Dopasowanie siodła

Zonk,
jakich firm są te popręgi? Szukam czegoś takiego tylko w małym rozmiarze, bo mam grubaska co łatwo się obciera i siodło się trzyma mocno średnio.
Czy mógłby mi ktoś ocenić jak leży moje siodło, bardzo proszę  :kwiatek:. Wstawiałam zdjęcie na poprzedniej stronie.
Jak sama słusznie zauważyłaś, zdjęcie jest tylko jedno i to z dziwnej dolnej perspektywy.
Jak na moje oko, jeśli mam wróżyć po tym jednym zdjęciu, to nie wygląda to źle.
Dostałam jeszcze takie:

i na jeździe
To nie są najlepsze zdjęcia, żeby to ocenić.

To tak jakbym ja spytała ciebie "czy te jeansy dobrze leżą na tym panu?" Przyznasz, że ciężko ocenić po tej fotce. Coś tam można próbować wróżyć, ale ryzyko pomyłki jest bardzo duże.

Co sądzicie?
I to samo siodło na innym koniu:
Wydaje mi się, że na pierwszym koniu:
- za szeroki przedni łęk
- na pierwszym zdjęciu siodło jakby leżało w dobrym miejscu i w równowadze, ale już na drugim jakby za blisko kłębu i od razu chyba z tego powodu tył siodła mam wrażenie, że poleciał do tyłu ( jeśli to są fotki z tego samego osiodłania w tym samym miejscu, to sama wtedy nie wiem co powiedzieć)

Na drugim koniu:
- przedni łęk lepiej leży, za to tylne panele jakoś odstają, nie? Wydaje się, że siodło by się nieźle bujało.

Jeśli bym miała koniecznie kłaść to siodło, to raczej na pierwszego konia i położyłabym matesa ( bo ma wycięty tunel na kręgosłup) i ewentualnie uważałabym, żeby nie siodłać na łopatkę. I sprawdziłabym jak tam plamy....
Na drugiego konia bym raczej tego siodła nie kładła.

Tak mi się wydaje.
Otóż tak, jest to zdjęcie z dziś tak jedno jak i drugie są z tego samego siodłania 😉 Ale drugie zdjęcie widze że jest z inntej perspektywy, tzn bardziej robione od głowy do zadu niż na wprost.
I tył odstaje na obydwu, może nie tyle odstaje co no na pewno nie przylega.
I łęk jest dość szeroki.
Natomiast koń 1. jest obecnie chory więc obeszło się jedynie na siodłaniu, natomiast koń nr. 2 w owym siodle chodził dziś, z miśkiem (takim wątpliwej jakości i wpływu) i chodził bardzo dobrze - a po nim wyraźnie widać jak mu coś nie pasuje, tzw. dwa razy w dośc wąskich siodłach (ale też nie jakoś wybitnie wąskich) chodził wyraźnie gorzej. Także po tym wrażeniu mogę sądzić że było mu wygodnie (oczywiście pomijam jakiś długofalowy wpływ itp bo tego nie stwerdze po 1 godzinie).

W obu przypadkach łęk nie dotyka kłebu, w przypadku numer 2 także po dociążeniu moim tyłkiem i w różnych chodach.

Sądzisz że różnorakimi podkładkami da się temu pomóc? I pytanie czy na przód czy na tył? Ofc wiem że najlepiej mieć dopasowane siodło no ale zakładamy że mam to a nie inne 🙂.
Ja bym obejrzała plamy potu. Bo jeśli nie umiemy dokładnie i na 100 % powiedzieć, czy panele dobrze przylegają, to plamy potu nam pomagają w ocenie.
Jeśli koń się poci równomiernie na całej długości ławek, to super.
Ale jeśli odciśnie ci się dużo mocniej tył, lub przód, to znaczy, że ewidentnie coś jest nie tak i musisz dojść CO i ewentualnie czy da się to naprawić i jak.
Dzięki muszę więc zdobyć test 🙂
Dziś się nie spocił więc ciężko ocenić, haha.
Mi się zdaje, że na pierwszym jest łęk mocno za szeroki, a nie trochę. Gdyby wsiąść bez podkładki to przy dłuższej jeździe mogłoby dojść wręcz do urazu kłębu.
A jak to dokładnie jest tymi plamami potu. Wiem, że jak równomierne na całej długości pod siodłem to ideał, tak?
Jak suche miejsca, to tam za ciasno, za mocno uciska?
A jak takie mokre ale i zmierzwione włoski, to o co chodzi?  🤔
Obawiam się Zorilla, że przy bujających się tylnych panelach, koń może nie czuć dyskomfortu od razu. Po prostu ucisk paneli będzie nierównomierny, tylko bardziej punktowy i po dłuższym czasie możesz się nabawić zapalenia mięśni grzbietu.
Plamy powinny ci pokazać co i jak. I poproś kogoś, żeby pokłusował na koniu a ty z ziemi patrz czy nie podnoszą się panele z tyłu. Bo wygląda na tych zdjęciach, jakby niekoniecznie chciały na tym drugim koniu przylegać jak należy.
a Ja obstawiam że pan ma za ciasne te jeansy  😁
Obawiam się Zorilla, że przy bujających się tylnych panelach, koń może nie czuć dyskomfortu od razu.

Tak, no właśnie to miałam na myśli 😉
Jak za mokre to znaczy, że tam za bardzo naciska? ( bo wtedy w innym miejscu będą za suche, czyli tam mniej naciska) A jak zmierzchwione, to znaczy, że się przesuwa w tym miejscu? ( buja się tam?)

Ja do wielu wniosków dochodziłam metodą prób i błędów. Podniosłam przód- gorzej. No to podniosłam dla odmiany tył- lepiej. No to podniosłam środek i tył- oo..jeszcze lepiej. ( ale mam matesa correction, więc łatwo mi podnosić to tu to tam)
Coś się pomieszało tunrida . Tam gdzie suche miejsca to na bank za duży ucisk np. za ciasnego siodła, to mam przerobione z siwką  😉
Teraz jest inna siwka z podobnym grzbietem co tamta ( jej córka ) i znów są problemy z dopasowaniem  🤔  Ale dam radę, metoda prób i błędów jedyną drogą  :kwiatek:
Suche plamy mogą być i od zbyt małego ucisku i od olbrzymiego ucisku- tak mi się wydaje

Na pewno od małego ucisku będą suche- mam to obcykane u swojego  😉 Jeśli np siodło leci na tył, i panele ciężarem leżą na tym tyle a przednie się bujają nad dołkami za łopatkami, to wtedy z tyłu masz mokro, a za łopatkami sucho. I pomocne było wypchanie paneli z przodu, tak by dopchać panele i docisnąć do dołków za łopatkami.
Napewno najlepiej jak jest wszedzie spocone 😀
Ojej i bądź tu mądra  😜
U kasztana jest tak, że jak po jeździe sciągnę siodło, to jest równomiernie spocony, siodło leży w równowadze, panele przylegają na całej długości itp.
Jak na siwkę posadzę kogoś cięższego, to na środku  pod siodłem ma suchą dużą plamę, jak ktoś lekki siedzi to spocone pod siodłem + zmierzwiona sierść pod tylnim łękiem  🤔  Kupiłam jej gluta Acavallo podnoszącego przód pod siodło po starej siwce i w miarę się ustabilizowało to wszystko, ale obserwować będę nadal  😉
co to znaczy spocone pod siodłem ( masz na myśli spocone pod tybinkami? Olać tybinki, nas interesują panele)

Rozumiem to tak- siada ktoś ciężki dobija przód paneli i tył- środek paneli nie dobija , bo jest sucho ( czyli trzeba by dopchać panele w środkowej części)
Siada ktoś lekki, nie dobija przodu, nie dobija środka ( który i tak nie przylega) i masz spocone pod tybinkami ( to te pocenie pod całym siodłem- tak?) plus spocenie z tyłu. I zmierzchwione, bo siodło leży na tyle. Wtedy faktycznie podkładka pod przód pomoże, bo podniesie przód i siodło przestanie leżeć na tyle pod lekką osobą.
[errata- nie kurde, sorry, nie wiem już sama, musiałabym zobaczyć]

Nie są proste te siodła, oj nie, a już internetowo tym bardziej.
Ja po tylu bojach dopasowałam Winteca, tylko po to, żeby zaraz kupić HB Contact.  😂
O panelach piszę, nie o tybinkach i padziku 😉
Winteca też mam, na kasztana ok, ale na młodą siwkę ni hu...steczki  😫
No to walcz, bo ja osłabłam wyobrażając sobie jak twoje siodło dobija ktoś ciężki, a lekki nie dobija.
Bo tak sobie myślę, że jeśli miałabyś nie dolegające przody paneli, i żel podnoszący przód pomógł, to ok. Obserwuj.
Ale mogłoby też być tak, że siodło tyłem odstaje a osoba lekka obciąża tyłkiem tylny łęk i przerzuca balans siodła na tył. I wtedy to by trzeba nie przód, ale tył podnieść. Ale wtedy po podniesieniu przodu, nie miałabyś wcale równowagi siodła, co byś przecież zobaczyła, nie?

Jak już mówiłam sama dopasowywałam to właśnie metodą prób i błędów. I się udało.
Kameleonik   Bo życie jest piękne...
08 września 2012 21:31
Powiedzcie mi proszę czy da się jakoś dopasować to siodło do tej pani. Zawsze jeździłam w ujeżdżeniówce, a to siodło czekało na swoja kolej. Chciałabym sobie coś poskakać, a ujezdzeniówka się do tego nie nadaje. O jeździe bez podkładki nie ma mowy bo siodło leży na kręgosłupie... co sądzicie? Jakaś podkładka, ale jaka? Zwykła czy z korektami?

Kameleonik, moim zdaniem będzie za szerokie nawet z podkładką.
kamaleonik jak dla mnie szanse na tylko mattes correction. Ale też nie wiem czy da radę.
ovieha, pierwszy to Kentaur a drugi Bates  😉
famka   hrabia Monte Kopytko
10 września 2012 09:33
witam
cały watek przeczytałam jednym tchem, starając się dopasować siodło zrobiłam zdjęcia, siodło luźno leżące nie podpięte
jeśli mogłabym prosić o ocenę będę wdzięczna
pozdrawiam 
famka, obstawiam, że jak podepnie się popręg i usiądzie jeździec to siądzie na kłąb, aczkolwiek może z czaprakiem/padem + jakiś grubszy żel/futerko?

Co to za siodło? Passierek jakiś? 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się