Mam takie mieszane uczucia,kiedy na przykład piłkarz dostaje obywatelstwo polskie w trybie nadzwyczajnym. Z wszelkimi honorami ,od samego Pana Prezydenta.
A jak czytam- sprawy polonii na wschodzie nadal leżą i kwiczą.
Jakoś to jest nie w porządku.
Tak piłkarze dostają w trybie przyspieszonym a np żona/mąż obywatela Polski musi czekać kilka dobrych lat , min. 3 lata dobrego pożycia małżeńskiego i wiele innych ciekawych przepisów. 🙄
Wiem. Mam znajomego,co tak czeka i czeka.
I wiele jest reportaży o Polakach z Kazachstanu czy Syberii.Takich biednych dziadkach.
Oni nawet wracać nie chcą tylko podwójne obywatelstwo ułatwiłoby im życie.
I muszą udowadniać,że są Polakami-tak w poniżeniu.
A tu... kopacz piłki. Nawet czarnoskóry. Ech... Kpina jakaś.
Są równi i równiejsi. Poza tym ja nie wiem jak wygląda pobyt np obywatela Kenii (czy innego państwa nie będącego w UE) w Polsce? Ma jakiś określony czas pobytu w kraju np 3 miesiace ?
Chyba ma. Musi wyjechac i wrócić jak chce dalej siedzieć.
Taki obywatel musi być zaproszony przez obywatela Polski na jakiś tam czas..Pieniążki musi mieć osoba zapraszana i zapraszająca.
Zależy na ile jest zaproszenie. W trakcie zaproszenia może starać się o kartę czasowego pobytu. Wydawana jest na góra 2 lata. I dość ciężko ją dostać. trzeba mieć przerzeczenie zatrudnienia albo współmałżonka. A najlepiej to i to.
W ciągu tej karty nie można opuścić terytorm Polski na dłużej niż 6 mcy.- chodzi o jednorazowy wyjazd.
A tu... kopacz piłki. Nawet czarnoskóry.
Myślę, że dopisek o kolorze skóry to akurat był zbędny. Co za różnica, czy ktoś biały, żółty czy w ciapki?
[quote author=Tania link=topic=8439.msg315664#msg315664 date=1250149103]A tu... kopacz piłki. Nawet czarnoskóry.
Myślę, że dopisek o kolorze skóry to akurat był zbędny. Co za różnica, czy ktoś biały, żółty czy w ciapki?
[/quote]
Dopisek był celowy- bo jakby na pierwszy rzut oka widać,że nie z Polski rodem.
Chyba,że z Sandomierza. 🤣
A co to w polsce sie jeszcze czarnoskorzy nie rodza ?
kamkaz, a wiesz, że ja nie widziałam żadnego małego murzynka w Polse oO się dziwiłam ostatnio ; P
A co to w polsce sie jeszcze czarnoskorzy nie rodza ?
Ci co się rodzą mają obywatelstwo.
[quote author=Teodora link=topic=8439.msg315804#msg315804 date=1250160672]
[quote author=Tania link=topic=8439.msg315664#msg315664 date=1250149103]A tu... kopacz piłki. Nawet czarnoskóry.
[/quote]
Dopisek był celowy- bo jakby na pierwszy rzut oka widać,że nie z Polski rodem.
[/quote]
Mnie też się to nie spodobało. Mam przyjaciółkę która pochodzi z Mazur. Jej matka jest Polką, ojciec z Kongo. Więc wyszła dość ciemna. Nieraz musiałam się wstydzić za własny naród będąc z nią na wakacjach czy nawet w moim własnym zapadłym mieście. Ludzie ją niemal palcem pokazywali. Ręce opadają.
Od kilku lat siedzi w Londynie i wciąż myśli o powrocie, ale każdy przyjazd do Poznania sprowadza ją na ziemię. Nie czuje się w Polsce u siebie 🙁
Kurczę,nie doprawiajcie mi rasistowskiej gęby. 😤
Chodziło mi przeciez o co innego. Nie ogladacie telewizji?
Wczoraj pokazywali piłkarza Ludwika Obraniaka - tłumacząc,że szybka ścieżka obywatelstwa wynika z faktu posiadania dziadka Polaka.
Zamiast wprost powiedzieć o potrzebie wzmocnienia kadry za każdą cenę - wymyśla się jakieś tam alibi do całej akcji.
I właśnie czarnoskóry obywatel -do takiego pokrętnego tłumaczenia się nie pasuje.
Ten "pseudopatriotyczny sos" - mnie mdli. W zestawieniu z wnioskami u uznanie za Polaka potomków zesłańców.
Uprzedzeń do żadnej mniejszości nie mam i nie jestem jakimś zaściankowym tumanem. 😤
Kurczę,nie doprawiajcie mi rasistowskiej gęby. 😤:
Ucz się od profesjonalistów:
wyraziłam subiektywną opinię oraz uczciwy i realny dystans w kierunku...
Nie miałam zamiaru obrazić uczuć kogokolwiek ani tym bardziej nie obraziłam nikogo imiennie.
Każdy w tym kraju może wyrażać swoje zdanie tak szczerze na ile pozwala mu na to odwaga.
Każdy ma prawo wypowiadać swoje opinie – ja również je mam, dlatego zawsze zapytana będę je wyrażać bez względu na naciski i presje innych.
kamkaz, a wiesz, że ja nie widziałam żadnego małego murzynka w Polse oO się dziwiłam ostatnio ; P
podjedz do podstawowki mojego synka 😉
Tania - mnie to rowniez wkurza jak cholera
zwlaszcza jak taki "Polak" nie potrafi jednego zdania sklecic i ogolnie o kraju ktorego jest niby obywatelem nie wie wiecej niz gdzie sie znajduje boisko na ktorym gra :/
ushia, ale za to, na mistrzostwach, zajmiemy przedostatnie, zamiast ostatniego miejsca. Jeej.
Moze wlasnie dlatego zajmujemy ostatnie miejsca, bo nie robimy wiecej takich transferów
A moze nie powinniśmy inwestować więcej w piłkę nożną, bo nic nam z tego nie przychodzi?
Moze.. ja tam fanką nie jestem i dla mnie to wszystko durnowate za przeproszeniem... reprezentacja Francji gdzie ilu jest Francuzów - 4/5 ? Itp itd.. Niedlugo to juz w ogóle nie bedzie mialo nic wspolnego z narodowoscia drużyny
Taniu, nie doprawiam i przecież nigdzie nie sugerowałam, że jesteś rasistką. Po prostu zdżaźniło mnie to słowo. Pewnie przewrażliwiona jestem, przepraszam :jogin: