Równi przed prawem? Czy równiejsi?

Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
30 września 2009 15:26
Muffinka, proszę bardzo, panna lat 13:
http://www.photoblog.pl/niepowtarzalnaxdd/48681322
12:
http://www.photoblog.pl/izka1010/48739015
14:
http://www.photoblog.pl/ania115/48725960\

Tamta wygląda dla mnie na dziewczynkę. Te wyglądają lachońsko, ale ja się nie znam.
Być może stąd moje odczucia że ja w wieku 13 lat jednak wygladałam ciut inaczej 😉
Ale napewno ta poszkodowana dziewczyna nie wygląda też na 20 lat. No ale wiadomo - teraz zrobią z niej nastoletnią prostytutkę, byle tylko wybielić boskiego pana P.
Generalnie 30 lat temu 13 latki nie wyglądały tak jak obecnie i nikt mi nie wmówi, że ktoś kiedyś nie rozpoznał dziecka-  teraz to może i można by się zastanawiać nad wiekiem niektórych nastolatek, ale na bank nie wtedy....

Wczoraj-ciąg dalszy rozważań. Pani Agnieszka Holland zmartwiła mnie bo ją lubię.
Wymyśliła dość karkołomną tezę,że obecnie Roman.P to inny człowiek niż ten sprawca czynu lubieżnego.
Nawet powiedziała,że "żył cnotliwie" ,ma żonę,dzieci i to go oczyszcza jakby.
Dziwne - całkiem niedawno widziałam dokumentalny film o tragicznej śmierci ojca Pani Reżyser .
Jakoś do ówczesnych sprawców nie stosuje ona takiej argumentacji.  😕
Dość ciekawie też jest patrzeć na zwrot /piruet karkołomny/ jaki usiłują wykonać niektórzy politycy .
Najpierw się rozpędzili i podpinali pod "elity" i ich opinię ,teraz poczytali wyniki sondaży i wyszło im,że do "motłochu" im bliżej jednak. Doradcy PR zaspali chyba.
bardzo ciekawa dyskusja n.t. "wielkiego" pana rezysera

A mnie wkurza coś takiego. Tak samo jak próba umniejszania pedofilskiego czynu Polańskiego przez jego popleczników, tak samo wkurza mnie próba umniejszania znaczenia jego twórczości przez jego przeciwników.

Polański wielkim reżyserem jest i nie zmieni tego nawet jego pedofilia.
NO chyba większość z nas, wypowiadających się w tym wątku nie poddaje w wątpliwość tego że pan P jest wielkim reżyserem! Ja co do tego nie ma dwóch zdań.
Ja bardzo go jako reżysera cenię.
Ale potępiam za to co zrobił.
Na pewno nie zmieni. Pamiętam jak po obejrzeniu "Lokatora" nie spałam z trzy noce pod rząd.
Niesamowity film.
Myślę,że to filmowcy narzucili ten ton pierwsi i oni użyli tego argumentu tylko odwróconego.
[quote author=Epikea link=topic=9552.msg345309#msg345309 date=1254319315]
bardzo ciekawa dyskusja n.t. "wielkiego" pana rezysera

A mnie wkurza coś takiego. Tak samo jak próba umniejszania pedofilskiego czynu Polańskiego przez jego popleczników, tak samo wkurza mnie próba umniejszania znaczenia jego twórczości przez jego przeciwników.

Polański wielkim reżyserem jest i nie zmieni tego nawet jego pedofilia.
[/quote]

Bo Ty tak twierdzisz?
Mi na przykład, żaden z jego filmów nie przypadł do gustu.
Wyczuwam w nich zbyt wiele obsesji i prób negowania wartości, która dla kultury chrześcijańskiej sa istotne i ważne.

bez rasizmu i antysemityzmu prosze

dodo
Moje twierdzenie, że Polański wielkim reżyserem jest nie wynika z tego - czy lubię jego filmy, czy nie. To nie ma tutaj absolutnie żadnego znaczenia. Ja na przykład nie lubię Felliniego i czy to znaczy, że Fellini jest  marnym reżyserem? Oczywiście, że nie. Wniósł do kinematografii zbyt wiele, żeby był sądzony według tylko mojego widzimisię.
Tak samo jak Polański według Twojego.
Tym razem Pan Rokita robi larum o grzywnę.
I słucham ze zdumieniem ,jak to siedząc w Polsce uniknie kary a tylko w Niemczech byłby zmuszony ją ponieść.
Tzw.Traktat Lizboński chyba jakoś regulował orzeczenia sądów w UE ?
Czy mnie się coś przesłyszało?
Jest ktoś biegły w prawie?
Jak to jest?
No i jeszcze jest Senator w sukience z kokainą.
Też przedziwne. 🤔
Sąd wydał wyroki w sprawie seksafery w Samoobronie. Andrzej Lepper został skazany na 2 lata i 3 miesiące, natomiast Stanisław Łyżwiński otrzymał wyrok w wysokości 5 lat. Wyroki są bez zawieszenia.

O proszę! A martwicie się,że dziczejemy. 💃
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
11 lutego 2010 13:50
bez zawieszenia ale  będą się odwoływać. Więc lepper chyba jednak tak prędko za kratki nie trafi.
Taniu - gdybyśmy "nie dziczeli", to potraktowałabyś "brak zawiasów" jako normalkę, nie wartą wspominania na forum.  😉
Tak naprawdę, to niewiele się zmieni. Będzie dobrze, kiedy podobne wyroki będą zapadać w przysłowiowej Wólce Zaodrzańskiej, oskarżonym będzie szef jakiejś fabryki, a nie polityk przyciągający atencje mediów. 
11 lutego 2010 17:56
Grzegorz2, Ty defetysto przeokropny. jest lepiej. Parę lat termu, Leppera niczym się ruszyć nie dało, nietykalny był. A teraz... Osobiści w apelację nie bardzo wierzę.
Trenuję do ewentualnej ekranizacji "Chatki Puchatka".  😉

Sądy wydają całkiem surowe wyroki, kiedy na sali media, a pod drzwiami sali... jeszcze więcej dziennikarzy. Gorzej, jeżeli w miejsce Leppera wsadzimy brygadzistę/pana z "kadr" w lokalnej fabrykce spinaczy, a miejsce Anety K. zajmie jakaś młoda dziewczyna prosto po szkole średniej.
Wątpię, by kara była surowa i nieunikniona.  🙁
11 lutego 2010 20:02
Grzegorz2, a przeczytałeś ją chociaż? Bo nie wydaje mi się, żeby znajomość "Chatki Puchatka" była Twoją mocną stroną...

Ok. Ale to wszystko musi zaczynać się od świadomości, że można coś z tym zrobić. Żeby młoda dziewczyna nie znosiła tego w samotności i ciszy, tylko, żeby wiedziała, że są organizacje,  które jej pomogą, że można skazać nawet taką "szychę" Jak Lepper. Im większa będzie świadomość, tym większa będzie presja, im większa presja, tym mniej spraw umarzanych, a zboków uniewinnianych.  Dlatego moim zdaniem to krok w dobrą stronę.
Do udziału w ekranizacji nie jest wymagana znajomość tekstu. A nawet postaci, którą się odtwarza. Strzygo, przecież mamy XXI wiek, a do tego Hollywood! 😉
Jedyne co mnie martwi, to sposób w jaki będą mocować mi ogon.

Wiadomo, że krok dobry i wcale nie w kierunku przepaści - tak tylko smęcę, coby popsuć tryumfalny nastrój.
Zresztą, czy wyrok przypadkiem nie zawiera w sobie kary nie tylko za molestowanie, ale też za nakłanianie do aborcji i pomoc w zorganizowaniu tejże + coś jeszcze? 
11 lutego 2010 20:34
Grzegorz2, będziesz tygryskiem? Czy Kangurzycą?

To po co psujesz? W zalewie złych informacji i  dzisiejszego żenująco- kuriozalnego przesłuchania Sobiesiaka (akurat dobrze mi się na drutach robiło, bo Sekuła miał fajny, równy rytm, jak się pytał czy świadek odmawia odpowiedzi z artykułu 11. ustępu 1. punktu 1.) to taki chociaż odrobinę optymistyczny akcent.
Strzyga, jak ogonek mają mocować, to mi tu zalatuje Kłapouchym 😉

Cóż... na moje dobre i to. Byle apelacje nie odniosły skutku. A taką moją mrzonką jest, żeby to nie był wyjątek potwierdzający regułę, że zwykle w takich sytuacjach pojawia się określenie "w zawieszeniu"...
Jak mój tekst nie trzyma się przysłowiowej kupy, to dajcie znać na PW...ja już dziś nie jestem w stanie myśleć, a tak bardzo chciałam coś napisać... 😉
Woo, zajrzałam w ten wątek przypadkiem, a wiadomości nie oglądałam - i co widzę? Lepper 2 lata 🤣
Oby odwołanie nic nie dało.
12 lutego 2010 09:06
Dworcika, eh, Ty szukasz takich łatwych rozwiązań. Przy życiowej radości i optymizmie Grzegorza, widzę go zdecydowanie jako tygryska. Troszkę Ci nie wyszło użycie słowa "mrzonka", ale poza tym nie jest źle.
"Mrzonka" - marzenie, nierealny pomysł - jest tu jak najbardziej na miejscu 😉

Cóż... zasugerowałam się przypinaniem ogonka. Zmykam.
Tania- Dziwię się tobie , bo jak czytam twoje wypowiedzi to obiektywizmu w tobie mniej niż ZERO. Po prostu plujesz jadem na każdego kto coś w życiu osiągnął. Nie chodzi tu o Polańskiego czy Marczuk , chodzi o to że wydajesz wyroki ukamienowania zanim dojdzie się do tego czy dana osoba jest winna lub popełniła przestępstwo. W moim odczuciu masz syndrom niższości .  😉 Wiem już teraz dla czego tak zażarcie walczyłaś o przekonanie wszystkich na twoją stronę , po prostu liczyłaś na to że wrócą czasy kiedy ścigało się każdego kto do czegoś w życiu doszedł.

A propo's Polańskiego , nikt nie neguje że 40 lat temu popełnił on czyn ohydny , nawet on sam. Problem jest w tym że on już za to zapłacił. Sąd wymierzył mu karę ,a on tę karę odbył , nawet dał zadość uczynienie finansowe ofierze . Ofiara mu wybaczyła a USA go ściga bo chce zrobić z tego pokazówkę dla plebsu tylko dla tego że jest znanym reżyserem . Mamy swoje prawo w Polsce i bardzo dobrze się stało że sąd wykazał Amerykanom że ich wymiar sprawiedliwości oparty jest na mediach i zapotrzebowaniu na rozgłos . Może napiszesz , to dla czego uciekł ? . Uciekł , bo pomimo tego że odbył karę i zawarł ugodę z sądem i prokuraturą , to wiedział że i tak go wsadzą z powrotem , bo robiąc wokół tej sprawy rozgłos i wsadzając znanego reżysera awansowali by na wysokie stanowiska rządowe. To jest sprawiedliwość po Amerykańsku. Czyli Tania , takiej chcesz sprawiedliwości ? Żeby wsadzano ludzi do więzień tylko dla tego że wybili się ponad przeciętność i poprzez media można się wybić .

A to stanowisko ofiary w sprawie.
http://www.tvn24.pl/sprawa-romana-polanskiego-roman-polanski-i-samantha-geimer,590582,s.html

P.S Marczukowa którą osądziłaś , w ogóle okazała się niewinna.  🤣
Smok meliskę popijaj. Dobrze Ci zrobi. A obiektywizmie się lepiej nie wypowiadaj .
Bo ?? 🙄

Teraz będzie obiektywne prawo. IV RP powraca .  😵

http://www.tvn24.pl/zbigniew-ziobro-o-zmianach-w-systemie-sprawiedliwosci-i-sluzbach,590810,s.html
Smok10, chyba Ci się osoby pomyliły? Bo Tania to chyba przeciwieństwo wszelkich cech o których piszesz...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się