Włosomaniaczki, czyli walka o piękną grzywę (świadoma pielęgnacja)
pracuje i w oborze i chlewie i stajni i kurnikach i króliczarni, śmierdze wieczorem jak wielozwierzeca hybryda i nie ma dobrego sposobu na ochrone,i tak przesiąkniesz.
A też macie ochotę, jak widzicie ludzi kupujących szampon z jakimś badziewiem, powstrzymać ich przed tym błędem? 😀
Ja ostatnio z uporem maniaka uświadamiam wszystko koleżanki jak wchodzimy do drogerii, ze biosilk zawiera ALKOHOL! I że wysusza! Twoje końcówki przez to są suche! (oczywiście z wykrzyknikami obowiązkowo 😀)
wiedzma, kazdy alkohol? Tak z ciekawosci wzielam moja odzywke do reki: Cetyl Alcohol, Cetearyl Alcohol, Benzyl Alcohol, Stearyl Alcohol. 🤔wirek:
szoping szoping szoping!
odebrane zamówienie z dozu: sok aloesowy (zamierzam pić i robić płukanki), szampon malwa pollena z rzepy jako prosty SLS, joanna rzepa odżywka wzmacniająca, filomed odżywka regenerująca ziołowa do suchych i odżywka jantar. nie wiem kiedy ja to wszystko zużyję 😍
no i już po fryzjerze - bob - bombeczka. wyglądam na pięć lat starszą, ale jeszcze mogę 😁
przemyślałam też kwestię odżywek b/s - nie umiem ich używać 🙁 zawsze za dużo naciapię 🙁 ktoś ma dobry sposób?
jaki sok kupiłaś? bo też mam zamiar przy następnym zamówieniu wrzucić do koszyka 👀
ja odżywki b/s nakładam na takie ociekające jeszcze wodą włosy, wmasowuję i zawijam ręcznikiem. jak nakładałam inaczej to włosy zlepiały się strączki i były takie.. no nie takie 🤔
ten mam - skład identyczny z tymi droższymi 🙂
pokombinuję z tym b/s, bo na takie krótkie włosy nie ma co psikać jedwabiem do zabezpieczenia 🙂
Dziewczęta czym rozjaśnić włosy naturalnie, z czego robić płukanki, które nie zniszczą włosów? Czy rumianek da radę włosom, które miały być brązowe a są...czarne? Chcę zejść do ciemnego brązu, ale nie mam pomysłu...
rumianek, cytryna (lekko), miód (refleksy) - ale wątpię, że naturalne metody dadzą radę sklepowej farbie... maseczka z żółtka, miodu i duuuużo cytryny? może ten kwasek trochę "wyżre"? chociaż jak wyżre, to trochę zniszczy...
http://wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=3644Krupnik, ja mam na myśli ten jedwab na końcówki. Osobiście preferuję bardziej jedwab z Carrefoura 🙂
Dobra dziewczyny, proszę mi łopatologicznie wyjaśnić jak robicie siemie, w jakich proporcjach, jak je potem odcedzacie i czy zużywacie całe czy zostawiacie na następny raz?
Dziś drugie podejście do siemienia, znowu glut taki, że przez sito nie chce przejść. Przeszło trochę, ale jak się potem okazało to trochę w zupełności do stylizacji włosów wystarczy, bo przecież nie mogę nawalić nie-wiadomo-ile. A reszta do kosza
Łosiowa, siemie przecież możesz spokojnie przechowywać w słoiku w lodówce, właściwie nie samo siemie a gotowy już oddcedzony glut lniany. Proporcje są takie: jedna łyżka na szklankę wody, gotujesz do takiej konsystencji żeby przeszó przez sito, ale było glutem. W raziepotrzeby rozcięczasz wodą.
ewabe, no jasne, że tak! Ba, nawet połowę mojej rodziny uświadamiam
Krupnik., to są alkohole tłuszczowe, te dobre. W produktach do włosów unikamy Alcohol Denat/Alkohol/Ethanol, ponieważ ma właściwości wysuszające
Łosiowa, łyżka siemienia na szklankę wody (ja daję nawet więcej trochę). Gotuję na małym ogniu przez 15 min i od razu odcedzam. Gluta możesz nawalić ile fabryka dała. Po wyschnięciu sucharki doskonale się odgniatają
Dzięki dziewczyny :kwiatek:
a glut nadaje się do prostych, cienkich włosów?
Jako stylizator raczej nie, ale użyty jako maska nawilżająca na pewno się nadaje
wiedzma, cavaletti, dzieki. :kwiatek:
ja na gluta jako płukankę znalazłam sposób, wsypuję dużą łyżeczkę siemienia do szklanki i zalewam wrzątkiem a nie gotuję, przykrywam i mieszam od czasu do czasu. jak tak godzinkę się pokisi to bez większych problemów odcedzam, dolewam jeszcze wody i jak ostygnie na włosy 🙂
ojeju, ale mam tragiczne kłaki po Isanie z babassu 🤔 trzymałam dwie godziny, niby wszystko fajnie ale napuszyły się okrutnie, porozczapierzały we wszystkie strony i sterczą radośnie. W związku z tym mam pytanie - jak często mogę nakładać maskę z Alterry? bo ona mi takich cyrków nie porobiła. Włosy myję w systemie dzień-dzień i dwa dni przerwy, z lenistwa, bo myję tylko jak idę do pracy 😎 więc mogę tak dzień po dniu, nic się nie stanie?
Gillian, nic sie nie stanie, tylko Ci sie włosy przywyczają i po jakimś czasie moze nie byc efektu po tej masce 🙂 A Isana nie dla wszystkich jest dobra.
Jak pić aloes? Bo jest napisane, że ok 50 ml/dziennie przed posiłkiem w proporcji 1:1. I te 50 ml pić na raz czy podzielić na porcje? 🤔
Ja rozcienczam aloes 50 ml na 50 mlo wody na jeden raz wypijam
Laski, a ten aloes to na co?
Na doz.pl jest promocja na jakiś Wax do włosów -
http://www.doz.pl/apteka/p4136-Wax_Henna_maska_regenerujaca_do_wlosow_240_g on jest dobry?
I jeszcze jedno pytanko - stosujecie
ten Jantar do włosów, a czy
ta mgiełka też jest ok?
Stosuję mgiełkę Jantar. Jest co prawda na alkoholu, ale nie zauważyłam przesuszenia włosów przez to. Czy przeciwdziała UV nie wiem, bo za mało słoneczka było, żeby zauważyć różnicę 😉
Za to odkryłam czemu nie widać u mnie odrostów po hennie. Zła byłam, że ich nie ma bo liczyłam na szybszy porost włosów przy braniu CP i wcieraniu odżywki Jantar.
Zaledwie 1cm zauważyłam odrostu po miesiącu, gdy normalnie bez "wspomagaczy" rosły mi 2 cm. Okazało się, że wcierka Jantar mi moje naturalnie ciut ciemniejsze odrastające włosy rozjaśniała, że nie było widać różnicy 🙂 Odkryłam to porównując długość "grzywki"(tzn. tego czegoś co kiedyś było grzywką) ze zdjęciem sprzed miesiąca. Na oko ok. 3,5-4 cm 😀
A wczoraj mając na głowie papiloty dopiero zauważyłam ile mam baby hair🙂 Czyli jednak CP i wcierka działają u mnie tak jak powinny 🙂
Tez mam średniawke po Isanie 🤔 za to maska Alterry Granat i Aloes tworzy mi z włosów cudo! 😍
Też mam mgiełke Jantara i jest spoko, ale używam tylu różnych rzeczy, że sama nie wiem co jak działa :P
siedzę z henną na włosach

nałożyć po tym maseczkę?
Szampon Joanna Naturia miod-cytryna --> cos to warte? Potrzebuje jako cos mocniejszego niz BD fur mama, bo wlosy ewidentnie potrzebuja oczyszczenia.
szafirowa, uzywam jako prosty szampon z SLS i jest bardzo fajny 🙂
siedzę z henną na włosach

nałożyć po tym maseczkę?
absolutnie nie 😉
Musisz odczekać minimum 24 h (najlepiej 48h)z myciem włosów czymkolwiek oprócz wody i nakładaniem odżywek/masek itp.
Po spłukaniu henny bedziesz miała siano poplątane na głowie i nie dające się rozplątać zupełnie. Nie przejmuj się tym, bo jak wyschną to palcami spokojnie można rozplątać(przynajmniej u mnie tak było). Henna musi się związać z włosem i jak od razu potraktujesz szamponem/odżywką to potem spłuczesz henne od razu..