Prawo pracy

dempsey   fiat voluntas Tua
06 listopada 2009 11:34
Potrzebuję wzoru rozwiązania umowy, najlepiej za porozumieniem stron.

ja połozyłam na biurku prosty wniosek:"Uprzejmie proszę o rozwiązanie umowy o pracę z dniem tym a tym za porozumieniem stron". (nie ukrywam, że dziką satysfakcję którą wtedy czułam pamiętam do dziś heh).
co do drugiego Twojego pytania, nie mam pojęcia.
dragonnia   "Coś się kończy, coś się zaczyna..."
06 listopada 2009 20:13
podbijam, bo bardzo mi zależy. Madre głowy od prawa, pomózcie, proszę.
Tak jak pisala dempsey - zwykle wypowiedzenie powinno wystarczyc.
Co wazne - standardowy okres wypowiedzenia w przypadku umowy na zastepstwo wynosi 3 dni, i jesli nie nastapily konkretne przeslanki (typu niebezpieczne czy szkodliwe warunki pracy, o ktorych pracodawca nie poinformowal) musisz tego terminu dotrzymac.
Zwykly druk, ktory znajdziesz w necie powinien wystarczyc, aczkolwiek ze wzgledu na ten okres wypowiedzenia musisz sie dogadac z pracodawca, czy bedzie to rozwiazanie umowy za wypowiedzeniem, czy porozumieniem stron.
Ja mam inne pytanie, a kompletnie ie na tym nie znam... 😡

Moj znajomy pracuje w firmie prywatnej. Pracuje w niej wiele osob niezarejestrowanych (w tym własnie on). Pracodawca powiedzial, ze moze zatrudnic pod warunkiem, ze pracownik bedzie sobie opłacał ZUS sam. Moze tak byc?

Kolejna prawa...
Pracuja po 11 godzin dziennie, od poniedzialku do soboty, czesto takze w niedziele. Zdarza się takze że muszą pracowac 24 godziny (np o 7 rano do 7 nastepnego dnia, oczywiscie ten dzien jest juz wolny i do pracy idą nastepnego dnia). Pracownicy nie mają płaconych nadgodzin, ani nie maja mozliwości odebrania sobie dnia wolnego...

Jest to zakład, w którym pracuje sie na różnych maszynach, piłach... W związku z tym istnieje zagrozenie wypadkiem (np otstnio mężczyzna uciął sobie w tej firmie palec).

Moje pytanie brzmi czy mozne zgłosic pracodawce do jakiejs kontroli? Czy istnieje mozliwosc zmienienia czegokolwiek w tej firmie? czy nieststy prywatne firmy moga robic z pracownikami co tylko chca??

Bardzo prosze o odpowiedz.
akzzi 🤔trzałka: ZUS zawsze mozna placic samemu, nawet jesli sie nigdzie nie pracuje... Jedyna legalna forma nieplacenia przez pracodawce ZUSu jest - o ile sie nie myle - praca na umowe zlecenie lub umowe o dzielo. Ale tu raczej umowa o dzielo nie bardzo pasuje, podejrzewam... Jesli Twoj znajomy dostanie umowe o prace, a mimo wszystko ZUS bedzie musial placic sam, to juz sie raczej kwalifikuje do Panstwowej Inspekcji Pracy.
A co do drugiego pytania - PIP z radoscia sie tym zajmie 🤣 wystarczy zgloszenie do oddzialu w Waszym regionie i na pewno wysla tam od razu inspektorow, a wlasciciel zaplaci kare, bo warunki, ktore opisujesz to jakis kosmos... Choc czestszy, niz by sie moglo wydawac. Ale zgloszenie do PIPu na pewno nie zostanie bez odzewu.
Zima, dziekuje za odpowiedz.

Faktycnie tu nie choddzi o umowe o dzielo czy umowe zlecenie, a o umowe o prace.
Pracodawca powiedzial wprost, ze owszem zatrudni znajomego, ale pod warunkiem, ze sam bedzie opłacał sobie ZUS.

Co do PIPu to:
1) czy po złożeniu doniesienia, pracodawca dowiaduje sie o tym kto je złożył?
2)czy kontrola jet niezapowiedziana, czy moze pracodawca jest uprzedzany o kontroli.
3) czy podczas skladania do PIPu doniesienia nalezy przedtawic jakies dowody?
Najlepiej zadzwonic do PIPu i telefonicznie zadac te pytania, bo nie jestem pewna, a nie chce wprowadzic w blad. A kolega nie musi sie przeciez przedstawiac od razu 😉
Natomiast co do dowodow - jesli Ci ludzie pracuja na czarno, do tego w warunkach niebezpiecznych (czy szkodliwych, czy jakkolwiek je nazwac), to spokojnie PIP sam znajdzie na to dowody podczas inspekcji i kontroli papierow. A jak juz chcecie byc bardzo zlosliwi, to i z Izba Skarbowa mozna sie przy okazji skontaktowac 😀 Podejrzewam, ze kontrola z UKSu by nie zaszkodzila 🤣

Niezaleznie od tego, czy firma jest prywatna, czy panstwowa tak samo obowiazuje ja Kodeks Pracy, w zwiazku z tym szanse na poprawe warunkow sa, ale moze to pociagnac za soba bankructwo firmy (jesli niezle kantowala), lub ograniczenie zatrudnienia. Zalezy z jakich powodow wlasciciel zachowywal sie tak a nie inaczej - czy nie stac go na normalne zatrudnienie, czy po prostu chce sie "nachapac" jak najwiecej.
07 listopada 2009 20:05
Tak jak pisala dempsey - zwykle wypowiedzenie powinno wystarczyc.
Co wazne - standardowy okres wypowiedzenia w przypadku umowy na zastepstwo wynosi 3 dni, i jesli nie nastapily konkretne przeslanki (typu niebezpieczne czy szkodliwe warunki pracy, o ktorych pracodawca nie poinformowal) musisz tego terminu dotrzymac.
Zwykly druk, ktory znajdziesz w necie powinien wystarczyc, aczkolwiek ze wzgledu na ten okres wypowiedzenia musisz sie dogadac z pracodawca, czy bedzie to rozwiazanie umowy za wypowiedzeniem, czy porozumieniem stron.

Zima dzięki, jeszcze jedno pytanko, tak by sprawdzić czy dobrze rozumiem. jaka jest w tym wypadku różnica miedzy porozumieniem sron a wypowiedzeniem?
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
07 listopada 2009 20:51
dragonnia,może to Ci pomoże rozwiac wsyzstkie watpliwości:
Umowa o pracę rozwiązuje się:

1. Na mocy porozumienia stron - przychodzi pracownik do pracodawcy "Słuchaj brachu głowa mnie już boli od tej cholernej roboty, chciałbym zrezygnować", "Dobrze" odpowiada pracodawca. Podpisują stosowne, krótkie oświadczenie i po kłopocie, umowa rozwiązana - pracownik może iść do domu. W taki sposób można rozwiązać wszystkie umowy o pracę.
  2. Przez oświadczenie jednej ze stron z zachowaniem okresu wypowiedzenia (tzw. rozwiązanie umowy o pracę za wypowiedzeniem) - nie zawsze opisane wyżej porozumienie jest możliwe. W takim wypadku każda ze stron może rozwiązać umowę poprzez złożenie stosownego oświadczenia typu "Do dyrektora. Niniejszym rozwiązuję umowę o pracę zawartą w dniu..."  Umowa rozwiązuje się z upływem określonego w prawie pracy okresu wypowiedzenia (np. 1 miesiąc, trzy miesiące). Okres wypowiedzenia zależy od rodzaju umowy o pracę, okresu zatrudnienia - przeczytasz o tym w następnych rozdziałach.  W powyższy sposób można rozwiązać umowę zawartą na czas nieokreślony i okres próbny Na czas określony zaś tylko wtedy, gdy strony przewidzą taką możliwość w umowie. Taką możliwość mogą zaś zastrzec tylko wtedy, gdy umowa zawarta jest na okres dłuższy niż 6 miesięcy.
  3. Przez oświadczenie jednej ze stron bez zachowania okresu wypowiedzenia (rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia) - czyli tzw. zwolnienie dyscyplinarne, dyscyplinarka. Strony mogą rozwiązać w ten sposób umowę gdy druga strona rażąco narusza swoje obowiązki lub prawa drugiej strony. Umowa rozwiązuje się z momentem złożenia stosownego oświadczenia. W taki sposób można rozwiązać wszystkie umowy.
  4. Z upływem czasu, na który była zawarta - jak łatwo się domyślić ten sposób rozwiązania dotyczy umów o pracę zawartych na jakiś okres czasu tj. na czas określony, na okres próbny, na zastępstwo. Istota tego przepisu polega na tym, że jeżeli umowa zawarta została na okres dwóch miesięcy to po dwóch miesiącach ulega rozwiązaniu. Nie trzeba w tym wypadku składać żadnych dodatkowych oświadczeń.
  5. Z dniem ukończenia pracy, dla której wykonania była zawarta - ten sposób dotyczy wyłącznie umowy o pracę zawartej na czas wykonania określonej pracy. Jeżeli więc będąc murarzem zawrę umowę na czas wybudowania domu - umowa rozwiąże się po wybudowaniu tegoż budynku - i już moja w tym głowa żeby trwało to jak najdłużej.  Również w tym wypadku nie trzeba składać dodatkowych oświadczeń.

źródło:http://www.prawopracy.fr.pl/1.php
07 listopada 2009 20:57
Ktos dzięki, teraz mam jasność 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się