Paka :-)
Nirv, drucianą szczotką musisz zedrzeć starą farbę i pomalować zwykłym Hammereit'em. Hammereit występuje w tylu kolorach, że możesz sobie zrobić nawet tęczową pakę 🙂
Ja mam pytanie do tych co szukają paki w jakim przedziale cenowym jest porządana paka ?? 1000-2500 zł ??
to wszystko zależy od parametrów, ale jak zamawiasz np w Alfako to myślę że przedział od 1700 w górę, bo dla mnie paka mini byłaby za mała..😉
ile szuflad chcielibyście żeby miała paka czy wieszak w standarccie na 2 siodła to dobry pomysł
Krzysztof, pytasz jako potencjalny przyszly producent?
oczywiscie ze im taniej tym lepiej. potencjalnie nowa firma wchodzaca na rynek, jesli chce sie wybic musi byc pod jakims wzgledem konkurencyjna (cena, dizajn, rozwiazania techniczne, czy cokolwiek innego). bo jesli klienci beda mieli do wyboru identyczne paki w tych sanych cenach ale 1 bedzie sprawdzonej, znanej firmy a 2 firmy krzak no to... spodziewam sie, ze wiekszosc postawi na sprawdzona jakosc.
tak pytam jako producent gdyż zacząłąme produkować paki na indywidualne zamówienie klienta i moja cena paki to max 2500 zł. Moja paka rózni się od innych tym że nie jest zrobiona z ,,papieru'' jak to w większości. Ramą nośną paki jest lekka rama. Dlatego też pytam jakię są upodobania ludzi bo chcę doskonalić swój produkt.
Moja paka nie jest z papieru 🤔
krzysztoftzr, ja osobiście nie jestem fanką szuflad. Wydają mi się mało praktyczne, często w stajni jest ciasno, nie zawsze można otworzyć drzwi na całą szerokość, szufladę też nie zawsze wysuniesz. Wolę dostęp bezpośredni do rzeczy. Natomiast w pace musi być dużo sporych wieszaczków (haczyków), na kantary, ciuchy i inne rzeczy. I super, jak jest listwa wysuwana na ogłowia i kantary.
Zgadzam się z anai, zwłaszcza co do haczyków + trzeba przemyśleć miejsce gdzie one są, bo np ja w jednej pace mam haczyki tak umieszczone, że jak mam w pace siodło to nie mogę powiesić ogłowia/kantara na haczyku bo drzwiczki mi się nie domkną 😁
Remont metalowej paki mam już zaplanowany, aczkolwiek odłożony w czasie, teraz zajmę się tą większą drewnianą - obecnie jest położona jak skrzynia, chce ją przestawić w pionie bardziej, zrobić właśnie haczyki, wieszaki no i chciała bym półkę, ciekawe jak to wyjdzie 😁
Moja paka nie jest z papieru 🤔
Mówię tutaj o pakach komercyjnych firm .
czy wasym zdaniem paka ma być też elegancka ??
Z tymi pakami to każdy ma inne upodobania. Jak dla mnie przynajmniej jedna szuflada musi być. Do tego listwa z haczykami lub mnóstwa haczyków, przynajmniej jeden wieszak na siodło z regulowaną wysokością,duże koła do transportu, uchwyty po bokach. Reszta do dogadania. Żebym była zainteresowana to cena w wersji mini musi być poniżej 1000zł.
krzysztoftzr, co to znaczy elegancka? ze skora i chromowanymi detalami? 🤣
ma byc praktyczna, wygodna. jak nie bedzie mi sie cofac na jej widok, to wystarczy.
choc pewnie znalezliby sie od czasu do czasu odbiorcy elitarnych eleganckich drogich pak z krysztalkami svarowskiego.
kujka mam na myśłi paki malowane lakierem metalicznym ze szparunkami lub aerografem włąsnego konia
http://www.equi-case.eu/paka-turniejowa.htmlczy ktoś ma taką pakę i może mi o niej coś więcej powiedzieć? Głownie ile kosztowała. 😁 Poza tym tak ogólnie, jakoś wykonania, największe plusy i minusy i tak dalej. 🙂
tak się zastanawiam, ponieważ w stajni jest sporo wilgoci i w mojej metalowej pace również jest wilgotno, ale na szczęście nie aż tak jak w stajni i zastanawiam się nad kupnem jakiegoś pochłaniacza wilgoci do paki, próbowałyście już czegoś takiego ? 🤣
fajne te paki equi-cese. Ładnie wyglądają. Na moje potrzeby - 1 marny koń - ta paka optimal była by idealna 😍 Podłączam się do powyższego pytania
Mówię tutaj o pakach komercyjnych firm .
A Ty co, organizacja non-profit?
krzysztoftzr, szczerze? dla mnie to akurat kicz, a nie elegancja. ale co kto lubi.
Jeśli chodzi o paki alfako i widziałem ję i mi się ich wykonanie nie podoba. Co do paki unicase nie widziałem ich ale sądząc po zdjęciach ładnie wykonane.
Nie wiem po co wam ogrzewanie w pace. Chyba po to żeby się miało co psuć. Chwyt marketingowy i tyle.
Takie moje zdanie.
Ogrzewanie w pace po to aby nie było wn iej wilgoci i nie pleśniały siodła - proste....
No więc decyzja podjęta.
Postanowiłam sprzedać moje dwie paki (mini i midi) i kupić jedną Maxi plus w Alfako. I tak midi mi się do samochodu nie zmieści więc skoro i tak do przewożenia muszę mieć dostawczaka to co za różnica czy wiozę midi czy maxi 😉
A sprzęt w stajni trzymam przy boksie, a nie w siodlarni więc im większa paka tym lepsza.
Problem myszy też został rozwiązany więc zostaje mi tylko zebrac fundusze i zamawiam 😀
Już się nie mogę doczekać 🏇
ja nie o ogrzewaniu mówię, tylko są dostępne na rynku pochłaniacze wilgoci 🙄 a co do firmy alfako to mam ich paszarkę, jest mała ale mieści 4 worki paszy, wszystko wygląda ładnie, ale nie jest wykonana z solidnego materiału, i parę razy klapa spadła mi na głowę, mimo blokady. a co do pak to naszczęście robią mi u taty w firmie🙂 mam jedną małą na zawody a drugą też na dużych kołach coś w stylu maxi alfako ale fajniej rozplanowana 😉 może niebawem będę ją sprzedawać, ponieważ już zrobiłam projekt kolejnej już bardziej stacjonarnej i jeszcze większej 😎
[quote author=alaa_kala link=topic=89.msg1595561#msg1595561 date=1353865903]
zastanawiam się nad kupnem jakiegoś pochłaniacza wilgoci do paki, próbowałyście już czegoś takiego ? 🤣
[/quote]
Ja mam takie pochłaniacze, jeden stoi w skrzyni ze sprzętem, drugi w skrzyni z paszą. Z tym, że moje są drewniane (paki), ale problem z pleśnieniem sprzętu miałam. Np czambon, czy wpinacze, które używam bardzo sporadycznie zawsze miały taki siwy nalot na częściach skórzanych. Pochłaniacz mam od ok 1,5-2m-cy i jak na razie nic nie widać by pleśniało
myśle że dobra wentylacja paki to podstawa a nie będzie wilgoci
Jeżeli w pomieszczeniu w którym stoi paka jest wilgoć to w pace też będzie wilgotno i żadna wentylacja nie pomoże.
no tak, właśnie chodzi o to że nie trzymam wilgotnych rzeczy w pace tylko wilgoć się dostaje z pomieszczenia do paki. Malina_M jaki pochłaniacz polecasz bo jest ich na allegro od groma, jeżeli masz coś sprawdzonego to jak możesz podślij mi linka 😉
Nie lepiej kupić piecyk, kaloryfer?
problem w tym ża paka stoi w korytarzu w stajni, a nie w małej siodlarni, akurat w tej stajni jest wilgotno jak jest wilgotno na dworzu, i jak jest cieplej w stajni niż na dworzu bo ma olbrzymie okna, niezbyt koniecznie dobre dla koni i sprzętu. Ciężej jest ogrzać tak dużą powierzchnię, a mi jest wygodnie bo stoi prawie pod boksem mojego konia
alaa_kala moje paki również stoją w stajni pod boksem a nie w siodlarni. A mój pochłaniacz kupiłam w normalnym sklepie budowlanym. Zobaczę w stajni czy jest na nim jakaś nazwa firmy, bo opakowanie to dawno skończyło w piecu...
Edit:
mam dokładnie taki:
http://allegro.pl/metylan-stop-wilgoci-pochlaniacz-tabletka-300g-i2796309996.html
a na ile starcza Ci wkład?