Obywatelstwo dla każdego?

Mam takie mieszane uczucia,kiedy na przykład piłkarz dostaje obywatelstwo polskie w trybie nadzwyczajnym. Z wszelkimi honorami ,od samego Pana Prezydenta.
A jak czytam- sprawy polonii na wschodzie nadal leżą i kwiczą.
Jakoś to jest nie w porządku.
Tak piłkarze dostają w trybie przyspieszonym a np żona/mąż obywatela Polski musi czekać kilka dobrych lat , min. 3 lata dobrego pożycia małżeńskiego i wiele innych ciekawych przepisów. 🙄
Wiem. Mam znajomego,co tak czeka i czeka.
I wiele jest reportaży o Polakach z Kazachstanu czy Syberii.Takich biednych dziadkach.
Oni nawet wracać nie chcą tylko podwójne obywatelstwo ułatwiłoby im życie.
I muszą udowadniać,że są Polakami-tak w poniżeniu.
A tu... kopacz piłki. Nawet czarnoskóry. Ech... Kpina jakaś.
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
13 sierpnia 2009 08:42
Są równi i równiejsi. Poza tym ja nie wiem jak wygląda pobyt np obywatela Kenii (czy innego państwa  nie będącego w UE) w Polsce? Ma jakiś określony czas pobytu w kraju np 3 miesiace ?
Chyba ma. Musi wyjechac i wrócić jak chce dalej siedzieć.
Taki obywatel musi być zaproszony przez obywatela Polski na jakiś tam czas..Pieniążki musi mieć osoba zapraszana i zapraszająca.
Zależy na ile jest zaproszenie. W trakcie zaproszenia może starać się o kartę czasowego pobytu. Wydawana jest na góra 2 lata. I dość ciężko ją dostać. trzeba mieć przerzeczenie zatrudnienia albo współmałżonka. A najlepiej to i to.
W ciągu tej karty nie można opuścić terytorm Polski na dłużej niż 6 mcy.- chodzi o jednorazowy wyjazd.
A tu... kopacz piłki. Nawet czarnoskóry.

Myślę, że dopisek o kolorze skóry to akurat był zbędny. Co za różnica, czy ktoś biały, żółty czy w ciapki?
[quote author=Tania link=topic=8439.msg315664#msg315664 date=1250149103]A tu... kopacz piłki. Nawet czarnoskóry.

Myślę, że dopisek o kolorze skóry to akurat był zbędny. Co za różnica, czy ktoś biały, żółty czy w ciapki?
[/quote]
Dopisek był celowy- bo jakby na pierwszy rzut oka widać,że nie z Polski rodem.
Chyba,że z Sandomierza. 🤣
A co to w polsce sie jeszcze czarnoskorzy nie rodza ?
In.   tęczowy kucyk <3
13 sierpnia 2009 14:57
kamkaz, a wiesz, że ja nie widziałam żadnego małego murzynka w Polse oO się dziwiłam ostatnio ; P
A co to w polsce sie jeszcze czarnoskorzy nie rodza ?

Ci co się rodzą mają obywatelstwo.
Lotnaa   I'm lovin it! :)
13 sierpnia 2009 19:10
[quote author=Teodora link=topic=8439.msg315804#msg315804 date=1250160672]
[quote author=Tania link=topic=8439.msg315664#msg315664 date=1250149103]A tu... kopacz piłki. Nawet czarnoskóry.

[/quote]
Dopisek był celowy- bo jakby na pierwszy rzut oka widać,że nie z Polski rodem.
[/quote]

Mnie też się to nie spodobało. Mam przyjaciółkę która pochodzi z Mazur. Jej matka jest Polką, ojciec z Kongo. Więc wyszła dość ciemna. Nieraz musiałam się wstydzić za własny naród będąc z nią na wakacjach czy nawet w moim własnym zapadłym mieście. Ludzie ją niemal palcem pokazywali. Ręce opadają.
Od kilku lat siedzi w Londynie i wciąż myśli o powrocie, ale każdy przyjazd do Poznania sprowadza ją na ziemię. Nie czuje się w Polsce u siebie  🙁
Kurczę,nie doprawiajcie mi rasistowskiej gęby. 😤
Chodziło mi przeciez o co innego. Nie ogladacie telewizji?
Wczoraj pokazywali piłkarza Ludwika Obraniaka - tłumacząc,że szybka ścieżka obywatelstwa wynika z faktu posiadania dziadka Polaka.
Zamiast wprost powiedzieć o potrzebie wzmocnienia kadry za każdą cenę - wymyśla się jakieś tam alibi do całej akcji.
I właśnie czarnoskóry obywatel -do takiego pokrętnego tłumaczenia się nie pasuje.
Ten "pseudopatriotyczny sos" - mnie mdli. W zestawieniu z wnioskami u uznanie za Polaka potomków zesłańców.
Uprzedzeń do żadnej mniejszości nie mam i nie jestem jakimś zaściankowym tumanem.  😤
Kurczę,nie doprawiajcie mi rasistowskiej gęby. 😤:

Ucz się od profesjonalistów:

wyraziłam subiektywną opinię oraz uczciwy i realny dystans w kierunku...
Nie miałam zamiaru obrazić uczuć kogokolwiek ani tym bardziej nie obraziłam nikogo imiennie.
Każdy w tym kraju może wyrażać swoje zdanie tak szczerze na ile pozwala mu na to odwaga.
Każdy ma prawo wypowiadać swoje opinie – ja również je mam, dlatego zawsze zapytana będę je wyrażać bez względu na naciski i presje innych.
ushia   It's a kind o'magic
14 sierpnia 2009 10:27
kamkaz, a wiesz, że ja nie widziałam żadnego małego murzynka w Polse oO się dziwiłam ostatnio ; P

podjedz do podstawowki mojego synka 😉

Tania - mnie to rowniez wkurza jak cholera
zwlaszcza jak taki "Polak" nie potrafi jednego zdania sklecic i ogolnie o kraju ktorego jest niby obywatelem nie wie wiecej niz gdzie sie znajduje boisko na ktorym gra :/
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
14 sierpnia 2009 17:57
ushia, ale za to, na mistrzostwach, zajmiemy przedostatnie, zamiast ostatniego miejsca. Jeej.
Moze wlasnie dlatego zajmujemy ostatnie miejsca, bo nie robimy wiecej takich transferów
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
14 sierpnia 2009 18:38
A moze nie powinniśmy inwestować więcej w piłkę nożną, bo nic nam z tego nie przychodzi?
Moze.. ja tam fanką nie jestem i dla mnie to wszystko durnowate za przeproszeniem... reprezentacja Francji gdzie ilu jest Francuzów - 4/5 ? Itp itd.. Niedlugo to juz w ogóle nie bedzie mialo nic wspolnego z narodowoscia drużyny
Lotnaa   I'm lovin it! :)
14 sierpnia 2009 22:31
Taniu, nie doprawiam i przecież nigdzie nie sugerowałam, że jesteś rasistką. Po prostu zdżaźniło mnie to słowo. Pewnie przewrażliwiona jestem, przepraszam  :jogin:

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się