Kobitki... (antykoncepcja)

dziewczyny, kolejny apel z mojej strony - róbcie usg piersi. Ja zrobiłam - rutynowo - i okazało się, ze mam trzy guzki w jednej piersi. Zupełnie niewyczuwalne, zlewają się z gruczołem przy dotyku, naprawdę nie do wymacania. Jestem już po biopsji, czekam na wyniki - ale spoko, z usg wynika, że to chyba niezłosliwe gruczolako-włókniaki.

Kochane tabletki anty  😤
robimy 🙂 raz do roku chyba wystarczy
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
17 lutego 2010 21:39
Ja nie miałam robionego usg piersi, lekarz mi bada. Ale chyba jak wybiorę się na usg do szpitala to poproszę o usg piersi.

Moja kuzynka miała wycinanego guza w wakacje, ale sama wykryła.

JARA, ja tak mamy w okresie okoloowulacyjnym, normalnie moglabym bez przerwy   natura jednak glupia nie jest 
Miałam/Mam (?) jeszcze w trakcie okresu.

edit:
A co drugi okres robią mi się takie fajne piersi, większe, nabrzmiałe, delikatne, że sama mam ochotę ich ciągle dotykać  🤔wirek: 🙄
Scottie   Cicha obserwatorka
22 lutego 2010 08:58
Czy można mieć wahania wagi na różnych tabletkach (inna nazwa, producent) o tym samym składzie, tzn. na jednych trzymać stałą wagę i być opuchniętą, a na drugich czuć się dobrze?

Brałam Syndi-35 przez długi, długi czas i waga nie zeszła mi niżej niz 59 kg. Przez 2 miesiące stosowałam zamiennik, Cyprest- bo w aptece nie było Syndi, a potrzebowałam tabletki natychmiast. Identyczny skład, różni się nazwa i producent. Po Cypreście zauważyłam, że mam bardziej płaski brzuch no i waga zlazła- 57 kg. Czy jest możliwe zatrzymanie wody w organizmie już po 3 tabletce po nawróceniu się na Syndi? Czy po prostu dużo jadłam ostatnio i stąd skok wagi?
niewiem jak z waga,ale ja zmienilam wlasnie novynnette na mercilon
Ten sam sklad i mam lepsze samopoczucie,wieksze libido,ogolnie jest mi lepiej 💃
22 lutego 2010 12:04
Powiedzcie mi jakie są szanse, że zaszła w ciąże w 1szym dniu przerwy między opakowaniami? ;D
Jak dla mnie takie same jak w trakcie brania tabletek...
22 lutego 2010 12:18
Czyli prawie żadne ?
Jeśli w trzecim tygodniu nic nie pominęłaś, to tak 😉
Pewnie znasz skuteczność tabletek antykoncepcyjnych i stopień ryzyka: jest to najskuteczniejsza metoda na rynku, ale z zależności od różnych czynników wpadka zawsze może się zdarzyć (nic przecież nie daje 100% pewności oprócz... braku kontaktów seksualnych 😉).
22 lutego 2010 12:28
Na ogół zdaję sobie sprawę z ryzyka i kiedy coś może nie wypalić, ale wtedy kiedy to mnie nie dotyczy ;D na obecną chwilę zgłupiałam, dlatego pytam ;D

edit:
Teraz tylko czekać czy dostanę dziś ten okres :/ 🙁
pony   inspired by pony
22 lutego 2010 17:15
Skuteczność tabletek, przyjmujac, że tak jak pisze Szepcik nic sie nie pomineło, jest taka sama ciągle, dotyczy to również przerwy miedzy opakowaniami, mam racje?🙂
my_karen   Connemara SeaHorse
22 lutego 2010 17:53
no dokładnie tak 🙂 Jeśli brałaś codziennie przez 3 tygodnie to podczas przerwy nie ma powodu do obaw, ochrona jest taka sama. Tylko pamiętaj zacząć o czasie kolejne opakowanie.
pony   inspired by pony
22 lutego 2010 18:00
własnie🙂 więc Jara spokojnie🙂 ale wiem co czujesz bo też miałam kiedyś jakies niepewności ale my_karen zawsze mnie wtedy uspokajała🙂😉 pamiętam.
22 lutego 2010 18:13
Dużo łatwiej spokojnie i trzeźwo spojrzeć na sytuacje, jeśli chodzi o kogoś innego. Sama nieraz w nerwach czekałam od odpowiedź, czy choćby potwierdzenie swojej tezy, choc teoretycznie było to oczywiste 😉

pony :kwiatek:
Czy jeśli po 1,5 opakowania wszystko jest w porządku, a miałam receptę na 3, to mogę poprosić gina o przepisanie mi od razu np. 6 opakowań żebym nie musiała latać często (dobra, wiadomo że mogę, ale czy mi przepisze :lol🙂  🙂 ?
22 lutego 2010 21:30
Niektóre tabletki można wypisać tylko w ilości 3szt 😉
Najlepiej upewnić się czy wszystko ok biorąc pełne 3 opakowania.
Ok, dzięki
Pogadam z babką w czwartek
22 lutego 2010 21:34
Chess juz teraz chcesz te 6 opakowań, czy dopiero jak już zjesz te trzy? Móc możesz, ale ja bym na Twoim miejscu zaczekała jeszcze chwile.

Przy pierwszych swoich tabletkach anty (tez mialam recepte na 3 i tez chcialam po pierwszym opakowaniu od razu zapas na pol roku robic) przy drugim opakowaniu dostalam nagle silnych migren. Dobrze, ze nie wykupilam wszystkich 3 opakowan bo jedno by sie zmarnowalo.
Mnie lekarka bez problemu przepisywala pozniej po 6 opakowan, ale ja do niej regularnie co pol roku na badanie chodzilam. Poczatkowo chciala na 3 wypisac, ale to prywatny lekarz i pewnie za wizyte/recepte musialabym znowu placic, wiec prosilam od razu o 6 i nie bylo problemu.
Myślę, że prywatny powinien spokojnie przepisac, nie wiem jak z państwowym niestety.
22 lutego 2010 21:48
Chess, jakie bierzesz tabletki i ile płacisz za opakowanie?

Ja ostatnio jak byłam u lekarza to zapytał ile chce paczek. Zrobiłam dziwna minę i odpowiedziałam, że 2opakowania. Byłam pewna, że moich tabletek może mi wypisać tylko 2opakowania, a tu się okazuje, że mogę 6 😉 Poprosiłam o 3. Za 6opakowań zapłaciłabym 250zł :/

No .. a jakiś czas temu pisałam, że znalazłam guza, który okazał się zapaleniem gruczołu Bartholina. Póki robiłam nasiadówki, smarowałam się maściami i brałam globulki dopochwowe to się minimalnie pomniejszył. Jak leki się skończyły to znów jest takich samych rozmiarów :/
Jak doczekam się tego okresu to zaraz po idę na wypalankę, więc może przy okazji mi go rozetną lub wytną skoro na leki nie reaguje.
Kiedyś było coś takiego, jak recepta z odroczonym terminem realizacji - czyli do realizacji np. za trzy miesiące.
22 lutego 2010 22:23
Można tak jak pisze szepcik, ja dostawałam 2 recepty po 3 opakowania. Jedna była bez daty i sama wpisywałam kiedy mogłam wykupić, ale tak robić chyba nie wolno  👀 😉 Zależy od gina.
Właśnie tak raczej robić nie wolno 😉 Ja kiedyś powiedziałam, że nie za bardzo będę mogła wykupić 3 od razu, więc dostałam na jednej recepcie jedno opakowanie, a na drugiej dwa, właśnie z odroczoną datą realizacji.
Jest jeszcze taka opcja, że w aptece można wykupić tylko jedno opakowanie, i dostać odpis na resztę recepty - ale wtedy odpis jest ważny też tylko miesiąc, jak recepta.
Ja biorę microgynon
W jednej aptece kobitka mówiła że kosztuje 7,90 za opakowanie bo jest refundowany, ale nie miała 3 pudełek
Poszłam do innej apteki i tam za opakowanie 3 listków zapłaciłam 39 zł (było późno a to był już 1 dzień okresu więc kupiłam)
Właśnie chciałabym żeby mi wypisała kolejną receptę, np na 3 albo 6, ale kupiłabym dopiero po wzięciu tych które mam
W czwartek mam się jeszcze dowiedzieć co z moją torbielką  🙄
Babeczka mówiła że po okresie powinna sama się wchłonąć - zobaczymy
Mam pytanko..... biorę tabletki około 22. Wczoraj zapomniałam jednej (cholera, ostatnio często zdarza mi się zapomnieć...) i wzięłam ją dziś rano. Czy mogę np. teraz brać już wszystkie rano czy lepiej nie zmieniać i brać o tej 22? Bo dużo łatwiej mi je brać rano ale nie wiem, czy mogę tym tak żonglować.... ?
JA bym brała nadal o 22.
nie niewolno ich brac ci teraz rano
Zmiane godzin brania tabletek mozna zrobic zaraz po przerwie na okres
23 lutego 2010 08:32
No i okresu jak nie było tak nie ma. :/ Biorę 24 tabletki i robię 4 dni przerwy. Jutro powinnam znów wziąć pigułkę i teraz nie wiem, jak okresu nie będzie to brać czy nie brać ? :/
do gina i badanie krwi
Jara ja brałam tabletki 21+7, w ulotce było napisane, że jak raz okres nie wystąpi, ale wszystko było ok, bez pominięcia/spóźnienia, to prawdopodobieństwo ciąży jest małe i powinno się zacząć następny blister. No ale Ty chyba jakieś inne bierzesz/inaczej.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się