Rozciąganie przykurczonego ścięgna zginacza - prostowanie stromego kopyta.

Wstawię, ale muszę odebrać je od koleżanki i zeskanować.
Oto zdjęcia rtg kopyta o które prosiliście. Nawet nie wiem jak określić kąt rotacji. Kopyto stoi na podpórce.
to może ja wstawię rtg mojego wałaszka ze sztorcem wynikającym z przykurczu ścięgna zginacza
stan na rtg "wyjściowy" czyli w momencie kiedy się nim zajęłam: kopyto nie werkowane od 2 m-cy, koń ma 3 lata
kopyto stoi na płasko, metalowy znacznik przyklejony do podeszwy wyznacza poziom gruntu a jego środek wyznacza grot strzałki:

wg opinii weta konieczna jest operacja ale my spróbujemy wyprowadzić werkując "naturalnie"
od 2,5 mca bardzo powoli obniżamy piętki i pozytywne rezultaty są już widoczne  🙂
Wklejam zdjęcie mojego "chłopaka" przed operacją. Kiepska jakość skanu, nie widać puszki, ale widoczne jest duże zrotowanie kości kopytowej.

Po operacji i długiej rehabilitacji koń nie kuleje, miał być kuty ortopedycznie, zrezygnowaliśmy, bo się nie dało (okuty został tylko raz, od razu po operacji, ale był jeszcze "nieczuły", próba przkucia się nie powiodła). Jest często rozczyszczany, piętki regularnie opuszczane,  strzałka się poprawiła, nadal jednak kopytko jest wąskie.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się