DIY, czyli sprzęt wykonywany samodzielnie

natalias143 Fajny pad i śliczny szydełkowy konik 😀
dittka i kosteczka Świetne derki :3
horse_art Boooooooooooskie naczółki  😀

A ja zrobiłam kantarek do pracy z ziemi . No cóż może nie pożyje za długo ,ale do zdjęć będzie idealny  🤣 W komplecie linka tylko trzeba karabińczyk kupić :P

karlotka35  mi się podoba naprawdę świetnie wygląda, Jednak nie wiem czemu linki mnie nie przekonują jako kantar, ogłowie itp, jakoś za cienkie są. Pewnie panikuje na wyrost ale zawsze myslalam ze takie cos mi skrzywdzi za mocno konia, ktory sie zbuntuje czy coś.
Mimo wszystko kantarek super wykonany
zelka2303 Hah dzięki 🙂 Hmm ,no może masz rację , że konia może skrzywdzić , ale mój akurat kantar nie jest solidnie wykonany . W każdej chwili koń może go zerwać 😉 Pomysł zaczerpnęłam z Kantarka Norton "Leather/Rope" Tyle ,że tam linka jest grubsza 😀
dittka, przepiękna derka! (i te kolory jak na foto mi się podobają strasznie - "moje" 😀)
natalias143, konik przesłodki - to zdjęcie z przodu ! <3 i taki dokładny.... i nauszniki - pełna pfofeska!
karlotka35,  - wygląda świetnie! linki oddziaływają precyzyjniej (ale i silniej) niz taśmy. zrób solidny. przy dobrym użyciu będziesz miała doskonały sprzęt do pracy!
kosteczka, jelonek jest obłędny 😀
karlotka cudny kantarek ,  a to czarne to skóra skaja czzy tasma parcina ?
Znaczy mi to chodzilo o to ze dla przykladu zwiąż komuś ręce linką i niech osoba się wyszarpie i zwiąż osobie ręce taśmą/pasem(czymś szerokim). I wg. tego myślenia jestem za szerokim kantarem nie linką. Nie wiem oczywiście czy moj tor myślenia jest dobry...
karlotka35, niezły, choć linka mogłaby być grubsza. kojarzy mi się z takimi fajnymi kantarami, właśnie z grubszą (i wydaje się bardziej miękką) liną, ale nie pamiętam firmy 🙂
karla158   wykorzystałam 3 paski do spodni skórzane i jeden z taśmy  🤣
harja http://www.gnl.pl/dla-konia/kantary-i-uwia-zy/kantary/kantary-bez-podszycia/kantar-norton-leather-rope.html(jeśli o ten ci chodzi) Wiem powinna być grubsza ale akurat nie mam gdzie takiej kupić  :/
karlotka35, świetny ten kantarek.
horse_art, dziękuję.

Wpadam z kolejnym tworem. Polar, stara kurtka z watą, ortalion, 2 godziny roboty i moja koza już nie marznie. Jeszcze tylko klapka pod brzuch, żeby się wszystko kupy trzymało. Ale to już jutro, najważniejsze, że kozie w nocy będzie już ciepło.

Ps: i nie, nie trzymam jej na codzień w domu. Nie chciało mi się wychodzić na dwór, bo tak ciemno i zimno... 😉
kosteczka  *.* Jaka słodka koza ! Hah :P Świetna derka :3 
Derka jest mega!!! Koza jest mega!!! 😀
zelka2303, masz str na fejsie "Nauszniki Na Zamówienie"? Jak tak to masz ode mnie lajka :3
A powiesz, z jakiej intrukcji robiłaś, czy "z głowy", czy na wzorze, czy jak? 😀  I co to to mikołajowe takie?
Cuudne <3
2
Muszę wysępić od kogoś nauszniki i się nauczyć 😀 A próbowałaś może dziergać same uszka też na szydełku? Czy się nie da? Bo mnie bardziej niż wszystko inne przeraża wizja szycia materiału i wszywania go w nauszniki.  🙁
mi sie niesamowicie niepodobają dziergane uszy. Widzialam i wyglada to okropnie! (przynajmniej dla mnie) da się wszystko  tylko potrzeba chęci, czasu i wytrwałości 😀
kosteczka super dera 😀
zelka nauszniki super, na fejsie już widziałam 😉

Ja z racji choroby i siedzenia w domu sprzątam i kończę zaczęte kiedyś projekty. Dzisiaj wycielam i zszylam owijki i zorientowałam się, że wszystkie swoje wywiozlam na stajnie i teraz nie mam się na czym wzorować jeśli chodzi o rzep  😫 wie któraś może jaka jest odległość między jedną częścią rzepu a drugą ? Chciałabym je wreszcie skończyć więc będę bardzo wdzięczna za info : D
wabankowa, w moich everline jest rzep 14,5 cm, odstęp 9cm i rzep 14,5cm

kilk
Dzięki dziewczyny. Z racji tego, że ta koza to ulubienica moich dzieciaków, zasługuje na porządne wdzianko.
wabankowa, przedwczoraj też szyłam owijki nie mając wzoru. Zawinęłam sobie na rękę (grubość podobna do końskiej nogi) i zaznaczyłam gdzie nachodzi rzep końcowy. Albo zwiń je i też zaznacz gdzie nachodzi rzep. Prawidłowo przyszyty, po zwinięciu wychodzi tak, ze się oba rzepy zczepiają. Tak jak w oryginalnych owijkach. Nie wiem, czy rozumiesz o co mi chodzi, bo ja tak  😉

A teraz patrzcie jaki polar zamówiłam. Już nie mogę się doczekać derki, która z tego będzie.
smartini   fb & insta: dokłaczone
30 stycznia 2014 23:30
w sumie ten softshell rzuciłam mimochodem, mamy stajenne kurtki z takiego materiału i tak mi się w uczy rzuciło na stronie ;D

na pierwszy ogień poszedłby polar, pewnie taki: [url=http://www.tkaniny.net/37-7700-14_polar-groszki-10.html?$category=cqgz9bd9m98]http://www.tkaniny.net/37-7700-14_polar-groszki-10.html?$category=cqgz9bd9m98[/url] 😉
albo taki [url=http://www.tkaniny.net/37-7681-005_polar-krowa.html?$category=cqgz9bd9m98]http://www.tkaniny.net/37-7681-005_polar-krowa.html?$category=cqgz9bd9m98[/url]

zebra świetna 😀!

jakby ktoś z Was znalazł gdzieś polar w Żyrafę to błaaaagam o cynk!
trener z ksywą Żyraf, bluzy z futrem już są, logo Giraffe reiners też jest
ludzie by mi poszaleli, jakbyśmy z koleżanką uszyły dery drużynowe ;D

edit
http://allegro.pl/tkanina-polar-f-2126a-i3879209901.html
ok, zakochałam się...
1
zelka2303, chyba już usunęłaś? Nie mogę znaleźć tego u Ciebie 😀
kosteczka też mam taki , za ogromny koc na ciuchach dałam chyba 7 zł  , moja babcia ma panterke ale nie chce dać ,  zamierzam zrobic owije i czaprak albo derke jeszcze nie wiem
smartini też się czaje na żyrafe , meeega podoba mi się ten wzór no i nikt takiego nie ma ;p
karla158, z takich wzorów zamówiłam jeszcze tygrysa i panterę  😀
zelka2303, niestety prędzej czy później musiał się ktoś taki trafić.
Ale i tak, jak ogólnie nie lubię i jakoś nie uważam nauszników, tak te czerwone z gwiazdkami mnie oczarowały.

Libeerte dziękuję dobra kobieto  :kwiatek: wieczorem pochwalę się efektem  😁
kosteczka ten polar jest genialny ! gdzie taki dorwałaś  ?

Robiłam jeszcze wieczorem podkładkę pod popręg z futra i dzisiaj rano zobaczyłam że źle rzep dałam, tak że strona łapiąca i łapana są skierowane do góry i się nie zapną  😵
Teraz muszę rozwalać jedną część i na nowo robić ... Ehhh nigdy więcej na śpiacego nic nie robię.
1
karlotka35 - Genialny ten halterek!  😜
Z flagami narodowymi na naczółkach ma fajny pomysł firma Mink Horse  🙂
ale wypatrzyła no :P

ten zrobilam dla siebie, zainspirowana artemisem - czyli taki delikatniejszy i flaga po obu stronach.
przy 2 rzędach - to 1,6 cm szerokości, flaga więc 3 cm. to bardzo "potężny". ja wolałam jednak delikatnie 😉 choć można oczywiście i takie. nazbierało się fajnych materiałów, technika wycinania, kształtowania itd. skóry opanowana... teraz ograniczeniem tylko fantazja 😀
będzie jak znalazł do bialo- czerwonego czapraka na nasze polsko-niemieckie warsztaty, zawody itd 🙂😉)
wabankowa, tutaj http://allegro.pl/show_item.php?item=3898756726

Często zamawiam te kocyki polarowe. Może nie są za grube, ale miękkie w dotyku i świetnie odprowadzają wszystko, co na koniu mokre. Jedną taką derkę katuję już ponad rok, żyje, ma się dobrze i świetnie się sprawdza.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się