Hej,
znalazłam poniższe ogłoszenie, wybiera się ktoś z Was?
W dniach 9-13 września Stadnina Koni Huculskich w Nielepicach zaprasza na coroczny rajd po Transjurajskim Szlaku Konnym na Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej.
Rajd prowadzony jest przez Przodownika Górskiej Turystyki Jeździeckiej PTTK II stopnia.
Kontakt telefoniczny +48 608–060–145, w celu rezerwacji miejsca i ustalenia szczegółów wyjazdu.
Dzień 1
Trasa: SKH Nielepice - Zawada
Wyjazd z Nielepic ok. 10, po śniadaniu w gospodarstwie agroturystycznym. Po ok. 7-8 godzinach jazdy wierzchem nocleg w gospodarwstwie agroturystycznym w Zawadzie. Na miejscu obiadokolacja, wieczorem ognisko.
Trasa prowadzi początkowo doliną rzeki Rudawy przez Niegoszowice i Brzezinkę, następnie ponad doliną Będkowską w kierunku miejscowości Szklary (rezerwat Dolina Szklarki"😉. W okolicach Czubrowic krajobraz przechodzi w łagodnie pofalowaną Wyżynę Olkuską ozdobioną licznymi wapiennymi ostańcami, charakterystycznymi dla Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Szlak wiję się tu wśród malowniczych pól do miejscowości Zawada.
Dzień 2
Trasa: Zawada – Karlin
Śniadanie o godz. 8.00, planowany wyjazd godzina 10.00
Trasa prowadzi lasami pomiędzy miejscowością Zimnodół a Zederman. Szosę olkuską przekracza na wysokości zajazdu „Kogutek", następnie za miejscowością Olewin łączy się z czerwonym szlakiem (Szlak Orlich Gniazd"😉 niedaleko Podlesia. W dalszej części szlak wiedzie leśnymi drogami przez kompleksy leśne „Dąbrowa", „Piecyki" i „Pazurek". Są to piękne, bukowe lasy z licznymi wąwozami i wapiennymi ostańcami. Popas planowany jest nad brzegiem rzeki Biała Przemsza w okolicy przysiółka Kobylica. W dalszej części szlak biegnie w kierunku Cieślina a następnie Ryczowa. Następnie leśnymi, piaszczystymi duktami docieramy do zamku Ogrodzieniec. Stamtąd już tylko godzina drogi do stajenki „Biały kamień” prowadzonej przez przesympatycznych gospodarzy – Danusię i Marcina Ochmańskich. Tutaj zdrożeni wędrowcy zostaną uraczeni nie tylko pyszną kolacją ale także licznymi opowieściami Marcina – zawołanego gawędziarza.
Dzień 3
Śniadanie o godz. 10.00, planowany wyjazd około 11.00
Tego dnia planowana jest wycieczka na Pustynię Błędowską, gdzie każdy z uczestników może na własne oczy sprawdzić jak dzielne hucuły radzą sobie na piaskach pustyni.
Dzień 4
Trasa: Karlin –Zawada
Śniadanie o godz. 8.00, planowany wyjazd około 10.00
Szlak prowadzi przez Miejscowość Podzamcze, nieopodal zamku Ogrodzieniec, następnie ścieżkami wśród lasów i pól do Gołczowic, skąd leśnymi duktami przez „Ostrą Górę” i Jaroszewiec dociera do Ruin zamku Rabsztyn. Następnie po popasie wiedzie w kierunku Olewina, Zimnodołu i Zawady.
Dzień 5
Trasa: Zawada – SKH Nielepice
Śniadanie o godz. 9.00, planowany wyjazd około 11.00
Trasa prowadzi szlakiem konnym w okolicach pola golfowego w Paczółtowicach, dalej przez dolinę Racławski (rezerwat „Dolina Racławki"😉, następnie przez las pisarski do Radwanowic i doliną Rudawy („Rów Krzeszowicki”) w kierunku Nielepic.
A nie wiesz ile mógłby kosztować taki wyjazd? Jutro będę dzwonić, bo mnie zaintrygował bardzo ten rajd 🙂
Rajd po Jurze mówicie? 😀iabeł:
ano ;-) interesująco brzmi ;-) Chyba czas sie decydować, bo już wrzesień za pasem ;-)
Kryptoreklama? 👀
Ale pomysł w sumie fajny, jak pogoda dopisze.
Yyy, cena mi dała kopa po tyłku.
Wołają sobie za wszystko 1100 zł. Za wszystko. Konie, żarcie i noclegi...
Jeszcze mi nie odpisał w sprawie kilku pytań, ale wiem już, że trzeba umieć składnie galopować i nie bać się dzikich gonitw po pustyni 😁
Yyy, cena mi dała kopa po tyłku.
Jeszcze mi nie odpisał w sprawie kilku pytań, ale wiem już, że trzeba umieć składnie galopować i nie bać się dzikich gonitw po pustyni 😁
Ale te gonitwy naprawdę niestraszne 😉 Przeżyłam jedną, było super. Były z nami osoby naprawdę kiepsko jeżdżące i nie miały żadnych problemów, a zabawa przednia.