Fundacja Centaurus w ogniu .
A ja znam tę klacz 🙁 Brak leczenia doprowadził ją do takiego stanu w niecałe 2 lata, jeszcze dwa lata temu śmigała pod siodłem 🙁 coś strasznego 🙁 Bardzo jestem ciekawa czy leczona i trzymana w odpowiednich warunkach się poprawi.
Poemat o kucach jest li w dorobku tegoż wieszcza ledwie przeciętny, oto perła nad perły aksamitnym blaskiem księżyca jaśniejąca:
http://centaurus.org.pl/pozostale/jutrzenka/
"Styczniowy zefir smaga jej grzywę. Rzadka, długa sierść faluje na wystających żebrach. Jej marna sylwetka tonie w wieczornej mgle. Bezsilna, bezradna, z jej wielkich oczu wyziera niemy krzyk rozpaczy. Każdy oddech jest sukcesem. Porażka przyniesie śmierć."
Jest toto wydrukowane bodajże w ostatnim Newsweeku (albo innym Wproście) na pół strony, a tchnie śmiercią aż po okładki 😁 I byłoby to nawet śmieszne, gdyby nie fakt, że poza grafomańskimi ktoś ma jeszcze zapędy sadystyczne, odmawiając temu biednemu zwierzęciu humanitarnej eutanazji 🤔
zaiste! 🤔
Mi jakiegoś maila przysłali z apelem o pomoc. Najlepsze, że w całą akcję najbardziej zaangażowani są psiarze i psychomamki z dogomanii 😁
Moi rodzice regularnie dostają takie zawiadomienia... 🙂 nie ma jak siła napędowa dobrze rozwiniętej firmy hehe
JARA, bo koniarze w większości znają tą fundację 😉 Psiarze są niczego nieświadomi, a dogo - dogo żyje własnym życiem 😉
przepraszam, ja tak osobiście... żal mi tej kobyłki. taki stan przy chorobie płuc zwykle świadczy o krańcowym stadium i... wiecie co? zwykle są bardzo małe szanse, by pomóc zwierzakowi. to już katowanie zwierzaka, ktory powolnie sie dusi. 🙁.
Esef zaawansowana RAO jest w stanie doprowadzić konia do takiego stanu szybciej niż nam się wydaje. 🙁 nawet LECZONE. Niestety.
To straszliwa, wyniszczajaca choroba, ktora w pewnym momencie nie da sie zatrzymać. jesli stan tej kobyłki jest tak poważny jak widac na zdjeciach - to Fundacja robi jej krzywdę próbując ją utrzymywac na siłę.
a teraz idę sobie poryczeć :/
Brawo, głos rozsądku. Swoją drogą - ile kosztuje takie ogłoszenie ?
Staruszka? Ona ma 6 lat....
Brawo, głos rozsądku. Swoją drogą - ile kosztuje takie ogłoszenie ?
baaardzo duzo wiecej niz uspienie i bakutil. oraz bardzo duzo wiecej niz miesieczne utrzymanie tego konia razem z leczeniem.
katija jaka Ty się zrobiłaś drobiazgowa 🙄 😉
baaardzo duzo wiecej niz uspienie i bakutil. oraz bardzo duzo wiecej niz miesieczne utrzymanie tego konia razem z leczeniem.
😵
Wiecie co, załozcie fundacje która bedzie zbierac niechciane konie i je hurtem usypiać. Co tam konie, od razu można rozszerzyć działalność na inne gatunki. A zwłoki jakoś z profitem utylizować.
Dobra, widze ze sie zaczyna, znajome twarze się pojawiły, więc nie wchodzę więcej na ten wątek Uprawiać "don kichoterie"...
esef, naprawde nie rozumiem twojego oburzenia
konie bardzo chore- bez mozlwosci wyleczenia naraza sie na okropne męczarnie... po to by zebrac kase . Byc moze zebrac ja na inne chore zwierzaki, czy na pałace- wszystko jedno. Jesli kon ma szanse na wyleczenie- trzeba leczyc. Jesli nie- trzeba uspic.
czy zasada- ktos musi cierpiec aby zyc mogł ktos - jest tu aktualna?
Niestety to nie jest pierwszy raz kiedy osoba nie posiadająca żadnych kwalifikacji to wyrażania takich opinii, tym razem dodatkowo tylko na podstawie ZDJĘCIA (!!!) chce decydować czy należy jakieś zwierzę uśpić czy nie, twierdząc że ma ku temu większe podstawy niż renomowany weterynarz, który konia bada i leczy.
sorry, ale to jest CHORE.
A teraz zgodnie z zasadą "nie karmić trolla" - BYE!! 😤
esef nie oburzaj się tak 🙄
od dawna wiemy, że fundacje "ratują" to co jest medialne i to za co dostaną zdecydowanie więcej kasy. Sztab ludzi pracuje nad tym aby pisać wzruszające historie łapiące za serce aby jak najwięcej osób wpłacało pieniądze...
Ja również jestem podobnego zdania co Złota , bo po co zbierać kasę na konia ( i w efekcie ratować ) , który w przyszłości nie będzie miał szansy na normalne życie albo nie pójdzie w adopcję ?? 🙄 Dla mnie to głupota i brak zdrowego rozsądku ...
ja już napatrzyłam się na takie właśnie pseudo uratowane konie ... żal 🙁
edit.
Sorry, ale: nikt nie osądza na podstawie zdjęcia, że należy je uśpić. Na podst. Zdjęcia można podejrzewać zaaansowanie RAO czyt. Duże trudności z wyleczeniem. Ad. Weterynarz hmmm weterynarzowi się płaci za leczenie 😉. To dość istotny fakt. Przerobiłam to na własnym koniu. Kuxxwa , czego mi to nie sugerowano. Czego nie pchano w kobyłę. Aź w końcu gdy dostała wstrząsu po ukąszeniu stąry wet wsiowy zapytaŁ: po co ją pani tak męczyła tak długo? Ona umierała przez te dwa miesiące. Więc może trochę wiem o czym piszę.
Właśnie na tvp2 leci program (Pożyteczni) o Centaurusie i ich spalonym pałacu. Także kolejny medialny pokaz, by ratować pałac.
I bardzo dobrze, niech szukają pomocy gdzie się da.
To jest dobry biznes, kupić "zrujnowany" pałac z zabudowaniami, pozbierać kasę po całej Polsce i odbudować.
Może dorówna do pałacu Miłka 😉
ps. wcale ten pałac źle nie wygląda po tym pożarze.
zapomnialas jeszcze dodać- podpalić sie. 😉
Dwa myślę, że w przyszłości to bedzie kompleks pałacowy najwyższej klasy.
To jak to jest? Fundacja działająca na rzecz zwierząt czy zaniedbanych zabytków?
...ale gdyby tak...odbudowali ten pałac, potem zaprosili tych wszystkich eko-świrów zeby z nimi zamieszkali, a potem żeby wszystko ogrodzili takim murem jak w strefie gazy i żeby oni wszyscy tam zostali do końca świata...
to ja bym się nawet sama dorzuciła do takiego projektu 🙄
Dworcika ...myślę że będą sie przebranzawiać 😉
zapomnialas jeszcze dodać- podpalić sie. 😉
Dwa myślę, że w przyszłości to bedzie kompleks pałacowy najwyższej klasy.
Tego nie napisałam, więc proszę mi tego nie wkładać do ust.
no ale zachowajmy kolejnosć wydarzeń 😎
do ust ci niczego nie wkładam i wybacz nie zamierzam .
edit: Co najwyzej ,,sugeruje, że o czymś mogłaś zapomnieć" 😉
takie insynuacje zachowaj dla siebie
To jest dobry biznes, kupić "zrujnowany" pałac z zabudowaniami, pozbierać kasę po całej Polsce i odbudować.
a ty tego typu 😉 dzięki
Rzecz w tym, że ewentualne insynuacje ze strony Cierp1enie kierowane są wyłącznie w stronę Centaurusa. Druga rzecz, że to nie są żadne insynuacje - kupili ruderę (chociaż nie ruinę), teraz lecą łzawe apele, a w planach jest odbudowa. Co się nie zgadza?