* * * Kolejna tragedia - pożar w Stajni w Brzózkach * * *

Paczkę mam zapakowaną. Jutro dzwonię po kuriera i wysyłam. Czy wysyłac na adres podany wcześniej przez Gagę? :
Zbigniew Koguciuk
Brzózki 25
72-022 Nowe Wapno

I jeszcze mam pytanie o numer telefonu (chyba najlepiej do horse_art), co bym mogła podać kurierowi 😉

Nowe WAPNO czy WARPNO ??
Gillian   four letter word
27 marca 2012 18:11
WaRpno.
do osob ktore wysyłają jutro czy na dniach:
możecie dołożyć jakies żele chłodzące, leki - wlasnie zakladalam derki i 2 konie są tak pokopane, zdarta skóra, obicia...
kurde to nocowanie na dworzu jeszcze w polaczonym stadzie zle wychodzi. bedziemy je już rozdzielac, w dzien wygladalo super...gdzies za gorką sie chyba pokopali czy coś
zamknelismy 2 - kucke i slepego ktory zwykle chodzi osobno do boksików ktore jako tako ocalaly. moze to on? choc pokopane są te 2 duże...a on nie ;/

wyjechali właśnie biegli, rzeczoznawca, byli jeszcze strazacy pogadać

od jutra można uprzątać

najgorzej zabolała sprawa strażaków naszych Brzózkowych z OSP ...
to oni uratowali dom - byli w minute po prostu ... w mundurach na pizamach zakladanych w biegu, na bose nogi...

a jakieś gnoje (bo jak opisać?) napisali że byli beznadziejni, że pijani w sztok (mieli spotkanie do 23 w świetlicy, ale wiemy ze moze coś, ale nikt pijany nie był ....zresztą nawet ..no kurde weekend był a oni to nie zawodowi - na służbie nie byli !!! zresztą jak ktoś mógł jak rano do pracy szli?
zresztą ...nawet jakby - to sprawili sie rewelacyjnie !!!!
nawete mając ten swój starodawny wręcz sprzęt !

ktoś pisał ze bali się koni wyprowadzać - hym...jakich koni? jak przyszli już je wyprowadziliśmy ! kogo niby mieli wyprowadzac?!
a ktoryś jeszcze pomagał rozdzielić rozszalałego ogiera od klaczy...
naprwde wzorowo sie zachowywali ! pomagali wynosić mienie, zabezpeiczali dom, chodzili z nami po rzeczy do niego...

naprawde zawdzieczamy im to, że caly ośrodek i całe mienie się nie spaliło !!! i naprawde ogromne wsparcie

tak samo jak mieszkańców Brzózek - DZIĘKUJEMY ZA POMOC I ZA TO ŻE BYLIŚCIE !!!

[quote author=horse_art link=topic=87639.msg1349692#msg1349692 date=1332704131]

przeczytalismy artykuly z linkow +jakis poboczny ( http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120325/POLICE/120329695)...eh ci dizelni strazacy...szkoda ze opisy mijaja sie z prawda. sami ratowalismy konie, przyjechali jak byly juz na zewnatrz. koni sie bali, nikt do nich nie podszedl
zbyszek wypuscil wiekszosc ze stajni, ja je dalej rozmieszczalam, pomagali goscie...kasia i p. katrin, potem agnieszka...
przez palace sie belki, blachy, przez ploty...

pisani nazwiskami jak to dzielni chlopcy nas budzili i wyprowadzali nam konie... az obrzydliwe robie z siebie bohatera...

[/quote]
no dokladnie! uratowali nas - bo dali sygnał do brzózkowej osp, ale to co opisane mija się z prawdą ... naprawde...
wypisywanie jacy to nasi niedołężni i pijani tak samo chamskie jak robienie z siebie bohatera przez tamtych - przez poniżanie nas... - wiecie...to jednak boli ;/
nasi przyjaciele walczyli a taki jeden z drugim popisze sie przed dziennikarzami - i cale zaslugi przyjaciół są niczym ...
[quote author=horse_art link=topic=87639.msg1351985#msg1351985 date=1332870649]
do osob ktore wysyłają jutro czy na dniach:
możecie dołożyć jakies żele chłodzące, leki - wlasnie zakladalam derki i 2 konie są tak pokopane, zdarta skóra, obicia...
kurde to nocowanie na dworzu jeszcze w polaczonym stadzie zle wychodzi. bedziemy je już rozdzielac, w dzien wygladalo super...gdzies za gorką sie chyba pokopali czy coś
zamknelismy 2 - kucke i slepego ktory zwykle chodzi osobno do boksików ktore jako tako ocalaly. moze to on? choc pokopane są te 2 duże...a on nie ;/
[/quote]
kurcze, akurat nie mam żadnego żelu ani nic takiego 🙁
postaram się coś kupić i wysłać drugą paczką
Kochani!!
Dotarła wielka paczka - ba PAKA - z Łodzi - ogromne dzięki milenka_falbana i i i jeszcze komuś z Łodzi
bardzo przepraszam nie wiem komu 😡, tyle pw przychodzi że nie ogarniam
HELP!!

Co w paczce - PACE - wybaczcie, nie wiem, bo padam na pysk :-( od 5:30 na nogach... wrzuciłam jak leci do siodlarni, w czwartek to jakoś ogarnę, bo jutro pracuję do nocy :-/

😅  :kwiatek:  :kwiatek:  :kwiatek:  :kwiatek:  :kwiatek:  :kwiatek:  :kwiatek:  :kwiatek:  :kwiatek:  😅

edit: oj tam oj tam , tu się moderatorzy czepiać do mikro zmian nie powinni ;-)
JA pracuje w aptece to zrobie paczkę apteczkową🙂
Powinien być przycisk "lubię to"
Super!! Dzięki w imieniu Brzózkowym 😀  :kwiatek:
Straszne, na prawdę!
Współczuję...  😕
Na szczęście jest tylu chętnych do pomocy 😉
Trzymam za WAS kciuki... Na pewno będzie OK, tego życzę...  😉
Proszę o zdjęcia stadniny i tego co zostało nas maila tatankas@vp.pl.bez zdjęć nie mogę zrobić wydarzenia na FB

I jak byście mogły wstawić konto toz do pierwszego postu,bo już pytania o konto też miałam,konto podałam na stronie 6 tego wątku w moim poście.
własnie przyjechało siano od Teoretyk  😅
dziękujemy także panu Andrzejowi Orłowskiemu który je nam specjalnie wiózł !!!! (jak mi tu Teoretyk każe prostować - "pryz okazji" ale ze szczecina już specjalnie, i ładował i syfił auta też specjalnie , wiec zostawiam zapis że specjalnie 😉)
wiezione ze Słupska (!) edit ...dobra jechał ze Słupska , a z sianem od Koszalina
a zarcie teraz bardzo potrzebne !!!

dziekujemy !!!

i za pake oczywiście tez - odbiore w czawartek,

kalarepa - oczywiście dziękuje i tu oficjalnie ponownie !!!

za wszelkei wsparcie dziekujemy także i to duchowe - bardzo takie rzecyz podbudowują, niepozwalają sie załamać  😅

edit: małe sprostowania - ale zupelnie nie istotne 😉))
Okropne to co się stało. Jesli coś znajde w pace to do piatku postaram sie wysłać paczke 🙂
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
27 marca 2012 21:29
Aaa! Znalazłam mój toczek! Zupełnie o nim zapomniałam! Ja jeżdżę w kasku a toczek na obóz będzie jak znalazł, jest w dobrym stanie, co prawda zaliczyłam już w nim glebe na głowę i nie ma wstążeczki ale powinien długo posłużyć 🙂 Mam jeszcze kalosze do jazdy z decathlonu, może też się przydadzą. Zaraz ogarnę jak dojechać do punktu zbiórkowego w Wawie 😉
siodlarnia , za nią paszarnia z warsztatem (pasze itd, ale i gniotownik, sprzet elekto,pily itd) następnie boksy angielskie gdzie byly zabytkowe meble czekajac ena renowacje 🙁, w boksie/wiacie obok siano...mało i wigotne.. - to wlasnie tam wybuchl pozar - siano i naroznik  gdzie meble

JAKBY KTOS MIAŁ NAPRAWEDE DUŻE DERKI PADOKOWE - ZNISZCZONE, PODARTE , BRUDNE, KTORE MACIE WYRZUCIĆ - TAKIE SĄ POTRZEBNE - WIELKIE. TAKIE MNIEJSZE JUZ DOSTALIŚMY, ALE MAŁE 🙁 (NA MNIESZE KONIE SĄ,  ALE NA 2 TE WIELGAŚNE NIE MA 🙁
ceffyl   Niektórzy ludzie są taktowni. Inni mówią prawdę.
27 marca 2012 23:05
Paczka spakowana 😀 jutro wysyłam.

Ze sprzętu, który deklarowałam jest wszystko oprócz ogłowia niestety 🙁 nie doszukałam się brakujących elementów...
A więc będzie: siodło, czaprak, kantar, wodze, 2 wędzidła, dorzucam jeszcze komplet owijek, wiertarkę + 2 wiertła i trochę innych narzędziowych drobiazgów, które powinny się przydać oraz mały "wywoływacz uśmiechu" dla horse_art  😉

z "aptecznych" rzeczy niestety nic nie posiadam, ale może coś się jeszcze trafi to doślę 🙂
Horse_art ja mam małe konie więc dużych derek brak, a może być jakaś prowizoryczna derka na szybko zrobiona z koca np?
Melduję "wejdzięty" przelew od Kika  :kwiatek:
Horse_art proponuję jak już trochę się "uspokoicie" dać sprostowanie do gazety co tak obsmarowała tych strażaków. Jestem pewna, że jak to przeczytali to się wkurzyli (mam strażaka OSP w domu i wiem o co chodzi).
dobrze , że czytają także re-voltę 😉

artykuły na tym portalu gazety 24, czytalam tylko na poczatku, gdy nie bylo jeszcze komentarzy. tak byl ten ktory nas zabolał. probowalam coś napisać - kto i co faktycznie, ale nie udalo mi ise posta wyslac. mam chyba za słabe łącze ;/
teraz nei wchodizlam nawet. nawet i czasu brak. nasi osp tez sie tam nie udzielają mówili - poprostu szkoda słów. ale podobno wojna jest okropna ;/
wczoraj podziekowania, ustalania ...no i bigli do wieczora, siano. dziś zaraz się zabieramy do odgruzowywania.

ale napewno sprostujemy, zrobimy liste i impreze z podziekowaniami.

wiecie...to naprawde gnojstwo jak się rzuca paskudne oskarzenia na kogoś...a na kolegów "z drużyny" tym bardziej. powinni dzialac wspolnie - a nei zwalczac konkurencje ;/

a... bo pisalam wczesniej ze nie moglismy sie dodzwonić na straż. tak to prawda - albo nie laczylo (998, 997, 112, albo laczylo (112)do koszalina i dyspozytor kazala si erozlaczac i dzwonić do szcz (czy polic?), albo krzyczal (na mnie akurat) ze po cholere dzwonie jesli nie che karetki .... chyba powinien byc swiadomy ze w takiej sytuacji moze dzwonić kilka os. i odrazu mówić krótkie "wiemy, staraz w drodze"

- chodzi o nasze dzwonienie na PSP - bo osp brzozki przyjechalo bez dzwonienia, momentalnie - dowiedzieli sie o pożarze tak samo jak my (od tyck ktorzy przejezdzali drogą chyba) wiec byli po chwili doslownie. pomagali wynosic rzeczy, no i oni nie dopuscili do rozprzestrzenienia sie na dom. i napewno nie byli pijani ;]

wiecie ze nei slyszalam ani jednej syreny? nic! tylko ogien i rżące konie.
jeszcze im wypominałam dlaczego nie włączyli syreny i jezdzili bez koguta - bo czekanie nawet 3 min to były wieki i mielibyśmy choć swiadomość, że ktoś wie, że jedzie....
a syreny wyły tak że pewnie cały powiat słyszał 😉)))

A... NIE MIEJCIE WYRZUTÓW JEŚLI MACIE TE NP OGŁOWIA STARE CZY NIEKOMPLETNE- każdy kawałek sie przyda 🙂😉) w końcu zrywają itd ...będize na wymiane 🙂

a.... PROŚBA OD ZBYSZKA:

- POTRZEBNE SĄ PIŁY , najważniejsze TAKIE STACJONARNE - TAKIE STOLIKI (KRAJZEGA?), GRUBOŚCIÓWKA I INNE TAKIE KTÓRE NAZW NIEZNAM , NARZĘDZIA REMONTOWO- BUDOWLANE

-> jakby ktoś miał niepotrzebne, nawet nie oddania ale sprzedania za jakieś nie duze pieniądze (popytajcie moze sąsiadów, może ktoś skończył remont, budowe i już mu niepotrzebna i tanio sprzeda?) - to przyjedzie czy pokryje koszt transportu oczywiście, kupi (nawet z waszych datków - bo już sie sporo uzbierało :kwiatek🙂

aa...wczoraj przyszedł przelew na konto magdy "dorota wie co z tym zrobić" 😉 , oraz "na pasze" - od kogo to?  :kwiatek:
napiszcze jak chcecie nickami zebym dala na liste po polece nazwiskami :P

NA PASZE JUZ WIEM - "ANONIMOWI " DZIEKUJE 🙂😉))
Dzisiaj zrobię przegląd paki, na pewno coś się znajdzie. Na pewno będzie ogłowie i wędzidła 🙂
Mehari   nic nie dzieje się bez przyczyny..
28 marca 2012 10:42
ja mam dwa ogłowia , full i pony... poszukam wędzideł, ale nie wiem czy znajdę coś... mam też czaprak i jakieś frędzle do kantarów przeciw muchom... kilka bandaży też mogę wysłać... w weekend poszukam jeszcze czegoś i po niedzieli wyślę paczkę. .
jak się nie przyda to możecie zrobić aukcje z tymi rzeczami albo wymienić się na pasujące...

trzymam mocno kciuki !
Chętnie bym pomogła tylko z tym u mnie problem,  nie mam żadnych rzeczy do oddania, bo nie mam konia. Napiszę o tym na stronie ośrodka jeździeckiego, może także pomogą, mam nadzieję! 😉
Jestem z Wami duchem i trzymam  kciuki!  🤣
koni w rozm pony nie mamy (wzrostowo oprócz kucki - kp - ale ktora ma łeb jak sklep, wiec cob a kantary to i full zimą 😉 ) ale jak chcesz przysłać i możemy sprzedać, wymienić to nie będę bronić oczywiście 🙂😉)

mikusiowa - wsparcie mentalne jest także bardzo ważne! tak samo jak rozsyłanie wiadomości 🙂

dziś ma przyjechać biegły pożarnictwa od elektryki z ubezpieczalni. znowu sprzątanie się opóźnia. tylko niech mi ktoś wyjaśni po co , jeśli pozar wybuchł gdy prad był wyłaczony, a co najważniejsze w miejscu gdzie zadnych przewodów nie było w pobliżu???
Żeby napisać protokół, to procedury do ubezpieczenia zapewne
[quote author=horse_art link=topic=87639.msg1352772#msg1352772 date=1332932067]

mikusiowa - wsparcie mentalne jest także bardzo ważne! tak samo jak rozsyłanie wiadomości 🙂

[/quote]

Bynajmniej w ten sposób mogę pomóc, co mnie cieszy!  😉
Ciekawa jestem gdzie niedługo będziecie spać... Bo widzę, że dużo paczek dojdzie!  🤣
3mam kciuki... wiem, powtarzam się. 😉
przyszły 2 paczki  😅

chyba nie pisac co od kogo co? ale napisze co :P

podziekowania dla: (dobrze ze ksero od lisonoszki zrobilma bo z paczki nie widac🙁)
Nicponia
annai

- wlasnie - piszcie nicki przy nazwiskach !!!

dostaliśmy:
oglowie i wodze skorzane, plastikowe oglowie bordowe - niesamowite! jeszcze takiego nie widzialam! 😍
2 czapraki es, nową derke polarową, frędzle, palcat, kask, n.kopystke, 2 popręgi ..

rzeczy są naprawde super ! i przydatne .... (neiwiem tylko jak popregi...)
Nicponia to moja miejscowość 😉 Ciesze się, że mogłam pomóc :kwiatek:
Mehari   nic nie dzieje się bez przyczyny..
28 marca 2012 13:04
horse_art, ale full się przyda.. a to pony najwyżej na coś wymienicie albo oddacie Met... nie jest super jakości, ale posłuży..
trzymam kciuki !!
Założyłam wątek na forum Ośrodka jeździeckiego w Rybniku.
Chociaż tak mogę pomóc...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się