Dopasowanie siodła
Pisanie, że potrzebuje żelu, mattesa i siodlo i tak bedzie za duze jest wg mnie przesada...
A ja mam pytanie. Siwa ma zapadnięte mięśnie od poprzedniego siodła... już jest lepiej ale niestety pot jej wskazuje na to że łęk delikatnie nie przylega. Jednak wydaje mi sie że z zanikiem mięśni nie da sie dobrze dobrać siodła. Żeby odbudowć mięśnie chyba lepiej żeby nie dociskał łęk niż żeby był za ciasny : ) ? Czy źle myślę
Przepraszam, że tak się nagle wbijam ni z stąd ni zowąd w ten wątek ale pilnie potrzebuje pomocy.
Moje konio ma 4,5 roku, jest nei duże bo ma około 155cm. I jest taka sprawa, że rok temu kupiłam pleszewskie siodełko Konrada 17,5 na początku było super, a teraz nie wiem dlaczego zaczęło mi się przesuwać do tyłu.
Dołączam zdjęcia i bardzo bym prosiła o pomoc. Może podkładka pomoże podwyższająca tylnie siedzisko?
Dziewczyny 😀 . Pomocy 🙇!
Co oznaczają te numery wybite w na tybince Kieffera ?
607901 4
2
Nigna, lepiej, żeby był za szeroki. Najwyżej włóż podkładkę, którą z czasem wyjmiesz.
figaro2046, rozmiar siedziska 2 czyli ok 17,5, łęk 4
croopie - :kwiatek: Tylko jaki to jest 4? - wąski ? szeroki?
4 = najszerszy 🙂
olaela - :kwiatek:. A jak to się ma do Daw Maga,Prestiga?
Nie mam pojęcia. Największy Kieffer jaki widziałam miał rozmiar terlicy 3 🙂
Pewnie Ci też nie pomogę, ale więcej miałam do czynienia z trójką Euroridinga, i to wg mnie jakieś 33 cali Winteca 🙂
Ale jest to ocena naoczna [bez dokładnego mierzenia] i nie mam pojęcia jak się ma Kieffer do Euroridinga
ja widzialam kieffera z rozm terlicy 5 i wcale szeroki nie byl.
łęk 8 w kiefferach, to wąskie?
Wow, ale rozstrzał. Ja miałam 2 Kieffera i było szerokie... Nie pasowało mi na żadnego konia, a one raczej nie mieszczą się w standardzie.
Bo szerokość zależy od modelu, od rozstawu i kształtu poduszek podbicia 😉
Najlepiej zmierzyć w centymetrach.
Dziewczyny bardzo bym prosiła o pomoc.....
Nigna, lepiej, żeby był za szeroki. Najwyżej włóż podkładkę, którą z czasem wyjmiesz.
figaro2046, rozmiar siedziska 2 czyli ok 17,5, łęk 4
0- siedzisko 16"
1 - siedzisko 17"
2 - siedzisko 18"
Ja akurat mam Kieffera Aachen rozstaw 4 i wcale nie jest taki szeroki, na moje oko odpowiada rozmiarowi około 32 więc trochę szerszy standard. Ale wiem, że to trochę zależy właśnie od modelu bo widziałam 4-kę ujeżdżeniówkę i była znacznie szersza
Cocker, przeczytaj choć troszkę ten wątek. Załóż prawidłowo siodło = przesuń do tyłu, zdjęcia na podpiętym popręgu; na ten moment, jak dla mnie, kształt tylnych poduszek dla tego konia nie do zaakceptowania.
Czy jest to mozliwe, że z pwoodu uklepania się paneli z tyłu siodła panele te jakby hmmm wiszą nad koniem, tzn nie przylegają ściśle mimo, że przód nie wydaje się być za wąski? Jakby był za wąski to by chyba na tył leciało siodło a nie przód przylegał a tył był odrobinkę nad koniem hmm. To już dość stare siodło. Myślicie, że warto poszukac kogoś kto dopcha i zobaczyć, czy wtedy siodło będzie leżało ok? Ktoś mnie rozumie? 🙂 przepraszam 🙂
Cejloniara, po pierwsze na pewno nie panele się uklepały, a wypełnienie poduszek. I owszem, jeśli z przodu siodło pasuje na konia, rozstaw paneli jest odpowiedni i brakuje mu tylko tyłu, warto je dopchać 🙂
croopi.. no poduszki!! Dziękuję, że przetłumaczyłaś to, co ja napisałam 🙂 To jest Kieffer lusitano (już pare latek ma), którego moja pupa kocha miłością wielką ale mój koń tez powinien je kochać, nawet bardziej 🙂 poszukam zatem kogoś "do dopchania". W okolicach stolicznych pewnie szukać? (Bogdan pewnie nie ma czasu) Ale myślę, że może zrobię jakieś zdjęcia i filmik, może będzie się komuś chciało zerknąć 😉
Cejloniara, z tego co pamiętam, forumowy Bogdan niedługo wybiera się do Warszawy 😉 Spróbuj 😉
A ja po wizycie Bogdana mam moja ujeżdżeniówkę nówkę:
-dopchaną (mimo że nówka była)
- dopasowaną do konicy ( poszerzoną o 2 rozmiary 😵 gdzie bym nigdy nie powiedziała że tak trzeba :hihi🙂
Wczoraj jeździłam, koń zadowolony (tak myślę) i ja też 😉
Bogdan Dziękuję :kwiatek:
ha! ja też mam mojego lucka dopasowanego właśnie przez Bogdana. od kiedy jeźdżę regularnie w HB contact koń mi się solidnie rozbudował... co pociągneło za sobą konieczność poszerzenia ujeżdżeniówki...
I wszystko by było fajnie... ale siedzenie mi urosło i mi w tym lucku ciasno 😵. Tak źle i tak niedobrze.
kotbury, ale tylko chwilowo ci urosło 😉
A my właśnie czekamy na siodła testowe i będziemy pasować do konia to co się spodoba. Jednak w wolnym czasie zaczęłam przeglądać ebay z zamiarem kupna jakiegoś jeszcze wszechstronnego-terenowego siodełka. Może mi ktoś powiedzieć o co chodzi z nazwami rozstawu: Breite, Mittel Kammer - jak to się ma do rozstawów numerycznych?
Breite to szeroki, Mittel średni.
Tereska - tyle to też wiem, jednak chodzi numeryczne przypasowanie rozstawu. Takie mniej-więcej :-)
[quote author=Ktoś link=topic=95.msg1145043#msg1145043 date=1317382415]
kotbury, ale tylko chwilowo ci urosło 😉
[/quote]
... ale ja już wiem, że się tego siodła chyba pozbędę w przyszłym roku - przereklamowane.
Szukam swojego ideału wciąż...
Polecam Kenatura Joung Dressage 😉
Ogólnie Kentaury bardzo fajne i kilka modeli naprawdę udanych (Medea, Medea2) za rozsądną cenę, choć coraz wyższą
cob bedzie pasowac pod meredith 17? :kwiatek:
http://allegro.pl/podkladka-profilowana-nowa-i1841148138.htmlNiestety rakieta za bardzo podnosi tyl 🙁