Naturalne werkowanie- sznasa dla osób z łódzkiego

Pozwalam sobie zamiescic tutaj taka informacje skierowana do osob z łodzi i okolic ktore maja problemy kopytowe. przymierza sie do przyjazdu w te strony dziewczyna ktora zajmuje sie naturalnym rozczyszczaniem kopyt, jest ona z opola wiec szukamy odpowiedniej ilosci osob aby rozłozyly sie koszty dojazdu, nie ma ustalonego terminu, wszystko zalezy od tego kiedy uda sie zebrac odpowiednia ilosc osob, nie wiem dokladnie jaka bedzie cena bo to tez zalezy od ilosci koni do zrobienia.
wszystko jest do ustalenia. Narazie piszcie na forum jesli jest kos zainteresowany, pozniej podam dane kontaktowe do dziewczyny.

Ps, pisze to tu dlatego ze zalezy mi by zajela sie kopytami mojego konia ale nie moge sfinansowac jej podrozy z Opola

oto link do strony gdzie mozna znalesc namiary, osoby zainteresowane moga takze wyrazic te chec tutaj na forum bysmy wiedzieli ile nas jest🙂

www.natural.stadniny.pl
Czy jesteś pewna,że osoba w wieku 20 lat jest posiada na tyle doświadczenia aby zajmować się na własną rękę korekcją?
Ja bym się troszkę bała oddać kunia z problemami w ręce tak młodej osoby. Co innego pod okiem bardziej doświadczonej osoby.
Widziałam na żywo kopyta po niej i mi się nie podobało. Parę miesięcy potem widziałam zdjęcia kopyt innego konia i już było całkiem, całkiem, ale właścicielowi przestało się podobać, gdy puszka zaczęła zrastać pod bardzo stromym, ale prawdopodobnie dobrym kątem.
Wiem, że jedna osoba z forum korzystała, a druga miała korzystać z jej usług.
ja narzaie robilam pod jej okiem na podstawie zdjec kopyta mojego konia, tzn wysylalam zdjecia a ona mowila co zrobic, i nie jest zle, pozatym mam do dyspozycji cale fora przepelnione tematem naturalnego werkowania oraz pomoce naukowe zdobyte z internetu lub od osob ktore takie kursy konczyly, widze ze laska mysli dobrze, ale nie dowiem sie jak nie dam jej zrobic, pozatym lekarze weterynarii swierzo po studiach maja niewiele ponad 20, bvo 25-26 i lecza.a dziewczyna konczyla wiele kursów.
A mnie konia spartolili wlasnie kowale z doswiadczeniem....

ale... prosze bardzo, piszcie zwlaszcza ci co korzystali z jej uslug, jak wam sie podobało?

poza tym, moze polecicie mi kowala z tego terenu (woj lodzkie), ktory nie zrobi koniowi sztorcowych kopyt, ktory nie zrobi mu 3 razy za wysokich pietek, ktory nie wytnie strzalki tak zeby sie nie dotykala ziemi, po ktorego robocie kopyto nie bedzie pękac, nie bedzie stawial go z czubka i w rezultacie nie bedzie skracal ......
to chyba powinno byc w ogłoszeniach
opolanka   psychologiem przez przeszkody
24 sierpnia 2009 18:59
julia ale weci (czy tez lekarze) przez kilka lat pracują jako stażyści, pod okiem doswiadczonych lekarzy/wetow a tu masz dziewczyne, ktora prawdopodobnie - nie ma takiej osoby (nie wiem na pewno).

dodam, że jesli to ona ostatnio robiła pewnego znajomego konia to mnie również się nie podobalo. Szczegóły zainteresowanym na PW.

edit: dodam, że tej osoby nie znam.
.
wlasciwie uczepiliscie sie, a skad wiadomo ze ona ma 20 lat? wasze posty przypominaja mi te z tematow o mlodych instruktorach jazdy konnej oraz tych bez paierow.
podkreslam po raz kolejny ze mnie konia popsul kowal z doswiadczenienm 50 lat w zawodzie, a drugi co popsul to kowal z doswiadczeniem jakies 30 lat, zastanawiam sie gdzie jest moral, bo skoro ona za mloda a starsi popsuli, to kogo szukac?

nie neguje oczywiscie calkowicie waszych wypowiedzi, ja tej osoby tez nie znam, jednak moje rozterki sa coraz wieksze, ogladalam wczoraj prace dwoch zupelnie roznych kowali, z nadzieja ze mzoe cos mi sie spodoba, ale to byla kompletna porażka, jeden scinal pietki do ziemi, nie ruszajac przodu, a drugi zastawial koniom koturny, a stralke kompletnie wycial... 😵
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
25 sierpnia 2009 07:46
wlasciwie uczepiliscie sie, a skad wiadomo ze ona ma 20 lat?

[url=http://www.natural.stadniny.pl/?id=image&o=o1228086599_a|1|1]KLIK[/url]

Na 40lat to nie wygląda. Może miała ojca kowala 😉
http://nasza-klasa.pl/profile/7039408  Magia naszej klasy  😎
Averis   Czarny charakter
25 sierpnia 2009 08:01
Mój koń jest przez nią rozczyszczany i ja jestem bardzo zadowolona. Innemu kowalowi z naszych okolic bym Karego nie oddała. Co do kucia nie wiem, mój koń kuty nie jest, więc się nie wypowiadam.
ok, wygraliscie🙂, ma 20 lat, wiec dzieki NK wszyscy moga obejrzeć kopyta jej konia🙂
pozatym, chyba sie zalamie, zebym nie mogla w 21 wieku znalesc kowala ktory poprostu zrobi te kopyta ....

ps. Averis daj fotki kopyt swojego konia.

Ps 2, ni wszyscy weci czy lekarze przez lata pracuja pod okiem doswiadczonych, nie ktorzy nie mal od razu po studiach otwieraja własna praktyke.(informacja nie tylko sprawdzona ale i oczywista)
25 sierpnia 2009 08:20
Jak dorwę aparat to zrobię, bo własnego nie posiadam 😉

podkreslam po raz kolejny ze mnie konia popsul kowal z doswiadczenienm 50 lat w zawodzie, a drugi co popsul to kowal z doswiadczeniem jakies 30 lat, zastanawiam sie gdzie jest moral, bo skoro ona za mloda a starsi popsuli, to kogo szukac?

Niestety psują właśnie kowale z wieloletnim doświadczeniem , bo robili tak " od zawsze".
Działają automatycznie bez przyglądania sie koniom i nie oszukujmy się,, nie mają motywacji do podnoszenia swojej wiedzy .

Mają roboty od groma- zarobią swoje.

I tez zaczynali jak byli młodzi.

Ja wolę młodych, którzy mają jeszcze chęć do nauki,  motywację do dobrej pracy 🙂

Nie są skażeni rutyną , przyglądają się efektom swojej pracy.

Poza tym , tzw "naturale werkowanie" jest u nas dziedziną bardzo młodą- skąd więc wziąć kowali z wieloletnim doświadczeniem? 🤔
zgadzam sie z Guli, zreszta naprawde starzy kowale, robia kopyta tak jak obecnie robi sie to metoda naturalna, jednak sa oni nie kiedy za starzy zeby jeszcze taka prace wykonywac to wlasnie przyklad mojego niesczescia, kowal juz chyba powinien przejsc na zasluzona emeryture bo zly wzrok sprawil ze za mocno go sciał.

Averis, napewno masz jakies zdjecia, zrobione nawet telefonem, chodzi tylko o ogolny zarys kopyt, i sposób w jaki kon stawia je na ziemi, jak by udalo ci sie zrobic szczególowe fotki to tez bedzie super
25 sierpnia 2009 08:33
Dodam, ze mój koń nie ma ani patologicznych ani specjalnie trudnych kopyt, poza lekko sztorcowymi przodami. Skupiamy się przede wszystkim na obniżaniu piętek i skracaniu pazura. A robiony jest co miesiąc/2 tygodnie. Sama też dużo czytam, dowiaduję się, pytam żeby lepiej te kopyta zrozumieć i móc śledzić ich rozwój. Uważam, ze bez takiej wiedzy trudno tak naprawdę ,choćby w przybliżeniu, oceniać kompetencje kowala (mówię tu z pozycji przeciętnego właściciela konia- niewiele znanych mi osób interesuje się tematem kopytnym). A te informacje  przydają się zawsze, nawet gdy koń jest robiony przez najlepszego specjalistę w kraju. Dodam, że znam już trochę czasu, więc mogę być postrzegana jako nie do końca obiektywna. Ale jeśli chodzi o zdrowie mojego konia, to nie ma u mnie miejsca na koleżeństwo. Gdybym nie była zadowolona-zrezygnowałabym. Z resztą myślę, że zawsze można poprosić o zdjęcia robionych kopyt, by mieć jakieś rozeznanie.

julia Owszem, mam, ale nie wiem czy zdjęcia robione w trawie, błocie lub na padoku powiedzą Ci cokolwiek o stanie kopyt mojego konia 😉 Bo zdjęć samych kopyt nie mam. Jeśli interesuje Cię sama postawa, to poszukam i wyślę.
Ostatnio przywiozłam młodego kowala po kursach ,kowal jest w wieku 20 lat, mój mąż zaczął się pytać mnie czy jestem pewna co robie, że takiemu młodemu daje konie do robienia .Na pierwszy rzut dałam mu bardzo trudnego konia który miał uraz po ostatnim kowalu ,ku mojemu zaskoczeniu męczył się z koniem około godziny z nogami ,po pewnym czasie poszedł do konia jeszcze raz pogadał do niego ,koń po chwili zaczął nogi dawać bez problemu i stał jak zaczarowany .Od wizyty tego kowala koń bez problemu daje wszystkie nogi .

Dzisiaj właśnie jadę po kowala i daje mu wszystkie konie do roboty ,jestem zadowolona z jego korekcji kopyta i samego werkowania.

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się