Paka :-)

keirashara, powiem Ci że jakbym miała tu wepchnąć drugą skokówkę to już buty i derka by musiały zrobić out, czaprak i tak się nie mieści. Ja mam bajerancką wersję z ledami i tego nie polecam, chyba że ktoś ma pakę wpiętą do kontaktu non stop i odpina tylko na zawody. Długo się ładują i bardzo szybko się rozładowują te ledy, lepiej kupić samemu lampkę na baterie.

Mam wersję antymyszową, nie wiem gdzie jest różnica w zasadzie? Którędy te myszy się ładują?
donkeyboy   dzień jak codzień, dzień po dniu, wciąż się dzieje życia cud
14 października 2024 13:18
keirashara, jak to się nie mieszczą tam dwie ujezdzeniowki?

Szit, to jakie paki na rynku (poza tymi mega wielkimi) zmieszczą? Szukam właśnie czegoś w stylu alfako, tj. dobra jakość, bez złotych klamek ale cena dobra. I myślałam o MIDI właśnie.

A w ogóle najlepiej jakby jeszcze się zmieściła na froncie przyczepy zamiast tradycyjnej wbudowanej paki - to już chyba tylko Plesspack robi takie wieże które są wyższe niż szersze. I może equi case optimal ale waga tej paki mnie przytłacza. Ktoś widział coś innego na rynku co by się zmieściło i nie ważyło 100kg?
donkeyboy, też szukałam takiej paki do przyczepy i plesspack i nortex miało takie modele. Rozważałam też M&A - zerknij bo bardzo ciekawe paki.
donkeyboy, - nie wejdą na wysokość. Tj. na zawodach upchałam drugą koleżanki, ale tak na buta. Na codzień sobie tego nie wyobrażam, byłoby z szkodą dla siodła.
Fakt, ja mam 17" głębokie i z wysokim łękiem, no ale nawet bardziej płaskie dwa siodła komfortowo nie wejdą.
Prędzej paradoksalnie wejdą Ci w mini 😉 albo jeszcze jest ta wersja bez szuflady na dole, może w nią by weszły? Nie ta Eco tylko Comfort czy jakoś tak, ta ciut droższa. Trzeba by było porównać wymiary.

W tack rooma mini wchodzą na luzie dwa siodła na pewno, ale one są boleśnie drogie.

Zuzu - dołem się ładują. Niestety potwierdzone empirycznie xD
keirashara, eh czyli to też mnie średnio urządza, bo jednak aktualnie mam jedną skokowke, ale do tego biorę pod uwagę kupno ujezdzeniowki w przyszłości. Baty mogłyby wisieć na boku paki, widziałam u nas ktoś miał wieszak na boku i to całkiem ok rozwiązanie.

Pewnie i tak bym wzięła te nakładkę na górę by trochę zwiększyć możliwości pakowania. Co nie zmienia faktu, że brakuje mi albo by Nortex zrobił wersje premium, bo u nich jednak są custom opcję albo Alfako dodało do swoich MIDI opcje modyfikacji szerokości/wysokosci 😂
14 października 2024 19:21
keirashara, ta wersja bez szuflady na zewnątrz ma szufladę w środku niestety, właśnie sobie obczajalam i nie widzę żadnego MIDI bez czegoś tam zmniejszającego cenna przestrzeń na siodła 😀 co do tack rooma to dla mnie cena zaporowa, ja potrzebuję tylko aluminiowego czegoś z zamkiem i na kółkach, nie musi być fancy 😅

Zuzu., a które z M&A mieści się w przyczepie i weźmie dwa siodła? Tak na oko paka sport wygląda na to że zmieściłaby dwie ujezdzeniowki ale to czy wejdzie w zamian za wbudowana siodlarnie to już nie jestem pewna. Zapewne zależy od przyczepy, ale nie mam czego nawet zmierzyć xD
Usagi   Unikalne ciasteczko
14 października 2024 20:24
Zuzu., Olimpia190, Kuniaa, dziękuję za odpowiedzi 🌷

To ma być właśnie stacjonarna paka. Przeglądam od wczoraj też alfako. W ciepłej siodlarni paka na pewno stać nie będzie. Ja też nie lubię mieć w stajni po x zapasowych rzeczy, tylko to co rzeczywiście używam, ale te niezbędne dla mnie i konia wolałabym, żeby się mieściły 🙈 W alfako midi te szuflady nie do końca mnie przekonują, no i mogłaby być trochę większa, ale jakość robi swoje..

Kuniaa, a jaką sobie teraz zamówiłaś?
Pacisx, - rozumiem ból, miałam podobny 🙈 Te dosłownie trochę cm alfako w wysokość i byłaby idealna. Nie wiem dlaczego zostali przy takim nie do końca ogarniętym projekcie, bo serio, przy tej cenie ten kawałek blachy nie robi. Doplaciłabym za nią z chęcią.
donkeyboy, - kurde, mi się wydawało, że była, ale może coś pokićkałam 🤔
Usagi, - szuflady są akurat super i mega pojemne 🙂 Ja doceniam, że nie grzebię na oślep, tylko wyciągam szufladę i mam. Zastrzeżenia mam raczej co do głównej komory, której serio brakuje tych kilku cm.
W bocznej kolumnie mam: 1) kask i rękawiczki lateksowe, 2) ochraniacze, owijki, kaloszki, 3) wszelkie kosmetyki, gąbeczki, ręczniki, apteczkę. W dolnej oficerki, pas do lonżowania, zapasowe popręgi, krótkie baty, ocieplacze na noc, weszłaby też na spokojnie cieńsza derka czy polarówka. Dodatkowo te szuflady są tak zrobione, że nic nie lata i nie zaatakuje Cię przy otwieraniu po transporcie.
Przerobiłam kilka pak i głębokie półki są dla mnie niepraktyczne - tj spoko na derkę czy czaprak, ale jak tam ustawisz chemię czy drobniejsze rzeczy to niewygodnie się je wyciąga.
Usagi, Tack Room.
Te M&A wyglądają spoko wczoraj mi się jakaś rolka wyświetliła, albo celuj w używki serio można coś fajnego znaleźć np alfako MAXI itp.
Nie wiem jak cenowo teraz wygląda Nortex znajoma coś mówiła że jej wycenili na 9k to w tej cenie wolałabym używaną alfako.
Ostatnio pojawiło się całkiem sporo firm które robią paki lepsze lub gorsze ale przynajmniej jest już w czym wybierać. Mój Nortex się trzęsie cały jak na niego patrzę, dwa teraz dużo firm robi pokrowce do pak i to jest super opcja, szuflady są 10000 x lepsze niż głębokie półki i pierdyliard pojemników, czapraki ujeżdżeniowe to drażliwy temat 😀, baty, oficerki, siodła 17,5 18, skokówki z wysunięta tybinka tez problem tak samo jak ogłowia ze sztywnym nachrapnikiem czy bardziej zdobionym sztywnym naczółkiem - nie lubię gnieść i niszczyć
sprzętu, w Nortexsie ogłowia trzymałam w torbie na ogłowia, jak kawecan czy kantar lub liny były powieszone na przeznaczonych do tego hakach tam gdzie siodła to wszystko się o siodła ocierało i nie było miejsca ( a ja przypomnę mam malutkie siodełka 17 i 16 i skrócone tybinki ).

Więc nic tylko trzeba zacząć produkować sprzęt do wyposażenia siodlarni w tym kraju 😀
Moon   #kulistyzajebisty
15 października 2024 07:34
Mojego Nortexa wspominam dobrze, uważam że wielkość tej dużej standardowej paki PKD, dla skoczka jest idealna. Dodatkowo, zmodyfikowałam sobie trochę boczne półki (głębokie) i nie miałam problemu z używaniem, postawionych tam gratów ;-)
Acz, tak jak było tu pisane - Nortex to raczej stacjonarna paka, przy niedawnej przeprowadzce nie zdecydowałam się jej tachać do nowej stajni, sprzedałam koleżance. (własna paka nie jest mi teraz potrzebna, każdy posiada taką samą szafę) - obawiałam się że przy tej cienkości blachy, po tylu latach stania w nieogrzewanej siodlarni, by się po prostu rozpadła O.o
No i ja tę PKD kupowałam długo przed pandemią... więc cena była sporo milsza i naprawdę konkurencyjna, w porównaniu do innych. Teraz - omg, bym się nie zdecydowała, no way 🤡
A ja od lat mam paki z płyty meblowej. Koszt nawet przy nortexie był dużo mniejszy. To się oczywiście nie nadaje na zawody ale jak ktoś chce stacjonarną to taka paka nawet zmiany stajni przeżywa dużo lepiej. A dodatkowo jak bardzo się nie chce jej zabierać z jakiejś stajni (ja już 2 razy nie chciałam) to sprzedawala się w kilka godzin, bo mało kto miał tak pakowną i przemyślaną pakę w standardowych rozmiarach. Jak się ostatni raz wyprowadzałam to koleżanka pytała czy nie zostawię bo ona by swojego nortexa wywaliła. Także polecam przemyśleć czy nie macie kogoś kto wam zrobi - na porządnych kołach i w dokładnie pasujacych wymiarach. Tylko tak jak napisałam - to nie paka na zawody ale zmiany stajni i warunki w niej panujące znosi lepiej niż nortex.
15 października 2024 08:52
epk, a nie włażą ci do niej myszy? Kurcze myślałam o tym ale kiedyś w stajni właśnie ludzie mieli szafy z płyty i wielokrotnie były akcje że albo mysz coś nadgryzla albo sobie uwila w środku gniazdko 🤐

ja szukam czegoś ogólnie do wyjazdów i do stania stacjonalnie ale z tego co widzę mam za dużo wymagań i może właśnie taką stacjonarna z płyty by się nadała. Mój tata umie w takie rzeczy tylko właśnie fakt że to nie jest metal nie przemawiało do mnie
donkeyboy, ja wiele lat żyłam w trybie duża pąka stacjonarnie i mała na zawody. Jak masz możliwość i nie wyprowadzasz się co i rusz to paka z płyty jest bardzo fajna
donkeyboy, jak dawno temu miałam z płyty OSB to się przegryzły - przez płytę meblową to one nie mają się jak przegryźć.
donkeyboy, moja pierwsza paka była robiona na wymiar i z płyty meblowej i aktualnie ma 17 lat i jest użytkowana przez moja koleżankę stacjonarnie 😁 więc opcja idealnej paki samoróbki pod swoje potrzeby i ewentualnie kupno mniejszej metalowej na wyjazdy jest dobrą opcja jeśli nie zakładasz podróży. płytę możesz obić, zaimpregnować, itp Na bank wyjdzie taniej niż Nortex, możesz sobie zrobić głębokości i wysokości pod swoje wymagania, a jak jeszcze tato ogarnia to git majonez 😎
donkeyboy, - miałam z płyty przez lata i nie wchodziły 🙂 Zgadnij jak się wściekłam jak odkryłam, że do alfako bez dodatkowej blachy wchodzą xD
W dwie inne z płyty też mi nie wchodziły, chyba, że przez otwarte drzwi, ale to w każdej jest taka opcja.
Kwestia tego, żeby zamknięcie było "bez dziur", nie odstawały drzwi, tylko były dociśnięte, dobry fachowiec ogarnie 🙂
W płycie też się da zrobić szuflady (miałam taką z szufladą), jak będzie głęboka to polecam przynajmniej jedną na kosmetyki, żeby nie kopać za smarem czy coś.

Miałam w sumie trzy, najlepsza była taka o - na metalowej ramie. Nawet kilka zawodów zaliczyła i kilka przeprowadzek. Niedawno sprzedałam. Komfortowo wchodziły dwa siodła, ogłowia I kantary miały wieszaczki na drzwiach. Nigdy ani jeden myszy. Wentylacja była zrobiona na zasadzie małych wywierconych dziurek w podłodze. Dodatkowy stelaż przy wieszakach na siodło, żeby nie obciążać ściany. Przeżyła ze mną dobrą dekadę.
Niestety jako jedyna paka była za mała, totalnie nie wchodziły szpargały, a w obecnej stajni mamy ekstremalnie mało miejsca w kanciapach i duży problem z tym, żeby ludzie zachowywali porządek 🙄 Była idealna jak miałam też drugą w stajni lub własną kanciapę, gdzie można sobie było pierdzielnąć półeczkę czy coś. Tu jak nawrzucałam rzeczy to obsługiwało się to dramatycznie na codzień. Gdyby jej jednak dodać jakąś półeczkę w bok na szpargały, to byłoby super. No, ale zdecydowałam się na Alfako, ze względu na poręczność i chęć pośmigania po zawodach, bo w końcu byłyby w rozsądnej odległości... tylko koń miał inne plany i popsuł nóżkę 🤡
20211122_180732.jpg 20211122_180732.jpg
20211122_180429.jpg 20211122_180429.jpg
Ja mam M&A model komfort z nadstawką. Dużo bardziej ją lubię niż Alfako Midi czy Maxi które miałam. Jest mega porządnie zrobiona. Ja generalnie mam oprócz niej dwie wielkie szafy, ale mam w tych trzech pakach 6 siodeł i pewnie grubo ponad 10 ogłowi 😅 ale do tej swojej M&A z dwoma skokówkami, kilkoma ogłowiami i podstawowym sprzętem na 2 konie mogłabym bez problemu na codzień się pakować.
15 października 2024 13:19
Nirv, a dużo masz przestrzeni nad i pod tymi skokowkami? Nie ma niestety w wymiarach a nie wiem czy wysokość 160 podana bez kół, bo bym sobie sama policzyła ile tam jest

Pomysł z paka z płyty nadal kusi ale terminy u mojego ojca to są takie że bym pewnie jej nie zobaczyła do wiosny nawet jakby zaczął jutro 🤣
Mam takie szybkie foto z jednym, mogę wrzucić drugie i cyknąć fotkę.
IMG_5978.jpeg IMG_5978.jpeg
15 października 2024 18:31
Nirv, dzięki! wygląda całkiem przestronnie, na pewno bardziej niż alfako midi 🤔
Noo ta wygląda optymalnie, ogłowia osobno, jest gdzie kask zostawić.
No ja duuuużo pak przerobiłam, po tygodniu używania większość mnie irytowała. W tej też pewnie bym coś zmieniła, ale to ma być paka z bardzo basic rzeczami + na wyjazdy. I nadal ją lubię 😅 Dodatkowo mam właśnie obok dwie wielkie szafy obok. Alee „ubieram” tymi pakami kilkoma pakami, więc też mam sporo sprzętu.

donkeyboy, Zdecydowanie! Nie ma podbicia do midi, bardziej jest jak maxi, tylko lepiej przemyślana!
15 października 2024 20:24
Nirv, a tak z ciekawości jak ja przewozisz na wyjazdy? Bagażnik auta, zamiast drugiego konia czy może wchodzi tam pod końskie łby gdzie zwykle jest wbudowana paka?
donkeyboy, ta konkretna jeszcze ze mną nie jechała 😅 ale takie paki jeżdżą w przegrodzie dla konia - z przodu przyczepy to wchodzą paki typu alfako mini (taką też posiadam 🙈😉. Jak teraz jechaliśmy na zawody to brałam 5 koni na 4 dni, więc zawiozłam towarzystwo na 2x. Ale brałam do tych 5 koni 3 paki, cały zapas siana, słomy i wszystkiego 😅 no i mam ten komfort, że mam swój zestaw koniowóz + przyczepa, więc nie mam problemu z takim podróżowaniem na raty 🙈
15 października 2024 20:32
Nirv, aaaa to niezła wycieczka i konkretny zestaw 😀
15 października 2024 22:18
Taka duża szafa/ paka stacjonarna z płyty meblowej, pod konkretne wymiary rzeczywiście wydaje się najwygodniejszą opcją. Teraz raczej kupię coś gotowego, ale na przyszłość trzeba będzie pomyśleć.

Kuniaa, 9 tysi? W tej cenie to też wolałabym coś innego. To co ja patrzyłam, z modyfikacjami i kolorem to zamknęło by się w 4k.
20 października 2024 12:19
Czy ma ktoś może stacjonarną pakę Alfako i chciałby się podzielić opinią? 🌷
Usagi, chodzi Ci o tą wysoką i wąską?
Moja siostra ma, mogę podpytać o opinie
20 października 2024 15:36
Tak, byłabym wdzięczna 🙂 I którą ma, 60x60 czy 80x80
Usagi, jutro będzie u mnie to się wszystkiego dowiem jeśli chodzi o jej opinię, a około południa postaram się zmierzyć tą pakę 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się