pierwsza pomoc / sposoby leczenia ran / rana / rany / wypadek / leczenie

martrix, wound cream z CDM. To min. do tego służy.
Złagodzi świąd i jest szansa, że koń nie będize czuł potrzeby drapania zębami.
Jeśli jednak będize drapał, to imho ale bez zostawiania w przewiewnym ochraniaczu (jeśli to tan obszar), albo innym typie opatrunku się nie obejdzie.
martrix, - zależy jeszcze gdzie dokładnie to jest, bo jak nisko to może kaloszek by zakrył? Żeby nie było opcji drapania. Jak kołnierz dla psa 😜
No i obejrzałabym dobrze tą ranę, może tam się coś dzieje, może coś uczula? Wy nie widzicie, a koń czuje.
Do głowy też przychodzi mi sudocrem, jak dla dziecków na odparzenia. Ewentualnie zasypka, tam są składniki wciągające wilgoć, dezynfekujące i redukujące świąd; mi się zdarzyło przy grudzie talkować nogi.
keirashara, kaloszek odpada… to jest na tyle wysoko, że nie sięgnie. Sudocremem smaruje, ale na razie efektów nie ma.
co poradzicie na pogryzienie przez innego konia?

Kon, ktory od kilku miesiecy chodzi z moim na padok dzisiaj sie na niego rzucil i w amoku go dotkliwie pogryzl zanim udalo sie je rozdzielic.
Moj ma glownie ubytki w siersci, krew sie praktycznie nie polala, ale najgorsza jest ta opuchlizna dookola ugryzien, ktora grzeje.

Posmarowalam poki co te lyse placki kremem lagodzaco-nawilzajaco-regenerujacym ale chyba gorsze sa te opuchniete tkanki.
Jakims altacetem to okladac?
Remson, naproxen w maści. A na łyse, żeby odrosło to wcierka do kopyt z CDM🙂. Niby do kopyt ale futro po niej odrasta jak dzikie jak powcierasz.
Post został usunięty przez autora
Mój 1,5 roczny ogierek, rozwalił sobie staw pęcinowy, dwie można powiedzieć kłute rany. Pierwszy objaw opuchlizna, po podaniu przeciwzapalnych odpuściło ale po paru dniach znów obrzęk i zbieranie się ropy, kolejna dawka przeciwzapalnych, rana ładnie się zagoiła, został strup, obrzęku brak ale tydzień temu znowu gdzieś rozwalił sobie tą ranę, poleciała krew i kolejny obrzęk. Obrzęk jest do dzisiaj, miejsce lekko ciepłe, dwa razy dziennie przemywam manusanem, octenisept i tribiotic oraz aluspray. Co się rana goi zaraz znowu ma rozwalone, siły nie mam do niego. Jakieś wskazówki? Jak to zabezpieczyć, czym zmniejszyć obrzęk? Jeśli zdjęcia się dodadzą to jedno jest przed a drugie po gojeniu, rana co chwilę na nowo jest uszkadzana.
IMG20241130152439.jpg IMG20241130152439.jpg
IMG20241116133211.jpg IMG20241116133211.jpg
Mój 1,5 roczny ogierek, rozwalił sobie staw pęcinowy, dwie można powiedzieć kłute rany. Pierwszy objaw opuchlizna, po podaniu przeciwzapalnych odpuściło ale po paru dniach znów obrzęk i zbieranie się ropy, kolejna dawka przeciwzapalnych, rana ładnie się zagoiła, został strup, obrzęku brak ale tydzień temu znowu gdzieś rozwalił sobie tą ranę, poleciała krew i kolejny obrzęk. Obrzęk jest do dzisiaj, miejsce lekko ciepłe, dwa razy dziennie przemywam manusanem, octenisept i tribiotic oraz aluspray. Co się rana goi zaraz znowu ma rozwalone, siły nie mam do niego. Jakieś wskazówki? Jak to zabezpieczyć, czym zmniejszyć obrzęk? Jeśli zdjęcia się dodadzą to jedno jest przed a drugie po gojeniu, rana co chwilę na nowo jest uszkadzana.
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
13 grudnia 2024 11:17
Siwa239, W opatrunku trzymaj do całkowitego wygojenia, jeśli on tak co rusz to uraża znowu. Ochraniacz padokowy może na opatrunek, żeby się nie zsuwało?
Siwa239, po pierwsze ogolić.
Po drugie wymienić manusan na chocby z CDM medicated shampoo- bo nie jałowi skóry.
Słabe gojenie (otwieranie się rany) to może być:
a) bakteria
b) braki witaminowe
Octenisept wymień na betadinę/brownol (ma być jodyna bez spirytusu- powidon jodowany).
Daj na to kompresy gazowe jałowe, na to gamba (czyli gaza wata gaza- taki podkład na rolce) i na to bandaż samoprzylepny.
Potrzymaj dobrze oczyszczone- wymyte, osuszone na maxa ręcznikami papierowymi, zdezuynfekowane, nasmarowane - pod opatrunkiem kilka dni. Potem zmieniaj opatrunek i trzymaj pod do całkowitego zaleczenia.
Uwaga- jak popuchnie to warto z wetem skonsultować podanie antybiotyku przez 5 dni. jak przy poczatkach flegmony.

Dać kurację witaminową- z uwzględnieniem cynku i miedzi.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się