Co mnie wkurza w jeździectwie?

Karolinav, to jak już pouczasz innych co do przepisów, to wypadałoby nie mylic czworoboku z parkurem.

A kto tu coś myli ? Bo na pewno nie ja 🙂
Poprawiłam, przepraszam za błąd 😉 Chociaż nie rozumiem sensu tego przepisu. Na odznakach on już nie obowiązuje? Na srebrnej, o ile dobrze pamiętam, jest P1 zmodyfikowany, ale jechałam bez ostróg.
Libeerte, nigdzie nie jest obowiązkowe już w tej chwili używanie ostróg - albo inaczej: w konkursach krajowych, których tyczy się "Regulamin rozgrywania zawodów krajowych w ujeżdżeniu" - punkt 14 przepisów ogólnych. Wyjątkiem są MP i PP.
[quote author=Klami link=topic=885.msg2252971#msg2252971 date=1419799535]
Karolinav, to jak już pouczasz innych co do przepisów, to wypadałoby nie mylic czworoboku z parkurem.

A kto tu coś myli ? Bo na pewno nie ja 🙂
[/quote]

Mnie na przykład w jeździectwie denerwują ludzie, a głównie nastolatki lub małe dziewczynki, które nie mając zielonego pojęcia o tym sporcie wyrażają swoje nędzne zdanie na temat używania ostróg, bata i rollkura. Czy tacy ludzie nie mogą zrozumieć, że takie przyrządy są po to, aby pomagać rozwojowi tego sportu ? Bardzo mnie irytuje takie zachowanie, co więcej, dziewczynki te nie wiedzą, że bez ostróg zawodnicy zazwyczaj nie są wpuszczani na parkur ....... 🙄

Jednak tak  😉
A gdzie kochani widzicie tu błąd ?
epk, a to przepraszam. Nie wiedziałam o zmianie.

Karolinav, to jeśli miałas na myśli skoki to hmm.... proponuję samemu najpierw cokolwiek wiedziec zanim zacznie sie kogos innego pouczać.
Bądź co bądź nie chodzi tu o udowadnianiu czegoś, a o to, że pojawia się wiele niepotrzebnych komentarzy na temat ostróg, czy bata, bo chyba to jest tematem w tym dziale ? Pozdrawiam.
Karolinav, no to jak miałaś skoki to tym bardziej kulą w płot. Nie masz pojęcia to może nie krytykuj innych...
Już tak nie płacz z tym ostrogami. Można założyć zaślepki i tyle 😀
Co za kretyni się w tym dziale pojawiają......
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
28 grudnia 2014 21:09
Karolinav, sami kretyni... cały poprzedni sezon jeździłam małe parkury bez ostróg...kretyni Ci sędziowie, że mnie na nie wpuszczali  🤔wirek: 😂
Małe parkury.....no GRATULUJĘ ! 🙂 Haha, mamy zwycięzcę
28 grudnia 2014 21:13
cóż Cię dziwi dziewczynko? parkury do 120 cm dużymi nazwać nie można...to nawet jeszcze sport nie jest  🤔wirek:

p.s. wiecie, że przerwa świąteczna jest do 07.01  😅 :kwiatek:
o nie...
Moon   #kulistyzajebisty
28 grudnia 2014 21:16
Ktoś-mój zwycięzco! ejej! właśne miałam to samo pisać! Że szkoły mają do 7.01 wolne... Czyli jeszcze wiele może się zdarzyć!  😜
28 grudnia 2014 21:19
Moon, do usług  :winko:
Ktoś, to ja się wylogowuje i wracam po 7 stycznia. 😉
epk, ja przeglądam to: [[a]]http://www.pzj.pl/sites/default/files/przepisy/Przepisy%20A-tekst%20jednolity-%202014%28K%29.pdf[[a]]

i tu napisane że ostrogi obowiązkowe....

edit, ok znalazłam to: http://www.pzj.pl/sites/default/files/przepisy/Regulamin_A_2014.pdf i to faktycznie można jechać bez :P
E tam i tak nikt tutaj w przepisy PZJ nie uwierzy, bo przecież...DZIECI WIEDZĄ LEPIEJ ! 🙂  😡
Facella   Dawna re-volto wróć!
28 grudnia 2014 21:28
To kto dzisiaj stawia popcorn?
nikinga To Ty nie wiesz, że ciąg dasz radę zrobić na przekątnej 30m?  😁 Też nie mogłam z tych ludzi, którzy się na Ciebie rzucili. Najwidoczniej nie rozumieją, że przy wyższych klasach nie zrobi się elementów na 20m. Co nie zmienia faktu, że dobrze, że coś się u nas dzieje.

Ja mam popcorn 🏇
xxagaxx, gdzie, bo właśnie postanowiłam to sobie sprawdzić i 427.3 tyczy się międzynarodowych. Natomiast odnośnie krajówek masz zapis w regulaminie rozgrywania krajowych zawodów: ". Na zawodach krajowych we wszystkich konkursach z wyjątkiem MP, PP dopuszcza się jazdę bez ostróg. "

Karolinav, to poszukaj proszę przepisu nakazującego zakłądanie ostróg w parkurze, bo myślę, że zarówno skoczkowie jak i sedziowie bardzo by sie zdziwili.
Klami, no własnie tam nie ma napisane łopatologicznie że tylko do międzynarodowych. Ale znalazłam to co mówisz i tam faktycznie można bez :P
A gdzie jest napisane o dopuszczalnych kiełznach?
xxagaxx, nie jest łopatologicznie. Wnioskuję z treści poprzedzających i kolejności kolejnych działów itp. Kiełzna widziałam tylko w tym co podlinkowałaś.
haha i dlatego kocham skoki :P Wszystko takie proste :P Tam jest o kiełznach, ale munsztukowych :P

EDIT
Oki znalazłam!!!!!!!!!!! yupi :F
Kiełzna strona 59, 62 i 63 przepisów ujeżdżenia.
28 grudnia 2014 21:45
a można jeździć parkury z magicznymi różdżkami??? 👀
I to mnie własne wkurza, że nie jest napisane jasno i konkretnie. W jendym napisane o ostrogach obowiązkowych w drugim że nie, ale już o wędzidłach trzeba znowu wracać do pierwszego. Czy nie można bardziej przystępnie? :P

Ktoś skoro nie dostałaś jeszcze eliminacji to można!  🏇
Ktoś można  😁

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się