pensjonaty w okolicach trójmiasta
Aaaaa...teraz rozumiem. Konie jezdzcow z wyzsza klasa sportowa sa automatycznie grzeczne na dworze, bo wiedza, ze ich jezdzcy potrafia opanowac sytuacje.
O boze, ja startuje praktycznie co tydzien... teraz wiem, ze jestem amatorka, bo nie korzystam z tej blogoslawionej hali w lato... 😵
wiesz co? Moje konie nienawidza pracy w hali. Po calej zimie w czterech scianach ciesza sie jak dzieci, jak pracujemy na dworze. 50% wiecej motywacji i radosci z wspolpracy.
caroline, a była jakas rozmowa bez porozumienia? 👀
Ja tylko napisałam lets-go, że może bardziej niż lustra na hali pomogłoby troche więcej ruchu dla jej konia, może byc na podłożu jakie sobie wymysli :P Skoro tak bardzo martwi sie o jego kondycję.
Oczywiście, że stęp wystarczy, ale lets-go widac dba o wszystkie szczegóły.
Let's-go oczywiście w momencie kiedy się nie potrafi odpowiedzieć na zadane pytania i poruszone problemy najlepiej strzelić focha i poprzypinać karteczki. 🤣 Powodzenia życzę w krainie Twojego najprofesjonalniejszego z profesjonalnych jeździectwa.
Wczytując się w ostatni wątek wreszcie zrozumiałam dlaczego polskie konie odnoszą światowe sukcesy, a niemieckie nie. 🤣 Wszystkiemu winne są nieodpowiednie warunki. Zrozumiałam, że gdy przed zawodami mam do pojeżdżenia trzy młode konie, a akurat leje i nic nie widać, na drugi dzień na placu jest breja po kostki to najlepszy trening będę miała w lesie 15 km od stajni... 🤔wirek:
lets go bo konie rajdowe wcale sa nieobciazane 🙄
Wczytując się w ostatni wątek wreszcie zrozumiałam dlaczego polskie konie odnoszą światowe sukcesy, a niemieckie nie. 🤣 Wszystkiemu winne są nieodpowiednie warunki. Zrozumiałam, że gdy przed zawodami mam do pojeżdżenia trzy młode konie, a akurat leje i nic nie widać, na drugi dzień na placu jest breja po kostki to najlepszy trening będę miała w lesie 15 km od stajni... 🤔wirek:
Momi, a kto tak powiedział? 🤔 Wiadomo, że lepiej jeździć po hali niż po błocie.
Generalnie wszystko fajnie, ale szkoda, że dalej niektórzy nie potrafią odróżnić co jest potrzebą bytową konia a co jedynie w dalszej kolejności zapewnia mu optymalne warunki chowu czy użytkowania, czyli dobrostan. W dobrostanie ujęte są potrzeby bytowe, w potrzebach bytowych nie zawierają się wszystkie składowych składające się na dobrostan. A jeszcze w dalszej kolejności dochodzą warunki treningu, możliwość sportowego rozwoju, cała infrastruktura jak hala czy karuzela.
I naprawdę rozumiem, że mając konia chciałoby mu się zapewnić najlepsze warunki bytowe i najlepsze możliwe warunki pracy. Sama się tym kierowałam przy wyborze stajni. I rozumiem szok wywołany niemożliwością ich zapewnienia, ale ustawianie potrzeb konia w kolejności: pasza i podłoże, hala i lustra to jak by tłumaczyć że najważniejszą potrzebą bytową człowieka jest: pożywienie i mercedes. 🤔wirek: Mercedes, bo to samochód, a człowiek dojedzie nim do pracy i zarobi. Będzie to z pożytkiem dla jego zdrowia bo to bezpieczny samochód. Nie będzie generował niespodziewanych kosztów z postaci usterek i napraw, bo to niezawodny samochód. 🤔wirek: i jeszcze oburzać się, że jest to niezbędne, kiedy użytkownicy innych marek czy komunikacji miejskiej pukają się w czoło...
Mnie dziwi taka postawa, dlatego jak wcześniej wspomniałam, zgadzam się w 100% ze Smerfi (i poniekąd też z Anką) i w zasadzie trochę mi szkoda Let's Go - bo to jej kolejne poszukiwania stajni u nas w PL , kolejne województwo i kolejne rozczarowania - więc życzę jej szczerze, żeby znalazła w końcu ośrodek który spełni jej wymagania i zapewni jej koniowi jego najważniejsze potrzeby bytowe. :kwiatek:
a ja proszę moderację o wycięcie - ciekawej mimo wszystko - ale nie na temat dyskusji do jakiegoś odpowiedniego wątku...
chciałabym jednak pomarudzić na trójmiejskie pensjonaty a nie na jakość podłoża i metody treningowe 🏇
[quote author=Ktoś link=topic=87.msg317706#msg317706 date=1250503688]
chciałabym jednak pomarudzić na trójmiejskie pensjonaty a nie na jakość podłoża (...)
[/quote]
No, ale ponarzekać, to chyba na coś konkretnego - np. na podłoże 🙂
Można też ponarzekać ogólnie, np. "że to Polska właśnie".
"polska" może też wyglądać inaczej:
http://www.sksabsolut.pl/cms/?__page_id=184http://www.aromer.pl/pensjonat.htmlhttp://www.roleskiranch.com/pl/default.htmlczy:
http://www.stajniagajewniki.pl/index.htmlCytat z ostatniej:
kryta ujeżdżalnia czynna cały rok (wymiary ujeżdżalni 66 m x 28 m) Ceny od 500 zł 🙂
a mnie dziwi niechęć lets-go do jakiejkolwiek dyskusji 😉
w końcu to jest forum dyskusyjne i każdy ma swoje zdanie - lepsze bądź gorsze według współdyskutantów...
a postawa - Ty się nie znasz bo pewnie nie masz jakiejś tam klasy i na pewno nie startujesz to możesz sobie jeździć na dworzu - dla mnie zakrawa na żart i poziom piaskownicy 😉 to już chyba lepiej byłoby spytać czy dana osoba może poprzeć dany system treningowy swoim doświadczeniem i startami/wynikami w danych klasach... 😉
Lets-go - jakbyś podrążyła temat to wiedziałabyś jakie ogromne doświadczenie z końmi mają Anka czy Smerfi... 😉 Ale najłatwiej ocenić nie znając i przyczepić karteczkę według własnego uznania zamiast chwilę się zastanowić nad własnymi słowami... przykre to...
a mnie dziwi niechęć lets-go do jakiejkolwiek dyskusji 😉
Dla mnie to nic dziwnego. Dyskusja przestała być dla mnie konstruktywna, i, przede wszystkim 🚫 Dlatego z mojej strony się wycofałam, zgodnie z zasadą "trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść" 😉
A ja myślałam, że zgodnie z zasadą: rozpętać burzę i uciec, kiedy okaże się, że nie ma się racji.
Wracając do pensjonatów - jak wygląda na chwilę obecną Otomin? Kto z revoltowiczów tam teraz stoi?
Ja nie stoję, ale czasem tam zaglądam😉 W sumie bez wiekszych zmian.
Alice, wiem że już nie stoisz - dlatego potrzebuję kogoś "aktualnie wewnątrz" 🙂
A ja myślałam, że zgodnie z zasadą: rozpętać burzę i uciec, kiedy okaże się, że nie ma się racji.
Zupełnie nie. ❗ Tym bardziej że uważam że słuszność jest po mojej stronie - nie ja "wymyśliłam" opisane "zasady", zrobili to o wiele mądrzejsi ode mnie. Mogę dyskutować, ale jeżeli widzę, że dyskusja nie jest konstruktywna i jest OT, rezygnuję z "przepychanek". 😁
Pytanie troszkę nie na temat: Czy ktoś z Was zna namiary na wypożyczalnię przyczep do przewozu koni w Trójmieście? Z góry wielkie :kwiatek: dzięki. 😉
Wypozyczalnia przyczep?... To mamy coś takiego?...
Jest parę osób, które mają przyczepy, mogą pożyczyć albo przewieźć zwierzę, do takowych służę kontaktem. O hurtowej wypożyczalni nic nie wiem.
wypożyczyć na pewno można Debona, ale to niestety w Warszawie...
lets-go, w Trojmiescie nie ma zadnej wypozyczalni. Mozna ewentualnie pozyczyc przyczepe od kogos kto ma. Tudziez sa osoby, ktore konia przewioza.
Jedynie z Bielkówkiem :-P
Ale w Bielkówku nie ma takiej stajni :P
Teraz już wiem, że to podobno Turze. Ale wtedy sie nie zgadza.
Zdecydowanie wygląda na Turze i nie jest tam tak rajsko, jak na tych fotach, hehehe... Moja prywatna opinia 🙂
przeczytałam uwaznie wszystkie posty i czuje potrzebe wypowiedzenie sie
jezeli chodzi o Lets-go byłam pare lat temu w stajni ujeżdzeniowej u niejakiej Esther Marhun jak jezdzisz w niemczech moze ja znasz siedziałam tam 3-4tyg i zawsze jezdzilismy na hali nawet jak było 35 stopni wiec powiecmy ze wiem o czym mówisz ale nie wyjezdzała na dwór wogóle i odziwo kiedy przyszło jej wystartowac w MŚ MK w verden był szok ze kon nie chce chodzic na dworzu. zawody regionalne/landowe w ujezdzeniu były ozgrywane w hali. rozumiem ze tak jestes nauczona i nic mi do tego skoro zawsze tak pracujesz w de tu tez bys tak chciała ale niestety to jest pl tu sie tak nie da. ciekawa jestem jaka niespodzianka spotkała Cie w Łężycach jak mozesz odpisz nawet na PW, dodam ze mam troche do czynienia z ta stajnia choc nie stoja tam moje konie
co do Trubala trosze kłamstw wkradło sie do twoich wypowiedzi piszac ze p. Magda zapusciła osrodek i nic nie robiła. to za jej kadencji w tym miesjscu powstało pare fajnych dobrze płatnych zawodów, powstał karuzela, plac treningowy był równany i zamontowana była deszczownia, zima równana hala. byl taki okres kiedy był kolejki do Dajak. Twoja opinia jest troszke krzywdzaca. podejzewam ze teraz kiedy ososek trafił w inne rece juz nie bedzie takich imprez jak był a skonczy sie na pucharze mistrza i Dajak stanie sie stajnia typowo rekreacyjna.
co do Gosi pytałaś sie na którejś stronie o Faworyta -duży gniady po Laisie hodowli chyba walewickiej? nie stoi on juz w dajaku ale jezeli potzrebujesz o nim info pisz na PW
Wypożyczalnia przyczep była kiedys na kasjopei w gdansku osowej ale czy jeszcze funkcjonuje to nie wiem
co do kowali którzy kuja ortopedycznie wTrójmiescie na Luwexa to pan Kowerski, pan Szewczyk. co do Pana Adama widziallam konie które mu nie wyszły, sama swoich koni bym mu nie dała
Stajnia Poni bardzo ładna i godna polecenia , a jezelich chodzi o stajnie z hala i karuzela jest w Bolszewie k. Wejherowa
to było by chyba na tyle z mojej strony, sorry za ilość
kasiek Heh, nie sposób tutaj znać zawodników, nie licząc "wielkich sław". Na dobrą sprawę, przy takiej ilości przejazdów zna się tylko jeźdźców z bliskiego otoczenia: jak jeździłam N czy C, znałam też tylko "bezpośrednich" współstartujących, czyli tych którzy byli "w moim zasięgu" 😉 Ale ją chyba znam: czy ona nie była przypadkiem teraz na Mistrzostwach Młodych Koni Ujeżdżeniowych jakoś w pierwszej dyszce na koniu o przedziwacznym imieniu Mekelele? Elemelek? Lekemele? (coś w tym stylu)? Daj znać czy dobrze kojarzę?
Wszystkim za odpowiedzi dzięki! :kwiatek:
ej, no... w takim dzikim upale to ja nawet wolę jeździć w hali niz na tej patelni na zewnątrz :P
(tak, tak, mimo lata, zdarza mi sie jezdzic za dnia w hali :P)
po prostu fajnie jest miec wybór 😉
tak, tak, juz spadam stąd z moim ot :P
trosze kłamstw wkradło sie do twoich wypowiedzi piszac ze p. Magda zapusciła osrodek i nic nie robiła. to za jej kadencji w tym miesjscu powstało pare fajnych dobrze płatnych zawodów, powstał karuzela, plac treningowy był równany i zamontowana była deszczownia, zima równana hala. byl taki okres kiedy był kolejki do Dajak.
kasiek a pokaz prosze gdzie Trubal napisał o zapuszczeniu stajni i nic nie robieniu przez dzierżawczynię?! naturalnie że coś robiła.
place faktycznie były częściej równane, zadaszyła karuzelę (która akurat była już wczesniej!), faktycznie zainstalowała deszczownię no i powymieniała ogrodzenia na padokach. pewnie jeszcze coś by się znalazło.
i co z tego? ludzie zaczęli odchodzić. nagle zrobiło sie 16 wolnych boksów! a kolejki były właśnie przed działaniami ww. Pani i na samym początku jej urzędowania.
nie będę pisała dlaczego mimo tych wszystkich dogodności ludzie zaczęli zabierać swoje konie...
może napiszę tylko najistotniejszy problem: nie raz, nie dwa i nie trzy razy, a wręcz regularnie brakowało słomy i siana dla koni... i tak jak wszystkie inne... 'minusy' można było jakoś przeboleć, tak kolki (gdy brak siana) i napady dychawicy (dościelanie mega pylącym sianem jak brakowalo słomy) są nie do przyjęcia poprostu.
moze dla niektorych priorytetem sa dobrze płatne zawody, dla mnie najwazniejsze jest zdrowie i dobro konia...
lets-go to było coś takiego jak ja u niej siedziałam to startowała na kasztanie delavega w 6 latkach jakies 2-3 lata temu i była 6
sosi zdazyłam juz sie zorietowac ze wielbisz to miesjce i pania trener która tam urzeduje ale zanim p.Magda to przejeła tez nie było kolorowo nie mówie ze obecni własciciele sa żli czy cos tylko pamietajmy ze Dajak pamieta sie z dobrych zawodów które były organizowane bo najłatwiej wytłumaczyc miejsce gdzie cos sie działo mówiąc to tam gdzie była gruba kasa do wygrania
ja patzre troszke z innego punktu niz ty, mam swoja stajnie gdzie konie mam pod opieka cały czas i nie interesuje mnie czy w danej stajni jest tak czy inaczej, patrze teraz na ten osrodek z perspktywy zawodnika
a konie które odeszły w ostatnim czasie czyli te 16 toz tego co pamietam to chwile przed tym jak zmienili sie własciciele.
skoro teraz jest lepiej to dlaczego ludzie którzy byli zwiazani z ta stajnia odchodza, inni którzy niedawo byli zachwyceni tez mowia ze juz nie jest ach i och> kazdy medal ma dwie strony, pokazujac dobra trzeba pokazac ta mniej reprezentatywna zła. kazdy osrodek ma jakies ale i nie ma na pomorzu osrodków na wysokim poziomie.
głównym priorytetem jest zdrowie tak jak piszesz i nie sugeruj ze dla mnie sa najwazniejsze płatne zawody skoro mnie nie znasz.