Dopasowanie siodła

xxagaxx, jak go bolą od siodła, to przecież i tak przed jazdą mogą boleć, bo ten ból to może być też długotrwały...
caroline   siwek złotogrzywek :)
17 czerwca 2010 07:37
xxagaxx, wygląda na to, ze twojego konia boli odcinek lędźwiowy kręgosłupa.
xxagaxx, jak go bolą od siodła, to przecież i tak przed jazdą mogą boleć, bo ten ból to może być też długotrwały...

No ależ oczywiście że tak. I właśnie chciałam sprawdzić czy dziś też tak będzie. Bo jeszcze kilka dni temu na bank nic go nie bolało, ani przed ani po. I zastanawiam się czy np. ból się nasila po jeździe, występuje non stop. Mam też drugie siodło, więc chcę zobaczyć czy np. gorzej jest tylko po jeździe w skokówce czy w obu siodłach tak samo.. Też możliwe że go po prostu przewiało... No nic, dzisiaj będę sprawdzać  😵 Czemu to wszystko nie może być prostsze??

xxagaxx, wygląda na to, ze twojego konia boli odcinek lędźwiowy kręgosłupa.

a to coś konkretnego według Ciebie może oznaczać??
xxagaxx, Niestety nie jest 🙁 My tutaj się przejmujemy, a ludzie jeżdżą 5 koni w tym samym siodle, dla nich to mega proste... :/

Usłyszałam od osoby startującej w skokach, dość wysokie konkursy, niby "doświadczonej", gdy zmieniałam siodło: "A po co ty zmieniasz to siodło?"
Odpowiedziałam, że jest za wąskie na konia, a ona na to: "Wymyślasz"
Likier no niestety wiem. Ale można by ubrać koniowi na plery pojeździć chwile a on by mógł po prostu powiedzieć czy mu pasuje czy nie...  tu trzeba robić jakieś podchody, po czym niby jest ok wszystko a za parę miesięcy znowu trzeba kombinować  😵

No zachciało się babie konika to teraz ma  😁
Mi to się śmiać chce, jak ludzie jeżdżą właśnie w jednym  niedopasowanym siodle kilka koni i zamiast zmienić siodło to wołają kręgarza, masażyste itp. itd i nadal w tym samym siodle jeżdżą potem 😀
17 czerwca 2010 08:54
xxagaxx, podałam ci tylko nazwę tego, co przypuszczalnie boli twojego konia. co do sugestii - coś mi dzwoni, ale na razie szukam tego kościoła, gdzie dzwoni 😉 zanim zacznę głupstwa pisać 😉

Likier, porządny masażysta, kręgarz, etc., powinien być w stanie określić prawdopodobną przyczynę bólów, które przyjeżdża leczyć/uśmierzać. i jeśli szanuje siebie i swoja pracę - zazwyczaj informuje o tym opiekuna konia. a co najmniej - powinien.
caroline, gorzej jak właściciel, posłucha, posłucha, a i tak zrobi swoje, bo po co zmieniać siodło, skoro kupił nowe i takie fajne dla niego  😉
Caroline heh skumałam ze Ci mi nazwałaś odcinek kręgosłupa. Wiem po prostu ze Ty po swoich przebojach z siodłem masz pewnie większą wiedzę i może bolesność konkretnie tego miejsca może o czymś świadczyć.

Przed jazdą sprawdzałam plecy i nic. Zero bolesności czy czegokolwiek. Po jeździe zdecydowanie coś go zabolało. Ale trwało to ja wiem, 5 min?? P czym sprawdzałam jeszcze raz i koń już w ogóle nie zareagował.

Po dokładnym badaniu siodła widać ze koń mi się rozbudował i już siodło jest z mattesem na styk. Ale przez to ze przód się nadbudował i zad stoi w miejscu, mam wrażenie ze siodło zaczęło nam lecieć znowu na tył.. To chyba może być przyczyną bólu tylko w tym miejscu nie?? Ehh te Prestige są zdecydowanie na konie przebudowane zadem. Dopcham jeszcze podkładkę na tył i wtedy zobaczymy. Teraz w ramach testu na kilka dni zmieniam siodło na inne.

Eh chyba się na jazdę na oklep przerzucę  😵
17 czerwca 2010 14:16
a możesz spróbować bez podkładki? jak wtedy lezy siodło? bo może - skoro się rozbudował - podkładka to już nadmiar szczęścia?

dobry pomysł z tym sprawdzeniem pod innym siodłem.
Chętnie bym zrezygnowała z podkładki ale w naszym przypadku to chyba niemożliwe. To zdjęcie dobrze obrazuje nasz problem:

To jeszcze przed poprawką. Wydaje się ze siodło jest za wąskie i to sporo. Okazało się ze max 2 rozmiary trzeba było poszerzyć i to zmyśla właśnie o mattesie. Problemem są poduszki. Siodła Prestige są robione chyba na krótsze i ciut przebydowane zadem konie. Mimo standardowych poduszek ma się wrażenie ze są to -1. I dlatego pomimo iż dopasowałam łek siodła dalej leci w tył. Dlatego był mattes który miał skorygować to. Przez kilka miesięcy było idealnie. A teraz wydaje mi się ze koń przód sobie odbudował (taa chodził tyle w niedopasowanym siodle ze miał tam lekki ubytek mięśniowy) i siodło ciut się na przodzie podniosło, co pogorszyło tylko sytuacje z tyłu.

Nie mam dobrych zdjeć, ale mam wrażenie iż nawet na takich widać jak było kilka miesięcy temu (duży kłąb na wierzchu i brak mięśni):

a jak teraz:

Takie mam wnioski na dzień dzisiejszy. Muszę się dokładnie temu przyjrzeć. Póki co mamy inne siodło, ujeżdżeniowe ale wydaje mi się ze leży idealnie na moim zwierzu. Kilka dni sobie w tym pochodzi zobaczymy jak plecki.
xxagaxx faktycznie różnica jest  😎
z moimi jest w ogóle inaczej są Gniada i Ciemna są zbudowane bardzo podobnie, są duże, bo to ślązaki. jak chcesz to napisz na gg 6577147 to Ci powiem jak to wygląda u mnie  😀iabeł:
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
17 czerwca 2010 18:50
Pan Sebastian dotarł dzisiaj do mnie (praktycznie punktualnie 😉 ). Gada bardzo sensownie, siodło zamówione, jedyne co na minus - zapomniał zabrać dla mnie siodła zastępczego na czas oczekiwania, ale ma dosłać na początku przyszłego tygodnia.
Eh chyba się na jazdę na oklep przerzucę  😵

ja już się przerzuciłam  😁 jak zobaczyłam zdjęcie w skoku, gdzie moje siodło żyje własnym życiem. Nie sądziłam że jest tak źle, a jednak  🤔 Plecy nie bolą... jeszcze.
mam nadzieję że szybko je sprzedam i znajdę coś innego  🙄
Czy ktoś z Was wie jaki ma przedni łęk to siodło:  http://allegro.pl/item1068855645_siodlo_pfiff_17_5_cala.html
trakenka, jeśli chcesz kupić siodło, to raczej to nie jest siodło, tylko "rzecz siodło podobna"...😉
trakenkamam, odradzam. beznadziejne, małe na moje koniee  😂
konisiee ale małe te siodlo na Twoje konie czy tylko przedni łęk? Nie możesz zwrócić już tych siódeł? Do 10 dni ponoć można i kasę zwracają.
Edytka   era Turbo-Seniora | Musicalowa Mafia
18 czerwca 2010 00:20
trakenka pfiff beauty to nie siodło, a produkt siodłopodobny. choćby mi dopłacali nie wsadziłabym tego na grzbiet konia
zresztą wrzuć w wyszukiwarkę to wyskoczy ci kilka opinii
trakenka, Dołóż lepiej pieniędzy i kup siodło skórzane, dobrej firmy, ale używane...
Macie rację, po co  pchać się w podróbę 🤔
Kurdee szukam siodła na moją wykłębioną i nie wiem jak się mierzy rozstaw łęku w siodle. Kto mi pomoże??? Czy tak się mierzy???
Czy to oznacza rozstawienie przedniego łęku: od 28 - 37cm???
trakenka kupiłam, ale dziewczyna się wykręca, że nie ma jej. i teraz chcę sprzedać je. w sumie jak na pfiffa to nawet, w połowie ze skóry 🙂
Ja jednak PFIFFa nie chcę  🤔
Ruda_H   Istanbul elinden öper
20 czerwca 2010 15:44
mam problem, dawno nie miałam do czynienia z siodłem skokowym i mam pewne wątpliwości co do dopasowania.

zdjęcia nie są zbyt dobrej jakości ale może uda Wam się coś zauważyć

grzbiet obiektu

i z czaprakiem

A nie dałabyś rady dopiąć popręgu? Też by dało dodatkowy obraz.
taggi   łajza się ujeżdża w końcu
20 czerwca 2010 18:41
Ruda_H - ja sie tam mega dobrze nie znam na dopasowaniu i zwykle sama o rade pytam, ale mnie sie wydaje, ze ono jest jakby za wąskie na Hebana. Bardzo wysoko górne klocki leżą... Jak się na nim siedzi? Nie "wymaga" nadmiernego zgięcia nogi i przesunięcia jeźdźca na tył siodła?
20 czerwca 2010 18:55
taggi, to jest siodło przeznaczone do WKKW i właśnie ma klocki bardzo wysunięte do przodu, szczerze mówiąc pierwszy raz mam okazję oglądać i przymierzać taki model i troszkę nie wiem co jest normalne a co nie dla tego typu siodeł.
Na razie wsiadałam raz i siedziało mi się bardzo wygodnie, nie czułam, żeby wymagało ode mnie mocnego zgięcia nogi ale jeszcze się temu przyjże.
Ruda_H, a jak koń w nim chodził? Ja przy wyborze siodła zadałam się na konisko zresztą bardzo słusznie.
20 czerwca 2010 19:04
Nirv, Właśnie chodził fajnie nie zauważyłam żadnych niepokojących objawów ale to był dopiero pierwszy raz może jeszcze coś pokaże. Mimo to cały czas mam wrażenie, że siodło jest za wąskie
taggi   łajza się ujeżdża w końcu
20 czerwca 2010 19:40
Ruda H - mnie sie nie podoba jak lezy szczegolnie na tym zdjeciu:

Mam wrazenie, ze czerwone miejsce powinno byc nizej. I dla mnie wyglada to, jakby siodło po prostu było za małe. Może wystarczyłoby po prostu odjąc trochę wypełnienia, ale wtedy nie wiadomo, jak sie tył zachowa🙁
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się