Włosomaniaczki, czyli walka o piękną grzywę (świadoma pielęgnacja)
PonPon, pofarbowałam mój naturalny brąz orzechowym brązem Khadi. kolor był super, zero "hełmu" i nienaturalności, ale zmył się kompletnie po 3 myciach 🤣 w ferie pofarbuję znowu
Pon Pon myślę, że nie ma co się tak bać. Z opisu ja chyba mam taki naturalny kolor włosów jak Ty. Farbowałam je z początku trwałą farbą, ostatnio henną, teraz z kolei nie farbuje póki co niczym.
Farbowałam właśnie na brązy, czekolady, potem dążyłam do czegoś jaśniejszego z rudymi refleksami. Wg mnie henna jest mało inwazyjna, bo faktycznie się po jakimś czasie wypłukuje, a nawet jeśli Ci się dobrze nie wypłucze to odrosty i rożnica koloru nie jest w takim wypadku bardzo widoczna. To nie przejście z blondu na czerń, więc nie ma się co bać 😉
A co z henną nałożoną na farbowane włosy? Wyjdzie tęcza, czy raczej jest bezpieczna?
Ja nakładałam po dość sporym odstępie po ostatnim farbowaniu farbą chemiczną i miałam dość spore odrosty. Kolory tęczy mi nie wyszły, ale jak pisałam ja używam kolorów nie różniących się o 360 stopni od moich włosów naturalnych. 😉
Ja w sobotę pofarbowałam jasnym brązem khadi - wyszedł dość ciemny 😁.
Chyba następnym razem spróbuje orzechowy.
Ale rzeczywiście się spiera trochę przy każdym myciu - z tego co wyczytałam powinien wypłukać się do naturalnego,
no i przy pierwszym farbowaniu trwałość jest mniejsza niż przy następnych - zobaczymy 👀
Kupiłam maskę Kallos Argan, zobaczymy czy coś pomoże, już mam dość suchych, wypadających włosów 🙁 No i chyba wybiorę się do fryzjera, chociaż niedawno obcinałam a chciałabym zapuścić..
Wybieram się niedługo do Anglii i moje pytanko - macie jakieś godne polecenia kosmetyki (głównie włosowe, ale niekoniecznie ^^ ), które mogę stamtąd przywieźć ?🙂 z góry dzięki za odp.
Ja znów wpadam z pytaniem - czy jeśli od stosowania tylko na długości oleju z pestek winogron w połączeniu z olejkiem alterry zaczęły mi wypadać włosy to znaczy, że od innych olei też mogą?
Jakie jeszcze łatwodostępne oleje mogę zastosować? Wykluczam kokosowy, bo puszy mi włosy. Oliwę z oliwek stosowałam - działanie średnie.
Myślicie, że arganowy będzie ok?
I jeszcze jedno - która z poniższych odżywek/masek jest najbardziej nawilżająca:
- Garnier Awokado i masło Karite
- Altrerra granat i aloes
- Kallos Latte
- kallos Wanilia
- zielona biedronkowa?
ponoć jeśli włosom nie pasuje kokos to ryżowy może być ok. mam zamiar przetestować tylko najpierw muszę wykończyć to co mam 🙄
A dziewczyny jak myślicie do maseczki można dodać olejku/aromatu do ciast? Żeby włosy ładnie pachniały? 🤔
Czy jak użyję maski Alterry więcej niż zalecany raz w tygodniu to będę miała klapnięte włosy?
Zu - sprawa jest indywidualna. Np. ja olejuje włosy, myje i nakładam odżywkę (Alterra) codziennie i nie oklapły mi nigdy bo moje włosy się puszą. Musisz przetestować sama 🙂
Ja odżywki tez uzywalam codziennie, zastanawiam się dlaczego zalecają maskę tylko raz w tyg, czy właśnie przeciąża?
Zu- hmmm nie wiem...
Edit. nierafinowany. Doczytałam
Co do krycia henną rozjaśnianego jasnego blond to mimo moich mocnych obaw ciemny brąz khadi pokrył mi za pierwszym razem w sumie bardzo dobrze, całkiem równo( kolor bardzo ciemny brąz). z racji że dość szybko sie wypłukał do jasnego brązu w kilku odcieniach pokryłam włosy orzechowym brązem.Jestem 5 tyg po farbowaniu i kolor jest nadal dość ciemny i równy.
Ale dla mnie henna ma minusy za to że włosy mam mega sztywne, przesuszone przez dość długi czas po farbowaniu, no i kolory tym samym dla mnie są nijakie. We wtorek jade do Helfy to pewnie coś kupie znowu
ja dodałam gluta lnianego do papki hennowej - przesuszu brak 😀
zmierzylam dzisiaj wlosy, od 2 pazdziernika urosly mi 7cm 💃 moze nie jest to wybitny wynik, ale zawsze 7cm wiecej 🤣
wlosy mi juz nie wypadaja, a bylam na etapie, ze poszlam do dermatologa, bo uwazalam, ze to juz wykroczylo poza normalnosc. w miedzyczasie stosowalam kozieradke i wypadanie sie zmniejszylo. ale uwaga do osob, ktore maja duzy kontakt ze zwierzetami, glownie psami i kotami wychodzacymi - okazuje sie, ze wypadanie wlosow moze byc zwiazane z... robakami 😵 brzmi to tragicznie, ale niestety takie zycie 😉
kłakyy po myciu, samoschnięciu i bez stylizatorów. pusza sie i pusza na wierzchu 🙁
Właśnie odkryłam Farmonę Radical i zdecydowanie będę do niej wracać 🙂 Moje włosy wyglądają po niej fantastycznie, mają ładny skręt, nie są klapnięte, a do tego są miękkie i pachną ziołami 🙂
Za to Kallos Latte bardzo słabo, pachnie obłędnie, ale włosy strasznie po nim oklapły, a do tego nieładnie się zbiły w takie duże fale zamiast pojedynczych mocno skręconych loczków. Zużyję jako pierwsze O, bo do niczego innego w moim przypadku się nie nadaje... dawno nie wyglądały tak źle, jak po tej masce.
jak dla mnie podział na maski i odżywki to marketing, żebyście miały dwa produkty, nie jeden 😉 Ostatnio widziałam jakąś garnierową maskę, która miała dokładnie taki sam skład jak odżywka, tylko gęstszą konsystencję.
U mnie farbowanie henną (khadi ciemny brąz) spowodowało totalne spustoszenie. Włosy są bardzo przesuszone i sztywne. No kłaki, a nie długo wyczekiwane ludzkie włosy, jakie udało mi się odrobić przez te pół roku 🙁. Nic na ten susz nie działa, ulubione maski, nawilżacze, oleje, glutki lniane, ani ich mieszanki. Brakuje mi już pomysłów. Włosy zbijają się w strąki, a na karku robi się dred, boję się, że znowu zaczną się łamać. No fatal 🙁
plus tylko, że kolor jest bardzo ładny, choć wyszedł ciemny, ponoć się ładnie błyszczą.
vill_18 Twoje włosy wróciły do normy po hennie?
dziewczyny, ratujcie 😕
zaczely mi sie przetluszczac wlosy i to potwornie. Jak zawsze mylam co drugi, trzeci dzien, tak na drugi dzien rano mam wielki tluszcz na glowie 👿
Czy to moze byc od maski Biovaxu albo od Saponicsa/Rzepy?
Kajula, mam ostatnio identyczny problem. Obwiniam za to zimę i związane z nią ciągle chodzenie w czapce. Niemniej mam wrażenie, że w zeszłym roku nie było aż tak źle.
Dziewczęta, czy któraś wie jaka odżywka jest dodawana do farby Garnier Color Creme? Z moimi włosami robi cuda i podobno ma b. fajny skład. Problem w tym, że nie wiem czy jest dostępna osobno.
Karmelita, tylko ja czapki prawie nie nosze. Jak sa mrozy, to owszem, zaloze. Ale tak jak od tygodnia u nas jest temperatura na plusie, to nie zakladam...
A moze to od tego gluta z siemienia lnianego?!
Używasz ciężkie maski/silikony/oleje? Jakim szamponem myjesz włosy? Możliwe, że produkty pielęgnacyjne nadbudowały Ci się na włosach, przez co szybciej się przetłuszczają. Jak na co dzień używasz szamponu z łagodnymi detergentami, użyj podczas następnego mycia SLeS, to może pomóc 🙂
maracuja, uzywam szamponu Amla (z helfy.pl), pozniej maski Biovaxu z kapoor kachli. Wcieram saponics, na dlugosc dalej gliss kura i biovax dwufazowy. Olej Amla Brahmi co drugie mycie. Przed suszeniem ostatnio jeszcze siemie lniane.
Ostatnio juz umylam glowe szamponem tez Amla ale z SLSem i wcale sie nie poprawilo.
Spróbuj porządnie oczyścić czymś prostym - Barwa, Naturia. Amla, nawet z SLSem ma pewnie dużo ekstraktów/substancji odżywczych.
Ja na wyjeździe - Facelka + Alterra granat/aloes maska (stosowana w malutkiej ilości jak odżywka) + Naturia b/s mięta-wrzos i jest mega 😍
kajula- a nakładasz po każdym myciu biovax z kaachli? Może skóra głowy jest poprostu przeciążona/albo też przesuszona, bo może być i tak, i próbuje jakoś przywrócić barierę naturalnego sebum, produkując go poprostu za dużo? PonPon dobrze radzi, oczyść jakimś SLSem, na twoim miejscu zrezygnowałabym też na krótki okres czasy z kładzenia czegoś na skalp, zeby zobaczyć, czy to od tego skóra głowy się przetłuszcza.
Kajula, łącze się w bólu, chociaż u mnie może się to wiązać z tym, że wypadła mi połowa włosów i po prostu jest ich mniej=mniejsza objętość.
Nav, rozwiń swoją myśl o wypadaniu włosów w powiązaniu z robakami :kwiatek: