Kobitki... (antykoncepcja)
Wczoraj pani w gabinecie mówiła mi ulicę, jakaś boczna Racławickich, gdzie jest bardzo tania antykoncepcja. Zapomniałam nazwę. Ktoś może kojarzy ?
Mam pytanie dot ginekologii, ale nie antykoncepcji. Dostalam skierowanie na usg dopochwowe i ginekolog mowila mi w ktorym dniu cyklu je zrobic, a ja zapomniala. orientujecie sie ?
na pewno nie podczas krwawienia😉
ja miałam robione w najróżniejsze dni cyklu. Tylko informujesz, gdy ci robią który to dzień cyklu i wtedy mówią czy to co na usg widać zgadza się z tym co mówisz. Chyba, że usg ma być robione z konkretnego powodu to wtedy raczej jakis okreslony dzien cyklu pewnie mogła podać.
Miałam robione pare razy i nigdy żaden lekarz nie określał "którego dnia cyklu".
ja zawsze robiłam między 5 a 10 dc
Byłam w aptece i pytałam - odpis nie ma daty ważności. Ale w niektórych miejscach ważny jest tylko miesiąc, zależy od apteki.
marta_sz wlasnie tak mowila -dzieki ! czyli jak mam teraz przerwe od tabletek i pojawi sie okres, ktory bedzie 1. dniem cyklu, to miedzy 5 a 10 isc zrobic, jak juz minie krwawienie, tak?
Zmieniam tabsy, z Syndi na Artrezię - z tego co wyczytałam w necie, to tańszy odpowiednik Harmonetu 😉
Trochę się obawiam reakcji organizmu, oby obyło się bez większych rewelacji...
Kiedy zmieniałyście tabletki, od kiedy zaczynałyście brać te nowe ?
Kolebka, bierzesz Artizie tak? Kiedy zmieniałam zrobiłam normalnie 7-dniową przerwę i zaczęłam brać nowe, nota bene też Artizie. Nie zaobserwowałam żadnych skutków ubocznych.
Dziewczyny czy mialyscie sytuacje ze nie robilyscie przerwy tylko połączyłyscie opakowania? Jeden jedyny raz odkad biore, chcialabym uniknac okresu, tylko zastanawiam sie czy mi to bardzo w organizmie nie namiesza? 🙄
Ja raz nie zrobiłam, bo miałam ślub. No i... dostałam okres mimo to, i to 3 dni wcześniej :/
Evson, ja tak robiłam w całej swojej tabletkowej przygodzie ( 4lata z przerwa 6 mieś) z 3 lub 4 razy. Nigdy nic mi nie było, okresu nie dostałam ani nawet plamienia po skończonym drugim opakowaniu okres przyszedł terminowo 😉
Kurde to teraz nie wiem 😀 coz musze to przemyslec jeszcze w takim razie...
zaryzykowałabym i nie robiła przerwy.
Ja nie robiłam wielokrotnie, nawet 2-3 opaki pod rząd i nic się nie działo.
Ja też kilka razy wzięłam następne opakowanie bez robienia 7-dniowej przerwy (Diane, Yasmin) i nic się nie działo. Nie było żadnego plamienia, a okres przyszedł normalnie, po skończeniu tego kolejnego opakowania, bezproblemowo.
No to ja jakaś widać inna jestem :p no i inne piguły.
Hej, Hej Warszawkie Voltopiry- czy znacie jakąs aptekę, gdzie mogę kupić opakowanie tabletek a receptę na kolejne 5 opakowań zostawić i przychodzić co miesiąc po jedno opakowanie aż do skończenie recepty?
W Lublinie miałam jedną taką aptekę, nie w każdej się zgadzali.
W Warszawie nie znam aptek. A 6 opakowań Yasminu nie kupię naraz🙂
Z góry dziękuję!
Po nieco ponad 2 miesiacach bez tabsow organizm chyba mi sie pomalu ogarnia. Pierwsza miesiaczka 'bez' zaliczona, drastyczne pogorszenie cery tez (teraz juz pomalu wraca do jako takiego stanu), poza tym chudne (w sumie od odstswienia ok 5 kilo), wyplaszczyl mi sie brzuch i mam jakby wiecej energii/nie przytlacza mnie uporczywe zmeczenie i zniechecenie.
A wydawalo mi sie ze tabsy nie robia mi za duzego zamieszania i bardzo sie obawialam tego odstawienia.
Ja po odstawieniu czuje się rewelacyjnie.
Już będzie 4 miesiące.
Niestety trochę cierpi nasze życie łóżkowe, bo nie jest to wszystko tak spontaniczne, no same wiecie 😉
Ale coś za coś.
Nie wiem, czy kiedyś jeszcze wrócę do hormonów.
To była druga próba i po raz drugi odstawienie powitałam z wielką ulgą.
Ja tez, ja teeeez! 😀 prawie 2 miesiace bez prochow i znowu mam sile do zycia🙂
ja bym chyba już nie umiała odstawić. 25 zł miesięcznie to cena mojego świętego spokoju... Dopóki mnie coś poważnego nie zmusi, to nie zrezygnuję. I to nie ze względu na siebie, tylko z uwagi na dobro mojego ewentualnego wpadkowego dziecka. Nie mam nic do zaoferowania, nie chcę i nie nadaję się - wolę potruć siebie niż zmarnować życie jakiemuś człowieczkowi 🙂
Gillian,
gdyby mnie tabletki po pol roku brania jednych bezproblemowo nagle nie rzucily sie na mozg i reszte organizmu, to tez bym nie rzucila 😉 ale wierz mi, ze jak Cie dopadna skutki uboczne, to nie dasz rady tego brac. Niedlugo sprobuje z nowymi, zobaczymy co doktor mi wybierze.
Gillian, a gumki niebezpieczne?
Może mniej wygodne, ale jak uważasz, to wszystko jest ok 😉
mniej wygodne, mniej poręczne i jest jeszcze jeden aspekt ale wolę go tu teraz nie poruszać 😉
mam milion skutków ubocznych w postaci rzucenia się na mózgownicę, ale nie poddaję się, będziemy kombinować ze zmianą tabsów. Ale odstawić dobrowolnie? Neva eva.
Jednak polacze te opakowania zobacze przynajmniej jak moj organizm reaguje na takie cos, dzieki za opinie 🙂
Ja tez juz marze o przerwie, ale boje sie co z cerą, nie mam ani ochoty ani czasu i pieniedzy sie tak nianczyc z ta twarza jak dawniej.. 🤔 Tez ze wzgledu na PCO nie wiem czy lepiej byc na tabsach caly czas, poki jakichs giga skutkow ubocznych nie mam, czy odstawic albo chociaz robic przerwy jak normalny czlowiek...
Gillian,
to widocznie i tak mniej Cie pokaralo niz mnie skoro dajesz rade 😁
Dziewczyny, a nie miałaby któraś z Was w połowie stycznia do odsprzedania krążka NuvaRing?
Może mogłaby mnie któraś z Was poratować :kwiatek:
Mój największy problem z pigułkami to to, że wcale nie mam ochoty na igraszki a faceta to bym najchętniej do piwnicy zamknęła....... prosiłam lekarza o jakieś słabsze a przepisał mi tabletki, które tylko z nazwy są inne a skład ten sam 😵 również myślę o tym żeby przestać je brać. Wcześniej (przez jakieś 2 lata) używałamlam plastrów Evry i byłam zadowolona, ale ta cena....
no niestety ale jak się chce tanio, to ciężko żeby było super, przynajmniej mnie się tak wydaje.
Jednak polacze te opakowania zobacze przynajmniej jak moj organizm reaguje na takie cos, dzieki za opinie 🙂
Ja tez juz marze o przerwie, ale boje sie co z cerą, nie mam ani ochoty ani czasu i pieniedzy sie tak nianczyc z ta twarza jak dawniej.. 🤔
Też brałam ze 2 razy opakowania pod rząd i nic sie nie działo 🙂 znaczy lekkie plamienie, ale to 2 dni i tyle. potem wszystko było ok.
z końcem tego opakowania kończę na jakiś czas przygodę z tabsami. Boje się właśnie tego, co napisała Evson- kłopotów z cerą. ale to, co Wy piszecie (chudnięcie i normowanie się cery po jakimś czasie) brzmi dość zachęcająco 🙂 Zobaczymy...
Po nieco ponad 2 miesiacach bez tabsow organizm chyba mi sie pomalu ogarnia. Pierwsza miesiaczka 'bez' zaliczona, drastyczne pogorszenie cery tez (teraz juz pomalu wraca do jako takiego stanu), poza tym chudne (w sumie od odstswienia ok 5 kilo), wyplaszczyl mi sie brzuch i mam jakby wiecej energii/nie przytlacza mnie uporczywe zmeczenie i zniechecenie.
A wydawalo mi sie ze tabsy nie robia mi za duzego zamieszania i bardzo sie obawialam tego odstawienia.
Nie bój nie bój 😀iabeł: u mnie też pierwsza po odstawieniu była jak w zegarku... druga parę dni później, trzecia tydzień, czwarta dwa, a piąta miesiąc, a szósta trzy miesiące spóźnienia... Oby u Ciebie tak się nie skończyło!