Podziękowania

Witam odpowiadam Safie . Na wyścigach się nie lozuje koni , zamiast tego chodzą w maszynie czyli taka karuzela na różne chody np; stęp , kłus , galop . Zmusza do takich praktyk masa koni czyli Folblutów , arabów co rok rocznie są niektórych rumaków dotyczące . Owszem akonie się przystosowuje do różnych dystasów np; jak konik miał rodziców stejerów czyli trzymajace dystans lub byli spriterami . Nieraz jest tak że te metody się nie sprawdazją na paierze i zamaiast długo dystansowe są sztejerami różenie bywa jak i z ludżmi . Dziękuję za pytania zawsze służę swoja wiedzą która posiadam , świat uciekł do przody w dziedzinie weterynari i nie raz można mnie zagiąć . Życzę wszystkim i redakcji; udanego , pelnego pozytywnych fluidów  popołudnia... :kwiatek:
Witam wszystkich  :kwiatek:. Już nie raz miałem nauczkę ze zanjomościami w necie . Niestety nic z tego znowu nie wyszło pisałem codziennie do niej na dowód tego że piszę prawdę zawsze wstawiałem jej swoje fotki gdzie bywałem ale niestety nie ma to jak kogoś się spotka w realu . Mam nauczkę do końca życia aby nie robić sobie żadnych nadziei w cyber przestrzeni . Kochani mam duszę i serce wyścigowca i nie podam się bez walki może kidyś zabłyśnie dla mnie gwiazdka w sercu może. To jest tak jak czlowiek jest prawdomówny podartymi dowoadmi swych rzyczliwych intecji . Mam nauczkę aby nie pisać zbyt spotanicznie i robić sobie nadziei . Żyzcę wszystkim i redacji udanego , miłego weekendu .
Teraz ja pozwolę sobie zadać pytanie.
Viritim, jak to jest z wędzidłami na wyścigach? Nigdy nie widziałam wyścigowców na innych wędzidłach niż zwykłe, pojedynczo lub podwójnie łamanym. Czy są jakieś przepisy ograniczające w zakresie wędzideł, czy po prostu nie ma potrzeby stosowania mocniejszych kiełzn?
Witam wszystkich odpowiadam że wędzidła są podwujnie łamane , z tego co się orętuje są przepisy że rumak w wyścigu musi mieć wędzidło łamane . Nie może mieć wędzidła np; pelam , munsztuk bo odrazu gracze mogli mieć wątpilowości że dżokej , jeżdziec specjalnie wychamowują rumaka za dobre miejsce wyścigu za dużo by było spekulacji . Ponato folbluty maja we krwi ścigania się i zakładnie im innych wędzideł mogło się to dla nich skończeniem chęci do galopowania . Dziękuje za pytanie bardzo . :kwiatek:
Witam przepięknie szystkich  :kwiatek:. Czasem tak bywało w mojej karjeże jeżdzieckiej że miałem wszystliego dość , ale zraz po godzinie znowu powracała ta cudowna adrenalina aby wsiąść na rumaka poczuć ten wiatr we włosach i ta chwila co czy spadnę czy też ni itp . Kochani zapewne wiecie w czym żecz . Jak na wyścigach na torze wyścigowym Służewiec jechałem gonitwę płotową dużo ludzi bywało i w duchu zawsze myslałem aby wszystkie założenia trenera spełnić . Jak już wyjechaliśmy na tor przed gonitwą modliłem się do BOGA abym szczęśliwie dojechać zawsze mam naszyji medalik Matki Boskiej nieustającej pomocy . Pireszy po folkętrze skok próbny i jechaiśmy do lini startu wyścigi płotowe są puszczane z ręki nie tak jak wyścigi płaskie z maszyny . Wiecie kochani przed startem człowiek jest na magska od izolowany od świat licził się tylko koń i ja , zawsze przed wyściegiem klepałem konia , ściszony to aby go psychicznie nie rozbijać chciałem aby między nami była nic niewidzialnej nici porozumienia . Kochani moi przyjaciel dziękuję BOGU że miałem tyle cudownych chwil w swoim życiu jako jeżdziec . Błagam niech nikt  z was sobie niemyśli że byłem tak jakiś wielkim jeścem , taki sobie typowy średniaczek co jadł z nie jednego chleba z jazdy konnej . Dziękuję opatrzności i jedej osobie że mi doradziła że jest taki wspaniały portal o rumakch Re-Volta i już jestem w śrut was z czego się ogromnie cieszę . Tak marzyłem sobie w duchu abym mógł komuś przekazaś swoją skromną wiedzę i wspomnienia . Zawsze będę owas pamiętał będę waszą żywą reklamą że są tacy wspaniali ludzie na Re-Volcie . Życzę wam wszystkim miłego , rodzinnego dzioneczka...... :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
Dzięki za odpowiedź!
Nie wpadłabym na to, że z wędzidłami chodzi o "chowanie" koni. To naprawdę bardzo ciekawe, co Pan pisze. Jeszcze raz wielkie dzięki!
Dobry wieczór ja równiesz dziękuję za pytanie Malinka . Tak sobie sam siedzę w domku i sobie klikam , ja potrafię się cieszyć z czyjegoś sukcesu nawet tych najmnieszych czego dowodem są moje foto komentarze na Facebooku . Wiem ludzie nie którzy są zwistni , zadroszą innym nie umieją docenić najmnieszych sukcesów sportowych , prywatnych szoda . Życzę wszystkim bez rzdanego wyjątku ; bajkowych , marzycielskich , miłych snów dobranoccccc. :kwiatek: 💘
Witam moich przyjaciół . Dawnej na torze dopuszczana w wyścigu była czarna wodza , po to aby rumak żucający gwałtownie łbem nie zribił krzywady dżokejowi . Obecnie nie wiem jakie są regulacje regulaminu wyścig . Zawsze nie byłem w tym orłem . Na pewnym forum obrzycają się paragrafami wyścigowymi chcą zaistnieć w środwowisku wyścigowym no nie stety takie są fakty . Strasznie nie lubię takich ludzi , ogromnie cenię ludzi z praktyką jazdy na rumakach . Brzydzę się kłamstwa i wy kochani zapewne też . Pisząc taką gorzką prawdę o tych mądralińskich od którzy na pewny forum zrobili mi wielka krzywdę kneblując mnie . Ale kochani moim przyjaciele tu na Re-Volcie odzykałem spokój , równowagę psychiczną , wypisując swoje wspomnienia porady i za pomoc jaka od was otzrymuję powiem tak dziękuję że jesteście , że mam honor być z wami takimi dobrymi , o wielkim sercu ludzi dziękuję . Jeszcze ze 2 godzinki snu i hopa witaj pochmurny , deszczowy dzioneczku papatusie .. :kwiatek:
Witam  :kwiatek:wszystkich w ten słoneczny piękny dzioneczkek . Tak oglądam na Facebooku fotki jeśców którzy maja zrobione fotki np; wytyka język itp . Rozumię że jeszcze nie dojrzał do sukcesów , nic skromności żenada . Wiem sam kilka kilkakrotnie wygrałem gonitwę płotowe na Służewce tak się wspaniale czułem że każdemu z ludzi bym przychilił część nieba . Dla mnie może się ktość nie zgodzić największym dżokejem jest Pitruś Piotkowski jak on się potrafi autetycznie cieszyć z wygranej nawet podchodzi do publiczności . W czoraj oglądałem w necie gonitwę o statnią gonitwę przed Derby tak poważną Aschabada . Wygrł mistrz dż Piotruś na rumaku o imieniu Temperament przed Mednicimą mojego trenara Andrzeja W. Wysłałem sms do dżokeje Piotrusia z gratulacjami wiecie jaki fani podziękował mi i napisał że jestem jego najwierniszy fan . Kochani moi przyjaciel chyba rozumiecie dla czego jeżdżę raz do roku na tor wyścogowy Służewiec zoatawiłem tam mnóstwo wspomnień i znajomych . Życzę wszystkim jeżscom z Re-Volty samych sukcesów w pracy treningowej jak i na zawodach . Niech moc bedzie z wami moi przyjaciele którym zawdzieczam wiele dobrego dziękuję mojej rodzince see you later.. :kwiatek:
Co znaczy "wytyka język"?
Witam Megan powiedz o co ci chodzi nie kojarzę wybacz?
Viritim,  Megane chodzi o to:

ak oglądam na Facebooku fotki jeśców którzy maja zrobione fotki np; wytyka język itp . Rozumię że jeszcze nie dojrzał do sukcesów , nic skromności żenada .
Witam a to chodzi , jeścy często pokazują swój język można nie raz na Facebooku sobie obejżeć . Dziękuję za informację . :kwiatek:
Tak oglądam na Facebooku fotki jeśców którzy maja zrobione fotki np; wytyka język itp . Rozumię że jeszcze nie dojrzał do sukcesów , nic skromności żenada . Wiem sam kilka kilkakrotnie wygrałem gonitwę płotowe na Służewce tak się wspaniale czułem że każdemu z ludzi bym przychilił część nieba

kurcze... nie rozumiem, dlaczego to, że ktoś wystawił język do zdjęcia po wygranej to od razu nie dojrzał do sukcesów i jest nieskromny...możesz mieć takie zdanie, a moje jest takie, że ktoś się tak cieszy z emocji jak dziecko! nie trzeba być skromnym właśnie trzeba się cieszyć z wygranej! 🙂

ale gorąco...... nic tylko pić kefir 🙂
Niestety tacy są jeścy i nie tylko po wygdranej gonitwie , ale jeścy którzy jeżdżą wyścigi chcąc coś pokazać , może komuś zainponować swojom osobą . Życzę udanego wieczorka......
Witam pięknie wszystkich na Re-Volcie i życzę wszystkim i redakcji ; pełnego pogody ducha , mega sukcesów w dniu dzisiejszym niech moc będzie z wami . 🏇 :kwiatek:
Witam przepięknie was wszystkich  :kwiatek:. Tak jak prawidłowo trzaba aby rumak zagolowawał na odpowiednią nogę . Jak już rumak reaguje na pomoce np; krzysz , łedeczka itp . To zawsze na młodych koniach jeżeli chcemy zagopować na odpowiemnią nogę róbmy to z zakęktu . Jest o wiele lepiej młodemu rumakowi przyswoić tą komendę . Kochani moi przyjaciele nie myście że wam chcę wpoić te motody już wiecie dobrze z czym to się je . Ale wiem że inni mniej obeznani w tym temaci poczytają to i owo .Zapewne oglądacie konkursy dresażu czyli ujeżdżenia na zawodadch , na eurosporcie . Sami widzicie jak cudownie rumaki wykonują polecenia jeśców np; zamana w galopie nagi , piafy , piruety itp . Przyznam się bez bicia nie ktorych lemetów jak piafy , piruety nie potrafię robić bo wcale nie jeżdziłem jady dresarzowej , owszem w WKKW jeżdziło się ujeżdżenie ale w niszych klasach . Życzę wszystkim jeścom , moim przyjacielom , readakcji udanego , pełnego sukcesów dzioneczka ... :kwiatek:
Witam wszystkich  :kwiatek:. Dziś otrzmałem od swojego trenra byłego smutną wiadomość że zamarł dżojej śp Marek Bąk z którym jeżdziłem wyścigi płotowe i pracowałem z nim u trenera Andrzeja Walickiego . Pytali czy przyjadę na pogrzeb powiedziałem że nie baraku pieniędzy tym bardziej że wybieram się na tor wyścigowy Słuzewiec na najważnieszą gonitwę roku Derby . Ja i śp Marek byliśmy jednymi z piewszych co były reaktywowanie wyścigo płotowe na Służewcu . Zawsze skory do pomocy , lubiał porzartować cześ jego pamięci zawsze pozostaniesz w naszych sercach śp Mareczku Bąk. 🤔
Witam wszystkich  :kwiatek:. Tak sobie sprawdzam na różnych portach o rumakch i z przykrścią stwerdzam że nikt nie pirze o śmierci byłego jeśca , dżokeja śp Marka Bąka . Nie mam pretesję do Re -Voty broń BOŻE . Ale przykład do porali o ruamkach wyścigowych ; Finisz itp . Napisałem o śp Marku Z m do m my ludzie wyścigów i konarze tworzymy jedną rodzinkę . Życzę miom przyjacielom i redakcji ; udanego , nietuzikowego , rodzinnego dzioneczka ...... :kwiatek: :kwiatek:
Witam wszystkich . Muszę wam powiedzić że strasznie podziwiam Anię czyli Czegrę jeżdżącą wkkw do tego jeszcze kobieta . Tak jak zawsze piszę na Facebooku że wkkw jest na samym szycie dyscyplin jeżdzieckich . Mam straszny sytyment do Czefalo i Czarnego Orfeusza były one na torze wyścigowym Służewiec u mego trenera Andrzeja Walickiego . Pamiętam Czesiu taka mała drobinka zawsze mój trener go dażył dużą sypatią że on mały drobny rumak walczył z dużymi folblkutami zawsze jak w chodził do stajni zawsze piewsze kroki kierował do Czesia . Czarny Orfeusz strasznie go lubiały amatorki miał wspanaiły harakter i do tego jeszcze folblut . Zawsze raniutko ustawiały się kolejki amatotek na Orfeusza . Był w wyścigach takim średniakiem ale wszystko nadrabiał harakterem . Dzięki że Czesiu i Ofik trawiły w wspaniałe ręce Ani która potrafi wydobyć z nich to co najleprze . Dziękuję Aniu że masz taką wspaniłą pasję i na tym korzystają rumaki pod tobą . Życzę wszystkim udanego , rodzinnego , miłego popołudnia byeee. :kwiatek:
Viritim pisałeś parę postów temu o czarnej wodzy.

Jak według Ciebie powinno się jej używać, np podczas treningu młodego konia sportowego? Często, czy rzadko? I w jakich sytuacjach?
Dobry wieczór odpowiadam na młode rumaki uzywamy jak najmniej pomocy , dążymy aby czuły się konie najbardziej naturalnie . Jeżeli można coś zasugerować polecam przy lożowaniu młodego konia uzywanie czambonu abu rumakowi zasugerować jak ma głowę trzymać . Czrną wodzę uzywamy tylko do straszych koni które robia nam problemy np; z podsatawianiem głowy , zadu ale ręka musi być przy używaniu czarnej wodzy jedwabna czyli bardzo miekka , delikatna często się zdaża że rumak się przeganaszowuje . Ale jest sztuką aby głowa rumaka była dobrze podstawiona musi ktoś podpowiedzieć z dołu czy jest ustawiona prawidłowo . Ale doświatczony jeżdziec ten element wyczuje i koryguje błędy konia i swoje . Dziękuję za pytanie  starałem się wyjaśnić tak z grubszego zarysu . Życzę miłego , rodzinnego , udanego wieczorka see you later . :kwiatek:
Witam pięknie was wszystkich . Kochani moi przyjaciele błagam nie myście sobie że swoim pisaniem się zbytnio wymądrzam nie pomyście sobie że byłem jakimś super jeżscem otórz taki typowy średniak . Dzielę się z wami swoimi dośwateczeniami , i co wiem w danym temacie . Napiszę dziś taki zapewne znany wam temat używanie wypinaczy gumowych . Sami wiecie że są rumaki o szczególnym nagannym harekterze np ; jak koń rzyca gwałtownie głową i szyją do góry ten zły odróch konia może nam sprawić krzywdę . Otóż po to wynaleziono wypinacze gumowe aby się temu przeciwstwaić . Musi nagradzać rumaka klepaniem , głosem jeżeli się podstawia ze swoją szyją i głową . Musimy zważać aby się koń nie przganaszowywał sami wiedzie są na Re-Volecie wspaniali jeścy , np; jeżdący skoki , dresarz , wkkw mam ogromny do tych ludzi szacunek . Nagorsi są ludzie na portalach o rumakach tylko teorytycy są ale .. Życzę wszystkim i redakcji udanego , pełnego sukcesów dzioneczka papatuki..... :kwiatek: :kwiatek:
Viritim, nie uważasz, że na rzucanie głową lepszy jest wytok?
Witam wszystkich pięknie odpowiadam Gadze . Może i tak ale dość często jak rumak rzuci szyją pękają kułeczka i wytok . Wypinacze gumowe dobrze odziałwowują na na stabilnie na konia ustwienia . Można też skrucik wytok jeżeli rumak nie robi notorycznych rzucaniem głowy , szyi . Ale skrucenie wytoku jest bardziej rygorystczne podwejście do tematu . Bardzo często przy skracaniu wytoku rumak jest zawędzidlony a przy gumach stara się koń podstawiać szyję stabilniej wiedząc że guma podaję się jeżeli stabinie szyja i glowa jest podstawiona . No możecie moi drodzy mieć inne zdanie na ten temat . Zawsze człowiek jeżdżący na zasadzie prób i błędów chce wyeliminować będy konia i swoje . Pozdarwiam wszystkich i życzę ; wielu sukcesów z pracą nad rumakami , udanego , miłego weekendu. :kwiatek: 💘
Viritim, jestem pod wrażeniem rzeczowej i bardzo ciekawej odpowiedzi. Pisz częściej o patentach, wędzidłach, pomocach - naprawdę dużo wiedzy możesz nam przekazać :kwiatek: Pozdrawiam i życzę Ci miłego dnia 🙂
Dziękuję bardzo MALINKO dziękuję , :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
miałeś przypadek, że koń rzucając głową rozerwał (pyskiem jakby nie patrzeć) stalowe kółka, czy tak gruby skórzany pasek?!

bolące od trzymani i szarpania ręce zawodnika(!) (a co musi czuć koń?) to już było dla mnie szokujące, ale pękający wytok to już jakiś kosmos...
co wy tym koniom robiliście??
Odpowiadałem Malice do czego może wytok zbyt krótki doprowadzić były takie przypadki sam widziałem w innych lubach . Mój śp trener by do takich sytuacji nie dopuścił z wytokiem niby spełniający aby koń miał zablokowaną szyję i głowę . Na młodych koniach zawsze jeżdziliśmy po dużych voltach stopniowo po kolku trenigach bardziej ciasne . Właśnie na kółkach najlepiej podsawić konia aby był przepuszczalny czyli odpowiednio reagował na pomoce np; krzysz , łydka , głos . Wiem że nie którzy jeścy idą skrutami czyli istalują w pysku kona patenty czyli; musztuk , czarna wodza itp . Błąd jest do droga na skruty robi krzywdę koniowi i sobie pujscie skrutami . Zawsze najproszce metody dają leprze efekty i rumak się nie butuje . Podam przykład wiecie sami że małe dzieci są stopnowo uczone życia . Takimi podejściami do rumaka musimy podejść no może nie dosłownie . Doś na dzisiaj mego wymądrzania ale takie jest życie jeśców którzy maja pewien bagaż doświatczeń powiem nieskromnie , błagam nie myście sobie że byłem super jeścem taki sobie typowy średniaczek . Życzę wszystkim i redakcji ;miłego , rodzinnego , udanego wieczorka.. :kwiatek: :kwiatek:
Witam wszyskich pięknie  :kwiatek:. Jak czytam na różnych forach o torze wyścigowym Służewiec aż serce boli że dzieżawca Totalizator Sportowy chce poczynić pewne inewstycje np; chcą zlifidować tor roboczy , poztaić jakiś hotel , jakieś inne inestycje wcale nie mających żadnych uzasadnień z racji perły toru jakim jest Służwiec cały świat zadrości nam takiego wspaniałego obiektu . Fakt faktem jest to dla deloperów bardzo atrakcyjny teren i wciąż robią jakieś podchody . Nie dziwcie się spędziłem tam najpiękniesze chwile w życiu jako jeżdziec że serce mi pęka co oni wyczyniają z tym obiektem . Będę na najważniejszej gonitwie roku Derby wszystkiegi się dowiem . Wiem że ten wyjast wiele mnie będzie kosztować nerów , itp . Obiecuję napiszę o tej nagrodzie i jak się mają sprawy ze Służewcem z detalami . Życzę moim przyjacielom ,redakcji ; rodzinnego , miłego , udanego dzioneczka.. :kwiatek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się