POTRZEBNE ZDJĘCIA!!!!
Witam wszystkich!🙂
Nazywam się Ela i jestem nowym użytkownikiem. Nie wiem, czy mogę tutaj zamieszczać swoje zapytanie, jakby co, to na mnie nakrzyczcie... 🙂 Otóż... jestem współautorem strony internetowej o koniach, która niedługo już ruszy w sieci (zainteresowanym mogę podać adres www). Pisząć artykuły często potrzebuję różnego rodzaju zdjęć koni, do których nie zawsze mam dostęp i których sama nie mogę zrobić w związku z brakiem odpowiednich "modeli"... 🙂 Szukałam zdjęć na forum i pisałam prośby do użytkowników o możliwość wykorzystania zdjęcia, ale często okazywało się, że sami nie są autorami, a lbo nie mają praw do tych zdjęć, a takich nie mogę zamieszczać (prawa autorskie...). Dlatego postanowiłam rzucić wątek z moją prośbo właśnie do Was wszystkich! Pomóżcie! 🙂 Obecnie piszę artykuł o znakach szczególnych u koni i poszukuję zdjęć przedstawiających następujące znaki szczególne:
- [s]rybie oko[/s]
- odmiany obrysowane - Białe odmiany, na konturach których skóra jest ciemna, a włos jasny.
- [s]zebrowatość kończyn[/s]
- [s]piętno mahometa[/s] - rozległa, "rozgałęziona" ciemna plama, koń s taką odmianą wygląda jakby ktoś mu na sierści rozmazał jakiś ciemny płyn. MOże się pojawić zarówno na mkoniu ciemno- jak i jasno umaszczonym.
- [s]pchnięcie lancą (kciuk mahometa)[/s]
- kasztany na kończynach
- [s]paskowane kopyta[/s]
- jasne włosy [s]w grzywie[/s] i ogonie
- [s]wicherki[/s]
- wady zgryzu - szczupaczy
- tatuaże
- [s]pojedyncze białe plamki na ciele[/s]
- [s]trwałe blizny[/s]
- [s]utrata oka[/s]
- uszkodzone/ucięte ucho
Bardzo Was proszę o pomoc! Zdjęcia powinny być albo Waszego autorstwa, albo waszych znajomych lub innych osób, które wyrażą zgodę na upublicznianie. Zainteresowanych proszę o przesłanie zdjęcia w wątku lub podanie innego źródła oraz (najważniejsze) - podanie danych personalnych autora (imię i nazwisko).
Pozdrawiam
wszystkich!
Ela
Ja chętnie pomogę 😀
Na dzień dzisiejszy nie mam żadnego z podanych punktów, ale postaram się aby były :>
Mam zdjęcia np. Konia z obrożą (łykawka), oraz kopyto z ochwatem...mam nadzieję że się jakoś dogadamy 🙂
Na kiedy potrzebujesz zdjęć?
Kasztany, paskowane kopyta (czarno-białe) i wicherki są na tyle "pospolite", że mogę porobić zdjęcia i udostępnić tylko dookreśl jakie zdjęcia dokładnie potrzebujesz, jakiej wielkości itp. 🙂
Co to będzie za strona?
Dzięki za pomoc, na pewno z niej skorzystam. Potrzebuję zdjęc o tematyce, o jakiej wspomniałam wcześniej. Dobrze, zeby zdjęcia były dobrej ostrości, dobrze obrazujące dany znak szczególny i doś duże (rozmiar 800X600 całkowicie wystarczy). Na razie potrzebuję tylko tego, o czym wspomniałam (co za dużo to nie zdrowo...😀). Jak coś, wysyłajcie zdjęcia na mój mail z podaniem imienia i nazwiska autora. Poinformuję osobę, której zdjęcie wykorzystam. Tak samo poinformuję, które zdjęcia już mam, żeby się ine powtarzały.
Portal na razie jest w formie testowej. Ruszy z kopyta myślę pod koniec listopada (ale to jeszcze płynna data). Ja potrzebuję zdjęć do 12.11. (ewentualnie może być troszkę później). Będzie to portal społecznościowy dla koniarzy i nietylko. Będzie można sobie na nim założyć konto (coś w stylu facebooka), będzie tam dużo ciekawych artykułow z hodowli i chowu (moja działka), sportów konnych i zawodów, behawioryzmu koni, akademia młodego jeźdca, koń w sztuce (moja działka) itp... Autorzy działają w nim na zasadzie bezpłatnej praktyki dziennikarskiej. Kiedy ruszy, kiedy ruszy już to podam dokładny adres i linki do artykułów, zeby każdy mógł zobaczyć, jak prezentują się jego zdjęcia 🙂
Mogę Ci załatwić jasne włosy w grzywie i ogonie oraz trwałą bliznę. 😀
Utrata oka ma być całkowita? Mamy konia ślepego na jedno oko, ale on ma zaćmę.
Mam już dobre zdjęcie trwałej blizny. te włosy w grzywie to bardzo chętnie 🙂 utrata oka = utrata oka. Jeśli koń ma zaćmę, to oko nadal ma, tylko że niesprawne 🙂
Co do zdjęcia rybiego oka - potrzebujesz tak z bliska, żeby tylko oko było w kadrze czy wystarczy zdjęcie całego konia, gdzie widać to rybie oko? Czy po prostu zdjęcie jego pyska?
Zdjęcie konia bez oka mam, ale zdjęcie robione telefonem i kiepskiej jakości, więc chyba nie bardzo się nadaje.
slw95 - jeżeli na zdjęciu, na którym jest cały koń dobrze widać to rybie oko, to się nadaje. Ale najlepiej wy było, gdyby zdjęcie przedstawiało głowę konia z rybim okiem.
Kurczak - jeżeli zdjęcie jest słabej jakości to średnio się nadaje... No ale możesz mi je przesłać, to wtedy ocenię, czy może jednak je wykorzystać.
Dzięki za pomoc!🙂
Ela_The_Best mogę Ci dostarczyć zdjęcie jutro wieczorem, albo w niedzielę🙂 u mnie w stajni jest srokaty kucyk z rybim okiem 🤣
edit: To on
Jutro będę na stajni i mogę zrobić jakieś lepsze, samego oka 🙂
slw95 -O! Super się nadaje ten kucyk! Czy zdjęcie mogłoby być takie, żeby było widać całą kłowę i obydwoje oczu, żeby można było zobaczyć różnicę 🙂 Czekam z niecierpliwością na to zdjęcie! Dzięki 🙂
Mogę zrobić fotki koniom z piętnem Mahometa (nie wiem czym się różni od kciuka...) wicherki, białe plamy, jasne włosy w grzywie, rybie oko,
Wytłumacz mi proszę o co chodzi z paskowatymi kopytami
Ogólnie jutro się specjalnie wybiorę do stajni z aparatem więc proszę o wytłumaczenie na CHŁOPSKI ROZUM a postaram się mieć większość 😅
Bardzo proszę o te zdjęcia! Nie obiecuję, że wszystkie wykorzystam, bo kilka innych osób też się zaoferowało.
nawcia: Między piętnem mahometa a kciukiem jest duża różnica - te dwa pojęcia często są mylone. Piętno mahometa jest to rozgałeziona nieregularna plama ciemnych włosów, ktora może występować zarówno na ciemno jak i jasno umaszczonym koniu. U koni arabskich jeśłi występuje owo piętno, wówczas takie konie są bardziej wartościow. Kciuk mahometa to inaczej pchnięcie lancą, czyli trwałe wgłębienie w mięśniach - tak jakby zrobione kciukiem...😀
Kopyta mogą być jednolite lub posiadać podłużne pręgi schodzące do korony - na takie kopyta mówimy, że są prążkowane. Pokazałabym Ci to na zdjęciu, ale niestety go nie mam... 😀
Ela_The_Best mam zdjęcia, ale kucyk raczej z tych ruchliwych i niecierpliwych modeli - mam zdjęcie tylko tego rybiego oka, nie udało mi się zrobić takiego zdjęcia 'porównawczego' jak chciałaś 😕 wysłać Ci na maila czy wstawić tutaj?
Mam wicherek i kopyto ale zdjęcia zgram dopiero jutro i wtedy postaram się wysłać
slw95 Dziękuję Ci za starania! 🙂 Prześłij mi proszę te zdjęcia na maila. Obejrzę je i zobaczymy, czy się nadają 🙂
Misskiedis - rónież dziękuję i czekam na zdjęcia🙂
Ela_The_Best wysłałam na email podany w profilu 🙂 jeśli się nie będą nadawały pisz śmiało, dziś też będę na stajni, może uda mi się dziś zrobić lepsze
Już wysyłam! Zdjęcia robione na szybko na hubertusie, jak by co to pisz, postaram się o lepsze 🙂
Jezu- ani jednego złośliwego komentarza. Co to się dzieje 😉
Ela_The_Best wysłałam na email zdjęcia
- paskowane kopyta
- jasne włosy w grzywie i ogonie
doszły w ogóle ? jesli tak to sprawdź czy się nadaja ?
Averis, bo malo osob zaglada na techniczny 😉
In., pewnie tak. Ale fajny taki wątek bez ani jednej wycieczki osobistej. Będę wpadać dla relaksu 😉
Averis, a w dodatku wszyscy tacy pomocni 😉
Miło mi, że mój wątek wykrzesał w użytkownikach chęć pomocy i kultury.... bo skoro brak złośliwych komentarzy, to coś w tym jest🙂 Dziękuję wszytskim, którzy pomagają! Na gwałt potrzebuję jeszcze łądne zdjęcie kasztana na nodze i wyraźne zdjęcie kciuka mahometa (wgłębienie w mięśniach). Mam już kilka tych kciuków, ale to nie do końca jest to, o co mi chodzi. Chciałabym mieć fajne zbliżenie na to wgłębienie (nie czuję kiedy rymuję..😀). Jest jeszcze coś takiego jak odmiana obrysowana - Białe odmiany, na konturach których skóra jest ciemna, a włos jasny. Wygląda to tak jak na zdjęciu, które załączam. Niestety jest ono sciągnięte z internetu i nie mogę go zamieścić na stronie. Gdyby ktoś z Was posiadał zdjęcie podobnych odmian, to proszę o jego udostępnienie! Potrzebne nadal mi jest zdjęcie wypalenia w sierści, tatuaży oraz zgryzu szczupaczego. To z grubsza tyle... Na samym początku wątku na bieżąco wykreślam te znaki szczególne, które już posiadam.
Jesli dobrze myslę to chyba mam kciuk mahometa, ale kadr fatalny - koń nawiał 😁
Witam, w Bachusie gmina sawin jeszcze niedawno widzialam młodego ogierka ze szczupaczym zgryzem.Niestety nie wybieram sie tam,ale jak do nich napiszesz pewnie pomogą.sjbachus@o2.pl. Pozdrawiam.
armara - tak, to jest kciuk i to bardzo ładny! Toi najlepsze zdjęcie, które widziałam jak do tej pory! Czy mogę je wykorzystać? Proszę 🙂
dorota - dziękuję za informację. Napiszę maila z prośbą o przesłanie zdjęcia tego szczupaka 🙂
Albo coś pokręciłam,albo to to samo,przypomniało mi się że właściciel nazwał to "papuzim zgryzem".Sorki już sama nie wiem o co chodzi czy to to samo czy nie.
jeśli nie odpiszą mają masę roboty,to postaram się tam podjechać na dniach i poprosić o fotkę(to jednak nie mój koń,zgoda musi być).
Już napisałam do nich. Jeżeli rzeczywiście chodziło o papuzi zgryz, to nie jest to zgry szczupaczy tylko karpiowatyt, który już posiadam 🙂 Różnica jest następująca:
- zgryz szczupaczy: żuchwa nachodzi na szczękę
- zgryz karpiowaty: szczęka nachodzi na żuchwę
Ela_The_BestJasne, ale znalazłam chyba jeszcze lepsze (w świetle dziennym):