NAPRAWDĘ

ten temat powinien być przypięty zaraz pod regulaminem forum.
Aż mnie zęby bolą od tych "na prawdę".

Czy tych młodych ludzi nikt już poprawnej polszczyzny nie uczy ???
.
Mi też się ta sytułacja rzuciła w oczy. 😁

A tu cenna uwaga:
A przy okazji: proponuję Ci sprawdzenie w słowniku znaczenia słowa "bynajmniej". Andrzej Sapkowski kiedys powiedział: "Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną." A polszczyzna bez wątpienia jest tej kultury kluczowym elementem.
To samo tyczy się "wogólę"  😲
Może nie na tym forum, ale ogólnie w sieci jest tego wysyp.
Autokorekta niby podkreśla, niestety nie każdy zwraca na to uwagę...
A tak nawiasem, kilka lat wcześniej stwierdzono u mnie utajoną migrenę, może to dziwnie zabrzmi ale ma ona ogromny wpływ na to jak piszę na klawiaturze lub czasami nawet na moją mowę, co na całe szczęście jest bardzo rzadkie, objawia się to np tym że klepię wyraz w klawisze a wychodzi taka maniana że głowa mała, szyk liter poprzestawiany, sens zdania poszedł się paść i muszę nieźle główkować co to za wyraz by go poprawić... Jak pan lekarz stwierdził można z tym normalnie funkcjonować, tylko jest to mega kłopotliwe, niestety i bardzo wkurzające dla mnie samej... cóż, życie...

A jak sie diagnozuje taka migrene i czy ona moze sie pojawic z czasem?
.
ushia   It's a kind o'magic
07 grudnia 2013 16:02
Gdyby powiedziec o kims 'to bardzo wyrafinowana osoba' to naprawe pomyslalabys, Dempsey, ze to mila, fajna, serdeczna osoba, chyba warto sie zaprzyjaznic? I zaufac! ??? :-) A nie - ooo, musze sie miec na bacznosci i zobaczyc co w trawie piszczy? Bo ja nie odebralabym tego jako komplementu pod adresem tej osoby, raczej ostrzezenie, ze sposoby jej dzialania niekoniecznie musza byc zgodne z moja ulubiona zasada 'nie rob drugiemu co tobie nie mile' i naprawde mocno mialabym sie na bacznosci.
Ale, tu sie zgodze, moze  byc uzyte rowniez jako komplement, np gdy pochwalamy metody dzialania tej osoby - np gdy uzywajac sprytu, wiedzy, inteligencji uzyskala efekt ktorego nie nie dala rady osiagnac w bezposredni sposob, wszystko jedno: bardzo mily lub wrecz przeciwnie, gwaltowny lub niegrzeczny. Dla mnie to slowo powinno byc doprecyzowane, tam gdzie kontekst tego nie wyjasnia.

wiem ze odgrzewam, ale slowo "wyrafinowana" nie ma nic wspolnego z serdecznoscią, ale też nie oznacza osoby niegodnej zaufania
"wyrafinowany" to ktoś na wysokim poziomie - a czy to dobrze czy źle, zależy czego to poziom - czy jest to np wyrafinowany gust artystyczny czy wyrafinowana złośliwośc
Osobiście uważam, że to słowo zasługuje na osobny wątek.
NAPRAWDĘ piszemy razem.
75% popełnia ten błąd.
Analfabeci wtłuczcie sobie to do łbów.
PS Dziękuję za zwiększające się ignory od analfabetów. Od tego analfabetyzmu nie ubywa. NAPRAWDĘ.

W kwestii formalnej: nie zawsze tak jest 😀

Naprawdę uważam, że trzeba znać zasady ortografii.
Na prawdę nie ma mocnych, na pewno wyjdzie na jaw.

A tak niejako przy okazji:

Można by sądzić, że ortografia jest dla większości ludzi  problemem.
Mogłoby zdawać się, że ortografia jest dla większości ludzi problemem.

Powyższe przykłady proponuję w ramki i na ścianę 🙂
Z ogłoszeń na fejsie:

wymienie prawie nowy ze 3 razy na koniu czaprako pad wymienię najchętniej na fajny kolorowy czaprak <rzywy kolorek> czekam na propozycje.
i musze zejść na dół zrobić jakieś pożądne zdjecia :>

Jak zwróciłam uwagę, przeczytałam:

ona ma dyslekcję

Błagam.. Dysleksja moim zdaniem jest wytłumaczeniem tępaków i ja nie jestem w stanie czytać czegoś takiego, nie zwracając komuś uwagi. A od czego jest autokorekta? Nie da się wziąć na poważnie takiego ogłoszenia, no nie da się 🤔wirek:
opolanka   psychologiem przez przeszkody
12 grudnia 2013 14:35
Napisano, że dyslekCję - to mnie zawsze bawi, jak ktoś już coś ma, to niech chociaż pisze poprawnie - dyslekSję na litość.
Napisano, że dyslekCję - to mnie zawsze bawi, jak ktoś już coś ma, to niech chociaż pisze poprawnie - dyslekSję na litość.

Ależ właśnie ta choroba do dyslekCja ! Czyli: chroniczna niechęć do uczęszczania na lekCje polskiego ! 😉
opolanka   psychologiem przez przeszkody
12 grudnia 2013 15:00
O tak tak, z pewnością coś w tym jest 😉
bobek, podejrzewam że to aura migrenowa bez bólu głowy. Jak mnie łapie to też mam problem ze skleceniem zdania a palce nie trafiają we właściwe klawisze. Ale ja wtedy biorę tabletkę i kładę się na godzinę do łóżka 😉
Tak chciałam tylko niektórym przypomnieć...
Facella   Dawna re-volto wróć!
27 lutego 2014 10:51
Zastanawiałam się kto odkopał  😁 Ale dzięki pokemon trafiłam na post m.indiry o ukrytej migrenie, możliwe, że mam coś podobnego  👀 Potrafię pisać, nie zastanawiać się nad tym i stworzyć jakiś wyraz kompletnie z kosmosu. I to nie tak, że mi się literki będące obok siebie na klawiaturze zamieniły czy ich szyk w wyrazie! Nawet teraz zamiast "obok" napisałam "osob", zupełnie niecelowo i nieświadomie, chociaż wiedziałam, co chcę napisać. Moje palce mnie nie posłuchały i napisały coś innego  😲 Ponadto mam częste bóle głowy, ostatnio się nasiliły (skierowanie do neurologa już mam), nadwrażliwość na dźwięki i mdłości czasami...
I tak wątek o poprawnej polszczyźnie zdiagnozował Facellę  😂
Dzięki pokemon, już zczaiłam błąd aż wstyd nie wiem skąd mi się to umaniło, chyba miałam na myśli "na pewno"  😂
Jeszcze raz wyciągam, bo w 4 na 5 wątków to samo!
Tak wiem, jestem psychopatką.
pokemon, dawaj, dawaj 😀  :nunchaku:
18 marca 2014 14:35
Tym razem wykopię ja, bo prócz notorycznego "na prawdę" widzę też "funpage". Kurrrrrrczaki, to jest FANpage, bo się wziął od fana, nie zabawy (fun)!
To ja tak nie do tematu , za co przepraszam  🤬 Facella ale avatar  😍
Jeszcze raz wyciągam, bo w 4 na 5 wątków to samo!
Tak wiem, jestem psychopatką.

A ja tak oficjalnie chciałabym Ci podziękować.  :kwiatek: Dzięki temu wątkowi wreszcie nauczyłam się pisać "naprawdę" i "na pewno" poprawnie  😀
a propos fUnpejdżów 😉
https://www.facebook.com/MWizWO
eterowa   dawniej tyskakonik ;)
18 marca 2014 22:45
A mnie ostatnio często prześladuje i zarazem razi wyrażenie "w każdym bądź razie"...
smarcik   dni są piękne i niczyje, kiedy jesteś włóczykijem.
19 marca 2014 09:56
eterowa no jak to? Albo w każdym albo w razie  😁
19 marca 2014 10:10
To ja tak nie do tematu , za co przepraszam  🤬 Facella ale avatar  😍

Nie mogę na niego patrzeć, bo hipnotyzuje. Ale za to ryj mi się cieszy bez przerwy  😁

Btw, możliwe, że ja faktycznie mam tę ukrytą migrenę  😂
Nie mniej jednak to chyba też błąd? 👀
eterowa   dawniej tyskakonik ;)
19 marca 2014 10:36
Wychodzi "masło maślane". Albo niemniej, albo jednak. Tak samo albo w każdym razie, albo bądź co bądź. Jednak w języku potocznym jest to tolerowane.
No właśnie tak mi sie wydawało, a często to widuję 😉
Nie mniej jednak to chyba też błąd? 👀

Niemniej jednak !
Nie mniej, lecz więcej.
rollnick, uuuups 😁 W każdym razie niemniej jednak to błąd?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się