Wyszukiwarka niczego nie znalazła w interesującym mnie temacie 🙂
Może ma ktoś doświadczenie w żywieniu człowieka po usunięciu woreczka żółciowego?
Tłuszcze pewnie wykluczone , czy wszystkie ?
Może są jakieś suplementy?
:kwiatek:
To nie to samo, ale moja mama miała niedawno usuwane kamienie z woreczka, i do tego był tam już jakiś ropień. Po operacji jadła przez jakiś czas tylko odrobinę sucharków, jakiś ryż itp. Dopiero po jakimś czasie mogła dołączyć chude mięso i chudy ser, ale bardzo stopniowo.
Wydaje mi się, że lekarz prowadzący powinien dokładnie poinformować o diecie.
Wydaje mi się, że lekarz prowadzący powinien dokładnie poinformować o diecie.
Może i poinformował, ale nie mnie , dlatego wypytuję 🙂
Nie wiem, co mam kupować do jedzenia, a czego unikać 🤔
może spróbuj zadzwonić do lekarza i się dopytać?
powiedzieć, że mieszkasz z /opiekujesz się tą osobą i nie chcesz popełnić jakiegoś błędu 😉
Dieta powinna być lekkostrawna, z ograniczeniem potraw tłustych, smażonych, wzdymających i ostro przyprawionych. Posiłki powinny być mniejsze, ale spożywane częściej i w miarę regularnie. Należy wykluczyć też alkohol, czekoladę, kakao, śmietanę, tłuste sery, żółtka jaj, tłuste mięsa i wędliny.link :
http://www.poradnikzdrowie.pl/eksperci/pytania/po-usunieciu-pecherzyka-zolciowego/33771/1/w sumie wklepałam w google hasło "żywnienie człowieka po usunięciu woreczka" i dość sporo stron się otworzyło.
powodzenia.
Dzięki :kwiatek:
Ja kiepska jestem w googlowaniu 🙂
Ale wygląda na to, że niczego nie można jeść 🤔
Ciekawe , czy surowe owoce i warzywa są zalecane.
Nie bardzo wyobrażam sobie takie posiłki , w szczególności obiad 😲
Tego typu choroby powinny być zakazane 💡 🤣
guli co do surowych owoców i warzyw - to powiem Ci tyle, że moja koleżanka jest po takim zabiegu i niestety stara się unikać "surowizny" ... ale może to kwestia indywidualna .. niektórzy zjedzą i żyją .. a niektórzy mają potem problemy 🙄