Do szmatoholików - prośba o pomoc

incognito   W życiu należy postępować w zgodzie ze sobą.
25 września 2009 19:58
jakby wygladal tak jak po przerobce lovehorse to moze bym sie skusila 😉
busch   Mad god's blessing.
25 września 2009 20:34
Jeśli mam być szczera, to te czapraki (wszystkie wersje) wyglądają dla mnie jak obrus  🤬
Dziewczyna Szamana   Prawdziwa Świętokrzyska Wiedźma
25 września 2009 21:47
Nie spodziewałam się aż tak dużego odzewu  :kwiatek:
Dziękuję Wam wszystkim za Wasze uwagi. Zarówno te dobre jak i te złe. Trudno się z nimi nie zgodzić.

Założeniem projektowym było- jak sam temat wskazuje- "nowe spojrzenie". Czyli stworzenie czegoś, czego jeszcze nie było. Coś, jak już wpomniała lets-go haute-couture dla konia 😉 Obawiałam się, że jeśli zamknę czaprak tradycyjnie lamówką, jak to zrobiła LoveHorses, czaprak będzie wyglądał zbyt pospolicie i mało oryginalnie.
Pikowanie też nie jest tu bez znaczenia. Chciałam, aby przypominało kwiatki, a nie dokończona lamówka miała przypominać pęknięcie, prez które owe kwiatki się wysypują. Może efekt nie jest do końca zadowalający, ale na swoje usprawiedliwienie mogę dodać tylko tyle, że miałam dość ograniczone możliwości techniczne (brak odpowiednich maszyn do szycia tak trudnych elementów, wiele rzeczy musiałam szyć ręcznie).

Jeszcze raz dzięki za odzew. Na pewno wykorzystam Wasze uwagi w mojej pracy  :kwiatek:
Edytka   era Turbo-Seniora | Musicalowa Mafia
25 września 2009 22:21
Założeniem projektowym było- jak sam temat wskazuje- "nowe spojrzenie". Czyli stworzenie czegoś, czego jeszcze nie było. Coś, jak już wpomniała lets-go haute-couture dla konia 😉

w takim przypadku najlepiej byłoby stworzyc dwie kolekcje: Prêt-à-Porter i Haute couture. jedna pozwoliłaby 'szarym' uzytkownikom znalezc cos dla siebie, druga mogłaby pokazac mozliwosc projektanta. wilk syty i owca cała  😉
Hmm..... a mnie się podoba. Nawet bardzo! I dziury w czapraku i ekstrawaganckie zakończenie. Jeszcze pokombinowałabym z kolorami i wzornictwem oraz... wielkością samego czapraka -- > minimalnie zmniejszyła to zakończenie, moim zdaniem jest zbyt duże, by czaprak wydawał się bardziej "całościowy", jeśli wiesz co mam na myśli.😉 ale oczywiście, wierzę, że stworzenie takiego czapraka to nie lada gratka i przy kiepskim "zapleczu" technicznym nie wszystko wychodzi idealnie. Ten konkretnie na małym srokaczu, choć koń ładny, czaprak wygląda na nim jak coś, czego jest za dużo.  Myślę, że gdyby to był po prostu duży, "pełny" i ramowy koń - czaprak wyglądałby zupełnie inaczej. Tak czy owak - możesz popróbować stworzyć coś rozhukanego, z mocnymi kolorami i "eksplozyjnego" dla "tego" typu ras np. fryzów, andaluzów i innych takich barokowych jak i.... coś lekkiego, mniejszego, delikatnego, niczym poranna mgiełka dla drobniutkich arabków, subtelnych koników.... Nawet nie chodzi o same rozmiary czapraków, tylko proporcje.
Pozwoliłam sobie zmniejszyć czaprak na zasadzie jak ja to widzę i... myślę, że taki delikatniejszy ładniej na srokaczu wygląda:
Sankarita, ładnie🙂
Pauli   Święty bałagan, błogosławiony zamęt...
25 września 2009 23:27
Koncepcja jest super, ale zgadzam się, że jest zbyt wiele grzybków w barszczu...
Przychylam się do propozycji LoveHorses 😉

edit: Tak mnie jeszcze naszło, że zrezygnowałabym z kształtu jaskółki, ale zostawiła wycięcie, bo dodaje całości uroku.
cieciorka   kocioł bałkański
26 września 2009 00:22
nie lubie jaskółek. czaprak wydaje sie paskudny,ale podoba mi się pikowanie i pomysł wyciecia w nim "dziurek"
wersja gracji nawet do mnie przemawia
kujka   new better life mode: on
26 września 2009 07:19
o tak, mniejszy od razu wyglada lepiej.
nie wiedzialam ze haute couture dziala na zasadach "im wiecej wszystkiego tym lepiej", jesli tak, to zwracam honor.
Jakby byl mniejszy i mial taki ksztalt, jak przerobiony przez Gracje, to moglabym kupic.
mi się podoba ale tylko na takich koniach:

też do mnie nie zabardzo przemawia jaskółka.. chociaż na tym fryzie jest ok
wow od razu lepiej fryzie 😲
ja nie przepadam za jaskólkami wogóle, więc wybór tego kształtu dla mnie pogarsza sprawę... Ale przyłączam się do głosów, że z zamkniętą lamówką i odpowiednią ilością dziurek jest bardziej zachęcający 🙂

Tak wogóle to Twoja praca ma założenie, żeby było 'bardzo innowacyjnie' (pokazać jakie cuda możesz z tym czaprakiem wyczyniać) czy żeby przypadło do gustu użytkownikom? Wydaje mi się, że to duży orzech do zgryzienia, żeby połączić jedno z drugim. Mając do dyspozycji konkretną liczbę pól do działania (rodzaj pikowania, kolor/wzór, lamówkę, materiał, hafty/naszywki, grubość i kształt) nie powinno się (ocz. wg mnie) na każdym z nich stosować czegoś nowego, bo całość może być potem niezjadliwa i niezachęcająca dla potencjalnego kupca... Tak jak powiedziała Edytka, najlepiej byłoby wtedy stwożyć dwie linie.
gdzie się studiuje taki kierunek? na ASP? pzdr
09 października 2009 08:27
disco sory że dopiero teraz odpowiadam :kwiatek:
Tak, taki kierunek na ASP się studiuje 😉
A ja jetsem posikana z wrażenia 😜
Jest wg. mnie rewelacyjny ten czaprak!

Dziewczyno idź dalej w tym kierunku!
Mi się wydaje w ogóle, że wiele osób, które są 'na nie" za jakiś czas jak si opatrzy zmieni zdanie. W sensie, że do nowych rzeczy zazwyczaj mamy opory i dopiero musimy się do nich przyzwyczajać, zobaczyć je w różnych wariantach itd.
Tak jak kiedyś nie do pomyślenia było, żeby mieć czapraki w innych kolarach niż czerń, granat, inne szarobure naturalne lub biały... a teraz sobie różne róże, oranżady i inne seledyny.

Ja bym chciała taki czaprak - jasnobeżowy z ciemniejsza beżową lamówką. Jeszcze interesowałby mnie w wersji nie z kwiatkami ale z gwiazdkami (wtedy czerwnony lub biały z czerwoną lamówką) lub płatkami śniegu, ale wtedy biały z połyskiem i błękitna lamówka.
mi tez się podoba!
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
09 października 2009 10:37
I mi się podoba 🙂
Dla mnie ładny, na barokowych koniach super!!! Gratulacje za pomysł, ale nie kupiłabym  bo mnie mało krecą szmatki dla koni. Duzo mi sie podoba ale nie na tyle zeby kupic.
Jest gdzies do kupienia czaprak z dziurą w kształcie serca jak kogos bardzo krecą dziurki 😉
10 października 2009 19:15
Jeeej! Dzięki Wam dziewczyny! :kwiatek: Podniosłyście mnie na duchu, bo powiem szczerze, że trochę straciłam wiarę w swój projekt.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się