczy, którą miałam okazję kupić. Zostałam jej właścicielką.
Zdjęcie klaczy

Matka: Blaga
Ojciec: Dadaj
Chciałabym się dowiedzieć jak wygląda wpisanie takiej klaczy do księgi trakeńskiej?Podobno istnieje taka możliwość jeśli się ja zbonituje, ale jak ta bonitacja wygląda?
bonitacja nie wystarcza
klacz żeby  była  wpisana do księgi trakeńskiej musi mieć pozytywnie zaliczoną próbę dzielności,odpowiednią bonitację no i rodowód  spełniajacy warunki wpisu
Do Księgi Hodowlanej wpisywane są klacze trakeńskie:
a/ które pochodzą co najmniej od dwóch pokoleń przodków wpisanych
do ksiąg hodowlanych rasy trakeńskiej lub ras dopuszczonych do użycia w rasie trakeńskiej, w tym przodków wpisanych do ksiąg wielkopolskiej, szlachetnej półkrwi i małopolskiej oraz innych ksiąg w krajach , gdzie nie prowadzi się ksiąg rasy trakeńskiej , które spełniają spełniających rodowodowe warunki wpisu do księgi rasy trakeńskiej   
b/ które zostały zakwalifikowane zgodnie z punktem 5.2.1. programu hodowlanego
c/ które w próbach dzielności uzyskały - w próbie polowej min. 30 pkt. a w próbie stacjonarnej 48 pkt. lub spełniły wymagania innych prób użytkowości zapisane w pkt. 5.2.2
          13.2.2. Do księgi hodowlanej wpisywane są klacze trakeńskie wpisane już do
                      zagranicznych ksiąg hodowlanych rasy trakeńskiej lub innych ksiąg w krajach ,
                      gdzie nie prowadzi się ksiąg rasy trakeńskiej.
13.3.        Do ksiąg hodowlanych wpisywane są konie posiadające co najmniej 1 przodka
            trakleńskiego w drugim pokoleniu rodzicielskim, z uwzględnieniem zasad
          określonych w p. 10.
Ok, ja rozumiem , tylko bardziej chodzi mi  oto jak ta próba dzielności wygląda? wiem że gdyby ją przeszla Blanka mogłaby zostać wpisana do księgi.
zwykly zaklad treningowy🙂
dla traczkow  jest w starogardzie gdanskim  (jako stacjonarna), polowki w zeszlym roku byly w Roznowie i przy okazji stacjonarki w S.Gdanskim. Uznaja takze proby pzhk.
My sie szykujemy na jakas polowke
na probie masz oceniany ruch luzem, skoki luzem w korytarzu,test obcego jezdzca (ocena jezdnosci) itp.
mozesz podac dalszy rodowod swojej klaczy ?
no i uwaga..kilka klaczy na ZT bylo bonitowanych i mialy za malo punktow do wpisu
Matka
http://www.bazakoni.pl/horse_61334.html
ojciec:
http://www.bazakoni.pl/horse_7761.html
Nie wiem tylko czemu dadaj ma wlkp wpisane , bo w paszporcie ma wlkp/ poch. trak. i wszyscy jego członkowie też.
Właśnie dzwoniłam do związku i się dużo dowiedziałam. Mam im przesłać rodowód klaczki.
A jeśli klacz miała chorą zatokę, to czy to by jakoś wpływało na jej ewentualne niedopuszczenie do zt?
To gdzie klacz zostanie wpisana zależy trochę od hodowcy klaczy, jeżeli zgłosił ją do opisu do PZHK to ma taki paszport. Co nie przeszkadza we wpisaniu jej do księgi trk.
Ile lat ma klaczka?
Klacz ma 4 lata
To księga trakeńska już była. Czyli wybór hodowcy.
Prześlij rodowód do związku do weryfikacji, jeżeli będzie ok - szykuj klacz na próbę  😀
Pięciolatki mają niestety -5% od oceny, chyba że zdążysz jeszcze teraz na jakąś polówkę lub zakład ją dać.
Właśnie taki mam zamiar 🙂 Zobaczymy co osądzą 🙂Na płotówkę nie dam rady, zostanie na styczeń 2012.
ash   Sukces jest koloru blond....
19 października 2011 13:26
Już kiedyś pytałam, ale nie zaszkodzi raz jeszcze.
Jeśli mam trakena z pełną linią trakeńską wpisanego do paszportu jako wlkp, to teraz mogę to odkręcić żeby go wpisali do księgi trakeńskiej?
ash paszport zostaje niestety wlkp. Co to za koń (o płeć mi chodzi) i czy jeśli to klacz lub ogier ma wpis w księdze?
To ja również pokażę mojego (małego) wlkp

wałach, 5 lat

m: Negra po Ignam
o: Helanis po Cantanis

ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
19 października 2011 23:34
ash Twój zwierzak z tego co pamiętam jest wałachem
a wpisy do księgi hodowlanej obowiązują tylko konie hodowlane.
ash   Sukces jest koloru blond....
20 października 2011 07:31
ms_konik dzięki dzięki :kwiatek:
.
Magnolia była na ZT w starogardzie? Coś mi się kojarzy...
.
Mam zdjęcia gdzieś na kompie, poszukam  😀
.
A jesteś w stanie ją poznać na zdjęciach http://trakeny.eu/index.php?page=48&id_gallery=27, jak mi ją zlokalizujesz to prześlę to co mam na maila. Ma stój już wiem która to, ale pod siodłem mam wątpliwości
.
Ja też bo ja je robiłam  😉 i na stronę poszło po kilka na konia a u mnie na kompie jest ich kilka razy tyle
Niestety  na wpis do trakeńskiej księgi nie mamy co liczyć . Ale teraz będziemy się starać aby klacz została zbonitowana i objęta programem ochrony ras rodzimych. W przyszłym roku planujemy krycie. Podobno mało jest ogierów dopuszczonych do krycia  w tym programie. Macie może jakieś swoje typy? Bo jeśli nic się nie zmieni to wybór padnie na Fatima.
Donia Aleksandra dlaczego nie masz co liczyć na wpis do księgi trk?
Donia po co ją wrzucać do programu?  ograniczasz sobie dostęp do dobrych ogierów takim krokiem, ja jestem pzeciwnikiem wszelkich dotacji  na rasy rodzime,  bo to niszczy hodowle, daje się kasę praktycznie koniom bez wartości, nie patrzy na uzytkowość  itp. tylko na rodowód (który tylko w programie ma watość bo  poza ..) zastanów się serio, bo klaczka wygląda sympatycznie i warto by szukać czegoś użytkowego z porządnym papierem dla niej🙂
Donia - a jeśli pokryjesz trakenem to źrebak ma szansę na wpis czy też nie?
Mój tegoroczny traczek
Castor ur 12.05.2011 od Candy Princess xx/Moulin po Ajbek

Louisa przesłałam rodowód do sprawdzenia i stwierdzili że nie. Ojciec jest ok, ale matka nie ponieważ ma w za dużo wlkp( chyba dopiero od pradziadka zaczynają się trakeny)
Karla Nie pomyślałam w ten sposób. Jakieś propozycje ogierów?Niestety do tej pory zajmowałam się tylko "hodowlą" choć to za duże słowo, bo mamy tylko 1 źrebaka, achałtekińców. Więc nie mam pojęcia za czym  się oglądać.
deidre nie sądzę żeby źrebak miał taką możliwość,ale nie pytałam.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się