Odkopuję temat naczółkowy 🙂
Mam konia o dość nietypowym łbie. Ogłowia niby Fulle, ale z tych mniejszych a naczółki wtedy totalne mózgościski. Koń ma chyba szerokie czoło.
Miałam wcześniej opadający, który na koniach pow. 170cm opadał, nawet aż za dużo. A tu na moim aktualnym koniu zonk: prawie mózgościsk 🤣
Zmierzyłam na płasko, po prostej i miał on 41cm. Poniżej pokazuje zdjęcie jak to wygląda mniej więcej w naczółku, który bym chciała, żeby opadał więcej: (to drugie foto z boskim koreczkiem robione jak sobie czółko rozciął, były zszywki i rana miała oddychać)

No i pytanie teraz, w ile centymetrowy naczółek celować?
Prawdopodobnie padnie na naczółek z Kawala "Luna". Baaaaardzo mi się podoba. Dowiedziałam się od nich, że ten model naczółka full/xFull ma 46cm., a cob/full ma 43 cm.
Jest ktoś mi w stanie mniej więcej określić ile większy naczółek najlepiej brać? Czy po prostu przymierzyć od paska policzkowego do paska policzkowego centymetrem i brać ten co mi bliżej wyjdzie? Jeszcze mam trochę czasu na zakup, bo chwilowo jestem w trybie oszczędzającym finanse, ale już mi się te naczółki wszystkie sypią i trzeba myśleć.