Dopasowanie siodła

horka   black horse <3
15 czerwca 2011 19:55
Wydaję mi sie, że za dużo miejsca przy kłębie jest  😉
Ja mam wrażenie, że siodło nie jest w równowadze. Ale to może być kwestia zdjęcia.

Najważniejsze - jak koń się z tym siodłem czuje ?
zwalone na tył, mega za wąskie
Dzięki  :kwiatek: W takim razie dam do poszerzenia, tyle, że M było już za szerokie. Myślicie, że jak poszerze o pół rozmiaru to będzie dobre?
proszę o poradę o ile trzeba poszerzyć siodło, obecny rozstaw łęku to 33
masz pw
incognito   W życiu należy postępować w zgodzie ze sobą.
16 czerwca 2011 17:09
wyprobówałam jazde w tym siodle bez podkładki,aby jak tutaj ktoś radził sprawdzić czy koń spoci się pod siodłem w kazdym miejscy,moj spocił sie ciut przy kłębie i z tyłu,a ponizej kłębu juz nie,o czym to świadczy?
jezu ludzie, naprawdę tak ciężko przeczytać parę stron tego wątku?????? o tym JAKIE ZDJĘCIA NALEŻY TUTAJ WSTAWIAĆ???????????????????? Z DOPIĘTYM POPRĘGIEM!!!!!!!
A ja koń się poci wszędzie, tylko nie w tej jakby linii od kłębu (tam gdzie siodło nie dotyka) ?
to super 🙂
jeżeli chodzi o moje zdjęcia, to akurat są z dopiętym popręgiem
ale wąskie
wiem wiem 🙂 już się szukujemy do poszerzania
czy to siodło mogłoby być jeszcze bardziej w równowadze? w sensie jeszcze troszkę dopchać tył?
(nie, nie jest za wąskie- takie wrażenie, niepodpięty popręg i przed jazdą)
jezu ludzie, naprawdę tak ciężko przeczytać parę stron tego wątku?????? o tym JAKIE ZDJĘCIA NALEŻY TUTAJ WSTAWIAĆ???????????????????? Z DOPIĘTYM POPRĘGIEM!!!!!!!

xxagaxx pozwole sobie cie zacytować  .. jak można ocenić siodło jak lezy z futerkiem?  😵
no tego już nie dopisałam Dramka, ale czasem ludzie zaskakują pomysłami. Z milion razy było pisane jak powinny wyglądać zdjęcia a ludzie dalej to samo.  A najbardziej "lubię" jak zdjęcie pokazuje tylko konia z siodłem, takie wielkie zbliżenie, a nie ma ani jednego pokazujacego całego konia, jego postawę, kłąb, zad....
Tylko nie wiem czy już jest sens się wysilać i tłumaczyć czy po prostu ignorować takie zdjęcia.
sakura   Najważniejsze to nie przyzwyczajać się....
18 czerwca 2011 22:00
To siodło jest za wąskie czy ok?

sakura, jedyne co można stwierdzić po tym zdjęciu, to fakt, że siodło leży na łopatce.
i ze popreg lezy na siodle 😉
sakura   Najważniejsze to nie przyzwyczajać się....
18 czerwca 2011 22:10
siodło nie leży na łopatce....a na brzuchu . Fakt zle zdjecie bo z bou nie mam ;/ i wtedy byloby widac ze nie jest na lopatce.
sakura, na drugim zdjęciu wyraźnie widać, że leży na łopatce. Nie potrzeba do tego zdjęcia z boku 😉

btw. jeżeli już stwierdziłaś sama, że zdjęcie jest złe, po co je pokazujesz ? Nie lepiej zrobić dobre zdjęcia i wówczas zasięgnąć porady ? 😉
sakura - przepraszam, ale nie mogę... Dwa posty wyżej nad Twoim Dramka zacytowała, że zdjęcia z siodłem do oceny mają być z dopiętym popręgiem. Na Twoim zdjęciu popręg jest na siodle - jaki to ma sens -  trochę szacunku dla siebie nawzajem...
dziewczyny czy mam siodło za bardzo z tyłu?? Bo ostatnio parę osób zwróciło mi na to uwagę, ale nieważne jak osiodłam, po chwili i tak zsuwa się dokładnie w to miejsce:
xxagaxx, przejedź palcami po linii ostatniego żebra do kręgosłupa - na tej wysokości najdalej może znajdować się siodło.
Mam problem z siodłem dla kuca. Welsh bez kłębu z płaskim od góry grzbietem, na dodatek jest dość okrągły 🙂
Dodam, że mierzyłam na niego już ok. 5 siodeł i jedyne, które w miarę pasuje to jakieś dla dzieciaków.
xxagaxx, przejedź palcami po linii ostatniego żebra do kręgosłupa - na tej wysokości najdalej może znajdować się siodło.

dzięki Ci wielkie, w poniedziałek będę u zwierza, osiodłam i sprawdzę jak wygląd sytuacja. Tylko u mojego konia to ciężko wyczuć żebra  😵 😵 ehh
Incantowa   Ask often, be content with little, and caress...
18 czerwca 2011 22:31
xxagaxx, ostatnie żebro na pewno wyczujesz 😉
bardzo wam dziękuję  :kwiatek: :kwiatek:

jezu ja się wykończę do przyjazdu Bogdana, ale to tylko do końca wakacji, jakoś zleci...
xxagaxx- nie, Twoje siodło nie leży za bardzo z tyłu !
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się