30 koni arabskich w potzrebie!

szamanka   Najwiecej nauczyl mnie moj arab...
04 września 2013 12:09
Witam serdecznie, chcialabym naglosnic sprawe prywatnej hodowli koni arabskich i malopolakow pod Warszawa.
Konie od jakiegos czasu sa zaniedbane, niedozywione, dziczeja. Wlasciciel zostal sam z 30 konmi, klaczami, ogierami, zrebakami...
Konie arabskie z dobrymi papierami, co niektore ujezdzone, ale z racji braku jezdzca  - nie jezdzone.
Wlasciciel niestety szukajac "zlotego zrebaka" kryje klacze co roku - przez co sa one dodatkowo wyniszczone kolejnymi porodami. Konie  poznaja czlowieka na nowo - potzreba czasu i kochajacego wlasciciela.
Konie sa na sprzedaz po niewygorowanych cenach, ale oprocz tego potrzeba dla reszty katary, rowniez zrebiece, szczotki, derki dla starszych klaczy oraz pieniedzy na owies, kowala, suplementy dla starszych klaczy.
Na prosbe zainteresowanej osoby podam pochodzenie i wszelkie dane o koniach oraz kontakt z wlascicielem.
Zalezy nam na znalezieniu dla koni nowych, cieplych, pelnych milosci domach ale rowniez pomocy dla tych ktore zostana.
Prosimy o naglasnianie sprawy - moze gdzies sa prawdziwi milosnicy tej rasy koni, ktorzy poswieca czas i pieniadze dla kolejnego zwierzecia.

Zwierzeta stoja na betonie, wlasciciel oszczedza na paszy dla nich, zeby starczylo do nastepnej wiosny. Konie nie znaja kantara, czyszczenia sierci, kopyt, nie znaja co to dotyk ludzkiej reki - czlowiek kojarzy im sie jedynie z jedzeniem i wypuszczeniem na padok.
Moze ktos wie jak jeszcze pomoc?
szamanka, ale co? Mamy mu to sponsorować, wysyłać kantary, dereczki, kasę na owies, a on dalej będzie prowadził swoją niby hodowlę? A jak ludzie zaczną za normalną kasę wykupywać te zwierzęta to facet dojdzie do wniosku, że mu się to opłaca i dalej heja będzie je rozmnażał? Wolne żarty.
szamanko mozesz napisać coś wiecej?
z Jednej strony piszesz ,ze właściciel sam został z 30stka koni, z drugiej, że konie zaniedbane, niedokarmione, etc...
Może warto po prostu na sprzedaż wystawić - do ogłoszeń i tyle?
Nie wiem czego oczekujesz ,że wykupimy konie żeby właściciel dalej hodował i szukał tego złotego rumaka . Naprodukował to teraz niech się sam martwi  😉 Na zdjęciu widać konia na łące a nie na betonie , kto trzyma konie w stajni jak ma łąki i bardzo ładną trawę . (Tak wnioskuje ze zdjęcia )
04 września 2013 12:22
Nie, zalezy nam glownie na sprzedazy koni, glownie ogierow - tak, aby nie mial juz mozliwosci dalszego mnozenia. 😕
04 września 2013 12:24
Ja zamieszczam wiadomosc tylko informacyjnie - wiecej zdzialac nie moge, bo sama staram sie pomoc. Zdjecia koni moge wyslac zainteresowanym, nie sa to niestety zdjecia pokazujace sliczne, wycackane konie gotowe na pokazy - i stad wlasnie decyzja o nie wklejaniu ich w ogloszenia.

A co do betonu - cieplo jest to konie na lace - ale zima na betonie.
szamanka, zrób zdjęcia, opisz co to za konie i po czym i wstaw do ogłoszeń. Dziś brak koniunktury na konie, na arabskie tym bardziej, bo to specyficzne konie, nie dla każdego.
Niestety w ogłoszeniach jest masa koni za małą kasę. Nabywców nie widać 🙁
szamanko bardzo smutne  ale ...ten hodowca jest prawdopodobnie w  PZHKA  http://www.pzhka.arabians.pl/ i tam też powinien zwrócić się o radę i  pomoc jak wyjść z dołka. Arabiarze się sprężają w takich sytuacjach. Żal, że za ludzką głupotę po raz kolejny płacą konie. Niech daje ogłoszenia o sprzedaż na stronie Polskich Arabów. Nie sztuka dać rybę trzeba dawać wędkę.Też uważam ten apel o hurtową  pomoc materialną za nietrafioną -niestety. Bo o takiej piszesz.  Ogiery jeżeli nie mają licencji na krycie ktoś musi wykastrować  tp. Jeżeli kondycja koni jest bardzo zła to trzeba zgłosić do Straży dla zwierząt i władz lokalnych. twój post brzmi jak oferta sprzedaż 😎
Janie sa to niestety zdjecia pokazujace sliczne, wycackane konie gotowe na pokazy - i stad wlasnie decyzja o nie wklejaniu ich w ogloszenia.

To - jeśli chcesz pomóc - moze warto te konie "wycackać" (w znaczeniu wyczyścić), porobić zdjecia i opisy i wystawić w ogłoszeniach na wszystkich możliwych portalach?
no dobrze, a czy były interwencje?

Zawezwanie odpowiednich służb to powinien być pierwszy krok.

Swoją drogą, sprawa koni w Posadowie zaledwie kilka tyg temu oraz sytuacji opisanej przez autorkę wątku - zdaje się nie mieć końca to końskie cierpienie, tylko ile koni ludzie mogą godzić się przygarniać.. Gdzie umieszczać te dziesiątki zaniedbanych koni? Ile domów tymczasowych można im zapewnić? Zwierzęta w schroniskach często czeka eutanazja kiedy brak prawdopodobnej szansy na znalezienie domu (bo chory i stary). Z końmi.. trudniej, bo droższe w utrzymaniu i leczeniu, więc przykro myśleć, ale szybsza dla nich droga do rzeźni?

04 września 2013 12:37
Rozumiem i przyjmuje wszelka krytyke, decyzja o sprzedazy koni zostala wymuszona na wlascicielu gdyz on nie widzial w tym nic zlego. Nie chcemy aby sprawa trafila do strazy - postaram sie wystawic konie w ogloszeniach jak najpredzej 🙂

Co do nalezenia do PZHK - gdyby on  tzn wlasciciel byl tak madry zeby zwrocic sie do kogokolwiek o pomoc - na pewno by ktos pomogl, ale on z tego co wnioskuje przyjmuje sprawy takimi, jakie sa. Konie maja paszporty, pochadza z hodowli z Kurozwek, Janowa, bialki, z zagranicznych...

Mnie koni szkoda - stad informacja. Same z kolezanka staramy sie zalatwiac wszelkie rzeczy potrzebne, na koszt kolezanki w zeszlym roku wszystkie konie zostalu odrobaczone.

Wklejam zdjecie ogiera a sprzedaz  - moze ktos zna, moze ktos kupi?

http://www.janow.arabians.pl/pl/przegladanie-form.php
Rozmawiałam dziś trochę przez facebooka z szamanką, to ja zasugerowałam jej założenie wątku na re-volcie, nie po to by ogłaszać konie na sprzedaż, ale żeby dziewczyna znalazła tu wsparcie i podpowiedź co najlepiej zrobić. Ja też uważam, że nie pomoc materialna jest tu na pierwszym miejscu, a znalezienie wyjścia z tej sytuacji...

szamanka - z ogłoszeniami to lepiej tu nie wkraczaj, bo poleci ostrzeżenie.
Biedne konie. Kolejne.  🙁
Tak dla wyjaśnienia: reprezentujesz właściciela ? On wie o akcji? Przepraszam, że pytam, ale to ważne.
konie arabskie bardzo trudno sprzedać - wiem coś o tym🙂 a ich cena jest nieporównywalnie niska  do kosztów utrzymania ( tym bardziej w dobrej kondycji) - przykład- stanówka 1500 Euro- utrzymanie źrebaka przez 2,5 roku i w końcu- klacz 2,5 letnia- 6 tys zł.

a że dziczeją.. cóż, każdy koń zdziczeje jeśli nikt się nim nie będzie zajmował.
Smutne, że wyglądają źle w pełni sezonu pastwiskowego.
Jeśli właściciel nadal źrebi swoje klacze... to znaczy, że jeszcze nie zrozumiał swojej sytuacji i nadal czeka na cud, który nigdy nie nastąpi.

04 września 2013 12:52
Tania - on wie ze szukamy kupcow, bo sam sie na to zgodzil, na jego myslenie nie wplyne, ale chce wplynac chociaz na dalszy los tych koni. Na stadnine trafilam przypadkiem - w czasie szukania araba dla siebie 🙁

Złota - ja doskonale zdaje sobie z tego sprawe, ale czlowiek nalezy do osb, ktore nie zauwazaja ze konie z miesiac na miesiac wygladaja coraz gorzej, w porownaniu z Twoimi konmi - to te ledwo dorastaja im do kopyt... 🙁
Gorzej, że jeśli się teraz te konie sprzeda (o ile w ogóle się je sprzeda), to naprodukuje nowych
ma to sens?
famka   hrabia Monte Kopytko
04 września 2013 12:58
a może zamiast dopiekać dziewczynie, ktoś kto już nie raz pomagał w takich sytuacjach, powie co napisać, do kogo zgłosić, gdzie z tym iść

ogłoszenia sprzedaży to marna szansa na to aby te konie znalazły dom

przecież mamy voltowiczów z warszawy i okolicy

że też niema kary na takich ludzi w tym naszym mlekiem płynącym kraju
famka masz jakiś pomysł?

szamanka nie chce TOZu nasyłać, chce konie sprzedać
Z jednej strony część hodowli przy dobrych wiatrach trafi może gdzieś w lepsze ręce, z drugiej może to (nie musi) przekonać właściciela o "słuszności" tak prowadzonej hodowli i jej kontynuacji...

Co z tego, ze mamy re-voltowiczów z Wawy? Co zrobią? "Nakrzyczą na Pana"?  😉
Sytuacja trochę patowa niestety 🙁
coś jak opisana tutaj:
http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,92041.0.html
Może trochę obok tematu, a może nie. Przy każdej takiej akcji myślę: gdzie są ci wszyscy studenci hodowli koni i jeździectwa, czy jak to się tam nazywa? Wolontariusze. Aż się prosi w ramach praktyk pojechać, pomóc za darmo. Pokazać struganie czy coś.
Nie ma już kół naukowych ? Grup z jakimś celem? Asystenta-pasjonata, co mu się zechce? Ja tego nie pojmuję. Spotykam praktykantów, którym zależy tylko na papierku, papierek satysfakcjonuje uczelnię, czytam prośby o ankietki do prac, wciąż na ten sam temat. A tyle jest ośrodków z końmi w potrzebie. Jak tutaj. Pomóc w robieniu fotek, katalogu do ogłoszeń. Może coś tam poreperować? Posprzątać? I nic. TOZ, IW nasłać to zawsze jedyny pomysł. 🤔
Taniu.. .a teraz to Ty o jednorożcach  😉
04 września 2013 13:05
famka dziekuje, ja zniose wszystkie slowa krytyki bo sa one jak najbardziej na miejscu - mnie tez zalamuje fakt o ciaglym przybywaniu koni w tej hodowli (5-6 zrebiat rocznie) i takim a nie innym mysleniu wlasciciela, ale nie ma co plakac nad rozlanym mlekiem, ja postanowilam dzialac, mamy juz kilka kantarow od darczyncow, jakas pasze witaminowa - za wszystko dziekujemy. Moze jak czesc koni sie sprzeda to te pozostale beda mialy lepiej...
04 września 2013 13:06
_Gaga, pomysł jest ale chciałabym znać więcej szczegółów, a przede wszystkim co to za miejsce ? żeby potem nie było .... że ściema ciema etc..

Tania, bo to jest tak jak powiedziałaś trzeba być prawdziwym pasjonatem a nie brać z mody co modne na ten moment 
Tania -  częściowo masz rację, ale ja obawiam się, że tworzyłoby to takie błędne koło i uczyło nieodpowiedzialnych właścicieli że mogą mieć w d... swoje zwierzęta, bo inni się nimi zajmą... Widać, że nie brakuje ludzi którzy obowiązki chętnie spychają na innych sobie zostawiając tylko prawa.

famka, jak coś to wiesz, na mnie możesz liczyć 🙂
04 września 2013 13:10
famka - jesli chcesz wiecej szczegolow zapraszam na priv, na pewno nie jest to sciema - jutro beda aktualne zdjecia zwierzat 🙂

Czesc wklejona jest tutaj
https://www.facebook.com/events/514959528587168/515010948582026/?notif_t=plan_mall_activity

Zajrzyjcie 🙂 :kwiatek:
04 września 2013 13:11
Martolina, nie ma problemu, tylko dalej poza tym że zabiedzone konie, nie wiemy nic

edit: żeby nie było że post pod postem

szamanka to dowiemy się co to za miejsce ? bo same ogłoszenia nic mi nie mówią
szamanka - skoro zdecydowałaś się założyć wątek to proponuję pisz tu na forum do wiadomości wszystkich, ludzie pomogą, ale muszą poznać sytuację. 
04 września 2013 13:22
Dobrze odpowiem na wszystkie pytania 🙂 tutaj na forum a przynajmniej postaram sie odpowiedziec tyle ile wiem.  :kwiatek:
szamanka, dlaczego nie chcesz żadnej interwencji tam?
Kurcze to są naprawdę przykre sytuację, bo nie wiadomo jak to ugryźć. Pomóc takiemu człowiekowi- nauczy się, że nic przy tych koniach robić nie trzeba, tylko rozmnażać i czerpać korzyści. Zostawić- szkoda koni 🙁
ja szamankę doskonale rozumię i przy całym nagannym stosunku do właściciela konie są najważniejsze, rozesłałam info. zamieszczone na facebooku prywatnie do znajomych.  I tyle.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się