Jagodo-ale o co chodzi? o wyscigi koni w rackingu? O konie majace rozne chody? Nie rozumiem oburzenia.
Miszka-wysypuje sciolka, ktora miasto daje za darmo. W miescie jest kilka miejsc, gdzie mozna wyrzucic sciete galezie, trawe tego typu odpadki zielone, a miasto przerabia na sciolke. Uzywam jej w ogrodzie i stwierdzilam, ze zamiast miec ubite giniaste klepisko w korralu, sprobuje ze sciolka. Sprawdzila sie-woda nie stoi, konie lubia po niej chodzic a nawet lezec, a odchody latwo mozna zebrac.
Dance Girl-wlasnie chcialam wzbudzic dyskusje na temat takich koni. Nawet moja kowalka stwierdzila, ze coraz wiecej jej klientow seniorow wlasnie takie konie preferuje i kupuje. Na poczatku na kilkaset koni przez nia robionych (stali klienci) bylo 6 walkerow i okolo 4 fox trotterow. Dzis jest ich sporo wiecej.
Szukajac po youtube, znalazlam jeszcze jeden ze speed rackingu, tym razem na lesnej sciezce. Osoba robiaca filmik, jak jest powiedziane na poczatku, trzyma wodze jedna reka, w drugiej ma kamere. i kon idzie! 🤣
Ja speed rackingu nie uprawiam, ograniczam sie do spokojnej jazdy w promieniu kilkunastu km kolo domu. Do tej pory jezdzilam na Babe, ale za miesiac ma sie wyzrebic, wiec ma wakacje. To goraca klacz i do running walku moglam ja sklonic dopiero wracajac do domu. Woli poruszac sie rackingiem lub trzytaktowym galopem, ktory rzeczywiscie buja, jak na bujanym fotelu. Ale spokojnie mozna wysiedziec go w siodle, nawet dla osob pierwszy raz galopujacych.
Jerry to poochwatowiec i wlasnie mial nawrot, wiec rowniez nie chodzi, ale chjcialabym sprobowac lekkiego fox trota nie tylko po pastwisku🙂.
Moniko-TWH sa sprzedawane przez Antonine Czepkiewicz (drugi link), ale jest ich sporo w Niemczech, mozna wiec sprowadzic calkiej niezlej jakosci, zwlaszcza jesli zalezy Ci na jezdzie, a nie hodowli.
Coraz popularniejsze staja sie tez mniejsze od TWH, Mountain Pleasure Horses, jak Rocky Mountain Horse (szczegolnie czekoladowe z kremowa grzywa), czy Kentucky Mountain Horse. Sa bardzo pewne na trasie, podobnie jak huculy, a znane sa z tego ze gdy sie splosza, raczej staja jak wryte zamiast uciekac na oslep. Myslalam zeby corce sprawic w przyszlosci, ale plany nieco sie zmienily.
Zazrebilismy Babe ogierem Azteka, ktory mial miec docelowo 19 dloni. Zrebak w przyszlosci bedzie jezdzony przez moejgo duzje, amerykanskiej postury meza, a Jerry dostanie sie corce.
Tu jest artykul nt tych ras:
http://trailridermag.com/article/mountain-horse-breeds-15209i filmik:
Tu jest pokazany Rocky Mountain Horse lub RMH.
Byc moze nie zaznaczylam tego wyraznie, ale te chody sa dla wielochodzcow wrodzone. Mozna je cwiczyc, aby staly sie jeszcze lepsze, wyrazniejsze, jak u pokazowych Tennesee Walkerow gdzie wg mnie zostaly przekroczone wszelkie granice. Ale normalne chody sa bardzo przyjemne i wygodne, nawet dla bardzo niedoswiadczonych jezdzcow. Po prostu sie siedzi w siodle! Niektorzy przy szybszych chodach przybieraja pozycje typu nogi do przodu, gorna czesc ciala do tylu, ale nie stwierdzilam zadnej roznicy u konia. Wole wygodny dosiad fotelowy, ktory jest nieprawidlowy w normalnej jezdzie na nie-wielochodzcach.