Dopasowanie siodła

Będzie bardzo laickie pytanie: co to jest ten twist w siodłach? Co znaczy że jest zwężony?
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
17 października 2018 09:47
To najwęższe miejsce siedziska, tam gdzie krocze wypada.
Hejka! Mam Winteca dla mojej kobyłki, lecz łęk jest prawdopodobnie za wąski. Przychodzę więc z zapytaniem: ktoś w woj. pomorskim posiada może miarkę Wintec i chciałby ją pożyczyć? Oczywiście się odwdzięczę.
A może znacie jakiś inny sposób na dobór łęku do siodła? 😀
Wygnij sobie drut na grzbiecie w miejscu, w którym jest wkładany łęk i przypasuj do odpowiedniego łęku w sklepie (lub za pomocą wymiarów wysyłkowo)
24 października 2018 09:43
Jakie opinie o facecie z X-horse z Wejherowa? 👀 Umówiłam się na przymiarki i wymierzenie konia.
Skrajnie różne 😉
zembria ja akurat sobie chwalę - koń też (potwierdzone przez fizjo)  🙂
24 października 2018 13:50
No to nie wiem co myśleć teraz 😵
Dziewierz a co robił u Ciebie?
zembria, "facecie z x-horse" ? Dość hmmm pejoratywne i mało stosowne wyrażenie.
Nam Pan Sebastian pasował nowego Equipa i sprzedawał sporo innego sprzętu. Jestem zadowolona ze współpracy. Co prawda na siodło czekałam dość długo i konieczne były poprawki, ale ten czas miał swoje realne uzasadnienie i wszystko przebiegało bardzo ok.
zembria, "facecie z x-horse" ? Dość hmmm pejoratywne i mało stosowne wyrażenie.

To prawda. A ze współpracy z p. Sebastianem byłam bardzo zadowolona. A siodła cudeńka.
Diakonka   Jestem matką trójki,jestem cholerną superwoman!
24 października 2018 17:23
A co pan Sebastian z x horse konkretnie oferuje? Czy dopasowuje siodla?
24 października 2018 17:54
Klami na stornie sklepu jest numer telefonu, zadzwoniłam na ten numer, jakaś Pani powiedziała, że "da mi numer do kolegi", zadzwoniłam i "facet" się nie przedstawił, no to jak dla mnie to "facet" 😉 i tyle. Nie mam pojęcia jak się nazywa, bo i skąd?
Patrząc po powyższych opiniach, to nam nadzieję, że coś nam dobierze sensownego 🙂
Wepchnę się w dyskusję ze zdjęciami. Siodło to Wintec Contourbloc, 17 cali, aktualnie zamontowany łęk czerwony. Martwią mnie te suche plamy. Wrzucam link do galerii, gdyby komus chciało się zerknąć i coś napisać to będę wdzięczna  :kwiatek:

Edit. Wrzucam zdjęcia w post
Bez popręgu

Z popręgiem

Plecy po jeździe

Czaprak po jeździe

To Cair więc wyczytałam, że ułożenie paneli powinno się sprawdzać z jeźdźcem.
Na sucho przejadę ręką wzdłuż łopatki.
To ja się muszę pochwalić, że pierw kupiłam siodło, a później konia i nawet nieźle to wygląda po jeździe. Niesamowite.
Czy ktoś miał styczność z pasowaniem siodła przez firmę Daw-Mag i jej pracownika? 🙂
tajnaa, co to za siodło, bezterlicowe?
Nie. Albion ujeżdżeniowy.
Mialam wizytę zoofizjoterapeuty z kamerą termograficzną. Wspoczynku grzbiet konia wychodzil w porządku, jedyne napiecia byly widoczne nad łopatka lewej nogi (koń ma tę nogę ewidentnie krzywą). W badaniu po jezdzie bardziej rozgrzana byly te same mięśnie tylko, że po prawej stronie ( rekompensacja?).

Co do samego siodła to większy nacisk wyszedł po prawej stronie na odcinku tuż poniżej kłębu (ciężko to opisać, jak bede miala zdjęcia to dołączę). Czy powinnam przepchac siodlo od nowa, dopchac? Czy jest ktoś kto sie tym zajmuje na podstawie zdjęć termograficznych? Czy może to wszytko świadczyć jedynie o rekompensacji lewej strony? Kto przepcha winteca?
07 listopada 2018 06:27
Słuchajcie czy umawianie się z S. Szelągiem (już się pocztą pantoflową wywiedziałam jak się ów Pan zwie 😉 ) z X horse zawsze jest takie... irytujące? Dwa tygodnie do mnie jedzie i dojechać nie może, co rusz odwołuje, mówi, że zadzwoni tego i tego dnia i nie dzwoni, nie odbiera, nie odpisuje, a potem wyłącza telefon. No mega to słabe :/ I takie nieprofesjonalne zachowanie. Wiem, że teraz oni sklep przenoszą więc mają co robić, ale tyle czasu żeby oddzwonić i powiedzieć kiedy się zjawi to chyba ma 🙄 Miałam kilku ludzi poumawianych z siodłami na przymiarki, jak już sie dowiem jakie koń ma wymiary i co mogłaby leżeć fajnie, a teraz oczami świecę i sama wychodzę na buraka, bo odwołuję i przekładam :/
Gillian   four letter word
07 listopada 2018 07:12
Dokładnie  to są te różne opinie 🙂
Czy ktoś wie jak wygląda kwestia zmiany wypełnienia w Equipe?  U kogo to zrobić?
Moon   #kulistyzajebisty
07 listopada 2018 07:15
Gillian, a Equipe nie mają lateksowego wypełnienia i ich dopychanie/zmiana wypełnienia nie jest możliwa, ew. jedynie u producenta?

zembria, no niestety, kontakt z x-horse i ich terminowość jest ekhm... trochę trudna. Mając ich w "regionie", praktycznie niedaleko było mi trudno się umówić i chyba tylko dlatego się udawało, że u nas w stajni p. Sebastian miał więcej grzbietów do ogarnięcia. Generalnie chyba tylko cud boski spowodował że dostałam swoje siodło w terminie. ;-)
Gillian, tam jest lateks. Jedyne co możesz zrobić to zmienić kształt paneli przez ich wymianę (robią w PL). Ktoś kiedyś pisał o wkładkach jakiś że stosują pod panele ale nigdy się na żywo z tym nie spotkałam.
No chyba, że całkiem wyjąć lateks i włożyć wełnę. To jedyną osobą o której wiem, że takie rzeczy robiła to jest Piotrek Ząbczyk z Hidalgo.
07 listopada 2018 08:22
No to ładnie 😵 Miałam nadzieję, że jak ma blisko, to nie będzie problemu.
A możecie polecić kogoś innego, kto przyjedzie, konia zmierzy, powie czego szukać w jakich rozmiarach, dobierze siodło też do mnie, no i najlepiej jeśli handluje siodłami i ma coś do przymierzenia ze sobą??? Czy szukam Yeti 👀
Gillian   four letter word
07 listopada 2018 08:41
epk, dokładnie o czymś takim myślę  -  wywalić lateks,  wstawić wełnę.  Koń mi się przebudował,  nie chcę ce znowu szukać siodła bo chyba strzelę sobie w łeb.
Gillian, z takim czymś zadzwoniłabym do Piotrka Ząbczyka - ja go mogę polecić z czystym sumieniem. Pytanie czy się podejmie.
poratujcie  :kwiatek:
mam ogromny problem z odstającymi lub sprężynującymi panelami po podpięciu popręgu...  testowałam już kilka siodeł i zawsze to samo. Ostatnio pożyczalam do przymiarki  prestige 32 i 35. Oba bujały się przód tył 🙁 . Szczerze mówiąc nie widziałam większej różnicy w tym leżą/układają się na łopatkach. 35 było minimalnie szersze, więc istnieje podejrzenie bylo zwężane ale nie wybito tego na siodle (kupione używane)... Testowałam tez prestige rozmiar 34. Leżała tak samo jak 32, i na oko, łęk był w takim samym rozmiarze  😵 wiec ja już kompletnie nie ogarniam tej rozmiarówki.

na zdjęciach poniżej  jedyne siodło leżące bardzo stabilnie i przylegające panelami na całej długości. To DM Vicky łęk M. siodło bardzo fajne, ale wydaje mi się ze kanał i łęk (nie rozmiar łęku, tylko jego szerokość - to to o czym pisała ostatnio zembria) są za wąskie... . Oglądałam inne ogłoszenia z DW Vicky i wydaje mi się ze w nowszych siodłach kanał jest szerszy. Nigdy nie dopychałam siodła, zastanawiam się więc czy to by pomogło na zwiększenie przestrzeni nad kręgosłupem/kłębem i nie poszerzyłoby kanału  🤔 🤔

azzawa na zdjęciu siodła z tyłu wygląda ono tak, jakby było zwyczajnie krzywe (nie dziwne, bo DM często są krzywe w panelach...)
Ilość miejsca wokół kłębu zależy bezpośrednio od jego kształtu - tu masz wąskie V. Dopchnięcie siodła nie pomoże.
Bardzo Was proszę o pomoc. Trafiła mi się okazja kupić takie siodło Wintec. Byłam dziś w stajni przymierzyć i wypróbować. Niestety po jeździe zostały suche plamy na wysokości łęku po obu stronach. Jest to model z wymienialnymi łękami, jutro będę miała miarkę do szerokości, żeby mieć pewność, który łęk pasuje (na oko ten w siodle wyglądał ok). Czy myślicie, że suche plamy mogą być spowodowane szerokością łęku, czy dodatkowo mogę się ratować podkładką podnoszącą tył, a może całkiem zrezygnować z tego siodła.
[b]Bursztynowa[/b] siodło ma złą równowagę, leci Wam na tył.
Podniesienie tyłu podkładką może docisnąć Ci przód jeszcze bardziej.
Poszerzenie łęku może jeszcze zwiększyć nacisk tam, gdzie masz suche plamy.
Ja bym odpuściła.
epk, dokładnie o czymś takim myślę  -  wywalić lateks,  wstawić wełnę.  Koń mi się przebudował,  nie chcę ce znowu szukać siodła bo chyba strzelę sobie w łeb.

W Daw Magu faktycznie wymieniają panele. Rozmawiałam z nimi o tym niedawno. Koszt około 1000zl. Nie wiem jak w przypadku siodeł innej marki, więc trzebaby zapytać.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się