Dopasowanie siodła

Ja mam zaldiego, ale on nie jest tak mocno wykłębiony tylko zabiedzony ( to ogier i poprzedni właściciele nie dawali mu owsa bo TO OGIER !  🤔wirek: ). Kręgosłup na wierzchu, jest młody ma pierwsze spotkania z siodłem, jeźdźcem, i generalnie lepiej go nie zrazić.  🤔
Mam taki problem-  hucułka, ma dopasowane siodło, było oki, całkiem nieruchome, w jednym miejscu.  Ale odkąd złapała trochę podskórnego tłuszczyku siodło w bardziej ekstremalnych sytuacjach zaczyna mi się przechylać. Póki co planuję spróbować z cieńszym czaprakiem. Jakieś inne sugestie?
Czy znajdzie się jakaś dobra dusz która powie mi jak się ma rozmiarówka łęku Prestige do białego winteca?  🙇
Z tego co wiem to zależy od modelu siodła,tzn np 33 Silver Star będzie szerszy niż 34 Arezzo.
Więc trudno to określić jednoznacznie...
ojj moja hucułka ostatnio tak przytyła, że siodła musiałam zmienić na westernowe  😵 ale mam nadzieje, że jak teraz zacznie chodzić pod siodłem to trochę tłuszczyku stopi i bedzie można wrócić do normalności  😁
Boże czy te Hucuły żyją energią z kosmosu mój je prawie tylko trawę jest nawet szczupły a ten olbrzymi brzuch burzy całą harmonie 😵
Dzisiaj odesłałam AREZZO do "poszerzenia"  😵

Po raz trzeci wraca do Equi..moze tym razem sie uda 😤
a jak to wygląda w Paris(Prestige) do innych modeli np Daw maga czy Winteca?
O jak dużo poszerzy się siodło jak poszerzę o 1 rozmiar?
Bo powoli zaczyna być przyciasne i tak się zastanawiam czy o 1 rozmiar czy od razu lepiej o 2 i póki koń mi nie "dorośnie" to wkładać pod nie jeszcze żel
Zwłaszcza, że nad mięśniami pracujemy.
Ja bym o 2 poszerzyła i coś pod spód kładła.
Medziiik   Nocna Furia - strikte Bezzębny
31 maja 2011 20:12
Czy jest ktoś z ok. wołomina/kobyłki/jasienicy mazowieckiej kto potrafi dopasować siodło?
incognito   W życiu należy postępować w zgodzie ze sobą.
01 czerwca 2011 20:25
Przy ostatnio dodanych zdjeciach w interpretacji przeczytałam,że siodło leci do przodu,nie do konca sie z tym zgadzałam,ale ze mi troche lata po koniu to sama zauwazyłam,załozylam wszechstronne z podkładką,lezy ok?Cofac juz chyba nie trzeba?
Czy to możliwe ze za waskie siodło przesuwa sie bardziej do tyłu na grzbiecie niż dopasowane?
Czy to możliwe ze za waskie siodło przesuwa sie bardziej do tyłu na grzbiecie niż dopasowane?

Dołączam się do pytania, mam to samo i też mnie to zastanawia  :kwiatek:
Z geometrii wynikałoby, że jeśli koń ma dosyć rozbudowany przód - to tak, szeroki kłąb będzie działał jak klin, wypychając za wąskie siodło do tyłu. A jeżeli koń szczuplak i wykłębiony - to nie powinno, wtedy "grubsza" kłoda (kształt beczki jednak) - będzie "pchać" siodło na szyję i w górę, nawet jeśli wąskie. Tak na logikę.

dopasowane się nie przesuwa po prostu wcale, a nie mniej  😎
Moje za wąskie migruje do przodu, a tył leci w dół.
Potwierdzam.

Za waskie arezzo zdecydowanie dalej migrowało w tył niz teraz dobrze dopasowane siodło..
Ja się spotkałam, że za wąskie wyjeżdzały na szyje, czy to szczupły koń czy przebudowany przodem.
Ale żeby jechały na zad to jeszcze nie widziałam.
To mało widziałaś  🙄
horka   black horse <3
04 czerwca 2011 11:28
Mi niby siodełko dopasowywał jakis facet specjalista a jedno przesuwa się do przodu, drugie do tyłu  🙄
darolga   L'amore è cieco
04 czerwca 2011 11:31
A moje, będąc niedopasowane, za wąskie właśnie, leciało w początkach pracy na przód, a kiedy zrobiło się jeszcze bardziej wąskie, bo koń się rozbudował, zaczęło lecieć na tył. Więc wszystko jest możliwe. Teraz jest dopasowane i siedzi jak przyklejone tam, gdzie powinno.
Moje zastepcze siodło lezy tak..mysle ze nienajgorzej, przed wszystkim nie jest za waskie  🤔

Ciekawa jestem bardzo jak bedzie arezzo wygladac po powrocie
Mam pewien problem i prosiłabym Was o pomoc i poradę. Mianowicie, wydaje mi się, że moje siodło leci na tył ale ponieważ dopiero zaczęłam zagłębiać się w ten wątek to nie jestem pewna czy mam rację i wolałabym, żeby ktoś bardziej doświadczony potwierdził lub obalił moje obawy. Jeśli rzeczywiście mam rację to czy tą wadę dałoby się zniwelować mattesem z korektą tyłu (na zdjęciach bez korekt) czy jednak trzeba zmienić siodło? Z góry dzięki za pomoc. 🙂
cieciorka   kocioł bałkański
05 czerwca 2011 12:43
narrrvana, na dwóch zdjęciach wygląda jakby minimalnie leciało. może podkładka nie jest konieczna?
Dziewczyny, jak uważacie, czy to siodło nie jest dla mnie za małe?

I tył:  😁
cieciorka   kocioł bałkański
05 czerwca 2011 17:16
nie wydaje mi się
vissenna   Turecki niewolnik
05 czerwca 2011 17:27
Na moje trochę dłuższe tybinki powinno mieć, choć każdy ma inną definicję wygody 🙂
Caira jak dla mnie pasuje idealnie.
swoja droga zazdroszcze zgrabnej pupci, ktora mieści sie w 16" i jeszcze nie zajmuje całego siodła...  😁
Caira Jaki masz wzrost? Nie siadasz przez za krótkie tybinki na tylny łęk?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się