Są wątki poświęcone domom (budowie), mieszkaniom, ale na temat rozbudowy nie znalazłam 😉
Nas czeka (na 80%) rozbudowa domu. Na budowe nas nie stać, mieszkania drogie (u mnie za 40metrowe mieszkanie trzeba dac z 200tys).
Macie jakieś doświadczenia?
Nasz dom będzie rozbudowywany w systemie VELOX (dom również był z tego budowany). Bedziemy miec swoje 100 metrów i troche ogrodu 😉
edit: jak wyglądają sprawy związane z darowizną części gruntu i domu? Albo samej części gruntu?
Powiem szczerze, że nie mam zielonego pojęcia jak sprawa ma się z gruntem, ale ostatnio nauczyłam się, że łatwiej i taniej wychodzą sprawy papierkowe w przypadku sprzedaży niż darowizny. Miałam okazję przerobić sprawę darowizny samochodu i powiem szczerze, że NIGDY więcej darowizny! Tylko sprzedaż (chociaż nie wiem jak sprawa wyglądałaby przy takiej teoretycznej sprzedaży "w rodzinie" w przypadku gruntu - wartość inna, więc nie wiem czy to by tak samo "wypaliło"😉.
Własnie co do darowizny to sie zastanawiam, bo z gruntem jest spoko, ale gorzej z częścią domu ... Nie mam doświadczenia.
Akurat złych wspomnień nie mam co do darowizny samochodu, u mnie kosztowało to chyba 200zł.
U nas był przysłowiowy cyrk na kółkach i w efekcie wyszło, że łatwiej i taniej byłoby, gdybyśmy ten samochód kupili sami 😉 Sprawa z przełomu lipca i sierpnia 😉
hehe no wszystko to na pewno sprawa indywidualna 🙂
hehe no wszystko to na pewno sprawa indywidualna 🙂
To sprawa pokrewieństwa pomiędzy stronami , bo od tego zależy wysokość podatku , a nawet zwolnienie.
Bardzo ogólny temat , żeby móc cokolwiek odpowiedzieć 🙂
Darowizny podlegają podatkowi od spadków i darowizn, kupno podatkowi PCC .
Temat bardzo ogólny - bo dotyczy zarówno technicznych spraw i darowizny i budowy/przebudowy, jak i spraw prawnych.
W moim przypadku byłaby to darowizna rodzice - dziecko.
Ponieważ miałaby to być darowizna 1/2 działki oraz części domu (nawet nie połowy - 2 pokoje i łazienka) podobno musi przyjść jakiś spec, co to "fachowo podzieli" a to ponoc duzo kosztuje. Prawda to?
Ponieważ miałaby to być darowizna 1/2 działki oraz części domu (nawet nie połowy - 2 pokoje i łazienka) podobno musi przyjść jakiś spec, co to "fachowo podzieli" a to ponoc duzo kosztuje. Prawda to?
Nieruchomość ma udziały - można darować 1/2 , a nie dwa pokoje 🙂
Nieruchomosc jest niepodzielna , jesli mówimy o własności.
Dom należy do ziemi , więc takie same udziały przekazujemy, czy zbywamy.
Żaden spec nie przychodzi - oprócz umowy darowizny spisanej przez notariusza, można dodatkowo określić sposób użytkowania nieruchomości przez współwłaścicieli ( np góra rodzice, dół dziecko, czy w każdy inny sposób , ale zawsze w określonych wcześniej udziałach)
Zdecydowanie polecam darowiznę w tym przypadku , jeśli chodzi o obciążenia podatkowe .
W moim przypadku byłaby to darowizna rodzice - dziecko.
darowizna w najbliższym pokrewieństwie (lub powinowactwie) jest nieopodatkowana. przynajmniej do końca tego roku, czy później też- nie wiem. wiem z własnego doświadczenia, sprawa z zeszłego tygodnia.
jeśli chodzi o "speca" od podziału: u mnie w grę wchodziła połowa pieniędzy ze sprzedaży domu i obyło się bez tego typu formalności. Być może inaczej jest w przypadku nieruchomości niespieniężonych (?)...
dzieki dzieki dzieki 🙂
Nie znam sie na tym, ale chyba zrobimy to jeszcze w tym roku.
I głupie pytanie - jeśli 1/2 domu z przyległościami zostanie zapisana na mnie, to w przyszlości wraz z mężem (juz wtedy) mozemy wziąć kredyt na rozbudowe? Czy on również musi sie stac włascicielem?
To pytanie raczej do banku, z którego usług chcesz skorzystać .
Zawsze jest jakieś rozwiązanie , w zależności od tego , czego oczekujesz 🙂
w sumie nie potrzebujemy duzo, gdzies ok 150tys, wiec sadze, ze nam dadza 😉