Dopasowanie siodła

incognito   W życiu należy postępować w zgodzie ze sobą.
19 czerwca 2011 08:47
Ja tam Wam mogę doradzić tyle, co mogę. Nie patrzcie tylko na rozstaw przedniego łęku i na to czy tył nie leci w dół.
SPRAWDZAJCIE również grzbiet po jeździe. Ma być ewidentnie mokry pod ławkami siodła.

Mój grzbiet z tyłu był mokry, a z przodu- mokrawy? Nie był mokry, ale sierść całkiem sucha też nie była. Falowała się tak, jakby coś tam wilgoci było. I głupia pała, myślałam, że tak ma być.
NIE. Nie ma tak być. Grzbiet ma być mokry pod panelami i już.

Teraz po dorobieniu wkładek umieszczonych wewnątrz paneli w odpowiednim miejscu ( na polecenie naszego Bogdana) grzbiet po jeździe w Wintecu wygląda tak. Jeszcze nie jest idealnie, ale jest o wiele lepiej niż było. I to ewidentnie czuć w chodach konia !!! Endurka- zgadzam się. Ja również im bardziej mam dopasowane siodło, tym bardziej z zaskoczeniem obserwuję, że koń zaczyna się ruszać inaczej. Pełniej, obszerniej, luźniej, aktywniej. I nagle zejście z łbem do dołu przestaje być mega problemem.  😡

Zacytowałam zdjęcie,aby było wiadomo o co chodzi.I tutaj mam pytanie,bo ostatnio jeździłam bez podkładki i zauważyłam,że koń spocił się pod siodłem z tyłu i odrobine przy łopatce,a pomiędzy było sucho,o czym to świadczy i czy mogę to jakoś skorygować za pomocą podkłądki?Chce,aby siodło było w miare moich możliwości jak najlepiej dopasowane,bo je lubie,poza tym nie stać mnie teraz na nowe,kupiłam ujeżdżeniówkę,która chyba jest jeszcze gorzej dopasowana niż to wszechstronne siodło,bo między kłąb,a przedni łęk wchodzi mi cała ręka,a nie 2-3 palce.A tak ap ropo tych palców to 2-3 palce mają się mieścić między przedni łęk,a kłąb również przy dopiętym popręgu i z jeźdzcem na grzbiecie?
Oooo...moja fota.

Tak, można to skorygować podkładką.
Jeśli siodło jest dobrze dopasowane jeśli chodzi o szerokość przedniego łęku i probleme jest tylko niedoleganie paneli, to można to skorygować podkładką.
Podkładkę należało by kupić jak najcieńszą. Nie kupować futra, bo futro zawęzi rozmiar siodła o jeden rozmiar i siodło stanie się za wąskie.

Kupić podkładkę z samego materiału- są takie i w miejscach w których na grzbiecie pod panelami jest sucho, naszyć na podkładkę jakieś "podwyższenie", które uzupełni przestrzeń między grzbietem a nie przylegającym panelem. Jaki kształt ma mieć to podwyższenie odpowie kształt suchych plam. Jakie to podwyższenie ma być na grubość? Trzeba próbowac od najcieńszego i doszywać stopniowo coraz grubiej tak, by było dobrze.

Łatwiej chyba dopchać panele niż tak się bawić.  😉
xxagaxx Mnie o to samo sie czepiają  😵
deborah   koń by się uśmiał...
19 czerwca 2011 09:40
xxagaxx, wg mnie jest ok tylko podkładka potęguje wrażenie że siodło na nerkach leży 😉
19 czerwca 2011 09:47
tunrida dzięki 😉 a co z dalszą częścią pytania?
Koń po dopięciu popręgu i posadzeniu jeźdźca ma mieć wokół kłębu luźno. Panele mają leżeć na mięśniach, a mięśni do dźwigania ciężaru jeźdźca nie ma tuż przy kłębie. One są bardziej po bokach kłębu.

Tak więc ma być przestrzeń wokół kłębu (czyli nie tylko nad kłębem ale i z obu jego stron !!) i nie jest powiedziane SZTYWNO ile palców ma tam się mieścić. Liczenie na palce jest liczeniem orientacyjnym.
Mniej więcej 2-3 palce. To też zależy od budowy siodła. Inaczej to będzie w monoflapie, a inaczej to będzie w siodle tak skonstruowanym, w którym może być przestrzeń i na 4 palce.

Są różnej budowy siodła. Są różnej budowy konie.

Zasada jest taka, że panele mają leżeć tam, gdzie jest och miejsce, czyli na mięśniach grzbietu konia. I mają nie uciskać kręgosłupa. A kłąb to fragment kręgosłupa konia.

19 czerwca 2011 12:20
Rozumiem,bardzo dziękuje za dokładną i klarowną odpowiedź :kwiatek:
Dramka, deb, tunrida wielkie dzięki. Sprawdzę jeszcze jak leży siodło w odniesieniu do żebra.  :kwiatek:
Poszerzyłem łęk w moim prezentowanym tu wcześniej Wintecu o 2 rozmiary: z czarnego na czerwony.
Ale nadal coś mi tu nie gra. Popatrzcie sami:

Więcej:
[[a]]http://s19.photobucket.com/albums/b183/salusia/Zolkiewka%2019%2006%202011/[[a]]

Pojawiło się też suche miejsce pomiędzy przednimi i tylnymi plamami potu pod glutem:

Sama szerokość łęku jest chyba niezła.
Ja bym cofnęła siodło o 3-4 cm, bo leży chyba za bardzo przy łopatce.

Co do suchych plam. Jeśli są na środku, to trzeba by dopchać panele w ich środkowej części. Tak gdzie są suche plamy. Jeśli to Wintec to powinnaś mieć panele na rzepy. Łatwo je rozpiąć i wetkać podkładki we wnętrze panela.
Ja nieco z innej beczki, chciałabym żebyście ocenili czy to siodło za małe nie jest na mnie, bo obawiam się,że niestety tak ...

Przepraszam za dużą ilość zdjęć, ale bardzo mi zależy na Waszej opinii.
cieciorka   kocioł bałkański
19 czerwca 2011 18:38
emuu, jest na styk- dobrze się czujesz w tym siedzisku? jeśli tak, to super. twoja pupa miesci się cała, jesli ci wygodnie, to po co więcej miejsca- na kolejną?
jest mi wygodnie, ale w galopie siedze na tylnym łęku zupełnie ! nie mówiąc już o tym że tak krótkie siedzisko chyba z lekka wymusza jakiś taki brzydki fotelowy dosiad u mnie - wydaje mi się, że powinnam mieć większe, ale czekam na dalsze opinie. chętnie pokazałabym wam filmik ale nie posiadam - mój chłopak twierdzi że za małe (pewnie dlatego, że sam chciałby też czasem w nie usiąść 😉)
moim zdaniem powinnaś mieć większe bo się źle rozkłada ciężar na grzbiecie przez to, że siedzisz na tylnym łęku. to jest 16"? jak dla mnie powinnaś mieć 17" 🙂
vissenna   Turecki niewolnik
19 czerwca 2011 18:56
Na moje oko większe i szersze - punkt ciężkości jest bliżej tylnego łęku stąd usadza Cię fotelowo. Może bez podkładki byłoby lepiej...
ale to jest 17 a ja nie chce wydać kupe kasy i się martwić każdym zjedzonym kotletem że jutro się nie zmieszczę ;/
Podkładka nie ma tu nic do rzeczy. Siedzisko jest o pół cala za małe.
powiedzcie mi wtedy cóż mam robić - nogi krótkie no nie urosną ;/ potrzebuje 17,5 dla krótkonożnych - jakie będzie ok? niech będą nawet nówki, potem będę szukać...
smutno bo miło mi się jeździło a teraz znowu w tą skokówkę ;/
cieciorka   kocioł bałkański
19 czerwca 2011 19:04
emuu, tak jak mówi vissenna, wygląda jakby siodło leciało na tył- może to wymusza ten fotelowy dosiad
Jest na styk?  🤔 Jest za małe, co najmniej o rozmiar. Nie ma co sie oszukiwać tylko kupić 18"

ja też sądzę że muszę znaleźć większe - tylko JAKIE?
co to znaczy jakie? jaki model?
po prostu zamów niestandardową tybinkę- krótszą 🙂
i sorry, myślałam, że to 16 😉
ale mnie nie stać na nówkę sztukę zamawianie i w ogóle, szukam czegoś używanego właśnie...
i nie mam pojęcia czego szukać, bo wiedziałam że juventusy i chyba jakaś inna młodzieżówka miała krótkie tybinki ale obie maja tylko do 17 rozmiarówkę ...
Możecie mi zaproponować jakieś poręgi ujeżdżeniowe i skokowe dla konia z wielkim brzuchem u którego siodło "goni" popręg, że tak powiem, myślicie, że np takie nadawałyby się :

http://www.okser.pl/kentaur-popreg-lusanne-dr-p-4084.html

http://www.amigo-konie.pl/product_info.php?cPath=17_155&products_id=3996

Uprzedzam pytania, siodło nie za wąskie, tylko koń gruby 😉
proszę bez kryptoautopromocji, wiem że masz taki na sprzedaż  🤣 ale Twój będzie na mojego grubasa za krótki, poza tym teraz bardziej celuje w ujeżdżeniowy, bo jakoś w przyszłym tygodniu mam zamiar sobie nowe siodło kupować  😀 jak uzbieram kasy to skokowy sobie kupię
haha 🤣 myślę, że by sie zmieścił 😉 ja wymieniam na krótszy teraz.
Dołączam się do pytania zonk, tylko, że ja ze strony "bardzo ekonomicznie" 😁 da się gdzieś znaleźć taki popręg, ale taniej...?
no ja mam na mojego skokowy 140  🤣 a nie zanosi się, że w najbliższym czasie schudnie, niestety
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się